Лемили срещу Барби

• 23 547
  • 447
  •   1
Отговори
# 195
Децата не се отъждествяват с играчката.Тя е инструмент,чрез който те пресъздават света и взаимоотношенията между хората.Куклата бебе е бебе,момиченцето е майка.

Не е вярно. Децата нямат жизнения опит, за да бъдат майки. Те в играта си са такива, черпейки наученото от своите и чужди, но реално при по-задълбочено наблюдение и анализ на играта, става ясно, че ролята на майката не е тъждествена за тях.
Както и фактът, че доста момиченца манипулират с кукли, но не като техни майки, категорично отказвайки да влязат в ролята на такива.

# 196
  • София
 Не знам, Барбитата са красиви, но не предполагат обгрижване, проява на някакво детско разбиране за майчинско чувство.

# 197
Като почнете така...

Онзи ден щерка ми направи на барбито поличка. Беше ни гола и положението не търпеше отлагане.

# 198
Никога не съм играла на "майка" с кукли. Разигравали сме разни сценки, но не и подобни. Сигурно тотално ми липсва майчинско чувство...Simple Smile
Някъде към 4ти клас вече обожавах да правя дрехи на куклите, включително и Барбитата.

# 199
  • в рока
Не знам защо се хванахте за ролята на майка.Това беше само пример.

# 200
Защото основната роля на момиченцата при игри е тази на майката, а на момченцата на бащата, полицая, войника.
В предучилищна възраст в игрите на децата присъства и доминира като тип образно-волевата.
Следва сюжетно-ролевата игра, където се наблюдава манипулиране с предмети, близки или заместващи такива от реалния бит.

И за финал: Виготски казва, че детето в играта си е една глава над себе си.

Играта и манипулирането с играчки е едно от най-важните  действия, случващи се в живота на детето.
Да се твърди, че играта, опосредствена от предметите, т.е. от различните типове играчки, не оказва влияние върху развитието на детската психика, е равносилно на това да заплюете труда на Монтесори, Виготски и куп други дали основата по един или друг начин на съвременната представа за предучилищна възраст и образование.

# 201
Какво насаждане, какви 5 милиона долара на цяло? Американците са сред нациите-първенци по затъстяване, диабет и сърдечно-съдови проблеми. Колко да им е повлияла Барби  Laughing Ако някой родител притеснява каква кукла ще купи на детето си, но смята за нормално да му приготви 500гр. порция mac&cheese от 80гр. пакетче или пък го обяви за суровояд на 2-годишна възраст, значи има нещо тотално сбъркано в родителя, не в куклата.

# 202
Може ли, такованка, някой форумен профайлър да ми направи разбор на личността, на база любимата ми кукла от детството? Предварително благодаря  Crazy

ПС: Не се шегувам. Обожавах я, навиваше се с ключе, и "ходеше" и се въртеше по един вълшебен за мен тогава начин... Никога не съм я гушкала, обгрижвала, или обличала, но можех да я гледам с часове, и продължава да ми навява прекрасни мисли и спомени...

# 203
  О, и аз имах една такава Олеся.
 Затова от време на време ме избива на русофилство.

# 204
 BirdsFlu , в предишният си живот си била руска болярка, на която Руската революция е отнела имотите и изпратила на заточение далеч на запад.

# 205
  • София
Ами като дадеш на детето кукла бебе/дете, количка за кукли и креватче люлка, ще си играе на майка й бебе.
Като му връчиш кукла с кифленски вид, "аксесоари" и детски гримове, познай на какво ще си играе. 4470

То е неизбежно де, ама поне да има някаква мярка и баланс.

# 206
  • където ми харесва
BirdsFlu, борбата с наднорменото тегло в западните общества е на път да се загуби.
Въпросът е дали да възпитаме идните поколения в нови идеали от типа на 185, с мерки 100 на 110 на 130 или да ги мъчим, водейки ги до хранителни разстройства с кукли от типа на Барби?

И двете неща са нездравословни! Няма смисъл от кукли, децата трябва от малки да бъдат мотивирани да спортуват и да не им се оставя свободно време за кукли и компютри!
Посмях се на това мнение, ама искрено.
Нямам нищо против факта, че децата трябва да спортуват от малки. Но, да им се отнема голяма част от детството, лишавайки ги и от играчки Shocked Между здравословен начин на живот-спортуване 3 пъти в седмицата, и съсредоточаване само върху това-става някаква мания. Аз няма да отглеждам спортист машина, предпочитам да си имат и играчки, децата ми.
А относно въпросната кукла Лемили-мисля, че има някои части по тялото й, които няма да е зле да се омекотят, имам предвид-изглеждат й грубовати краката в глезените, иначе ми харесва идеята на самата кукла. Whistling

# 207
Ето го първото барби (1959 г.) - http://www.pinterest.com/pin/287737863666019789/. Пропорциите не ми се струват много по-различни от сегашните.

# 208
BirdsFlu , в предишният си живот си била руска болярка, на която Руската революция е отнела имотите и изпратила на заточение далеч на запад.

Ах, намерихме изчезналата принцеса Анастасия Романова!  Laughing

# 209
  • София
Е, то и аз не си падах по куклите като малка, но не ми попречи да отгледам две деца. По-скоро сякаш си наваксах . Не исках кукли, исках пушка, сигурно е трябвало да се родя момче. Но хората наоколо казват, че съм много грижовна майка. Не знам, но според мен е добре за децата да имат кукли, които повече приличат на деца, да има бебешки черти у тях, за да могат децата да намират част от себе си в тях, а не, ще извинявате, дърти пастърметини.

Общи условия

Активация на акаунт