"Селски" номера и пинизи

• 5 176 178
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 12 945
В България правилното изговаряне и писане се учат в училище.Имаме така нареченият ''книжовен език'' и сме единствената страна,в която се говори Български и сме 6 милиона.Можем да си позволим да говорим книжовно.
Английският се говори в много държави,същото е с френския и испанския.Приети са акцентите,защото има първо имиграция и второ - не са само те с този език.

# 12 946
Само две коренячки ли има в Сф. ? Е, стига де. Не бъдете толкова тесногръди.
Не са само две,но всяко едно парадиране с произход,имоти и материални придобивки е запълване на други празнини!

# 12 947
В България правилното изговаряне и писане се учат в училище.Имаме така нареченият ''книжовен език'' и сме единствената страна,в която се говори Български и сме 6 милиона.Можем да си позволим да говорим книжовно.
Английският се говори в много държави,същото е с френския и испанския.Приети са акцентите,защото има първо имиграция и второ - не са само те с този език.

Пълни глупости е теорията ти.
Чувала ли си как говорят в Бирмингам и Ливърпул?
Няма нищо общо, нито с имиграция, нито че на Марс говорели също англиски.
И добре че България е единствената страна, в която правилното говорене и писане се учат в училище  ooooh!
Акцент не означава неправилно говорене и неграмотно писане.

# 12 948
Навсякъде има диалекти, но тези с претенции за образование се стараят да ги преодоляват. Понякога едни и същи хора разговарят различно във формална и неформална среда.

# 12 949
  • Другата България
Както и някакви изпуснати или допуснати правописни грешки веднъж - два пъти, волно или неволно не значат непременно, че човекът е неграмотен, но това е друга тема.
Има доста хора, пишещи без грешки, които в главата си имат основно бръмбари и неоправдано самочувствие, и такива с грешки, инцидентни,  които могат да ти скрият шапката със знания и познания.
Така че делението е също относително и си зависи от критериите на правещия го.
Почти като СФ-провинция.

# 12 950
Аз не случайно казвам - стараят се Simple Smile. Безгрешен човек няма, то това е ясно.

# 12 951
  • Blondeville
Темата отново е завила към един от най-изначалните форумни спорове - София срещу провинцията.

Всеки има право да живее и работи където си иска, и където има реализация за него. За съжаление в България има цели региони, където няма достатъчно препитание и хората търсят такова в по-големите градове. И е факт, че София е претъпкана. Аз не мисля обаче, че решението е в посока на слагане бодлива тел пред табелата за София, просто трябва държавата по някакъв начин да стимулира икономиката в малките населени места, за да има работа за хората и там.

Манталитетът на човек не се определя от месторождението му, а от семейството и възпитанието му. Много хора обаче, ако имат някакви пропуски в горното, се въздържат по един или друг начин в родното си място, поради факта, че там не са анонимни, знаят се ако не целия град/село,то поне цялата махала. И някак това понякога ги спира да хвърлят буклуци и фасове по земята, да си хвърлят боклука през прозореца (защото тогава все пак  ще падне в техния си двор, а не в общото пространство) и т.н. В новия град те вече добиват анонимност, не го чувстват свой и съответно не изпитват нужда да пазят и да слагат ограничения на вътрешния си порив да ползват терасата за хвърляне на боклука - кой ще ги разбере, че са точно те, ако живеят в блок на 12 етажа. Но тези пропуски във възпитанието не зависят по никакъв начин от произхода, няма значение дали си от София или Каспичан.

За протокола - баща ми е кореняк софиянец, дядо му е построил къща в София навремето, майка ми е от малко градче то Търговище. Аз самата в момента живея в Лозен - село до София. Човек се устройва там, където е щастлив, където има работа и дом. И е мобилен да промени местоживеенето си ако някое от изброените липсва.

# 12 952
Навсякъде има диалекти, но тези с претенции за образование се стараят да ги преодоляват. Понякога едни и същи хора разговарят различно във формална и неформална среда.

Какво значи претенции за образование?
На защитата на дипломната ми работа никой не ме е оценявал мекам или не.
Или във Варна докторите са по-малко доктори, защото потъмняват гласните...
Никога не бих определила един човек като прост или селянин, защото е казал млекото, водътъ или дънкиту.

# 12 953
  • HH

Никога не бих определила един човек като прост или селянин, защото е казал млекото, водътъ или дънкиту.

Ти не, но на Ирина и е неприятно, че заради такива, тя минава 6км сутрин за един час.

# 12 954
Друго казах, сигурно не съм се изразила ясно.
За лекарите от Варна, не знам. Лекар не съм чула да говори на диалект, а по-възпитаните говорят и на 'Ви'. За работното място говорим, нали?

# 12 955
  • където ми харесва
На мен ми стана любопитно това, че Сф е най-мразения град и софиянци най-мразените хора някаква статистика ли е, официална, негласна, каква?
Не, това е обобщение на последните 15 страници на темата, плюс прекалено дълго жителство от моя страна в близост до Студентски град.
За мой ужас, концентрацията на чалга като музика и начин на живот, там е огромна. И да, не само хората извън София слушат чалга, далеч съм от тази мисъл. Проблема е, че житейския ми опит се ограничава до сблъсъци с хора, които са типични селяндури, бичещи чалгия денонощно и не са софиянци.
Ако някой се засяга лично на всеки пост, който изтъква факта, че София е пренаселена, да се замисли защо се засяга.

# 12 956
Друго казах, сигурно не съм се изразила ясно.
За лекарите от Варна, не знам. Лекар не съм чула да говори на диалект, а по-възпитаните говорят и на 'Ви'. За работното място говорим, нали?
Човек с качествено образование във формална среда не говори на дънкиту и тилифон.За мен е знак на неграмотност.Говорим за майчин език,а не за придобит такъв.И не знам как е в Англия от първа ръка,но за други държави диалектът показва необразованост и неграмотност (като разбира се изключваме разликата между швейцарски немски и ннемски,френски и белгийски френски и т.н.)

# 12 957
Евала за темата, Касита! Обобщи многогодишен форум в една тема. Почти безпредметно е да съществуват половината подфоруми.

Не че нещо, но темата ми е вър-хът!  Heart Eyes

Може ли към полунощ да молиш компания с заведение тип "кръчма" с жива музика да пазят тишина, защото детето ти спи на два стола.

# 12 958
Да върна малко на кучешка тема, новина от последните дни, в Пловдив (има снимка, която не е за хора със слаби сърца 18+) Като цяло мнението по форумите е, че собствениците на кучето (познавам момчето) сами са виновни за тази развръзка, защото е пуснато без повод и намордник.

# 12 959
  • където ми харесва
За съжаление, това не е нито селски номер, нито пиниз-това е жив садизъм.
Колкото и собствениците сами да са си виновни-не можеш да посечеш куче с брадва. Това е противно. Sick

Общи условия

Активация на акаунт