Важен ли е правописът?

• 57 280
  • 927
  •   1
Отговори
# 915
Къде го видя това чудо "четиресет"? Според речника на БАН вариантите са: четиридесет и четирийсет. Но чак "четиресет" е съвсем жаргонен кривопис.
Старо издание ти е речникът, не е актуално. За разликите между старата и новата кодификация съм обяснила в същия пост.
2012 г., 661 страница. Включително формите "четиресетгодишен" и "четиресетдневен". Че нещо е тъпо и нелогично (и аз не одобрявам, също съм написала по-горе), не значи, че не е част от езиковата норма.

И един съвет: справките в интернет понякога не водят до нужния резултат. За правопис в нета бих се доверила единствено на Павлина Върбанова, която е доказан учен в областта.

# 916
Старо издание ти е речникът, не е актуално.
http://ibl.bas.bg/rbe/

# 917
Резултати от търсене на „четиресет“:
Правопис и граматика / Числителни имена
Кое е правилно – четирийсетте разбойници или четиресетте разбойници?
Правилно е четиресетте разбойници.
Официален правописен речник (2012), с. 661.

От твоя линк, драги Stuck Out Tongue
http://ibl.bas.bg/ezikovispravki/?search_results=true&word=% … %D1%82&words=

# 918
Думата „четиресет“ не е намерена.

# 919
Явно и сърч не умееш, освен че нямаш издание на Правописния речник около себе си Grinning (което аз имам, проверих го първо там, въпреки че беше само за да цитирам страницата - правилото ми е ясно).

# 920
Явно и сърч не умееш, освен че нямаш издание на Правописния речник около себе си Grinning (което аз имам, проверих го първо там, въпреки че беше само за да цитирам страницата - правилото ми е ясно).
Нали за моя линк говорим. Хайде напиши думата, току виж на теб ти изкара други резултати. Напиши после "четиридесет" да видиш, че може и да връща резултат. Ако искаш да им пиша по пощата да разяснят - пробвал съм и повечето пъти отговарят.

# 921
Виж, нямам време да споря с хора, които не умеят елементарни операции в интернет и настояват на погрешното си мнение.
Точно със сърч в посочения от теб сайт постигнах написания (във втория пост) резултат, неслучайно съм приложила и линка, за да видиш с очите си как съм го направила. Първият ми пост е съгласуван с официалното печатно издание на речника.
С ИБЕ на БАН отношенията ни са чудесни, но няма нужда да им се обаждам за нещо, по което няма спор, нито съмнение. Бъди здрав и повече чети, по-малко пиши!

# 922

Специално съм се допитвала какво се прави в случаите, когато има противоречие при правописа на дадена дума между Правописния речник, последно издание на ИБЕ при БАН, и въпросния сайт, който също е собственост на ИБЕ при БАН.
Важи това, което е отпечатано в книжния речник!
Харесваме или не, одобряваме или не – това е положението. Длъжни сме да рапортуваме и да изпълняваме.
Явно само на създателите на речника им е позволено да не се съобразяват с него. Кой за каквото е учил и както се е уредил...  Laughing

# 923
Как Сийка,
права си.
Но в случая няма несъответствие дори, имаме ярък представител на темата за мъжете в бг-мама Simple Smile

# 924
  • Пловдив
Четиресет, ЖДНБ!
Сийке, така ли е и в книжното издание?
Тия са новатори намбър уан за последните петдесет (педесет? Wink) години - не бяха имени дни, не беше не знам кво...

То верно, че в сравнение с имените дни и напът "четиресет" е най-нормалното от трите, щото поне така се изговаря.

# 925
На имените дни какво им е? Най-просто спазване на добре известно правило - то не е променяно. Все пак никой никога не е казвал "именен" ден. Напът е безумие. Друго безумие е, че хората се объркват от неизяснената (и неизучавана в учебните програми) промяна и пишат "напът", когато пътуват. А то е за друго.

# 926
  • Пловдив
Откъде са данните за "никой никога"?
Никой не казва "именен" в наше време, но аз в една друга тема попитах как е мн.ч. на "чер" и отговор не получих. Както "чер" е съкратена форма на "черен", така "имен" - на "именен". Нищо, че едното го казват, а другото - не.

# 927
ОК, може и някой някога да казва именен Simple Smile

Чер не е книжовна форма, а другото е нормирано. Така че не е баш същото. При това е нормирано доста преди скандалните промени в речника от 2012 г.

Общи условия

Активация на акаунт