Важен ли е правописът?

• 57 465
  • 927
  •   1
Отговори
# 585
ох аз съм завършила биология и съм имала вземане даване с бактерии, затова си позволявам да се изкажа -
няма такова нещо, като бактериЙ.  Имало е, но е поправено. Дядо ми, който беше стар лекар казваше бактерияТ на еди какво си. Но реално отдавна беше отпаднал този мъжки род на 'бактерия' и се нарича бактерия на еди какво си.
бактерия, бактарии. И толкоз:)

( туберколозната бактерия  преди са я наричали туберкулозен бактерий .)

Това е малко като окис и оксид. Все още има хора, които наричат оксидите окиси, но са такива, които не са опреснявали знанията си с .. десетилетия.

# 586
  • Куциндрел
10 c`s, това вече го обсъдихме. Mr. Green

# 587
"Уъ" вместо "Л" и така нареченото "френско Р" са си чисто личен и логопедичен проблем, за съжаление - твърде често неглижирани от родителите. Имаше огромна тема в "Нашите деца", колко "чаровно" било това "френско Р", и как не смятат да си водят децата на логопед, защото е "сладко"  Stop
Правоговорът също се учи, не пада от небето. Като не могат да се справят родителите - има логопеди. Аз съм ходила като дете заради проблем с изговора на шипящите съгласни, и оттогава не съм спирала да правя упражнения и да работя върху изговора си.

# 588
А, не знаех.

Диди 168, върху проблемите с изговарянето на един или друг звук се работи, ако се приема за проблем. Това мързеливо УЪ няма нищо общо с Р-то, като проблем - то произхожда от мързел и неглижиране, а най-вече от средата. Р-то е друго нещо.

Достатъчно е да се обръща внимание и да се тренира и се променя 'л'-то
Аз току що промених волево едно "Л" в италианския, което не е характерно за моята зона, а за по-северните зони, но ми харесва повече и реших да си го закача на колана. Така че всичко може, когато човек реши че иска.  а уЪ-то е най-лесно да се промени. Просто трябва да се мисли и обръща внимание и това е.

Бърдс флу е писала преди мен.

# 589
ох аз съм завършила биология и съм имала вземане даване с бактерии, затова си позволявам да се изкажа -
няма такова нещо, като бактериЙ.  Имало е, но е поправено. Дядо ми, който беше стар лекар казваше бактерияТ на еди какво си. Но реално отдавна беше отпаднал този мъжки род на 'бактерия' и се нарича бактерия на еди какво си.
бактерия, бактарии. И толкоз:)

( туберколозната бактерия  преди са я наричали туберкулозен бактерий .)

Благодаря, 10c`s. Значи "бактерий" все пак някога го е имало като термин (по силата или при липсата на каквито и да е правила), преди да се наложи женският, приет за правилен, род на думата. Не е същото като никога да го е нямало. Интересно ми е, нямам близък лекар наблизо да попитам  Simple Smile

Цеца, не само съм проста и любопитна, ами и ме мързи да чета назад.  Simple Smile Видях, че нещо е имало препирни и отказах да се натоварвам с филтрирането им в търсене на ценната за мен информация.

Черна станция, благодаря за обяснението.  Peace Няма логика, казваш.  Simple Smile

Значи е нещо винтидж, но и калпазанско. Харесва ми!  Crazy

# 590
  • Куциндрел
Обич Синеока, че кой твърди, че си проста и т.н.?

То от мен тръгна този бактерий, че ми стана любопитно. Защото и аз си знам, че е бактерия, ама на чух, че доктор му вика бактериЙ, та си помислих, че може да има някаква нова терминология.
Ама не, няма. Явно си е докторкси жаргон, знам ли и аз.

# 591
Едно време са се налагали малко едно към гьоторе с превод и произношение.
Например Chicco в България се произнася Чико. Само че това не е правилно -  Кикко е марката.
Не са знаели хората и са наложили погрешното произнасяне.  Lamborghini например се среща много и като ЛамбордЖини, което е напълно погрешно -  името на тези коли е Ламборгини. От друга страна, няма никакви спорове за Delonghi. Simple Smile Никой не казва Делонджи, но Делонги за влязли у нас в друга епоха и се произнася правилно.

# 592
  • София
Хората, които не могат да произнасят л, просто имат говорен дефект, не ги "мързи".
Освен ако не са от Перник, разбира се. Там си е местна особеност.

# 593
Хайде сега, вероятно има хора които казват уиуипути защото имат говорен дефект , но масовия случай не е този. Масовият случай неглижира "л" - то и го мързи да каже "л". Не казва "ела" , а казва "еуа" защото е по-лесно. И вече не само в Перник и София, а навред.

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 21:51 от 10 c`s

# 594
  • София
Леко е все едно да кажеш, че някой не може да произнася р, защото го мързи. Той просто не може да си контролира езика.

Аз пък такава масовост изобщо не съм забелязала.

# 595
  • Варна
Много ясно, че не е от мързел !!!
Аз питах, но никой не ми отговори - как произнасяте думата лале?

# 596
А, не исках да прозвучи така, Сеса.  Peace
Ясно ми е как изглежда отстрани тук интересът ми по темата, сигурно съм оставила впечатление на скарана с родния си език. Нямам имидж за пазене, ама компенсирам с изумителна памет за детайли и този мъжки род на думата изскочи от дълбини, до които се стига само с Наутилус по принцип. Здраве да е, научих нещо интересно.  Peace

Плюя си в пазвата да не ме среща този бактерий и тотално съм се отказала да споря за произнасяне на наименования. Нали съм поразена от парфюмната страст, произнасянето на марки и имена е ... фюжън, дет' се вика.  Simple Smile

# 597
Аз например чувам разликата между "л" и "уъ", разбирам я, но не мога да произнасям "л" на български, освен в сричките "ле" и "ли". Не говоря чак като перничанка, не е чак толкова силно изразено при мен, но не мога да произнасям "л" - факт. Възможно е упражнения с логопед да успеят да ми изчистят проблема, но сама не мога. Пробвала съм. Simple Smile

# 598
  • Има много детски смях.
"Уъ" вместо "Л" и така нареченото "френско Р" са си чисто личен и логопедичен проблем, за съжаление - твърде често неглижирани от родителите. Имаше огромна тема в "Нашите деца", колко "чаровно" било това "френско Р", и как не смятат да си водят децата на логопед, защото е "сладко"  Stop
Правоговорът също се учи, не пада от небето. Като не могат да се справят родителите - има логопеди. Аз съм ходила като дете заради проблем с изговора на шипящите съгласни, и оттогава не съм спирала да правя упражнения и да работя върху изговора си.

Така, така...  Peace
Ама знаеш ли колко съфорумки се засегнаха веднъж, след като си признах, че истински ме дразни и намирам за грозно това така чаровно- сладко "Р".  ooooh! За фъфленето пък да не говорим  Stop

# 599
  • София
Много ясно, че не е от мързел !!!
Аз питах, но никой не ми отговори - как произнасяте думата лале?
Проблемно е първото л, когато е в сричка с ла, лъ, лу.
Ле, ли нямат проблем да произнесат такива хора.

Barbabeau, е писала.

Общи условия

Активация на акаунт