ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 94 521
  • 871
  •   1
Отговори
# 405
И моите супер пролетни минзухари от луковици, засадени пред есента, тръгнаха като полудели - растат с часове, когато времето им позволи. Засадените по-предната година, които също много ме радваха по това време миналата зима с изобилие, цвят и големина,ги няма никакви .Явно купуваните от магазините луковици се оказват едногодишни. Докато  кукуряците, които си донесох  от Червен връх в Тететенския балкан, за поредна  година са напъпили и  готови да разцъфнат при следващите няколко топли дни, образували са и нови туфи.
За пълзящите храстчета - въздържам се. Грамофончетата са красиви, но трудно се отстраняват от оградата,  после няма спасение от тях. Така е и с орловите нокти, и с вълчата ябълка, и с бръшляна. Предпочитам слънцето да влиза през мрежестата ограда.
За драцената - имам я в кабинета. Пресаждах я, но, ако не й отрежа върха, става  висока и слаба.  Като прекъсна растежа, от върха започват нови разклонения - 2 или 4, отрязаното се засажда в саксия и - всичко се повтаря от начало. Малко ми е тягостно, предпочитам по-динамично развиващите се цветя.

# 406
Мина лобата-едногодишна лиана, едно семенце облича оградата около метър-два ширина. Зависи накъде я насочиш.

# 407
Здравейте Hug
От Коледа се преместихме в къща и си имаме и дворче. Винаги съм искала красиво дворче с много цветя. Още есента, преди да започнем вътре ремонта, посадих луковички кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли и нарциси, рози и люляк:). Още няма нищо цъфнало обаче Sad Но са се показали по около 5 см.. дано станат. Сега си поръчах и днес пристигнаха 4 саксии лавандула и 1 магнолия. Хубаво, но... сега не знам кога да ги посадя в двора? Сега не е ли студено? А ако останат вътре дали пък няма да им е топло... и така - моля ви да ми помогнете със съвет как да процедирам с тях. Магнолията имам пъпчици. Изчетох много неща, но не намерих май отговор на въпросите ми. Никога не съм се занимавала с градинарство, но имам желание и ще се науча Heart Eyes

# 408
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте Hug
От Коледа се преместихме в къща и си имаме и дворче. Винаги съм искала красиво дворче с много цветя. Още есента, преди да започнем вътре ремонта, посадих луковички кокичета, минзухари, лалета, зюмбюли и нарциси, рози и люляк:). Още няма нищо цъфнало обаче Sad Но са се показали по около 5 см.. дано станат. Сега си поръчах и днес пристигнаха 4 саксии лавандула и 1 магнолия. Хубаво, но... сега не знам кога да ги посадя в двора? Сега не е ли студено? А ако останат вътре дали пък няма да им е топло... и така - моля ви да ми помогнете със съвет как да процедирам с тях. Магнолията имам пъпчици. Изчетох много неща, но не намерих май отговор на въпросите ми. Никога не съм се занимавала с градинарство, но имам желание и ще се науча Heart Eyes

колко са големи и къде са били до сега? от това зависи може ли или не да ги посадиш веднага. ако са били в оранжерия рискът да измръзнат е голям, по-добре да останат вътре и да си идат на място когато отминат и последните мразове. Hug

# 409
Ами поръчах ги от разсадник, така че са били вероятно в оранжерия. Лавандулата е около 20 см. някъде - магнолията - около 80 см. Благодаря много за бързия отговор

# 410
  • На брега
За лавандулата пише, че се разсажда наесен или напролет (края на февруари-края на март). Нашата я премествахме от едно място в градината на друго през есента. Издръжливо нещо е лавандулата и си завзема място. Планирай си къде ще я садиш.
Магнолия, дръвче около 1,30 прехвърлихме от саксия в градината около Коледа. Тогава и януари беше много топло. Ще я видим дали ще оцелее. Капят й листата, но се надявам да се съвземе.
Коледното борче... Там ми е драмата. Него го прехвърлихме в градината наскоро и нямам големи надежди, защото го държахме поне 10-тина дни в много топла стая, а после още толкова в саксията навън. Хванаха го студовете в саксията ме съмнява, че е с увредени корени, но не съм сигурна. Имам разни иглолистни в саксии на терасата и така си зимуват без проблем.
ПП Планирай си и кътче с билки, щом имаш градина. Неповторимо е да си откъснеш пресен босилек, джоджен, розмарин...

Последна редакция: вт, 17 фев 2015, 15:56 от NovaTema

# 411
...
Коледното борче... Там ми е драмата. Него го прехвърлихме в градината наскоро и нямам големи надежди, защото го държахме поне 10-тина дни в много топла стая, а после още толкова в саксията навън. Хванаха го студовете в саксията ме съмнява, че е с увредени корени, но не съм сигурна. ...

понякога ги продават с орязани корени за да не заемат много място в саксиите  Tired
дано има късмет Hug

# 412
NovaTema - ооо, да, със сигурност - определила съм си местенце - даже си имах мента и джоджен от есента, но.. сега пролетта дали пак ще тръгнат или? Бях ги забравила Blush Отивам да потърся инфо за тях...

# 413
  • На брега
понякога ги продават с орязани корени за да не заемат много място в саксиите  Tired
дано има късмет Hug
О, ужасно е това! И миналогодишното ми не се хвана! Губи се целия екологичен смисъл да не купувам отрязана елха, а в саксия...
Мента и джоджен издържат. И те завземат територии. Лятото ментата (имам някакъв странен сорт с бледи мъхести листенца  и леко пиперлив аромат) я подстригвам и проскубвам през 10 дни, че излиза от контрол просто...

# 414
  • В един копнеж!
Ами поръчах ги от разсадник, така че са били вероятно в оранжерия. Лавандулата е около 20 см. някъде - магнолията - около 80 см. Благодаря много за бързия отговор
А да попитам откъде купихте магнолията?! От кой разсадник?

# 415
Здравейте, може ли някой да ми даде идея за пълзящо храстче /цвете/? Нанесохме се в къща, но оградата е ужасна, но това лято няма да смогнем да я сменим и затова ми се иска нещо да "попълзи" по нея и да я поскрия, а и е към улицата. Благодаря
Според мен, Чернокоске си вземи няколко корена лоницера японика=орлови нокти. Много е красив този храст и бързо расте. Ето линк: http://cvetq.info/news.php?extend.184.15

# 416
Inik, при мен мента оцелява целогодишно, дори сега е започнала да подава " зеления си нос  " от почвата. От джождена няма спасение и изисква периодичен контрол,  ако вирее на воля. Е, искат и поддържане с влага, ако са в саксии, но са непретенциозни за отглеждане.
Отглеждам в саксии и мащерка, моято  ми донесоха от Балкана - много ароматна, с големи цветове, тя също е готова да избуи при следвяащите топли дни.
С лавандулата не ми върви, не се получава, опитвах две години последователно, но ...тц!

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 00:44 от arita

# 417
...
С лавандулата не ми върви, не се получава, опитвах две години последователно, но ...тц!

и при мен е така  Confused предполагам е до почва, нашата е льос, варовита и песъчлива

# 418
ai_vi - ами от обява е магнолията, в Павликени е разсадника доколкото разбрах.
Човека ми отговори, че са били на открито и според него мога да ги засадят, ще му се доверя и ще стискам палци.
arita -  в двора са ми посадени, не са в саксии.
Имам от миналата година едни ягодки в сандъче, много добре вървяха - даже и ягодки имаха (на мен не ми се вярваше), сега мисля и тях да сложа в двора, както и здравеца от другото сандъче. Иска ми се да има постоянно цветя, които да цъфтят и чета, чета и колкото повече чета, все повече не разбирам:) И си мисля, че няма да успея да ги подредя и комбинирам по подходящ начин. И не мога да реша какви цветя да си посадя - толкова са много и толкова красиви всички Heart Eyes
Дайте ми идея за такива, които цъфтят по-дълго време, моля Hug

# 419
  • На брега
Тагетис, бегония и маргаритки са лесни за отглеждане. Цъфтят дълго и не са много претенциозни. На едно и също място можеш да засадиш лалета и тагетис примерно. Лалетата цъфтят рано напролет, а после идва ред на тагетиса. Дебелеца също е лесен... При подреждането проверявай кои са по-високи за да ги разположиш зад ниските.
Орловите нокти са много красиви и ухаят прекрасно, но е увивно, катерещо се растение и според мен е по-подходящо са беседка или за засенчване на висока тераса (при мен е така). Стеблото му е усукано като въженце и там не натрупва плътна листна маса за да скрие ограда или стена.
ПП Да не пропусна и мирабилис! До сега му търсих официалното наименование. Аз съм по непретенциозните цветя май  Mr. Green, но лятото правя голям фитнес с косенето на моравата, поливането и гледам поне от към грижата за капризни цветя да се улесня.

Последна редакция: ср, 18 фев 2015, 09:48 от NovaTema

Общи условия

Активация на акаунт