Борба с хранително нарушение, помощ!

• 773
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте дами,

обръщам се към Вас за помощ, тъй като проблема, с който се сблъсквам няма решение в лицето на лекари, терапевти и лична борба.
Момченцето ми е на 1 година и 6 месеца и има хранително разстройство, което се изразява в следното: след като беше захранен на 6 - 8 месеца, в началото на миналото лято спря да изпитва интерес към каквато и да е храна и остана на изключително обрано меню от 3 сладки крема, на основа нишесте. Това ме притесни и проявих търпение, като изчаквах всичко да се подреди - на принципа на периодите, които отминават при вкусовете на всяко дете. От май месец 2013г до днес, той не изпитва никакъв интерес към домашна кухня, детска частна/държавна кухня, ядещи деца в компания, хора от семейството, които му предлагат всякакви лакомства ( не мога да си позволя каквато и да е забрана, така че се моля дори само с ръчичка да посегне, но уви...). За момента той не пипа, не хваща или не бърка в никаква храна, а не е "гнусливо дете", смело се рови във всички боклуци, но никога не пипа хапка храна. Тича и се "пази" от предлаганата му храна, независимо че е от ръката на мама или татко! Има свръх доверие към бурканчетата (само и единствено на една марка и никога други!!!)с кремове (основно с мирис на ванилия), безпогрешно и доверчиво отваря уста и си ги хапва, но това са три броя крем за цяла календарна година. От половин година се "престраши" да хапва солети и обикновени бисквити. Т.е. детето ми живее на крем ванилия и бисквити/солети. С това непълноценно меню  има завидна физика - около 13кг и 92 см, както споделих на 1 година и половина. Но не е нормално и естествено да се храни само с нишесте!
Моля Ви за съвет, помощ и изобщо посока, как да се справя. За да Ви улесня с идеите, ще споделя, че вече съм използвала целия арсенал: глад, слагане на друга храна в бурканчето (домашна или детска кухня), залъгване и сила в дни на безпомощност - НИЩО! Нито една крачка не сме помръднали, а хранителния терапевт вдигна ръце и каза - ще прояде, отново ще има доверие и желание да пробва нещо различно от познатия образ на конкретната марка крем. Но мина 1 година.... и прогнозата не се сбъдва!

Благодаря Ви предварително, ще чакам с нетърпение, майки сблъсквали се  с подобни хранителни нарушения да споделят опит!

# 1
Здравей  skrina, звучиш наистина притеснена. Ще разкажеш ли подробно как преминава обикновено едно ваше хранене в момента? Как си го захранила? Кога според теб е спрял ад изпитва интерес към друга храна?

# 2
Привет,

на кратко притеснението ми наистина е голямо и недоумението къде всъщност се обърнаха нещата. Той беше бебе със завиден размер ( 3 850кг ) и силни колики до около 4-5 месец, нямах кърма и е хранен само с АМ. Започнах захранването след като отшумяха стомашните проблеми, той трудно откликваше, но все пак бяхме минали през зеленчуци, месо, кремове, плодове във вид на каша. След това, изключи първо месните пюрета, после зеленчуците и плодовете, после остана само и единствено на познатите кремове (винаги с мирис на ванилия, с един познат яйчен цвят и течна не лепкава консистенция). Трудно продължи да си пие и АМ и месеците бавно се изтъркулваха. Всеки от педиатрите, терапевтите, логопедите вдигаше ръце. Хранене, в което детето само пожелава и пристъпва към масата, както става ясно звучи в ушите на сина ми тотално опасно за неговото здраве. Пази се и не желае да опита или докосне храна. В общи линии е това.

# 3
Разбирам. Би ли ми разказала как в момента протича едно ваше хранене?

# 4
От това, което пишеш, разбирам, че всяко хранене при вас преминава в борба и крайният резултат често е изнервени родители и дете. Естествено е за всяка майка да иска детето и да се храни добре и здравословно и отказа на сина ти от храна е нормално да те притеснява. От друга страна, момчето ти навярно добре усеща настроенията, както твоите, така и на околните. Когато всички видимо се изнервят от явното му нежелание да се храни, когато се опитваш да го "прилъжеш" да яде, опитваш се да го накараш да яде на сила или настоятелно му предлагаш храна, която той вече е отказал, неговата естествена реакция е да се дърпа и съпротивлява на всичко това. Това, което би могла да опиташ като за начало е да се успокоиш. Малките деца са много интуитивни и бързо долавят и прихващат настроенията на родителите си. Една спокойна майка би могла да свърши много повече неща от една притеснена и изнервена такава. Другото нещо, което е важно и може да приложиш е да спреш да оказваш някакъв натиск върху храненето му, това би могло да го изнерви и оттам да доведе до пълен отказ от каквато и да е храна. Когато едно дете има контрол над това, което яде и има възможност да изследва и опознае дадена храна, тогава е по-вероятно, то да се храни с желание. Обратното, когато постоянно му се предлага насила храна, настоява се детето да се храни, вероятността родителите да получат отпор и отказ е много голяма. Децата учат чрез копиране. Те копират и подражават на възрастните във всичко, включително и в храненето. Би могла да използваш това.

= може да го взимаш с теб на масата при всяко хранене. Да му създадеш негово, специално място на семейната трапеза, с негови прибори. Може да насърчиш самостоятелността му, като му предложиш негова, собствена порция храна и го оставиш да се храни сам. Дори и да не яде, а само да си играе с храната, това, обикновено е едно чудесно начало, защото по този начин децата опознават текстурата и консистенцията на различните видове храна. Ако няма желание да стои на масата - не настоявай. Важното е да го караш да прави на сила неща, които не иска.

= в свободното време между храненията би могла да му предлагаш различни плодове и зеленчуци вместо играчки (не за ядене  Grinning). Например ябълка, броколи, круша. Той би могъл да ги огледа, помирише, раздроби, настъпи и евентуално опита.

= застраховай се с търпение Simple Smile

= когато готвиш или купуваш храна го взимай с теб. Показвай  и обяснявай кое какво е. Как се яде. Дали е сладко. Давай му да ти помага с готвенето (той би могъл да меси, да бърка и всякакви други щуротии, които се сетиш)

= никой не обича да бъде насилван да прави каквото и да е. Когато вместо да приложиш сила, му предоставиш избор и после уважиш този негов избор, така контрола остава в детето и то не се чувства безсилно.

Тази статия е интересна и би могла да ти даде няколко идеи още.

Успех  Hug

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 17:21 от Sylvana

# 5
Привет Силвана,

Благодаря ти за съветите, топлото отношение и желанието за помощ! Ще прочета статията, която ми изпращаш. До момента по-голяма част от идеите, за които ми пишеш  са на лице, но без особен отклик от страна на детето, но както се знае, търпение и само търпение. Надявам се на някаква крачка, но уви - до момента всичко, което си ми описала е тествано и опитано в рамките на цяла година. Това е причината и всички да вдигат ръце, когато им представя проблема, всеки "прехвърля" топката върху общото становище, че трябва да съм/сме спокойни, трябва да няма мир в подаването на лъжиците и всичко да е постлано с усмивка, да - така е, но реален ход, който дава резултат, никой не предложи. Естествено е, да продължа с опитите, все пак няма отказала се мама!

Поздрави и пожелания за здраве и слънчево настроение!

# 6
Разбирам ви  Hug. Освен да се въоръжиш с търпение и постоянство и да не се отказваш, обикновено резултат има, но наистина отнема време, месеци  Hug

# 7
Според мен трябва да се въоражиш с търпение и бавно и сигурно да изключиш кремовете от вашето ядене с риск да остане дори и няколко дни гладен! Ако слагаш бисквити в млякото и тях ги премахни!
Опитай  като станете сутрин да му предложиш подходяща за възраста закуска- овесени ядки/кус кус/просо и де зърна с масло и сирене, кисело мляко и др. Ако откаже му дай АМ без бисквити. Ако и него откаже спираш да настояваш но не давал крем. По късно ме предложи плод без да настояваш. По същия начин процедирай и в следващите хранения. Но без кремове и сладки неща! Като изкара няколко дни гладен и ако не иска дс яде пиши да го мислим

Общи условия

Активация на акаунт