"Селски" номера и пинизи

• 5 184 297
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 49 680
Доколкото знам, в България е забранено да се търгува с кръв, органи, матки, ембриони и прочие
Продаването на кръв е незаконно, освен неморално. За съжаление често се налага да се прибягва до купената кръв. Sad

# 49 681
  • Mediterraneo
Всъщност, има си съвсем легални платени кръводарители

По принцип имаме платени кръводарители, на които се извършва апаратното кръводаряване - афереза. Има и платени кръводарители с редки кръвни групи. Но за жалост и регистърът на платените кръводарители намалява, защото цената на кръвта е много ниска - 90 лв. за литър. От 2007 г. не е променяна Наредбата за условията и реда за възмездяване и остойностяване на разходите по вземане, диагностика и преработка на кръв и кръвни съставки за стимулирането, организирането и провеждането на дейностите, свързани с кръводаряването и за реда и цените за заплащане на кръвта и кръвните съставки.

# 49 682
Циганите искат 150лева,като направиш пазарлък свалят на 100.Лекарите в болниците също ти осигуряват срещу 100 лева.

# 49 683
моето инфо е от преди няколко месеца за софия, а твоето? казах ти за моя човек - не е имало никакви мангали, само шефът в джип. искал е 500 на банка, уговорили са се за по-малко. сигурно ако се разровиш из маалата или дрогите можеш и за 50 кинта да намериш някой, знам ли.

# 49 684
  • София
Тарталета, благодаря.

# 49 685
  • София
Май съм чувала, че искат 250-300 лв. на банка, не на литър. За майка ми са искали толкова, брат ми плати преди години, но той не е по пазарлъците и дава.

# 49 686
  • Пловдив
Въпросът, който се постави за обсъждане не е "селско ли е да не даряваш кръв", а "селско ли е да не дариш кръв за майка си". Защото момичето говори за вуйчо си - син на възрастната жена за която е нужна кръвта.

# 49 687
Според мен, ако роднината не може да дари, трябва поне да помогне с търсенето на кръводарители. Ако напълно се дистанцира, не е селско, а жестоко спрямо майка му и цялото семейство.
Преди година и половина ми се наложи да търся кръводарители, че и дистанционно на всичко отгоре. Трогнах се колко много приятели, а в последвствие и гаджета, приятели и познати на приятелите се отзоваха, но се стреснах от това, че много не успяха да дарят заради различни на място открити пречки. Иде реч за хора на около 25 години. Не знам как ще е занапред кръводаряването, ако толкова млади хора не могат да даряват.

# 49 688
Не, въпросът е друг, а именно селско ли е родата от страната на вуйчото да няма желание да дари кръв, след като те самите не са подходящи кръводарители, а братът на авторката вече е дарил.

"Брат ми дарява кръв, но нужно е още едно преливане.
Страната на вуйчо ми (братът на майка ми) нямат желание да намерят някой да дари кръв от тяхна страна.
Майка ми и баща ми не са подходящи кръводарители, вуйчо и вуйна също.
Аз към момента не мога, защото не се взима кръв, когато жената е в цикъл...
При първа възможност ще дам.

Отговорността за живота на баба не трябва ли да е споделена ?"

# 49 689
Аз единственото селско, което виждам, е че авторката изтипосва подобна история тук.
Нито знаем какви са били отношенията, нито нищо. Всякакви грозни случаи има. Включително и на такива, дарили от крайно непочтени подбуди. Та, не знам каква беше идеята на тази история, но за мен селското е поведението на "разказващата", която дори не е дарила кръв. (Да, ще дари, като там нещо си се случи. Я дари, я не. Сигурна съм, че ако не дари, ще ни го спести.)
Съжалявам, но има някакви морални граници. Вуйчото може и малтретиран да е бил. Не се знае как и защо. Но хората, които обичат майките си, се грижат за тях. А за да не обичаш родната си майка, се иска повече от това да си селянин. Това поне са моите наблюдения над живота.

# 49 690
  • софия
Миналата година, когато оперирха  свеки, 3 банки ни трябваха, 4-ма приятели на ММ дадоха. Обърнахме се към 12 човека, 9 дойдоха, 4-ма  точно бяха годни.
Никой не беше роднина, освен ММ.
Кръв винаги може да се намери, да се купува е ужасно и властите трябва да вземат мерки.  В днешно време на социални мрежи, винаги може да се намерят доброволци.

# 49 691
Докато намериш доброволци в социалните мрежи ще умреш.А и не всеки може да проси.

# 49 692
  • Пловдив
Аз търсих кръв като се обадих на всичките си приятели по телефона, по азбучен ред ги подкарах. "Здравей, аз съм Янтра, дали можеш да дариш кръв за мой близък?"

# 49 693
Аз търсих кръв като се обадих на всичките си приятели по телефона, по азбучен ред ги подкарах. "Здравей, аз съм Янтра, дали можеш да дариш кръв за мой близък?"
И ние така процедирахме когато се е налагало.  5 пъти до момента. За 3 планови операции и 2 пъти по спешност.  Винаги се отзовават приятели,  приятели на приятели и т.н. Включително и дистанционно се организираха  при едната спешност.  Брат ми и баща ми даряват и са го правили за приятели когато се е налага.  Аз и мама не можем,  иначе и аз бих, предполагам и тя.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 05:45 от Алечка

# 49 694
Допреди да се разболея дарявах кръв поне един път годишно. Винаги съм се отзовавала на приятели. Затова и ми е чудно как не може да се намерят двама човека. Сега пия синтром и не мога.

Общи условия

Активация на акаунт