"Селски" номера и пинизи

• 5 175 574
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 18 315
Скрит текст:
Класически номер на селски пиниз е някой да те помоли да му поръчаш нещо с твоята кредитна карта, щото той нямал и удобно да забрави да ти плати поръчката като я доставят. Хем няколко пъти са ми го правили тоя номер и все с един и същи резултат. Просто недоумявам как може да забравят, че дължат и то не малка сума. На мен пред такава наглост ми е неудобно да поставя въпроса, щото миналия път като го повдигнах излязох интересчийка и стисната, демек притеснявам широко скроените личности, които имат желание да се ползват от моите финансови ресурси, пък аз се стискам.
И друга случка, плод на нахалството на колеги отново. Похвалих един хляб, който купих от нашия магазин и тутакси бях учтиво помолена да закупя и на тях. Купих веднъж, не взех пари, хора сме. Но когато категорично отказах да снабдявам редовно с хляб още няколко домакинства /даже и срещу заплащане, не е  мое задължение да им пазарувам все пак/ те се изненадаха неприятно. Изобщо недоумявам как може някой да счита, че друг му е длъжен за определено нещо и трябва да ходи да върши чужда работа, като че ли няма свои задължения и отговорности.
[/spoiler]

Чета и си мисля, ние всички, на които се случват подобни неща ли сме си виновни по някакъв начин, прекалено услужливи ли сме, будали ли сме, или по някакво стечение на обстоятелствата около такива като нас се навъртат наглеците?
Ползвала съм за поръчка на обувки от САЩ кредитната карта на колежка. Обувките трябваше да ги имам заради точно определена рокля за особено важен случай. Колежката ми се довери, даде ми всички данни аз да си правя поръчката, но още на другия ден аз й дадох парите със  сума отгоре за покриване на дължимата лихва. Седмица след това имах кредитна карта, за да не притеснявам никого, когато ми се наложи.
Имам „приятелка“ (в кавички, защото очевидно само аз съм била с такава нагласа), която често се възползва от услугите ми във всякакъв аспект, поръчва ми да й купувам някакви неща от чужбина, да я извозвам насам-натам, да я консултирам за покупки, товари ме с проблемите си, с хобито си, което аз не приемам, заявила съм го категорично, а насреща – абсолютно нищо с обяснението, че аз сама се оправям. Спрях да я отразявам, гледам че се чуди какво става.

# 18 316
  • Варна
Чакам с нетърпение - типично по селски Simple Smile - развитието на случката с "детското такси".

# 18 317
Не е нужно да са наглеци, за да кажеш "не". По-честно е да не поемаш ангажименти, които не можеш или не желаеш да изпълниш.
Мен лично, подобно нещо не би ме натоварило и ще поема ангажимента, бих платила и сметката (те по принцип не взимат пари предварително, та ми е ясно, че не би било платено). Има една категория хора, които наистина не могат да отказват, а после се скатават или се оплакват. Не виждам нищо нередно в това да помолиш за услуга, както и не виждам нищо нередно да откажеш да я направиш.

Даун, вече разбрах идеята ти-за втори път го казваш-поемам ангажимент, после мрънкам. Tired
В случая по телефона бях помолена да взема въпросното нещо, защото колежката знае, че минавам оттам и не ми е затруднение.Но наистина нямах представа, че са набъркани 100 души, че трябва да се взема от единия, да се плаща на другия, да ти звънят хора, ангажирани със същото нещо и да влизаш в обяснителен режим.
Ако схвана оплакването ми е не , че аз съм се ангажирала с нещо.Изумявам се на това как главата ти може да роди подобна схема и с лекота да ангажираш този и онзи.
Какво става, ако такъв човек трябва да контролира малко производство или още по-лошо-голямо.....? newsm78 #Crazy

# 18 318
  • София
Скрит текст:
И като няма кредитна карта, пари в брой също ли няма? В такава ситуация бих извършила услугата само при предварително плащане. Демек въпросния молещ си казва молбата, плаща пари на ръка и едва тогава поръчвам. Изключения - само за мнооого близки и изпитани хора.
Цитат
Амиии, трябваше да ми даде парите, ама аз поръчах и не се случи. След това вече чаках, чаках, пратката си дойде, аз я дадох и - нищо! Сега вече ще казвам, че съм закрила картата, ако някой иска - да си открие такава и да си пазарува. Класически селски номер - не че нямат пари, ама просто нямали карта, да съм услужела и ....пих една студена вода след това. Да не говорим, че такава пратка все пак е рискова, ами ако не беше дошла стоката? Рискът е пак за мен, не за тоя, дето си го е поръчал.

На твое място бих попитатала незабавно и по възможност на всеослушание, кога ще ми плати поръчката.

И аз поръчвам понякога на други хора, но още в началото си казвам, че съм с дебитна карта към сметка която захранвам непосредствено преди поръчка /то си е така, де/ и с удоволствие ще им направя услуга, след като преведат парите по сметката. Отделно поръчвам директно с техните данни и адреси, понеже купувам предимно от американския ибей и нямам никакво намерение да се мотая с часове по митници и да плащам допълнителни такси.

# 18 319
  • Оптимист по принуда
Dzak, понеже в подписа ти виждам, че си в Ирландия, моля уточни този номер селски български ли е или селски ирландски? Иначе е много, много селски, на мен пред клавиатурата ми завря отвътре като прочетох за тая наглост.
Точно по същия начин ми подейства. Ирландки са сигурно.

# 18 320
  • Другата България
Добре де, толкова ли е трудно да поръчаш с твоята карта, но казваш, че искаш парите веднага? Аз не бих се съгласила да купувам на някой с моята карта и след това да чакам да пристигне поръчката, че едва тогава да ми върнат парите.
Лъжеш. Crossing Arms Whistling

# 18 321
  • Бургас
Цитат
майката и тя слиза от колата и ми казва, утре ще се видим ама аз няма да идвам, нали няма проблем ти да я оставяш малката в яслата преди да ги закараш на училище.

Е то това не е селски пиниз, ами тотална родителска безотговорност. Да харизаш толкова малко детенце на непознат да го води насам натам. Като знам повечето дечица там как плачат сутрин. Пък и трябва да го облечеш, обуеш. Разбирам ако родителите наемат жена за целта срещу заплащане. Пак предполага, че са я проучили, инструктирали. Ама така на непозната дето за първи път я вижда, направо недоумявам какви родители има.

# 18 322
Прясно, прясно. Моя приятелка, която живее в София, се е поставила в една неприятна ситуация, която е леко 'хем сърби, хем боли'.

Изведнъж една нейна приятелка, която ѝ се пише близка, но общува с нея от дъжд на вятър, почва активно да ѝ пише колко иска да се видят, колко ѝ липсва, дали можело да дойде до София да се видят на 1ви декември. Междувременно обаче Фейсбук прави сечено на цялата любвеобилност, защото показва как въпросната дама ще ходи на концерта на Планета Пайнер на точно тази дата.

Приятелката ми вече вижда защо е станала толкова липсваща и я пита дали случайно това няма общо с концерта. Пълно отрицание и как можело да си го помисли, тя идвала за нея. В последствие си признава, но казва, че няма да отиде щом тя иска /междувременно сменя всичко по профила си с плакати на концерта/, но си мълчи. И така седмици оправдания как нямало да ходи, но тайно поканила и една тумба нейни приятелки. Последно най - нагло пита моята приятелка дали искала да ги заведе до Арена Армеец и ако искала може да остане на концерта при положение, че ѝ е известно крайно отрицателното мнение за чалгата.

Сега приятелката ми се е натресла в ролята на хотелиер собственоръчно и има вина, че не е отказала, но и наглостта на другата ме изуми. Толкова скъпи ли са софийските хотели?

# 18 323
Чакай, поканените приятелки и те ли са натресени на твоята приятелка? Shocked

# 18 324
Разбира се. И онази ѝ казва, е уж само тя щяла да идва, а същевременно летят статуси за обратното. Не знам, бих отказала веднага, без да се интересувам кой/какво/защо, домът ми не е ханджийница.

# 18 325
Чалгарски вкус и чалгарско държание, явно...  Crossing Arms
И за мен е безумно да приеме, особено при условие, че в прав текст я е излъгала няколко пъти.

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 15:21 от *Coraline*

# 18 326
С концерта - като с детската градина. Едно, па две, па три...

# 18 327
  • Пловдив
На мен ми се случи преди известно време следната ситуация:детето ми,тогава все още в детска градина,е поканено на Р.Д. от дете от групата в детски център .До последно не се знаеше Р.Д. с родители ли ще бъде или не.Каква беше изненадата ми когато отивайки да заведа детето в детския център,видях че половината родители са поканени,а другата не.Получи се доста конфузно защото всички се познаваме и оставяйки децата трябваше да минем покрай масата с поканените,поздравяваме се и след няма и 30 сек.си казваме чао.Получи се неудобно и за едните и другите.Не знам дали обясних както трябва ситуацията,но за мен това си е типичен пример за селски номер.

# 18 328
Може пък да са останали по-нахалните, по-наглите и по-гладните родители...  Mr. Green Laughing

# 18 329
Не е нужно да са наглеци, за да кажеш "не". По-честно е да не поемаш ангажименти, които не можеш или не желаеш да изпълниш.
Мен лично, подобно нещо не би ме натоварило и ще поема ангажимента, бих платила и сметката (те по принцип не взимат пари предварително, та ми е ясно, че не би било платено). Има една категория хора, които наистина не могат да отказват, а после се скатават или се оплакват. Не виждам нищо нередно в това да помолиш за услуга, както и не виждам нищо нередно да откажеш да я направиш.

Даун, вече разбрах идеята ти-за втори път го казваш-поемам ангажимент, после мрънкам. Tired
В случая по телефона бях помолена да взема въпросното нещо, защото колежката знае, че минавам оттам и не ми е затруднение.Но наистина нямах представа, че са набъркани 100 души, че трябва да се взема от единия, да се плаща на другия, да ти звънят хора, ангажирани със същото нещо и да влизаш в обяснителен режим.
Ако схвана оплакването ми е не , че аз съм се ангажирала с нещо.Изумявам се на това как главата ти може да роди подобна схема и с лекота да ангажираш този и онзи.
Какво става, ако такъв човек трябва да контролира малко производство или още по-лошо-голямо.....? newsm78 #Crazy

Ами, първият ти пост не споменаваше останалите замесени и аз него коментирам, а и е добронамерено. Просто отказвай директно, не е невъзпитано. А за намесването на други хора си права.

Дзак, те да не са решили наистина, че искаш заплащане? Иначе е супер нагло. Не знам каква ти е ситуацията, но ако не работиш, можеш да си докарваш някакъв приход, ако ти се занимава. Ако не, ги отрежи, защото времето си е ценно.

Общи условия

Активация на акаунт