Бебето на АМ - лоша работа?

• 17 245
  • 131
  •   1
Отговори
# 105
Първото ми дете беше на АМ , второто още го кърмя ( на 1г и 1м е ). Така че съм и от двете страни. Не съм изобщо се впечатлявала от коментари , та не знам защо толкова много се връзвате на "компетентни и доброжелатели"   Grinning  Гледайте си децата и не се вкарвайте във филми.   bouquet

# 106
Безкрайно ме дразнят коментари от рода на "Ауууу,ама как така не ти тръгна кърмата?Много лошо,че не я кърмиш." Е какво да направя-не тръгна и това е.Какво ли не ядох,какво ли не пих,теглих някакви капки с помпата,еми не стана.Педиатърът постоянно ми повтаряше,съпругът ми също,да спра да се тормозя и да си гледам детето.Изпитвах огромна вина,че не успях да я кърмя и то най-вече насадена от коментарите около мен.По-добре спокойна и грижовна мама,отколкото вторачена в кърмата истеричка.После се разбра,че хормоните ми тотално са се разбъркали и затова....Както и да е.Сладкишка от раждането си е на АМ.Утре навършва годинка и половина.Здраво и много палаво детенце е.Аз също и ден не съм кърмена,пък какво ми е,здрава съм.Познавам много кърмени деца,които са постоянно болни и подсмърчащи.Така че,не слушайте какво ви говорят,гледайте си децата и бъдете щастливи.

# 107
И аз се сблъсках с коментари от типа "Ех, много лошо, че не кърмиш", "Каква майка си?", "Какво направи за детето си?"....последните два от педиатъра. Смених я при първа възможност.
След като родих бях с тежка анемия и цял месец пих желязо. Синът ми беше с ужасни колики...после разбрах, че желязото ги засилва. Към 20-тия ден се случи нещо, което много ми се отрази и кърмата рязко намаля наполовина. Успях да я увелича с постоянно кърмене и цедене, но ефекта беше още 20-тина дни. После изведнъж нямах и капка.
През цялото време бях изнервена, напрегната и често плачех. Това естествено се отразяваше и на бебчо, плюс силните колики беше кошмар. А разви и АД и ревеше и от обривите.
След като започнах АМ, детето спеше спокойно, коликите намаляха и имаше една вече съвзела се, щастлива майка. Обвинявах се и се чудех дали не можех да направя още нещо, но какво да се прави. Нали не държах детето гладно.

# 108
Изобщо не се  впечатлявай  от   хорските  приказки  минават  ми  да  не  казвам  къде..Мойто  бебе  от  раждането  до  сега  пие  Нутрилон  то  е равно  на  Аптамил  за  БГ,не  защото  нямах  кърма  ,а  защото  не  ми  беше  приятно  кърменето  по  никакъв  начин. Детето  ми  нито   веднъж не  е  било болно,супер  здраво  и  силно  е  развива  се  перфектно и съм  твърдо  за  храненето  с  АМ  Simple Smile

# 109
  • Северозапада
Да не се обиди някой, но темата се превърна малко в "да защитим храненето с АМ". Такива теми има и в кърмаческия, но са "да защитим кърменето". В крайна сметка най-важното е бебето и майката да са добре и да се чувстват комфортно, а че ще има върли защитници и на двата метода на хранене, това е сигурно. Светлина, нормално е да се чувстваш зле, ако си се навивала, че ще кърмиш преди да родиш. Аз също се питах каква майка съм, щом не мога да си нахраня детето по "естествен" начин и трябва да дохранвам с АМ и това продължи 6 месеца. От позицията на времето не смятам, че е трябвало да бъда толкова критична към себе си, но и не съжалявам за усилията, които положих да кърмя поне до 6-тия месец. А дали е било по-добре за детето или не, кой може да каже? Важното е как го чувстваш ти.

# 110
  • Пловдив
Да, темата се превърна в защита на АМ заради кърмачките, които веднага дадоха детайлна информация до кога са кърмили, как това е най-доброто за децата им, как винаги може да се положат повече усилия и как децата на АМ се захранват с боклуци и растат наднормени. bowuu

# 111
Да, темата се превърна в защита на АМ заради кърмачките, които веднага дадоха детайлна информация до кога са кърмили, как това е най-доброто за децата им, как винаги може да се положат повече усилия и как децата на АМ се захранват с боклуци и растат наднормени. bowuu

Абсолютно! Колко усилия да положи всеки си решава сам. Няма нужда от пропаганди. Вбесяват ме и разни изказвания колко изостанали и некадърни са българските педиатри, защото не настоявали да се кърми. Пълни глупости! Естествено, че като бебето не наддава, педиатърът ще те посъветва да дохранваш и това не е само в България. Както и когато някой пита какво АМ да избере все ще се намери пък някоя кърмачка да и каже, че от кърмата по-добро няма и да я пита защо не кърми. Ами защото така си е решила. Аман от професори!

# 112
Никой нищо не защитава. Само човек, който е минал през това да иска и да не може да кърми респ. да понася критиката на всички около него и да се самообвинява знае какво е. Защитава се решение, което сам си взел. В случаи, в които не си имал друг избор не виждам какво има да се защитава !

# 113
  • София
svetlina* синът ми е кърмен горе -долу колкото твоето бебче. От лентичката ми виждаш на колко годинки е вече и единствения път,когато се е разболявал беше  на 1г. и 2 мес. вирус с 37 градуса температура  и диария Simple Smile която мина за 5-6 дена. Ваксини,зъбки (имаме 16 и май преди да навърши 2 год. ще изникнат всички) ,захранване - ВСИЧКО  Naughty  мина леко . Да чукам на дърво има хубав непробуден нощен сън,изключително контактен и обичен   Heart Eyes  Имах 4646464464874887845487 намеци и критики как може толкова кратко да съм кърмила и как не ми отнеха род. права за това не ми е ясно  Mr. Green Не ме разбирайте погрешно всички кърмещи  и дългокърмещи мами - изпитвам огромно уважение към вас ,че сте се справили  и продължавам да защитавам  тезата,че това е наистина най-доброто за мама и бебе,НО при условие че има осигурено спокойствие и майката се чувства добре . Защото при последните 2 неща бебето е здраво и щастливо .  bowuu topicclosed

# 114
И на мен ми се случи това с непрекъснатото натякване за кърменето. Докато бях бременна изчетох де- що има за кърменето и бях твърдо решена да кърмя, но уви... не винаги нещата се случват както ги планираме. Кърмата ми тръгна много късно- към 7мия ден и беше изключително малко. Пробвах какво ли не- цедене, чайове, храни... всичко. Но просто млякото ми беше малко и непрекъснато дохранвах. Вината, която изпитвах беше огромна и сега си давам сметка, че провокирана от непрекъснатото натякване на разни "майки героини", които са кърмели докато детето тръгне на училище. Сестрата на ММ ми се обаждаше по 100 пъти на ден да дава компетентни съвети, разни познати твърдяха, че не съм се стараела достатъчно... абе ужас. Накрая срещнах случайно и една позната, която ме попита: "Вие храните ли се?" Отговорих: "Да, с АМ" /след 2-рия месец окончателно спрях да кърмя/, а тя: "Е, ами и така става... то си е трудно и трябва постоянство, но явно не ти се е занимавало"  #Cussing out
Не защитавам храненето с АМ при наличие на кърма, но тези "компетентни" мнения и мен много ме дразнят. Не сме лоши майки, ако нямаме кърма!!!
П.П.  След многократните натяквания за кърменето, преди броени дни се случи така, че сестрата на ММ ме съветваше как не е необходимо да мажа с крем с/у подсичане на всяка смяна на памперса и аз останах изумена. ММ с насмешка отбеляза, че нейните деца сигурно не са се и подсичали, щото били кърмени... хихих

# 115
Не са лоши майки тези, които хранят бебетата само с АМ.  Peace
Аз също имах малко кърма. Цедих се до около 4 -ти месец и дохранвах с АМ. Да не говорим, че човечето въобще не искаше да суче. Е, порасна жив и здрав, пу-пу.  Praynig
Личният лекар, педиатърът и близките ми нищо не са ми натяквали.  Peace

# 116
  • Северозапада
Много ми е странно, че толкова много хора около вас са настоявали да кърмите, въпреки всичко. При мен беше обратното сякаш. В началото дребната ядеше предимно АМ, но аз си бях внушила, че непременно трябва да я кърмя поне до 6-тия месец. Кърмех на поискване, дохранвах колкото изяде. Ей, отвякъде ме заливаха със съвети как не трябва така, защо я храня нощем по-добре да и дам АМ, че да издържи поне 3 часа. Дали не бях  #Cussing out Идеята ми не е да се изтъквам, да не ме разберете погрешно, просто около мен 90% от бебетата са/ са били на АМ.
emilka, в страни от темата, дерматолог ми каза да ползвам крем п/в подсичане само при нужда, така и правя.

# 117
В  крайна  сметка  тялото  си  е  мое,живота  си е  мой,бебето  аз  съм го носила  9 месеца  в  корема и никой  не  е  в  състояние  нищо  да  ми каже.(опитаваха  се  но ги  срязвах)
Имах  цялото  спокойствие  на  света,но  кърменето ми беше  много  неприятнооооо  опитах  за  около  седмица  и  точка.  Оттогава  само  АМ резултата  -жизнено, здраво  будно  и  щастливо  дете  без  никакви  разболявания  само  една  хрема  за  4 дни  Grinning

# 118
  • София
ant G   202uu даже проблемът не е точно в кърменето,а това ,че масово хората друга работа си нямат освен да критикуват и дават непоискани съвети,вместо да си гледат техния си живот  Naughty. Естествено е,че щом ти си се справила с кърменето дори и с дохранване  "експертите" Mr. Green са щели да намерят кусур защо пък не трябва така. Няма угодия,уви  Joy

# 119
Детето се нуждае от любов и никакво значение няма дали е на адаптирано мляко или на кърма. Моето е на кърма, но пак се дразня от тази обсебеност на всички да питат кърмя ли. Ми моя си работа кърмя ли. Продавачката в магазина ме пита кърмя ли, роднини и секи срещнат на улицата. Искарват жените едва ли не лоши майки, ако не кърмят или ако не дай си боже са раждали секцио. Не си обичали децата. Хората, които съдят другите хора са ограничени според мен. Аз искам да кажа, че раждах естесттвено и кърмя, но мисля, че това трябва да  е избор на майката. Няма нищо по важно от спокойна майка. ТОЧКА
Дай боже да са ни здрави децата!

Общи условия

Активация на акаунт