Вегетарианска шеста - кой какво ще готви днес?

• 69 630
  • 847
  •   1
Отговори
# 795
bobo_13,
Как точно ще утрепеш някого с мая?
Така е смятал Хитлер, но за вредите от маята има много писано и много изследвания правени. Затова колкото и смешно да звучи, аз си меся хляба с квас или си купувам квасен хляб. Всеки има право на избор. Казват, че квасът е здраве, а маята - болести. Всеки сам да си решава.

Цитат
Нашите прадеди са казвали: “Хлябът е дар Божи”. Но със сигурност не са месили тестото си с термофилни дрожди. Този вид набухвател се е появил още преди войната. Учени, занимаващи се със изучаването на този въпрос са попаднали на документи от Хитлериска Германия в Ленинската библиотека, където се споменава, че тези бактерии са се отглеждали върху човешки кости и ако Германия не успее да превземе Русия, тогава тя ще бъде унищожена от този вид мая. Както винаги става в секретните документи на учените, е било забранено да се публикува информация за оригиналния документ, както и те да бъдат фотокопирани. Още на другия ден документите са изчезнали, а информацията е била засекретена и класифицирана…

Цитат
Според доста специалисти дрождите в маята действат на плазмените мембрани в клетките на организма, увеличавайки тяхната проницаемост към патогенни микроорганизми и вируси. Под въздействието на термофилните дрожди се нарушава дейността на всички органи на храносмилането: стомаха, задстомашната жлеза, жлъчката, черния дроб и червата.
Ако човек злоупотребява с консумацията на кулинарни продукти, съдържащи хлебни дрожди и киселинообразуващи храни, тогава стомахът не може дълго да се противопоставя на този тормоз. Това изгаряне на стените на клетките може да доведе до образуването на гастрит и камъни в бъбреците.
Освен в кулинарията маята се прилага и като съставка за различни маски за лице и подхранващи шампоани Освен в кулинарията маята се прилага и като съставка за различни маски за лице и подхранващи шампоани

Има данни, които свързват маята със сериозното заболяване – ацидоза (нарушение на киселинно-алкалния баланс). В резултат на консумирането на много продукти с мая, нараства и умората.

Последна редакция: чт, 12 мар 2015, 01:03 от bobo_13

# 796
Квасът се захваща от тъмно брашно или от старо такова(квасено тесто). Маята както знаете всички е измислена като биологично оръжие и Хитлер е бил убеден, че ако почне да губи войната, ще я спечели чрез хлебната мая. Всеки сам да си преценява какво ще ползва и на какво да вярва.

Аз бях изумена, как все още книгата на Хитлер е една от най-продаваните. И аз се пънах да правя квас, но после прочетох, че дрождите били същите в кваса, само че в кваса може да се отгледат и вредни, процеса не е стабилен, а в маята всички си е ОК. Предполагам има консерванти, и наситения състав има някаква вредност, както рафинираната захар в сравнение с кафявата, но не вярвам във вредата ѝ. По-скоро вредите от хляба идват от консервантите които му слагат, от избелителите в брашното, а истинския пълносърнест хляб и с мая не бухва както белия. Малко в повече ми идват тези лечения с чесън, сода, ядене на слънце, супер храни в търсене на амброзия. Мисля се преекспонира повечето информация. Хитлер най-експлоатирания диктатор. 40 милиона са умрели през втората световна война, 40 милиона е убил Сталин от собствения си народ. Германците и сапун от хора са правели и коланчета от човешка кожа и са били изроди, ама чак такива вярвания.

# 797
Много бавно оръжие ще да се явява маята  Mr. Green - все още сме живи, пък защо ли има и хора в отлично здраве, ядящи мая  newsm78

# 798
  • гр. София
Тези дни готвих - печени чушки със сирене и яйца на фурна, боб чорба, окономияки.

# 799
Taзи седмица
-леща и боб мунг заедно на супа
-супа зеленчукова с теф и малко червена леща за гъстота
-картофени кюфтета с авокадо и кисело мляко
-пюре от сладки картофи
-зеле на фурна

# 800
Запис, за да следя  Grinning

Иначе, предполагам - някаква зеленчукова фритата.

# 801
  • София
момичта, дайте идея за сос за паста с манатарки, но без млечни и без домати, ако се сетите и друг сос за паста без млечни и домати също ще съм благодарна.   bouquet

# 802
От онзи ден - задушени зеленчуци със сос от карфиол и салата от червен боб, царевица, чушка, домати, авокадо, чесън и лимон. Печени картофи на хартия - сладки и нормални.

Вчера дояждане - остатъка от картофите бе трансформиран в бъркани яйца. Обяда заместих със смути/сок от марула(пюрирана) + сока от 4 моркова и 1 ябълка.

Днес крем супа от бели и кафеви печурки и манатарки. Аспержи и сладък картоф печени на хартия. Имаме и един печен патладжан, някак ще го оползотровя.

jenn_kata, ако имаш повечко манатарки, аз бих сварила половината от тях с малко лук, може би морков и пасирала. После може да задушиш другите с подправки и да ги смесиш накрая със соса... Това ми хрумва на момента, измислям си.  Blush Карфиолът и тиквичката също служат добре за подобни цели, да се преструват на сосове.  Mr. Green

# 803
Аз тотално съм се побъркала на тема фритата, което не е добре. Та, от вчера - тиквички, чушка, гъби, пресен чесън, пресен лук, стар чесън, магданоз, копър с яйца, сирене и кашкавал. Всъщност не съм убедена, че правя фритата баш, де Simple Smile

Моля за съвет, в този ред на мисли - какви подправки да слагам в такива фритата-експерименти-бъркочи, че нещо ми е постно откъм подправки? Засега слагам черен пипер и чубрица.

# 804
  • гр. София
Напоследък готвих - питки, шницели от булгур, канелени кифлички, картофи на фурна, а днес смятам да готвя кафява леща.

# 805
  • Sofia

палачинки
ореховки
тиквички с ориз

# 806
Как се прави домашен хумус и..тахан?

# 807
  • Sofia
тахана се прави от сусам,трябва много фино да е смлян,да си пусне мазнината....а хумус се прави от сварен нахут,лим.сок,сол,тахан,чесън/по желание/,кимион...и всичко се пасира

# 808
  • гр. София
Тук има рецепта за домашен сусамов тахан. Аз по друга рецепта съм правила, ама не мога да я намеря. Пък и не я помня точно, то и без това ми е по-лесно да си купя  Blush

Харесвам тази рецепта за хумус - много вкусен става. Забравих да кажа, че не правя това масло с пушен пипер.

Последна редакция: вт, 17 мар 2015, 12:04 от Илима

# 809
  • София
направих един бърз гювеч днеска, май с това ще се огранича Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт