"Селски" номера и пинизи

• 5 177 234
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 12 765
Факт е, че отглеждането на животно и поемането на отговорност за него си е много работа. Аз отскоро имам куче (само заради детето) и ми идва в повече чистенето, разходките, ветеринарите, ваксинациите, обучението, редовно обезпаразитяване и т.н. И разходите, и времето не са малко.

Аз също се дразня на удобното "грижа се за куче и то ми се радва" като му подхвърлям остатъци и си мисля колко добър човек съм. Много кучета имат нужда от осиновяване и ако всички любители и защитници си приберат по едно от улицата да го кастрират, обезпаразитят и възпитат, София ще стане по-приятен град.

Обаче, редовно виждам осиновителските кампании на Енимъл Рескю, организация, която прибира, лекува и после намира дом на улични кучета - май успяват да намерят повече осиновители в чужбина, отколкото в България, защото за грозноватите и не съвсем здрави кучета тук дом не може да се намери... Така че, не, не вярвам на огромната любов и загриженост, която се демонстрира тук.

# 12 766
  • Тра-ла-ла
Мислите в розови краски и нямате реален поглед над нещата. Много лесно ви се струва справянето с бездомните животни. Малко като в едни реклами на фирма за кредит "Имаме 400 любители на бездомни животни, всеки от тях осиновява по 1 и етоооо България станала едно приказно място."  Laughing Доста от защитниците на уличните животни имат вкъщи поне 1 животно, прибрано от улицата Wink И с това не намалява броят на бездомните, защото 1 ще се осинови, но на негово място ще се родят още минимум 4. Дали някоя 70 годишна баба може да прибере голямо улично куче/котка, свикнали на свободен живот и улични порядки?!  Crazy Иначе на приказки е много лесно, но да не ви е в къщата. Спасението на/от бездомните животни не е по силите на любителите, повечето от които правят всичко на доброволни начала и най-вече с лични средства и трохи, събрани от дарение. Дейността на защитниците е капка в морето. Докато по улицата се разхождат некастрирани кучета, докато на същото място се изхвърлят домашни, докато Екоравновесие си бара макарите и отчита фиктивна дейност...така ще е.

За хората, които не припарват до бездомни животни, нещата изглеждат черно бели. Много животни по улиците и никой нищо не прави. Crossing Arms Зад това общоприето мнение се крият десетки доброволни организации и фондации и стотици доброволци, които откликват на сигнали, влачат животни по ветеринарни клиника и какво ли още не. И хиляди дарители - кой с 5 лв, кой със 100лв, които нямат знанията и силата лично да спасяват животни, но имат желание да помогнат по друг начин. Но според масовият българин всички тези доброволци са някакви смешници, които нищо не правят, защото видиш ли улиците са пълни с бездомни животни. А вие как помогнахте броят им да намалее?!  Кастрирахте ли кварталната кучка, която се плоди по 2 пъти годишно? Или само минавате покрай нея и цъкате с език?!

Animal Rescue не е единствената организация, която се е развила и има опит в намирането на дом за  животни в чужбина.

# 12 767
Мислите в розови краски и нямате реален поглед над нещата. Много лесно ви се струва справянето с бездомните животни. Малко като в едни реклами на фирма за кредит "Имаме 400 любители на бездомни животни, всеки от тях осиновява по 1 и етоооо България станала едно приказно място."  Laughing Доста от защитниците на уличните животни имат вкъщи поне 1 животно, прибрано от улицата Wink И с това не намалява броят на бездомните, защото 1 ще се осинови, но на негово място ще се родят още минимум 4. Дали някоя 70 годишна баба може да прибере голямо улично куче/котка, свикнали на свободен живот и улични порядки?!  Crazy Иначе на приказки е много лесно, но да не ви е в къщата. Спасението на/от бездомните животни не е по силите на любителите, повечето от които правят всичко на доброволни начала и най-вече с лични средства и трохи, събрани от дарение. Дейността на защитниците е капка в морето. Докато по улицата се разхождат некастрирани кучета, докато на същото място се изхвърлят домашни, докато Екоравновесие си бара макарите и отчита фиктивна дейност...така ще е.

За хората, които не припарват до бездомни животни, нещата изглеждат черно бели. Много животни по улиците и никой нищо не прави. Crossing Arms Зад това общоприето мнение се крият десетки доброволни организации и фондации и стотици доброволци, които откликват на сигнали, влачат животни по ветеринарни клиника и какво ли още не. И хиляди дарители - кой с 5 лв, кой със 100лв, които нямат знанията и силата лично да спасяват животни, но имат желание да помогнат по друг начин. Но според масовият българин всички тези доброволци са някакви смешници, които нищо не правят, защото видиш ли улиците са пълни с бездомни животни. А вие как помогнахте броят им да намалее?!  Кастрирахте ли кварталната кучка, която се плоди по 2 пъти годишно? Или само минавате покрай нея и цъкате с език?!

Animal Rescue не е единствената организация, която се е развила и има опит в намирането на дом за  животни в чужбина.
А ти се опитваш да ни вменяваш някаква вина ли? Да, не припарвам до бездомните животни, помагам на болни и изоставени деца, според личните си възможности! Не мисля да ти давам обяснения, нещата са несравними!  Айде стига с тия жертви кой кого и къде влачи! Баш ме брига! Не ми е работа да кастрирам кварталната кучка, но ако ми налети хич няма да те питам дали си съгласна с това, което ми хрумва да й направя! Та в резюме, не ми давай акъл!

# 12 768
  • Тра-ла-ла
А ти се опитваш да ни вменяваш някаква вина ли? Да, не припарвам до бездомните животни, помагам на болни и изоставени деца, според личните си възможности! Не мисля да ти давам обяснения, нещата са несравними!  Айде стига с тия жертви кой кого и къде влачи! Баш ме брига! Не ми е работа да кастрирам кварталната кучка, но ако ми налети хич няма да те питам дали си съгласна с това, което ми хрумва да й направя! Та в резюме, не ми давай акъл!
Herz, това ли разбра от целия ми пост?! Grinning Акъл ли давам или разяснявам някои грешни схващания?

Всеки си има кауза. Всяка кауза е важна, защото помага с нещо на този свят. Меренето на каузи и коя е по-важна е точно за тази тема Grinning

# 12 769
Джулая, много добре знам, че има хора, които действат, а не си остават само с голото състрадание и паницата до входа. Възхищавам им се, защото помагат реално, без да се бият в гърдите по форумите. Но е факт, че ако всички, които хвърлят по няколко мазни хапки на кученцето и мислят, че това е достатъчно, наистина поемаха отговорна грижа за въпросното животно, щеше да има много по-малко по улиците. На неангажиращи действия и клавиатури всички са силни.

# 12 770
Herz, това ли разбра от целия ми пост?! Grinning Акъл ли давам или разяснявам някои грешни схващания?

Всеки си има кауза. Всяка кауза е важна, защото помага с нещо на този свят. Меренето на каузи и коя е по-важна е точно за тази тема Grinning

Джулая,
Постът ти е ясен! Не се опитвай да остроумничиш като правиш грешни заключения!
Остави на отделния индивид сам да прецени в какви краски ще вижда даден проблем, ако въобще за него такъв съществува. Кучелюбците имат един основен маниер да се прехласват и с особено добро намерение да искат да помогнат. Но защо ли все така се получава, че собствените им средства не стигат и винаги опират до помощите от приятел? Няма лошо, давала съм, рядко и знаеш ли защо, само за да спре да ми обяснява колко е миличко, как посреща всички от блока, ама на никого нищо лошо не прави и др. подобни, които въобще не ме интересуват! Да, всеки си има кауза! Затова, със завоалирани призиви няма нужда да се подхвърлят въпроси кой какво направи за кварталното куче, защото видиш ли докато тези, които нищо не правят, милите твари се размножават, за което не са виновни, трябва милосърдие и бла-бла!
Не си меря каузата, но няма да позволя някой да ми дава акъл каква да бъде тя!

# 12 771
  • Тра-ла-ла
 Кучелюбците имат един основен маниер да се прехласват и с особено добро намерение да искат да помогнат. Но защо ли все така се получава, че собствените им средства не стигат и винаги опират до помощите от приятел?
Всяка кауза има нужда от финансиране. Смятам, че това го знаете. Пари търсят не само лудите кучкари Peace

Много сте изнежени, виждате навсякъде провокации  и зли намерения  Laughing Какви акъли, какви завоалирани призиви?! Joy Още малко ще изкарате и че подмолно търся пари за някоя фондация.

# 12 772
  • София
Твоята кауза си е твоя работа, но когато се хвърляш като...бездомно куче, да речем - на чуждите каузи и емоции - не се учудвай, че хората се защитават, точно като теб. И тогава вече ти става неприятно.
Джулая е права - критикуваме, но в момент в който стане дума за лична постъпка - става "не е моя работа". Има ли някакви инициативи на ветеринарните лекари - например за безплатно кастриране и евтаназия на бездомни животни?
И не на последно място - все пак хората са ми по-мили от животните, а не разполагам с кой знае какви средства. Но все пак имам малък принос - взели сме уличен котарак, кастриран е и вече 10 години не пречи на коткофобите.

# 12 773
 Кучелюбците имат един основен маниер да се прехласват и с особено добро намерение да искат да помогнат. Но защо ли все така се получава, че собствените им средства не стигат и винаги опират до помощите от приятел?
Всяка кауза има нужда от финансиране. Смятам, че това го знаете. Пари търсят не само лудите кучкари Peace

Много сте изнежени, виждате навсякъде провокации  и зли намерения  Laughing Какви акъли, какви завоалирани призиви?! Joy Още малко ще изкарате и че подмолно търся пари за някоя фондация.

Сега като повдигаш въпроса, май на това намирисва! При мен обаче, удряш на камък! Wink

# 12 774
Твоята кауза си е твоя работа, но когато се хвърляш като...бездомно куче, да речем - на чуждите каузи и емоции - не се учудвай, че хората се защитават, точно като теб. И тогава вече ти става неприятно.
Джулая е права - критикуваме, но в момент в който стане дума за лична постъпка - става "не е моя работа". Има ли някакви инициативи на ветеринарните лекари - например за безплатно кастриране и евтаназия на бездомни животни?
И не на последно място - все пак хората са ми по-мили от животните, а не разполагам с кой знае какви средства. Но все пак имам малък принос - взели сме уличен котарак, кастриран е и вече 10 години не пречи на коткофобите.
Cuckoo, на мен ли ми се обясняваш? Браво за приноса, да ви е жив и здрав котарака!

# 12 775
Джулая,

една лоша дума не съм казала за доброволните организации, които спасяват уличните кучета и котки и им намират дом. Напротив, възхищавам се на хората там, и помагам с каквото мога (недостатъчно).

Тук ставаше дума за кварталните любители, които хранят и бранят големи популации. Бях писала по-напред в темата - възрастната жена в апартамента над моя храни котки и при нас се събират десетки такива. Освен, че оставя храна навън, някак ги е научила ги е да се качват до нейната тераса, където ги храни. Само че на връщане минават през моята и я ползват за тоалетна. Космите и другите екстри няма да ги коментирам, няма такава гадост денят ти да започва с чистене на тоалетна на 20-на котки, никога не оставяме отворено и т.н. Беше се случило докато дълго време не живеехме в апаратмента и не можех да ги отуча, когато се върнахме. Засега сме сложили мрежа, през лятото ще ремонтирам и усвоя терасата и тя ще стане част от хола.

Не си ползваме и мазетата заради бълхите и котките. Ние и другите съседи търпим това положение от симпатия към жената, не към котките. Възрастна е, изключително симпатична и интелигентна и това и е единствената радост. Просто е малка кооперация, хората се познават отдавна. Синът и се чувства неудобно и се извинява, сто пъти всички са говорили с нея, но няма резултат.

Аз, ако трябва да избирам между хигиенична среда за детето ми и котките, съжалявам, но няма да са котките. Единствено от уважение към възрастната жена котките си живеят около входа ни необозпокявани и добре хранени и гледащи ме нахално през стъклото на терасата, защото смятат че това си е тяхна територия.

За този тип "грижа" за животните ставаше дума. Ако котките живеят в апартамента на човека, ок, но когато някой ги храни, те пречат на другите.

# 12 776
Да допълна за справянето със ситуацията - ясно, че доброволните организации могат да помагат, но не и да решат проблема. За решаването трябва сериозен ангажимент от страна на държавата/ общината. Ще дам един пример - живях няколко месеца в Загреб и за пръв път се наслаждавах на разходките с детето в паркове и градинки. Оказа се, че тяхната община е решила проблема по следния начин:

Има задължителна регистрация и солиден данък от собствениците. Срещу този данък, те получават следното от общината:
1) Във всеки квартал градинки, обозначени и поддържани от общината.
2) Безплатни профилактични прегледи, ваксини, и аборти.

Хитрото е, че прегледите са задължителни на 6 месеца, посещава ги лекар от общинската служба. Така не може да се пропусне бременост и после малките да се озоват на улицата. Общината е инвестирала във ветеринарна служба парите от данъците и хем предлага на собствениците някои безплатни медицински услуги, хем контролира популацията. И тази политика работи. Не знам какви са наказанията за нерегистрирани кучета, важно е законът и да се прилага.

Да, смятам, че за големия проблем у нас са виновни най-вече държавните и общински служби, освен недобросъвестните собственици, които размножават, а после изхвърлят кучетата. Такива винаги и навсякъде ще има, важно е да има контрол.

# 12 777
Аборт за кучета ???

# 12 778
  • при късмета
  За хората, които не припарват до бездомни животни, нещата изглеждат черно бели. Много животни по улиците и никой нищо не прави. Crossing Arms Зад това общоприето мнение се крият десетки доброволни организации и фондации и стотици доброволци, които откликват на сигнали, влачат животни по ветеринарни клиника и какво ли още не. 
Точно организациите, които толкова възхваляваш, са проблема и виновниците за това положение, казвала съм го хиляди пъти. Виновни са най-вече със закона "кастрирай и ВЪРНИ" който прокараха, т.е. премахнаха евтаназията от закона. Това е целия проблем и абсолютно нищо друго.
А го направиха за да пълнят собствените си джобове. Има кучета по улиците има "нужда" от средства за грижа за тях. Няма кучета по улиците (ако се евтаназираха, както преди) няма кой да им дава пари.
Ето това е зора на организациите, а не грижата за кучетата

# 12 779
Да преименуваме темата на "кучешки" номера и бездомни пинизи newsm78

Общи условия

Активация на акаунт