Лемили срещу Барби

• 23 565
  • 447
  •   1
Отговори
# 180
барби не е само кукла, барби е и поведение, и мироглед, и състояние на духа. защо тая клета кукла точно така са я удошевили?

Aми защото прототипът на Барби е pin-up girl, ражда се в тази епоха. А образите на pin-up girls определено не са илюстрации за детски книжки и плакати за стаи на момиченца и, макари и от десетилетия Барби да се рекламира и продава като детска играчка, верятно някъде из гънките на мозъка се досещаме, че не е типичната детска играчка.

Първата Барби, Лили се казва, е предназначена за шегички между възрастни и идва с реплики като:
"I could do without balding old men but my budget couldn't!"
"Can't you tell me the name and address of this rich and handsome man?" и т.н.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bild_Lilli_doll

Конкретната връзка с Барби се намира в това изречение:
Lilli also inspired the production of another fashion doll of high quality who would soon outshine her: "Barbie, produced by Mattel. Ruth Handler, one of the company's founders, bought some of the Lilli dolls when she was on a trip to Europe. Back home she reworked the design of the doll and renamed her Barbie..."

Преди две години Барби празнуваше някакъв юбилей, така че бяха направили репортаж по радиото, където тази история беше разказана в подробности и те бяха, че въпросната Рут купила куклите като шеговит подарък за мъжа си, но след като видяла дъщеря си да си играе с тях, ѝ хрумнало да започне да ги произвежда и рекламира като детски играчки.

Можете да си извадите снимки на въпросната Лили и ще видите, че наистина е пряката вдъхновителка на Барби, а преди Лили не е имало подобни кукли.

много интересно беше очевидно че тази играчка не е детска.
но гънките гънкитееее

# 181
  • До хладилника, който обичам
о, сега погреднах пак какво пише в линка - била средната 19-годишна тийнка от центъра по контрол на болестите!
CDC е в САЩ. Затова ще да е. Там, в САЩ, стана ясно, че всички деца са трътки, а средната американка тежи сто кила, дори без да пее рап.
Тук, много ясно, средната тийнка на средната форумка, е една грациозна газела, която е винаги върха във всичко, включително в страхотна физическа форма за всеки моден подиум. Както и самата съфорумка, която е едни гърди напред с възпитание и е пример за подражание.
Затова и тук Лемили не й е таргет на средната съфорумка, ясно е.

# 182
  Joy

Дъщеря ми не иска да носи половинки бански, защото имала корем, моля ви се! На 7 год. Rolling Eyes

Не знам откъде им влизат такива мисли в главичките.

# 183
Според мен наличието на Лемили не е да промени сектора, а да обърне внимание върху нереалните стереотипи и очаквания към жените по принцип и то точно на родителите....

Целта на Лемили е да носи приход на създателя си. През (цензура) им е на фирмата създател за вашите/наше деца, било то американчета или африканчета. Търсят ниша, намират и почват с масирана реклама. А как да рекламираш нов продукт, ами като го сравниш с вече наложен такъв и вдигнеш шум "колко по-добър си". И сега всички майки на момиченца си казват "я, нещо ново на пазара, дали моето дете ще го хареса... толкова обичам детето си, ще й купя една различна кукла" Simple Smile . И ето така се пълнят джобчетата. Пука им кой дебел, кой слаб, кой красив, кой грозен!  Whistling

Важи за всички други играчки и утвърдени и нови!

# 184
Но страхът от насаждане на нереален модел на децата си остава страх на родителите.
Такива анализи на куклите Монстър Хай съм чувала да се правят пред кутиите им в Джъмбо, че трябва немедлено според тях да бъдат въдворени в институция всички момиченца, притежаващи подобна твар.

Когато на 12 от приличаща на лагерничка се заформих като добре окръглена тийнка точно за едно лято и споделих страховете си, че напълнявам, майка ми и баба ми не спряха да ми повтарят, че съм чу-дес-на! Ама къде съм била дебела? Къде ли? На задника. Но родителите са слепи. Често. За вас си зная, че не сте.

Последна редакция: пт, 07 мар 2014, 09:15 от Касита

# 185
о, сега погреднах пак какво пише в линка - била средната 19-годишна тийнка от центъра по контрол на болестите!
CDC е в САЩ. Затова ще да е. Там, в САЩ, стана ясно, че всички деца са трътки, а средната американка тежи сто кила, дори без да пее рап.
Тук, много ясно, средната тийнка на средната форумка, е една грациозна газела, която е винаги върха във всичко, включително в страхотна физическа форма за всеки моден подиум. Както и самата съфорумка, която е едни гърди напред с възпитание и е пример за подражание.

ами да вземе да произведе кукла по свой образ и подобие ССФ да счупи пазара  Mr. Green

# 186
  • София
Бу, пишеш колкото... да пишеш нещо. Това със ССФ е толкова банално и изтрито, че изобщо не е вървежно вече.

Куклите са кукли. Не са виновни нито на анорексичките, нито на дебелите тинейджърки.  Peace

Разбирам да са виновни манекенките, ама какво ви сториха куклите, идея нямам.

# 187
  • До хладилника, който обичам
А, дойде ли време за анализа на личността Laughing

Може и да не ти харесва, но грам не е спряло да е актуално, само отдавна изгуби хумора си и остана една скучна реалност за жени, които наистина се имат за върха във всяка област, поне виртуално. Достатъчно е човек да зачете само тази тема дори.

Рекламата на Дов е чудесен пример за различните тела, впрочем. За тези, на които темата не им е само 'куклите са си кукли, а истински добрият родител е достатъчен сам по себе си', което дори на теория да е вярно, на практика силно издиша. Ако темата за телесния имидж, подрастващите и възпитанието беше толкова лесна като "аз, като един правилен родител, ще й кажа каква е истината и всичко ще бъде наред", чудесно. Но не е.

# 188
  • София
Що пък да са виновни манекенките, а барбитата да не са Simple Smile

# 189
Аз пък не разбирам защо трябва да има здрав човешки вид, да се храни здравословно, да тича и т.н...Говорим за кукла. За мен тази 'иновация' е изцяло с комерсиална цел. Много ги обичах куклите като малка. Барбитата ми бяха също толкова любими, колкото и парцалените кукли. Обаче това налагане на еталони(отново) ми се вижда крайно тъпо. Всяко нещо в детска възраст е важно и се отразява по някакъв начин на психиката и живота на детето. В моя случай ме накара да се интересувам от изкуство на по- късен етап. И- да, пропорционални са всичките. По простата причина, че в природата няма две еднакви зрънца, няма идеални пропорции. Лявата половина на лицето дори, е различна от дясната. Има слаби, дебели, 'нормални' хора. Всеки намира себе си в един момент, а и вече сме свободни да правим каквото си искаме. Да си боядисваме косите, обезкосмяваме, да се увеличим бюста или смалим други неща...Какво точно си мислите, че казва тази кукла в 21-и век? Тя е толкова несъвършена и скучна, колкото никой не иска да бъде. Ако това е целта на американците, нека си я следват. В руските кукли, които споменахте горе има много повече смисъл и красота.

Дааа... Ето там е цялата работа - в 21 век е естествено обичайното човешко телосложение да е несъвършено и скучно и да се усъвършенства чрез увеличаване на бюста и смаляване на ханша, докато достигне максимално подобие на  кого? На Барби. Защото това е красиво.

Според мен това е ужасен стереотип за едно подрастващо момиче.

Последна редакция: пт, 07 мар 2014, 09:34 от Iris04

# 190
Всички са виновни. Или поне имат частична вина.
Самоцитирам се от вчера. Какво да се прави, нарцис съм си.  Heart Eyes

В предучилищната педагогика един от основните методи на взаимодействие, а от там на усвояване на житейски материал, е наблюдението на предмети, простото експериментиране с тях /да не се разбира буквално/, анализа и т.н. Важно условие обаче е, на децата да се предоставят предмети възможно най-близки до действителните. Т.е. дори и да е кукла, то тя да бъде "човешка", не фигура на гормит, да речем. Защо? Ясно е, нали? Детето формира един огромен процент от представите си за света в ранна и предучилищна възраст.

Въпреки всичко има и момент на запознаване на децата с хиперболата, метафората, в елементарен план, изчистен от термини. Дадох примерите с "вечните" красавици Снежанка, Пепеляшка и Спящата.

# 191
  • София

Аз не съм казала нищо лошо. Очевидно, че има антропологични характеристики за расите и вътре в самите раси. В САЩ вече толкова са смесени гените, че не съм изненадана, че куклата изглежда по този начин. Самата държава така е конструирана още от самото начало, че е не само мултиетническа, но и мултирасова. В Европа все още не е така и има относително по0голяма генетична и расова еднородност. Вероятно, ако някой беше взел средната немска тийнка от тамошния център за здраве/болести, щеше да излезе едно високо момиче с по-малък задник от този на американката, също и по-издължени крайници. При нас, ако се вярва на  статистиките за средната височина на жените, момичето вероятно щеше да е неособено високо, по-скоро около 1.65-1.70, но по-малко трътлеста.
Лично аз, най-субективно като съм виждала момичетата от гимназията на детето, когато съм минавала оттам или съм чакала за РС, момичетата ми изглеждат доста високи и слабички или със среден ръст, но пак слабички. В интерес на истината, по-трътлести ми изглеждат седмокласничките, а не гимназистките. Ако някой вземе за еталон момичетата от тази гимназия, куклата ще изглежда доста добре. И смело мога да кажа, че тези момичета не са решили - не са станали професионални модели и манекени. Дори съм се чудела как е възможно толкова хубавици да се съберат на едно място, и то в едно от най-зубраческите училища.

# 192
  • в рока
Децата не се отъждествяват с играчката.Тя е инструмент,чрез който те пресъздават света и взаимоотношенията между хората.Куклата бебе е бебе,момиченцето е майка.

# 193
Дори съм се чудела как е възможно толкова хубавици да се съберат на едно място, и то в едно от най-зубраческите училища.

Нищо чудно няма.
Здрав дух в здраво тяло.  Peace

# 194
  • София
Ама аз не разбрах сега, Барбито ще го забранят и ще въведат задължително тази новата ли? Thinking
Ако има пазар за такава кукла, защо да не се продава?

И много ми е интересно, като почнете то не били важни куклите, важно било възпитанието...
Ами всичко е важно, нали чрез играчките възпитаваш у детето някакво чувство за естетика, въвеждаш го в ролеви игри, развиваш някакви умения у него, дали да твори, дали да конструира. Играта е възпитание.
Толкова се дразня от цялата тая евтина пластмаса, която ни залива. Едвам успявам леко да я огранича, защото не мога да контролирам кой какво подарява.

Общи условия

Активация на акаунт