обръщам се към Вас за помощ, тъй като проблема, с който се сблъсквам няма решение в лицето на лекари, терапевти и лична борба.
Момченцето ми е на 1 година и 6 месеца и има хранително разстройство, което се изразява в следното: след като беше захранен на 6 - 8 месеца, в началото на миналото лято спря да изпитва интерес към каквато и да е храна и остана на изключително обрано меню от 3 сладки крема, на основа нишесте. Това ме притесни и проявих търпение, като изчаквах всичко да се подреди - на принципа на периодите, които отминават при вкусовете на всяко дете. От май месец 2013г до днес, той не изпитва никакъв интерес към домашна кухня, детска частна/държавна кухня, ядещи деца в компания, хора от семейството, които му предлагат всякакви лакомства ( не мога да си позволя каквато и да е забрана, така че се моля дори само с ръчичка да посегне, но уви...). За момента той не пипа, не хваща или не бърка в никаква храна, а не е "гнусливо дете", смело се рови във всички боклуци, но никога не пипа хапка храна. Тича и се "пази" от предлаганата му храна, независимо че е от ръката на мама или татко! Има свръх доверие към бурканчетата (само и единствено на една марка и никога други!!!)с кремове (основно с мирис на ванилия), безпогрешно и доверчиво отваря уста и си ги хапва, но това са три броя крем за цяла календарна година. От половин година се "престраши" да хапва солети и обикновени бисквити. Т.е. детето ми живее на крем ванилия и бисквити/солети. С това непълноценно меню има завидна физика - около 13кг и 92 см, както споделих на 1 година и половина. Но не е нормално и естествено да се храни само с нишесте!
Моля Ви за съвет, помощ и изобщо посока, как да се справя. За да Ви улесня с идеите, ще споделя, че вече съм използвала целия арсенал: глад, слагане на друга храна в бурканчето (домашна или детска кухня), залъгване и сила в дни на безпомощност - НИЩО! Нито една крачка не сме помръднали, а хранителния терапевт вдигна ръце и каза - ще прояде, отново ще има доверие и желание да пробва нещо различно от познатия образ на конкретната марка крем. Но мина 1 година.... и прогнозата не се сбъдва!
Благодаря Ви предварително, ще чакам с нетърпение, майки сблъсквали се с подобни хранителни нарушения да споделят опит!
). Например ябълка, броколи, круша. Той би могъл да ги огледа, помирише, раздроби, настъпи и евентуално опита.