"Селски" номера и пинизи

• 5 177 186
  • 49 908
  •   2
Отговори
# 16 095
Като цяло идеята анонимна компания да иска мотивационно писмо е леко странна, макар че и аз съм попадала на такива. Но в такава ситуация, просто не пиша писмо, респективно не кандидатствам за тях. Според мен мотивационното писмо трябва да е писано специално за позицията и компанията, за която се кандидатства. Ако ще е просто някакъв бланков текст, то просто няма смисъл от него (освен ако идеята не е да се провери до колко кандидатите могат да свържат няколко смислени изречения).

# 16 096
Да, и за мен е странна идеята, но съм виждала такива. Има и случаи, в които не изискват мотивационно писмо, но все пак нали пишеш 3 реда, че искаш да кандидатстваш при тях и им изпращаш автобиографията си. В много случаи пък, дори и да знаеш компанията, не знаеш точно кой е отговорен за първоначалното и следващото пресяване на кандидатите - може да знаеш примерно името на собственика/управителя (а може да не са си направили и труда да ги пишат в сайта на компанията дори), но не знаеш директния човек, който се занимава с наемането и на мен ми изглежда по-неприемливо, дори обидно, да адресирам "Уважаеми г-н Иван Петров", когато всъщност Петранка Иванова се занимава с подбора.

# 16 097
Да, и за мен е странна идеята, но съм виждала такива. Има и случаи, в които не изискват мотивационно писмо, но все пак нали пишеш 3 реда, че искаш да кандидатстваш при тях и им изпращаш автобиографията си. В много случаи пък, дори и да знаеш компанията, не знаеш точно кой е отговорен за първоначалното и следващото пресяване на кандидатите - може да знаеш примерно името на собственика/управителя (а може да не са си направили и труда да ги пишат в сайта на компанията дори), но не знаеш директния човек, който се занимава с наемането и на мен ми изглежда по-неприемливо, дори обидно, да адресирам "Уважаеми г-н Иван Петров", когато всъщност Петранка Иванова се занимава с подбора.

В този случай аз бих се обърнала Уважаеми г-н Петров, защото той като представляващ дружеството, наема кандидата, ако е избран. За подбора Иван Петров е делегирал права на Петранка Иванова и не виждам в какво качество ще се обърна към нея.

# 16 098
  • Варна/Лондон
Скрит текст:
Скрит текст:
Прибирам се от работа и решавам да мина през кварталния супер. Паркингът отпред е малък, но местата са разчертани. Излиза кола, паркирам на нейното място, абсолютно в очертанията, отдясно има кола, отляво чувам, че с много газ ще паркира друг автомобил, но назад. Насочил се е към моята кола, възпълничък е да се завърти на място и да се огледа, с рискова маневра изправя в последния момент, в резултат на което шофьорските ни врати са в опасна близост една срещу друга. Изчаквам да видя какво мисли господинът и поглеждам вероятно към него, абсолютно без никакви намерения. Чувам: "И к`во сега, харесАхме ли се та се гледаме? Как ше слеземе?". Не влизам в тона и се измъквам елегантно от моята кола. В това време той продължава да ме навиква през отворения прозорец и жената с него казва "Данчо, хайде стига", при което Данчо отговаря "Ае млъквай, да не ви прибЕрем сега по колите! Пълно е със селски пръчки тука и не ме гледай" (казано на мен). Поглеждам регистрационния му номер, установявам че той ни е дошъл на гости и отново подминавам с мълчание репликите му. Та сега питам: селянка ли съм, селска пръчка ли съм, Големия какъв е и аз какво трябваше да направя?
Вчера един подобен ме засече на един прелез, като движех по път с предимство и намалих, за да може един човечец да направи обратен завой , видях го отдалеч и леко намалих.... и оня реши, че ще се възползва, излизайки от прелеза, да се включи и той на главния път. Не съм го очаквала изобщо, добре, че бях с около 50, набих спирачки, прозорецът ми беше отворен и съвсем селски и просташки така "мило" го "игнорирах", че чак мен ме хвана срам.  Просто има всевъзможни селяндури по пътищата и искаш - не искаш, влизаш им в тона. Ти си успяла да запазиш самообладание, аз не можах.

П.П. Това с регистрационния номер е без значение, има и софиЯнци, които карат все едно са Богопомазани. Stop А има и "софиянци", нали.... Grinning
Аз поради тази същата причина съм се чудила как да започва едно мотивационно писмо за работа... newsm78
"Здравейте", "Уважаеми дами и господа", "Добър ден" или пък какво?
Все недоволни ще има.

Уважаеми г-н..../г-жо... задължително фамилията. Аз така бих го написала, без да твърдя, че е правилно.

На мен това ми звучи по-добре, ако действително знаеш имената на г-н/г-жа Х. Ако не ги знаеш, а пишеш до компанията У, ми звучи доста тъпо да се напише "Уважаеми г-не от У ООД" (примерно), ама дори може да не си сигурен, че господин ще го чете, ако не знаеш подробности като позицията и името на четящия. Може само да предполагаш дали е господин, дали е ЧР и т.н. Ако не знаеш със сигурност, е много по-добре да се придържаш към неутралното "Здравейте".

В такъв случай някак по - бива "Уважаеми Дами и Господа"? Не мислиш ли?

Бива, ако ще изнасяш реч пред аудитория.

# 16 099
  • Другата България
 Laughing Ми не знам бре, затуй питам.
Здрасти пък хептем не се връзва.

# 16 100
Аз също използвам  "Здравейте, госпожо Петрова, благодаря Ви за проявения интерес към... " в отговор на запитвания. Не съм се замисляла, че бих могла да подразня някой.

# 16 101
Аз поради тази същата причина съм се чудила как да започва едно мотивационно писмо за работа... newsm78
Все недоволни ще има.
Уважаема г-жо/г-не,
....

С уважение,
..

Говорим за бизнес коренспонденция.
На второ, трето писмо, се отговаря според реакцията на клиента, но официалността е равна или по-голяма от тази, която използва клиентът. Така мисля аз.

# 16 102
  • Другата България
Все недоволни ще има.
Уважаема г-жо/г-не,
....

С уважение,
..

На второ, трето писмо, се отговаря според реакцията на клиента, но официалността е равна или по-голяма от тази, която използва клиентът. Така мисля аз.
Да, да. Просто в духа на последните постове това ми изникна като пример, защото наскоро го коментирахме. Благодаря.

# 16 103
  • София
Ама много зависи от типа писмо, типа разговор и т.н. фактори. Има случаи, в които с Уважаема не мога да започна официална кореспонденция, има такива, които го изискват задължително. Според мен няма как да се обобщи.

# 16 104
Аз съм конкретизирала ясно коя ситуация имам предвид.  

# 16 105
Все недоволни ще има.
Уважаема г-жо/г-не,
....

С уважение,
..

Ако е за мотивационно писмо, аз също бих го адресирала така, но без съкращенията.
Или ако се знае към кого е писмото, дори да не знаем името, може да се напише Уважаеми господин директор/ректор/председател, или какъвто е адресанта. Не съм сигурна обаче къде е главна буква, къде малка.

Няма ли из интернет примерни такива писма на български? При нас курсове правят.

# 16 106
  • sofia
Много селско, от последните минути: автобус за Златните, естествено вьрви само сьботно-неделно, естествено е най-голямата трошка, естествено е на рядко, и...е пьлен с ядосани бабички и лелки. Качвам се с 5 годишен и моля някой да отстьпи, за да може да седне. Навалица е и ме е страх да не бьде смазан. Че като зинаха...не спряха да викат 15 минути. Що не сьм ходела с такси и пр...
Не знам селско ли е, но е вбесяващо. И отношението на общината и отношението кьм децата.
П.П.
Все пак една жена му направи място и после го поразпитаха. Заключението беше, че е с дьлга коса, единствено с цел да ги обьркам.

Последна редакция: сб, 08 авг 2015, 10:54 от Кришка

# 16 107
Кришка, айда посмали малко. Какъв е този автобус за Златните, който върви само съботно-неделно, че и трошка бил?  Outta Joint За другото - считам твоята постъпка за селска, освен ако на детето не му е било лошо.

# 16 108
  • sofia
Добре дошла в бьлгарската реалност!
Автобус, лифт и маршрутка до Витоша(Златни, Алеко и пр.), само уикендите и празнични дни.

# 16 109
Да, добре.  Crazy  Outta Joint

Общи условия

Активация на акаунт