Автоимунен тиреоидит на Хашимото (33)

• 74 764
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, за антителата ... не знам дали е възможно, но октомври месец ходих при Тодорова, тя ми изписа лимфомиозот и аспирин протект за тея антитела и да ви кажа, МАТ от 124 се смъкна на 24 за 3 месеца, пак казвам, не знам дали е възможно да е от това, но друго не съм правила по въпроса  Hug

Случва се и от самата бременност да спаднат антителата,  но след раждане се вдигат пак. Давам ти и друг вариант просто  Wink

Дано сега през бременността да спаднат, но това, което съм писала горе са резултати от преди забременяване и все пак не съм сигурна, че са паднали от това лечение   bouquet

# 76
  • Пловдив
Магнитче, сега видях, че си се допълнила, мерси за инфото  Hug Hug Hug

# 77
Gugito,
избутала си до 30г.с., то почти не останало  Simple Smile.

# 78
  • Пловдив
MiraBurg, да, да видим до къде ще я докараме, сега това ми е главното притеснение , че почти не видях бял ден през бременността, то и затова донякъде ми се иска поне глюкозата да не пия, дет се вика една екстра поне да си спестя и ако може да изкарам някой спокоен ден, ама ще я мъдря, другата седмица трябва да пускам изследвания, включително ТСХ и ФТ4 , та ще видим и със захарчицата какво ще сътворя  Hug

# 79
понякога като говорите за Начев и си мисля, че аз ходя при някакъв друг Начев...
моята кръвна захар преди да забременея все беше 5,5 и Начев беше категоричен, че това е напълно нормално и че било притеснително над 6.
сега ми е 5 и пак никой и дума не обелва...

# 80
понякога като говорите за Начев и си мисля, че аз ходя при някакъв друг Начев...
моята кръвна захар преди да забременея все беше 5,5 и Начев беше категоричен, че това е напълно нормално и че било притеснително над 6.
сега ми е 5 и пак никой и дума не обелва...

Аз си чакам някой да ми отговори на моите питанки, но във връзка с твоя пост - Да, има двама д-ри с фамилия Начев!!! Моя приятелка е ходила първо при единия, от който е мн мн недоволна и втрещена, дори притеснена от прегледа.. После е разбрала, че има и друг - демек истинския д-р Начев, от който сега също е мн доволна (слаб с брада, не помня как се казваше клиниката където работи - отсрещната страна на Александровка болница, както и в Майчин дом съм чула, че дава дежурства.)

# 81
  • Пловдив
Елч, той и на моята нямаше да обърне внимание сега ако не му бях казала, че друг доктор, гинеколог ми е казал да направя обременяването, тогава се вдъхнови и дори заяви, че съм закъсняла, бях в 23 г.с. по онова време  Rolling Eyes аз напоследък не съм много положително настроена към д-р. Начев, има си моменти, в които ме разочарова честно казано, но и не ми се експериментира сега точно да търся друг, ни така - ни така  Crazy

# 82
  • София
Аз съм пила доста време лимфомиозот, когато бях само с повишени антитела и хормони в норма. На мен не ми повлия в посока намаляване на антителата.
july1993, ако си на тироксин, резултатите са обясними.
На Еутирокс съм. Ясно ми е, че ми е предозиран и трябва да се намали. Не ми е ясно обаче какво значи стойността на МАТ. За втори път го меря. Първия път беше >600 - преди 2 години, когато ТСХ беше >100. Казаха ми, че мога да взема Селеногин, ама защо и аз не знам. Rolling Eyes

# 83
МАТ са антитела към щитовидната жлеза и увеличението им е показател за наличие на автоимунно заболяване. Селеногин е предписан с цел понижаване на антителата. Дали обаче наистина селенът понижава антителата - няма доказателства. При всички случаи е полезен приемът.
Смята се, че ако антителата влязат в норми, то може да се постигне ремисия и имунната система да спре да атакува собствената си щитовидна жлеза и да я унищожава.
А как да се повлияе на самите антитела - статии и публикации с различни версии има много. Остава някоя от тях и да действа.
 Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм | Алтернативна медицина
Цитат
Скрит текст:
Хипотиреоидизмът е ендокринно заболяване, което се характеризира с намалена функция на щитовидната жлеза. За да бъде подобрена функцията на щитовидната жлеза, трябва да бъде приложена специална диета за хора, страдащи от хипотиреоидизъм.

Тази диагноза може да бъде поставена след установяване на повишени стойности на тироид-стимулиращия хормон (ТСХ, TSH) и ниски стойности на тироксин (известен също като Т4) и трийодтиронин (наречен Т3) в кръвта.

Симптоми на хипотиреоидизъм:

уголемяване на щитовидната жлеза,
    лесно настъпваща умора,
    ставни и мускулни болки,
    загуба на енергия,
    повишаване на теглото,
    повишена сънливост,
    нередовна менструация,
    тежко протичащ предменструален синдром,
    затруднено сваляне на тегло,
    запек,
    депресия и потиснато настроение,
    суха кожа,
    чупливи нокти,
    суха и чуплива коса,
    косопад,
    понижено либидо,
    подпухналост в областта на лицето и крайниците,
    затруднено усвояване и метаболизъм на калция,
    синини и проблеми с кръвосъсирването,
    затруднено образуване на кърма,
    повишени нива на LDL ("лошия" холестерол) и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания,
    алергии,
    трудно заздравяване на рани и циреи,
    изтръпване на китките и ръцете,
    нарушение на паметта,
    намалени когнитивни способности,
    по-бавен говор,
    хиперглосия (много голям език),
    мускулни крампи.

Важно е да се отбележи, че диетата при хипотиреоидизъм с различна етиология е различна. В тази статия ще бъдат разгледани диетичните правила, които трябва да бъдат спазвани при йоднедоимъчен хипотиреоидизъм и при хипотиреоидизъм при тироидит на Хашимото.

Препоръчителна диета при йоднедоимъчен хипотиреоидизъм (ендемична гуша)

Въглехидрати и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

Първото и най–важно правило при тази диета е забраната за консумация на хранителни продукти, които съдържат бяло брашно и захар. Препоръчва се употребата на пълнозърнести храни, но дори и те трябва да се в ограничено количесто.

Протеини и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

От есенциално значение за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е приемането на храна, богата на протеини, по време на всяко хранене. Протеините са отговорни както за синтезирането, така и за транспорта на щитовидните хормони до всички тъкани в човешкия организъм. Най–благоприятният начин, за да си набавите протеините, е с консумацията на следните храни:

ядки,
    месо, като най-подходящо е месото на рибата,
    яйца,
    киноа.

Мазнини и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

Друга много важна част при спазването на подходящия хранителен режим е приемът на мазнини, които имат съществена роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Здравословен източник на мазнини са:

зехтин,
    ленено масло и семе,
    различни видове ядки,
    пълномаслени сирена,
    извара и мляко,
    продукти с кокосово масло.

Соеви продукти и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

В соевите продукти се съдържат вещества, наречени флавони. Тези субстанции са известни още като фитоестрогени, които в човешкия организъм наподобяват действието на хормони. Предполага се, че те притежават инхибиращ ефект върху нормалната синтеза на щитовидните хормони. Затова пациенти с диагностицирана хипофункция на щитовидната жлеза не трябва да приемат соеви продукти.

Гоитрогени и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

Гоитрогените са вещества, които блокират усвояването на йода, необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Зеленчуците, богати на гоитрогени, са:

зеле,
    ряпа,
    броколи,
    карфиол,
    маруля,
    брюкселско зеле,
    къдраво зеле,
    алабаш,
    репи,
    просо,
    спанак,
    ягоди,
    праскови,
    фъстъци,
    соя.

Тези продукти могат да се консумират ако са добре сготвени и в малки количества.

Кафе и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото

Задължително трябва да бъде намалено количеството на приеманото кафе. Кофеинът, основната активна съставка на кафето, може да доведе до производство на големи количества кортизол, който има пагубно влияние върху нормалната функция на щитовидната жлеза. Кортизолът води до намаляване на нивото трийодтиронина, защото нарушава превръщането му в активен хормон. Резултатът е увеличаване на тироид-стимулиращия хормон (ТСХ) в кръвта.

От друга страна, когато кафето е прието веднага след приема на медикаментите за лечение на хипотиреоидизъм (Л-тироксин) пречи на абсорбцията на лекарството.

Накратко диетата, която се препоръчва за хора с диагноза йоднедоимъчен хипотиреоидизъм, трябва да включва храни богати на йод, магнезий, цинк, таурин и тирозин. Другото важно условие е ограничаването на кафето и напитките, съдържащи кофеин и храните, които инхибират усвояването на йод.

Препоръчителна диета за страдащи от хипотиреоидизъм при тиреоидит на Хашимото

Глутен и хипотиреоидизъм при тиреоидит на Хашимото

Болните с тиреоидит на Хашимото е много важно да избягват консумацията на храни, съдържащи глутен. Причината за това се обяснява с производството на антитела към глутена. Поради сходството на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата, произведени срещу глутена, атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.

Храни, полезни и препоръчителни при диета без глутен, са:

Кинуа – семена, които съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини, което е предпоставка за пълното им усвояване. Освен за хора, които са на безглутенова диета, тези семена са подходящи и за пълни вегетарианци.

Амарант - известен още като Петльов гребен. Тези семена отново съдържат всичките аминокиселини, като преобладава аминокиселината лизин.

Кафявият ориз е една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеновото хранене. На пазара се предлагат вече и сладоледи, които са приготвени от кафявия ориз.

Елдата е също хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий. А магнезият е един от микроелементите, които подпомага нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Чиа Чиата принадлежи отново към групата на семената. Това растение е познато още от древни времена като за първи път е култивирано от ацтеките.

Глутатион и хипотиреоидизъм при тиреоидит на Хашимото

Добавката на глутатион може да бъде много полезна в борбата с тиреоидита на Хашимото поради силните му антиоксидантни свойства. Глутатионът може да подкрепи организма в борбата с възпалителните процеси и в същото време да модулира нарушения имунен отговор на организма. Освен това подпомага процесите на възстановяване на щитовидната жлеза.

Основната цел на диетата, предназначена за страдащи от хипотиреоидизъм при Хашимото, е ограничаване на храните, стимулиращи производството на антитела срещу щитовидната жлеза и ограничаване на възпалителните процеси, допълнително увреждащи щитовидната жлеза.

Източник: Нина Карова

Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм | Алтернативна медицина

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 15:51 от Merelenda

# 84
Здравейте отново.

Току що ми излязоха резултатите от Бодимед на ТСХ и ФТ4  и искрено се моля да не са верни. Не знам каква е вероятността за това. Аз се притеснявах,че преди да забременея ТСХ беще 2,29, а днешните резултати са ТСХ - 3.38, а ФТ4 - 8.4 - което е под нормата.

Сега естествено не мога да мисля адекватно,защото в 6 седмица оше отидох при доц. Атанасова ,която нищо не ми каза за повторни изследвания,а само за обременяване с глюкоза след 22 седмица.

Успях да си запиша час за доктор Начев в понеделник, но не ми се мисли какво ще ми кажа след като най-важните 3 месеца от бременността са пропуснати.

Какво съм направила на бебето си!?!?!?!

# 85
Обади се още сега на личния телефон на доктор Начев. Има го на първа страница.
А относно последния ти въпрос - не си мисли такива неща. Не си нито първата, нито последната на която се случва да открие по време на бременност, че хормоните не са в норма. Кураж!

# 86
  • София
Да,още повече,че никой не те и праща на хормони...освен,ако не се пратиш сам ooooh!
Iv_d ,успокой се и се опитай да се свържеш с ендокринолог Hug

# 87
Понеделник имам час, не съм била досега пациентка на д-р Начев и е сложно да му обясня за това,че съм била при друг лекар и тогавашните изследвания. Едва ли ще ми обърне внимание и като никога не съм ходила при него. Надява се в понеделник да може да ми каже нещо, което да ме накара да спра да рева.

Просто ме е яд, че исках да съм отговорна да отида на ендокринолог преди да забременея, веднага след като съм забременяла.....всичко, което може да направи една бъдеща майка - накрая да се окаже, че здравето на детето и не зависи от нея,а от компетентността на някой лекар! Просто не знам какво да кажа!

# 88
  • София
Не е нужно да му се обясняваш-казваш кратко и ясно-бременна съм с ТСХ еди колко си,имам час при вас в понеделник,фатално ли е?-ако може днес ли утре да дойда ? Хайде обаждай му се и кажи какво е казал Peace

Без да искам разбрах,че утре ще преглежда в Надежда той-може направо да отидеш,няма да те върне-гаранция!

звъннах им да ги питам този месец какви дати е дал,че и аз трябва да пускам ТСХ та така разбрах.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 17:00 от magnet_for_happiness

# 89
Оффф, благодаря ви момичета, еми д-р Начев каза.....въобще не е добре утре елате в Надежда в 10 ч. ще ви приема. Това е....моля ви - стискайте палци!!!!

Общи условия

Активация на акаунт