ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 94 511
  • 871
  •   1
Отговори
# 660
Сега много си харесах тумбергия. Късно ли е да се сее сега? Пише, че цъфти от май.
Ох, на това цвете аз му казвам "грешната мадона с големите бомби", Laughing понеже тукашното му наименование беше някакво такова дълго и романтично, но все не мога да го запомня точно. Нещо като "черните очи на тъжната Мария" примерно. Laughing Та само заради името съм го забелязала, иначе ми е непознато. 33uu
За ирисите знам, че обичат да се държат като напаст. Ще внимавам и ще го гледам какво прави.

# 661
  • В полите на Пирин планина

Малко пролет и от мен:
Скрит текст:

Приказно както винаги.

# 662
Мда, Любознателната е профи от класа.  smile3501

# 663
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Моите живеят на слънце и се размножават добре - общо взето са супер непретенциозни, но само този вид. Миналата година купих луковички от други цветове, напролет беше голяма красота, но тази година цъфнаха може би 1/10 от всички, докато тази бялата дивачка от комшийката си е добре и се размножава сама.

Само дето не е Анемония, а Арабис.

кое е арабис? това

Кое е това цвете? Изпратиха ми го за градинско. На слънце или на сянка да го засадя?

Анемония (съсънка)

моите са на шарена сянка под розите Simple Smile

или това?

...
Много обичам цъфналия флокс

защото първото е анемония, а второто флокс  Peace

..."грешната мадона с големите бомби", Laughing ....

Joy Joy знаех си аз, че имам астрален двойник някъде из темата  Hug Hug

Black-Eyed Susan Vine

# 664
  • Бургас
Ух, Barbabeau, голяма красота са тези азалии. Отдавнашна мечта са ми, но в нашата почва не виреят, а след като уморих няколко в саксии се отказах.
Люб, разкош както винаги!
Иначе флокса е в моята градина - това е любимото ми ъгълче в този сезон.

# 665
  • В един копнеж!
Търся растението Фалопия. Намерих то на едно място, но явно нямат налични бройки, защото не изпратиха до момента нищо. Мина повече то седмица. Явно няма да го бъде с фалопията. Затова сега съм в издирване на бързоразвиващо се увивно,  катерливо растение, което да обхване арката. Много е грозно като е гола. От клематисите ми нищо не стана.
Моля, предложете ми някакво растение каквото търся?

# 666
  • На брега

кое е арабис?
Скрит текст:
това
Кое е това цвете? Изпратиха ми го за градинско. На слънце или на сянка да го засадя?

Анемония (съсънка)
моите са на шарена сянка под розите Simple Smile
или това?
...
Много обичам цъфналия флокс

защото първото е анемония, а второто флокс  Peace

Предполагам, че имаше предвид бялото растение пред лилавия флокс от градината на Радина.
Търся растението Фалопия. Намерих то на едно място, но явно нямат налични бройки, защото не изпратиха до момента нищо. Мина повече то седмица. Явно няма да го бъде с фалопията. Затова сега съм в издирване на бързоразвиващо се увивно,  катерливо растение, което да обхване арката. Много е грозно като е гола. От клематисите ми нищо не стана.
Моля, предложете ми някакво растение каквото търся?

Тумбергията (Чернооката Сузана или Грешната черноока мадона с голените... Laughing) за която питах е увивно и бързонарастваща, но не знам дали не е късно да се сее сега. Продават я и вкоренена.
Моят клематис не е от най-увивните и покривни и е за сянка. Пасифлората на свекър ми покри една голяма стена на къща за отрицателно време и беше прекрасно Heart Eyes! Направо в земята я беше засадил. Моята в саксия не върви! Наскоро я поокастрих и преместих на по-слънчево място. Гледам, че по сухите клонки се подават зелени пъпки. Дано оживее! И нея разнасях от място на място заради ремонта Sad.

# 667
  • София
Момичета, надявам се да ме приемете в градинарския  отбор.
Аз от няколко години се пробвам да облагородя градинката пред блока, и с удоволствие си садя китки, но или лоши хора ми ги чупят или крадат, или кучета ги мачкат и препикават, миналата година и Софийска вода обърнаха всичко надолу с главата.
Тази година обаче се появиха още две ентусиастки от блока и градините станаха 2.
Миналата седмица заградихме втората градинка(с дървената оградка). Там беше един пущиняк с фасове, трева,боклуци, храсти и камъни.
Показвам каквото спасих и каквото се самоспаси след  Софийска вода в моята-старата градинка.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
А това е новата градинка:
Скрит текст:
Понакупихме някои луковички и рози, разсадихме хризантемите от моята градинка, насадихме парички и теменужки, насипахме с пръст, от палета ни направиха оградката, но и финансите отъняха вече. А и сутрин мъкнем лейките и шишетата от в къщи-не знам какви сметки ще ни дойдат за вода. Но ентусиазъм все още имаме и където по дворове или заведения харесаме нещо, все се молим да си откопаем, пък дано поникне. Оная вечер например влязохме да пием бира, за да си изпросим керия-дадоха ни и нож, за да си я извадим. Утре ще ги садим заедно с едни хризантеми, които пък ни донесоха едни женички от работата.
Предстои да се ремонтира козирката на входа - след това ще сложим дървена оградка и на моята градинка(палетата са осигурени), ще видим как ще ги ковем.
Дано само да не ни ги окрадат или съсипят - лалетата от моята градинка всичките бяха обрани оня ден.
Имам един въпрос - много ни харесва това цвете, но нито си спомням откъде съм го взела, нито кога. През деня си отваря листенцата, а вечер ги затваря. Много ни се иска да го посадим в другата-новата градинка.

Приемаме всякакви съвети, защото така или иначе сме начинаещи и действаме по указанията от опаковките или на тези, които ни носят коренчета или разсад.

# 668
Моите пресадени сакъзчета засега са ОК
Не знам вече дали имат коренчета, държа ги на балкона вече от седмица и поливам когато изсъхне почвата, изнесох ги защото у нас на прозореца, на който ги държах ставаше 30 град сутрин от слънцето и сякаш бяха почнали да съхнат (нямам друго свободно място на което да ги сложа), а така навън май им е по-добре, въореки че темп доста варират все още, сутрин на слънце може да е 20 градуса, а привечер само 5
Тези във вода все още нямат коренчета

Взех и едно обикновено мушкато, много кичесто и красиво, мисля и него по-нататък да се опитам да разсадя, ако се справя с пълзящото

В тукашния Лидл точно сега има малки мушката, мисля си дали ще оцелеят ако ги сложа и тях директно навън в градината, пресадени в по-големи саксии и поливани веднъж седмично (имаме две седмици до окончателното местене там)
Как мислите, да рискувам ли?

Тази тунбергия и на мен много ми харесва
Имам една тераса, която искам да бъде с пълзящи растения от външната страна, но да са едногодишни и в саксии и това цвете сякаш отговаря на тези условия
Живот и здраве ще го пробвам

Последна редакция: нд, 03 май 2015, 10:50 от Анонимен

# 669
НоваТема, ако засадиш луковички анемоне есента, сега цъфтят. И са красиви, и ефектни. И теменужките сега цъфтят. Списъка е дълъг, зависи какъв ти е вкуса към цветята. Има и по-късно цъфтящи лалета, иглики и т.н.

# 670
  • густо майна Филибето
W'A'S'P' , не ги излагай на директно слънце докато не се вкоренят. засенчвай ги с нещо.
Аз в края на март бучнах в градината три клонки мушкато, защото се бяха счупили, и всички са ми хванати.
Тези от Лидл също ги засенчвай с нещо в началото поне като е най-силното слънце, защото те са расли на изкуствено осветление и ще им изгорят листенцата.

# 671
  • На брега
Благодаря! Ще се снабдя с луковички анемоне за есенна сеитба. За сега ми подариха само две цъфнали, бели растения. И теменужки има евтини вече, мога да пресадя в градината и да събера семенца за догодина.
Консултантът в цветарския магазин ми каза, че не е късно да засея и сега тумбергия. Поръчах си 2 пакетчета, защото не знам колко семена има вътре и с каква кълняемост ще са.
Относно кълняемостта... Обсъждахме нагоре отглеждането на ранункулос. Втора поредна година отчитам много лоша кълняемост на закупени грудки (не знам как се наричат техните особени корени). От 5 броя в пакет, поникнаха 2! Тази година ги засадих в саксия. Миналата година излязоха 3 цвята растения, тогава ги поначупих преди да изгледам подробно клипче с инструкциите, че не се чупят  Mr. Green. Пак поникнаха де, но само 3 вида. Сега съм мераклийка за кана за едно  цветно петно на осветено място. Или за някоя висока, пухкава тревичка. Не се справям много добре с аранжировката. Имам недоразумения навсякъде в двора, като джожден и розмарин между цветята, тиквички и пасифлора и други такива, на които не бях обръщала внимание преди да започна да чета градинарските форуми Blush...

# 672
  • густо майна Филибето
След като хвърлих на вятъра стотина лева за семена (не луковици, грудки, а семена) на цветя, се позачетох кое как и се оказа, че не е толкова проста работа. Оцеляха пет-шест вида цветя от най-разпространените, това защото са си най-издържливи по принцип Simple Smile А аз първоначално си представях една нацъфтяла градина , където да се загубиш от цвят Laughing

Има семена, които искат да са на тъмно, за да покълнат. Има и такива, на които е нужна светлина. Първите се заравят на около сантиметър в почва, вторите или се покриват с много тънък пласт пръст, или просто се притискат. Към вторите например спадат семената на петуниите и калдаръмчетата.

Има и такива растения, на които май им е все едно къде по земята ще са.
Обикновено в пакетчетата в магазините се продават семена, които са за директна сеитба.  Това значи, че не е нужно да са презимували, за да покълнат. Но други искат стратификация, което ще рече, че трябва да ги е погалил зимния студ. В домашни условия е достатъчно да постоят около месец в хладилника.

Друго важно е, че ако не познаваме как покълва някое цвете, е хубаво да го засеем в саксия, защото в градината може би ще го оскубем преди да разберем, че е цвете. Друго заради което си струва да е в саксия (сандъче или каквото и да е там) е, че в земята често пъти го отнасят мравките. В земята също така често може да засушим току що покълналото цвете и то да умре, защото е още нежно и няма развити корени. Това и в саксията може да се случи, ако го засушим. Прекомерната влага също е враг, младите кълнове гният.
За себе си установих, че ако използвам качествена купена пръст, достатъчно е да полея веднъж, да насея семената и да покрия с найлон. Така влагата се запазва много дълго. Започнат ли да се показват цветенцата, махам найлона.
Друго предимство на купената пръст е, че е обеззаразена, в нея няма други семена и няма шанс да си отгледаме плевел.
Враг е и нетърпението, на някои семена са им нужни до седмица - две за да покълнат. През това време си искат обичайните грижи - редовно поливане.
Семенцата могат да покълнат и в стаята, но там светлината не е достатъчна, за да се развиват по-нататък. Трябва им много светлина, в същото време не всички понасят пряко слънце. "И топлината не е много добра, стръкчетата се издължават прекомерно. 18-20 градуса е добре.

Като пуснат същинските листенца, трябва да се пикират, което значи да се разделят стръкчетата в отделни саксийки. Това е много деликатно занимание. Имах успех засявайки първоначално семенцата на по-големи разстояния, но тогава са нужни повече съдове.

Друго важно е кога се сеят. На пакетчетата обикновено пише. Тези които са преди май месец, трябва да се сеят в къщи и да се отгледа разсада до по-топло време.

Има още тънкости, но е дълго за обяснение, а и аз не съм голям майстор. Нямам условия да правя разсади, затова ако мнооого искам някое цвете, си го купувам готово. То обикновено е многогодишно. После разчитам на самосева, защото и многогодишните цветя понякога не ми оцеляват повече от две-три години.
 Вече си сея семенцата по два-три вида максимум, за да мога да ги отгледам.
 Случва се като ги насадя да ги изядат голите охлюви и пак нищо.
Ето няколко линка за четене:
http://flowersnet.info/a590/razmnozhavane-ot-semena
Втория не мога да го пусна, защото го отчита като спам, но напишете в Гугъл   За семената-съвети за начинаещи и не само  , трябва да излезе първа тема от форум hobby kafe. Там е разнищено в подробности кое как и по кое време. Потребителката с много опит в това отношение е Миша, следете нейните постове, тя е професионалист.

# 673
Здравей Любознателна, беше ми много интересно и полезно да прочета твоя постинг. За семената - особено. И аз аджамия - градинар, реших, че на всяка цена искам кипариси като в градината в Балчик. Бяхме там с мъжа ми и приятели последно през февруари и беше истинско удоволствие! С две думи - събрах си шишарки от конусовидните кипариси в Балчик. Семената от шишарките събрах и посадих. Вече имам 5 поникнали - нежни, фини, 3-сантиметрови филизчета.
Започвам усилено да чета сега за семената, че ми е много важно от тези филизи поне един да оцелее.
Благодаря ти за информацията. А довечера ще кача и снимки на моите кипариси - мъничета.

# 674
  • DE
Привет!
Аз съм я докарала до тук за сега...малко цъф из градината и малко разсади в тарелки които са чакащи да си намерят вече местата из алеята.

Общи условия

Активация на акаунт