Важен ли е правописът?

• 57 454
  • 927
  •   1
Отговори
# 630
Правописът след години няма да има никакво значение, всичко минава през спел чека. Само като хване лист и химикалка бих могла да преценя дали някой знае да пише без правописни грешки, ама на кой му дреме дали Драгана е научила елементарни правила. Те обикновено са доста добре в живота, ще си платят и някоя грамотна ще им помогне да не се изложат.

# 631
Звук Л

Върхът на езика допира основата на горните предни зъби, средната му част е извита като лодка, а в задната си част заема позиция като седло. Зъбите са леко притворени, а устните заемат различни позиции, в зависимост от съседните звукове.
По-често затруднения се срещат при изговарянето на твърдата форма на звука - когато е последен звук в сричката и в съчетанията ЛА, ЛО, ЛУ, ЛЪ.

Как да научите детето:
Накарайте детето да произнесе продължително звук Аааааааа и да задържи устата си в тази позиция (леко отворена) без да произнася "А". След това, без да разваля положението на устата, да залепи връхчето на езика зад горните предни зъби. В такова положение на артикулаторните органи да произнесе дълго Ъъъъъъъъъъъъъъ. Ако сте разбрали и го правите правилно, трябва да се чуе чисто "Л".
При насечено изговаряне на "Л Л Л Л Л Л Л" долната челюст не се мърда, а работи само езика.

В логопедичната работа най-много време отнема автоматизацията на звуковете в спонтанната реч. Това се постига с много упражнения и воля особено на годините на Гейзер.
Аз автоматизирах моето "Л" във втори курс. Ако не внимавам все още "уъкъм" понякога - за това е за предпочитане, тези неща да се оправят в детска възраст.

# 632
Ай уав ю Heart Eyes

# 633
Ю уайт май файър. Hug

# 634
# 635
Правописът след години няма да има никакво значение, всичко минава през спел чека. Само като хване лист и химикалка бих могла да преценя дали някой знае да пише без правописни грешки, ама на кой му дреме дали Драгана е научила елементарни правила. Те обикновено са доста добре в живота, ще си платят и някоя грамотна ще им помогне да не се изложат.

Не ставай толкова сурова де. Впрочем и в написаното от теб има една много типична грешка. Толкова типична, че май вече е станала правило. Забелязала съм две такива ситуации, при които правилната форма почти е изчезнала от езика, та ти сега с категоричния си пост ми напомни за тях.

Последна редакция: вт, 18 мар 2014, 13:31 от Черна станция

# 636
Сигурна съм, че има. Обещавам да се старая повече.

# 637
http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%81
Цитат
In modern Polish, Ł is normally pronounced /w/ (almost exactly as w in English as a consonant, as in were, will, wall but not as in new or straw). This pronunciation first appeared among Polish lower classes in the 16th century. It was considered an uncultured accent by the upper classes (who pronounced Ł almost exactly as л in East Slavic languages or L in English pull) until the mid-20th century when this distinction gradually began to fade. Polish final Ł also often corresponds to Ukrainian word-final <В> (Cyrillic) and Belarusian <Ў> (Cyrillic). Thus, "he gave" is "dał" in Polish, "дав" in Ukrainian, "даў" in Belarusian (all pronounced [daw]), but "дал" [daɫ] in Russian. The old pronunciation [ɫ] of Ł is still fully understandable but is considered theatrical in most regions.
The shift from [ɫ] to [w] in Polish has affected all instances of dark L, even word-initially or intervocalically, e.g. ładny ("pretty, nice") is pronounced [ˈwadnɨ], słowo ("word") is [ˈswɔvɔ], and ciało ("body") is [ˈtɕawɔ].

# 638
Да напиша и аз нещо за л. Laughing На сръбски се пише и произнася бео и бела, чуо и чула, мио и мила, био и била. Пример Београд. В мъжки род л преминава в о.

# 639
  • София - Рим и обратно

Впрочем и в написаното от теб има една много типична грешка. Толкова типична, че май вече е станала правило. Забелязала съм две такива ситуации, при които правилната форма почти е изчезнала от езика, та ти сега със категоричния си пост ми напомни за тях.
Кой и Кого... Tired И на мен ми е болна тема, никой не го спазва, а боде почти колкото члена.

# 640
Не разбирам и аз казуса с лалето. Първото "л" се произнася като при "Лондон", второто - като при "Лисабон". И в двата случая не става въпрос за замъгляване на звука и произнасянето му като "уъ".

И на мен не ми стана ясно как всъщност го произнася това "лале" питащата? Какъв е проблемът тука с "Л"? Казвам си "лале" и толкова Simple Smile Единствената особеност е, че при първото "Л"езика отива напред под горните зъби, а при второто "Л - езикът е отзад зад зъбите, горе в небцето. И буквата си се произнася съвсем нормално.

# 641
Не разбирам и аз казуса с лалето. Първото "л" се произнася като при "Лондон", второто - като при "Лисабон". И в двата случая не става въпрос за замъгляване на звука и произнасянето му като "уъ".

И на мен не ми стана ясно как всъщност го произнася това "лале" питащата? Какъв е проблемът тука с "Л"? Казвам си "лале" и толкова Simple Smile Единствената особеност е, че при първото "Л"езика отива напред под горните зъби, а при второто "Л - езикът е отзад зад зъбите, горе в небцето. И буквата си се произнася съвсем нормално.

Брат ми казва "уале". Бърка само първото "л".

# 642

Впрочем и в написаното от теб има една много типична грешка. Толкова типична, че май вече е станала правило. Забелязала съм две такива ситуации, при които правилната форма почти е изчезнала от езика, та ти сега със категоричния си пост ми напомни за тях.
Кой и Кого... Tired И на мен ми е болна тема, никой не го спазва, а боде почти колкото члена.

Браво smile3521

Другата е тоталното отпадане на "си". Навсякъде се казва "Кажи на майка ти", вместо "Кажи на майка си". А то е лесно - майка Ти ми каза на мен, а сега ти кажи на майка Си.

Дразнят ме също "имай на в предвид" или "най-оптимален" и "по-оптимален".

Но не бих тръгнала да поправям хората, освен ако те сами не повдигнат въпроса и не се получи нещо като притчата за гредата и сламката. Общо взето спазвам принципа "Който се чувства безгрешен, нека хвърли първия камък".  Peace

# 643
Дразнят ме също "имай на в предвид" или "най-оптимален" и "по-оптимален".

Но не бих тръгнала да поправям хората, освен ако те сами не повдигнат въпроса и не се получи нещо като притчата за гредата и сламката. Общо взето спазвам принципа "Който се чувства безгрешен, нека хвърли първия камък".  Peace

Дразни ме също "на 100%"

# 644
  • Ямбол
Аз пък не мисля, че ако аз не съм безгрешна, нямам право да показвам грешките на другите.
Тъпа ми е тази приказка за камъка. Прави ми впечатление - казвам му на грешащия, какво толкова.
Ако не мога да пея, не означава, че не мога да разпозная, кога някой пее фалшиво и понеже не мога да пея вярно, не мога да си кажа мнението, че другият пее фалшиво ли?
Хайде да си я приберат приказката някъде....

Общи условия

Активация на акаунт