КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 2

• 43 856
  • 744
  •   1
Отговори
# 645
Сигурно е спам, но май нямаме друга тема за обсъждане на други великденски печива. Още не съм ги украсила обаче, тези ще стане и това.
Ето тук са:
http://djemma.snimka.bg/cooking/velikden-2014.813686

После ще ги украсяваш ,нали? Ако може да пуснеш пак снимки, винаги се радвам на твоите кулинарни творения.
 Hug

След малко ще пека козунаците със сметана. Още втасват.

# 646
  • Sofia
etomira, аз пък от яйцата в рецептата отделям за мазането (жълтък или белтък - различно).

Да ви кажа впечатленията си от 1во втасване в хладилника на козуначено тесто...
Определено няма да повторя. С друго тесто съм пробвала и става, но козуначено - утежнено от яйца и захар не става, според моя опит.
В хладилника беше 8 часа. Съсвем малко беше се вдигнало и после си втасва на стайна Т или в загрята на 40* фурна около 3 часа... че нали трябваше и да се стопли, та...  ooooh!  Иначе би отнело вероятно 2 часа.

Захващам се да кача и оправя снимките и ще покажа.

# 647
  • София
Офффф, МНОГО СЕ ИЗВИНЯВАМ на Джемма, че буквално всяка година я питам едно и също, ама като съм блейка ooooh!
Джемма, душко, кой беше твоят козунак, който толкова обичам и винаги става? Все забравям, да му се не знае, а на първа страница има три твои рецепти? Този, дето му казваме, "традиционен"?
И ОБЕЩАВАМ, че тази година ще си го запиша в тефтер!!!

# 648
etomira, аз пък от яйцата в рецептата отделям за мазането (жълтък или белтък - различно).

Да ви кажа впечатленията си от 1во втасване в хладилника на козуначено тесто...
Определено няма да повторя. С друго тесто съм пробвала и става, но козуначено - утежнено от яйца и захар не става, според моя опит.
В хладилника беше 8 часа. Съсвем малко беше се вдигнало и после си втасва на стайна Т или в загрята на 40* фурна около 3 часа... че нали трябваше и да се стопли, та...  ooooh!  Иначе би отнело вероятно 2 часа.

Захващам се да кача и оправя снимките и ще покажа.

Добре ,че сподели и аз се бях засилила да втасвам в хладилник. Моето втаса в хлебопекарната. После сплетох и сега пека във фурната.

# 649
Да се намърдам и аз тук с първите козуначени творения Embarassed

# 650
  • Балчик
vela,  ще ги украсявам, да. Вече ги покрих със захарно тесто, но имат довършителни украси.

belinda, традиционния козунак е, и аз много го харесвам него. Hug

Morena, те хората са казали,ч е на козунака топло му трябва, ама като си Тома неверни. Simple Smile

ротока, красив козунак. Peace

# 651
  • Sofia
Вела, вчера не ми се получи с времето, но смятам да пробвам след 1во втасване да го сложа в хладилника (ако просто ще стои такова, каквото съм го оставила), с идеята сутринта да оформя и втасва втори път - за да стане за закуска.  Пък да видим...  Thinking

Ето днешните ми козунаци - отново един чист и един със сушени плодове. Само плетох, не съм усуквала фитилите.  Намалих малко маята и повече се държа плетката, но и още мога да я намаля.
Козунак с кисело и прясно мляко, доза с 1кг брашно/ 22-23г свежа мая. Харесвам си за сега тези две плетки, макар да не личат особенно, но така ми по-харесва за момента, като не е много подредено...  Simple Smile  Доволна съм.  Grinning

# 652
  • Балчик
Морена, колко са захарта и мазнината в тия козунаци?

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 21:19 от Джемма

# 653
  • Sofia
Джема, тази рецепта (с двата вида мляко) я.... докарах от питката.  Laughing
Ама вече на око я карам... захарта е 250г, мазината в тестото е към 100мл. и около 50г меко масло при месенето.

# 654
  • Балчик
Джема, тази рецепта (с двата вида мляко) я.... докарах от питката.  Laughing
Ама вече на око я карам... захарта е 250г, мазината в тестото е към 100мл. и около 50г меко масло при месенето.

Така и предполагах, че  е с малко мазнина и захар. Peace

# 655
  • Sofia
С онЯ ефект... както го каза Марчето - "като отхапеш, отбелязват ти се зъбките".

Ето снимка, надявам се, че се вижда. Simple Smile

Марче, на мен с по-малко мазнина ми харесва (в тестото е пак 50:50 мас и олио).   Grinning

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 22:50 от Morena

# 656
  • София
С онЯ ефект... както го каза Марчето - "като отхапеш, отбелязват ти се зъбките".
Тъй тъй, точно такива трябва да са! Браво, Моренка!!
 Но, според мен тази мазнина е малко само 150 г на 1 кг брашно, нека поне да е 200 г масло + олио. Не знам, аз слагам 200 г масло и 50 г олио на 1 кг брашно и съм по-доволна.  Peace

# 657
  • Балчик
А само с 250 гр захар не ви ли е като сладникаво хлебче?

# 658
  • Sofia
Джема, ми нали "по вкус и цвет...", на нас не ни е сладникаво, ами идеално сладко.  Grinning
Пък с хлебче изобщо няма как да го оприличим.  Laughing

# 659
  • Балчик
А според мен и с 360 гр захар пак има какво да се желае относно сладостта. hahaha Ама аз съм тежък случай, тава баклава и половин торта "Гараш" отма мога да изям без да ми накърти. Joy С 250 ще ми е като като хлебче. Ама аз понеже не обичам плънки в козунака- чисти или само със стафиди и затова тестото трябва да е сладко. Изключение прави само маковата плънка, но козунака с мак не го броя за козунак, а за пирог.

Общи условия

Активация на акаунт