Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 25

• 64 360
  • 775
  •   1
Отговори
# 540
Лично аз и пушени, сушени неща не ям сега, никакви меки сирена и подобни.

Значи не ядеш никакви сушени колбаси (луканки, суджуци, салами, кренвирши, шунка, филе)? Не ядеш и саламурено сирене? Нито моцарела и рикота? Крема сирене? Топено сирене?

Ако сиренето/кашкавалът са правени от пастьоризирано мляко, няма причини за притеснение. Яж си синьо сирене, бри и камембер колкото си искаш.

Последна редакция: ср, 07 май 2014, 01:54 от Фея Кръстница

# 541
  • Berlin
Точно така, от млечните ям само кашкавал и краве сирене, българско.

# 542
Е кравето сирене също е меко.

А какъв е проблемът на сиренето крема (тип Филаделфия) и топеното сирене (тип Ла ваш ке ри)?

# 543
  • Berlin
Зависи какво разбираш под меко. Аз го взимам буквално, а кравето българско си е твърдо. Simple Smile Проблем не съм се интересувала дали има конкретно за крем сирена или топени, просто аз така съм си решила. Крем сирене и моцарела яде само малкият, другите, пушените не купуваме, същото се отнася и за колбасите - не ядем такива неща вкъщи или изключително рядко.

# 544
  • София
Фея, angel_face92 писа, че единственото месо, което яде е рибата, която слагат в сушито, затова отбелязахме забраната при бременни. Причината е, че в суровата риба може да има паразити. Мазната риба, като тон, пък не се препоръчва заради евентуалното високо ниво на живак, но който иска, разбира се, може да си поеме риска заради собствения си кеф.

Нашенското сирене може да се яде спокойно, не са желателни меките - синьо, Бри, Камембер и т. н., защото може да се докара листериоза. Същото се отнася и за пушеното месо и кренвиршите и аз лично не си ги позволявам.

Запекът не зависи само от типа хранене и хидратацията. Може да се предизвика от високи дози прогестерон, които често се предписват при бременност, от лежането, както и притискането на дебелото черво. Не случайно жени, които никога не са имали такъв проблем, по време на бременност също се запичат. Храната може да облекчи драмата с вц-то, но не и ако се яде само риба и салата  Peace

# 545
Не се препоръчват сурови меса, доколкото знам аз- както риба, така и пастърма примерно.

# 546
Някъде има ли тема или малко по-детайлна информация за храненето, защото чета от тук - от там, но и до сега не съм съвсем сигурна какво не е препоръчително да се яде и какви са доводите за това Simple Smile

# 547
  • Berlin
Pati111 много добре е обяснила, аз не влязох в подробности, защото мисля, че би трябвало да се знаят основните неща поне около храненето от вече миналите бременност. Simple Smile
Burmette,  освен да питаш изрично лекаря си, потърси из нета, има доста статии за забранените храни, не само месо/риба/сирене/, но чайове, билки, някои плодове също не трябва да се приемат или са позволени, но в малки количества.
Специална тема няма. Simple Smile

# 548
Burmette, повечето лекари не са особено словоохотливи относно добрия хранителен режим. Има една хубава книга, която ще ти помогне, на мен ми беше много полезна: ето тази.

# 549
Pati111, рибите тон и сьомга могат да се ядат по време на бременност.

http://www.mayoclinic.org/healthy-living/pregnancy-week-by-week/ … fish/art-20044185

# 550
Аз предпочитам да се придържам към български автори, по възможност лекари. В интернет може да намериш всякаква противоречива информация. На много повече места ще прочетеш, че сурова риба, както и всякакви сурови и недоготвени меса, както и млечни продукти приготвени от непреработено мляко - не се препоръчват да се консумират по време на бременност. Оттам нататък всеки сам взима решението си за себе си.
Лично за мен яденето на сурова риба (особено в такъв деликатен период) е все едно да си откъсна салата от градината и да я изям без да съм я измила.

# 551
  • Berlin
Риба тон може, но ограничено. Все пак аз се въздържам. Има много други риби за ядене. Simple Smile

# 552
  • София
Сьомга може, а за рибата тон съм чела и двете мнения  - забранена консумация или в ограничени количества. Аз лично не ям.

# 553
Риба тон може, но ограничено. Все пак аз се въздържам. Има много други риби за ядене. Simple Smile
Да и аз не бих яла. Peace

# 554
Аз предпочитам да се придържам към български автори, по възможност лекари. В интернет може да намериш всякаква противоречива информация.

Предполагам, че не знаеш какво е Мейо Клиник в такъв случай. Това не е някаква любителска, блогосферна инициатива, а сериозна медицинска организация с идеална цел и ежегодно влага стотици милиони долари в изследвания. Националността (според мен поне) не е критерий за знания и опит...

Общи условия

Активация на акаунт