Важен ли е правописът?

• 57 549
  • 927
  •   1
Отговори
# 555
Моля, обяснете кое правилно:
Била съм в Ситония/ Касандра/ Атон.
Била съм на Ситония/ Касандра/ Атон.
И съответно защо?

# 556
Е, "в" би трябвало да е. Другото звучи като "Ще ходим на София."

# 557
  • София - Рим и обратно
Според мен, изхождайки от факта, че посочените са имена на острови (ръкавите им), логично е да се каже "на Ситония/Касандра/Атон", сиреч "на този остров".
Но когато иде реч за градове е абсолютно грешно да се каже "бях на Банско/Боровец/Пловдив...".

# 558
Според мен, изхождайки от факта, че посочените са имена на острови, логично е да се каже "на Ситония/Касандра/Атон. Но когато иде реч за градове е абсолютно грешно да се каже "бях на Банско/Боровец/Пловдив...".

rotfImao  Кафенце,  Heart Eyes   bouquet

Обаче, казваме: "Ние, тук на Балканите ...", "Времето на Пиренейския полуостров ....".

Ето този форумен диалог провокира питането ми:

"- Да следя темата. За мен е важен плажа, да е със ситен пясък. По- предни години съм била в Ситония, но сега искам нещо леко по- оживено  

- Къде НА Ситония си била? Там има доста оживени места, за разлика от тези, в чиято тема си сега"

Питанието ми е конкретно за полуостровните части.

# 559
# 560
Е, по логиката на горното "Аз мога да съм НА Балканите", изхождайки от отношението към място, където се извършва нещо; "Мога обаче да съм В Балканите", изхождайки от означаване на област, в която се намира или става нещо.

# 561
  • София
Според мен, изхождайки от факта, че посочените са имена на острови (ръкавите им), логично е да се каже "на Ситония/Касандра/Атон", сиреч "на този остров".
Но когато иде реч за градове е абсолютно грешно да се каже "бях на Банско/Боровец/Пловдив...".

Разбира се, че "на" е правилното. Бил съм "в Ситония" е толкова правилно, колкото и "бил съм в Балканите".

# 562
Защо питам, защо? О.к. не оспорвам, че е правилно, но защо си бил НА остров, бил НА полуостров, а си бил В града/селото/паланката.

# 563
  • София - Рим и обратно
Балканите също са полуостров. Значи "на". Ми защото....не може да си в острова, не звучи добре Rolling Eyes...
Между другото и в италианския го има това - за някои държави и градове е "на", за други е "в", като там правилото е съвсем размърцафосано Laughing.
Ами ходим "на море"? Защо НА? Същото е.

# 564
  • София
Е, защо, защо... Поради същата причина, заради която си "в гората" и "на Земята". Crossing Arms

# 565
  • Насред хаоса
Такъв и случаят и с разпространените изрази "на София, на село" и други. Според мен няма еднозначно обяснение, защото липсват недвусмислени правила кога и защо е по-правилно да се използва едното или другото. Всеки си го тълкува различно и използва това, което на него му се струва правилно или по-добре звучащо, или което е по-разпространено не в книжовния, а в разговорния език.

# 566
  • sofia
Не е важно какво говорим, важно е да се разбираме.  Grinning

# 567
Ох, опитвам се да произнеса ‘деветка’ и ‘десетка’.  Laughing Не мога да си изкълча езика.
Аз съм отдальеко и говоря мьеко.

# 568
  • София
Такъв и случаят и с разпространените изрази "на София, на село" и други.

"На село" е правилно, "на София" - не. Аз не съм чувала някой да казва "на София". Не знам къде и сред кого е разпространено.

# 569
  • Насред хаоса
Такъв и случаят и с разпространените изрази "на София, на село" и други.

"На село" е правилно, "на София" - не. Аз не съм чувала някой да казва "на София". Не знам къде и сред кого е разпространено.
Често го чувам, и тук във форума съм го срещала. Не е правилно, да.

Общи условия

Активация на акаунт