Вегетарианска шеста - кой какво ще готви днес?

  • 69 633
  • 847
  •   1
Отговори
# 780
  • Мнения: 335
Тези дни- кюфтета от тиквички с млечен чеснов сос, боб, пресни пържени картофи и тирамису.

# 781
  • Мнения: 9 992
Баница, булгурени кюфтета със соева кайма. Чай джиндифил и мурсалски, смути сусамово мляко, банан и конопено брашно.

# 782
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
бухтични с карфиол и моркови (детето не яде плодове и зеленчуци и ги крия...)
къри с карфил и картофи
паста със сирена
супа леща с много зеленчуци
салата: цикория, морков, тиквени семки, чушка

# 783
  • Мнения: 2 656
Днес правих пица с блат само от лимец и не ми се получи много. Вие как правите пицата? И също какви закуски приготвяте?

# 784
  • гр. София
  • Мнения: 397
Тези дни готвих - омлети със сирене и кашкавал, спагети, картофи на фурна, леща с къри.

Днес правих пица с блат само от лимец и не ми се получи много. Вие как правите пицата? И също какви закуски приготвяте?
С това пълнозърнесто тесто съм правила пица. С бяло брашно правя бъркана пица.

За закуска - филийки с кашкавал/сирене/яйце, пълнозърнести/овесени палачинки със сирене, овесени ядки със сирене/кисело мляко, макарони със сирене, плодове+ядки/тахан, солени мъфини (ако са оцелели до закуската Mr. Green ).

# 785
  • Мнения: 39
Аз правя пицата с пълнозърнесто брашно с овесени ядки, добавям и малко овесени трици. Имам приятел, който си прави тесто само с лимец и ръжено брашно, но той си прави квас. Не използва мая. Има някаква технология, до колкото знам тестото с лимец втасва много, много бавно и при различни условия от бялото и пълнозърнестото.

# 786
  • Мнения: 2 656
Благодаря. Дали някой знае за тази технология? Опитвам се да ползвам само лимец у дома.

# 787
  • Sofia
  • Мнения: 4 824
Благодаря. Дали някой знае за тази технология? Опитвам се да ползвам само лимец у дома.

Аз правя през няколко дни вкъщи хляб само с брашно от лимец и си втасва перфектно:
300 - 350 мл топла вода
2 с. л. зехтин
сол, захар - по 1 ч.л.
7 г суха мая или 21 г жива мая
около 500 г брашно

Втасва около 40-50 мин и се пече в загрята на 220 градуса фурна около 45 мин.

# 788
  • Мнения: 1 934
Праз с гъби - не знам дали сте яли това чудо, но много, много ми харесва  Grinning

Наскоро ми го казаха като рецепта - в уок го правя, без вода, защото си пуска достатъчно  Peace

# 789
  • Мнения: 778
Квасът се захваща от тъмно брашно или от старо такова(квасено тесто). Маята както знаете всички е измислена като биологично оръжие и Хитлер е бил убеден, че ако почне да губи войната, ще я спечели чрез хлебната мая. Всеки сам да си преценява какво ще ползва и на какво да вярва.
Ето една изпитана рещепта

Цитат
Необходими продукти: 500 г пълнозърнесто лимецово брашно; 200 - 250 мл вода; 50 - 100 г квас; 1 с.л. зехтин; 1/2 ч.л. сол; 1/2 с.л. мед.
Към лимецовото брашно се добавят продуктите и се замесва ръчно за около 10 минути тестото, като по желание може да се добавят макови, сусамови, ленени и други видове ядки. За удобство може да се използва хартия за печене, вместо подмазване на тавата с олио. Когато е добре замесено и готово тестото, може леко да се навлажни повърхността му и да се поръси със сусам, след което е добре да се набразди или прореже повърхността с нож, за да може да се осигури минимално съпротивление при втасването и шупването, в противен случай няма да бухне толкова добре и при изпичането ще остане сбит.

Следващата стъпка е да се покрие с влажна кърпа, за да не хваща коричка, и да се остави на стайна температура да втасва за около 10 часа. След като е втасало, се изпича на около 200-230 градуса във фурната за около един час. За да не образува твърда коричка, може да се покрие с алуминиево фолио и последните 5-10 минути да се премахне, за да се зачерви отгоре хлябът.

# 790
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
баница
крекери с ленене семе
щрудел
салата циковия, морков, чушка

днес ще направя само салата и ще доядем баницата.
може и пастет от сварен карфиол да направя.

чакам да порастне копривата вече, че ми се яде

# 791
  • Мнения: 778
Коприва има на всеки пазар:) 60 ст. пакетчето. Вече 2 седмици ям...че хванах промоцията на пазара в Младост - 4 пакета за 1 лв Simple Smile

# 792
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Коприва има на всеки пазар:) 60 ст. пакетчето. Вече 2 седмици ям...че хванах промоцията на пазара в Младост - 4 пакета за 1 лв Simple Smile

не всички сме в Сф  Wink

# 793
  • София
  • Мнения: 1 687
пека тиквички с ориз на фурна

# 794
  • Sofia
  • Мнения: 4 824
bobo_13,
Как точно ще утрепеш някого с мая?

Общи условия

Активация на акаунт