Кое е по-безопасно – арсенът или упойката?

• 1 377
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте !!! Бременна съм  в 3 месец и преди няколко дни имах страшни болки от един зъб .Ходих на зъболекар той го почисти и ми сложи лекарство и каза ако не ме боли да ида след 2 дена да го пломбира . Е мен продължи да ме боли и той каза да седя още 4 дена с лекарството и ако ми мине да отида тогава за пломба ако не да ходя да ми умъртвява нерв. Но  той спомена че ако трябва да го умъртвява ще се наложи да слага арсен ... а на мен не ми се иска . Четох насам натам и видях че може и само с упойка но не знам кое по-добрия вариант .Някакви съвети?

Последна редакция: ср, 16 апр 2014, 12:04 от Редактор*

# 1
Как арсен ще ти слага?! Това е забранено вече в много страни по света, а при бременни е абсолютно противопоказано!
Упойката не крие рискове в сравнение с арсена.

# 2
Как арсен ще ти слага?! Това е забранено вече в много страни по света, а при бременни е абсолютно противопоказано!

Lexie, откога е забранено?

# 3
Явно толкова отдавна, че не мога да намеря друга информация на английски за използването му, освен че вече е в историята.

Ето на български за арсена:

http://stomatolog.kambov.com/2010/11/blog-post_17.html

# 4
 Shocked Мерси, Lexie

# 5
  • София
Упойката не крие рискове в сравнение с арсена.

Съгласна съм с теб, че арсенът не трябва да се използва. Факт е, че в България все още се тачи и е в широка употреба, за съжаление.
Упойката е много по-добър и бърз вариант да се решават проблеми, свързани с нерва на зъба.
Но упойката също крие рискове. Те обаче са общи за всички пациенти и няма проблем да се използват при бременни.

# 6
А аз къде съм казала, че упойката не крие рискове?

# 7
Момичета консултирах се с 4 зъболекари и всичките ми отказаха да ми сложат упойка защото съм била в 3 месец и  в този случай арсена бил по-добрия вариант защото действал локално а упойката щяла да мине през плацентата

# 8
 Shocked Shocked Shocked
В кой град си?!

# 9
От Бургас съм

# 10
  • Пловдив
Местната упойка, казаха ми пък на мен, особено ако се поставя еднократно, а не непрекъснато всеки ден, също действа локално и няма как да достигне до кръвообращението и плацентата.
Двама различни зъболекари казаха изрично, че рискът за бременни не е повишен, а от действията и на други съдя, че май наистина е така, просто се презастраховат за бременни.

Пиша, защото тази седмица и аз имах болки в един зъб - мъдрец.
Зъболекарката ме прати на хирург, защото и аз съм в третия месец - каза, че предпочита да ме поеме хирург при това положение. Хирургът поиска становище от гинеколога, водещ бременността, че оперативна интервенция с местна упойка е безопасна, а аз нямах време да отида до гинеколога от ЖК поради ангажименти в работата (работя в един град, живея в друг и там ходя на ЖК). Втори хирург, при когото ме заведе колежка, каза, че няма проблем откъм упойката, ама не сега (петък), а чак в понеделник ще ми вади първо горния мъдрец, после и долния (който гноеше и болеше). Дотогава да слагам студено за намаляване на възпалението и да плакна с разни води, ако искам. И да не пия аналгин и по възможност нищо обезболяващо.
Да, ама аз през цялото време пия аспирин и парацетамол, на половинки и четвъртинки, щото не се издържа иначе, особено през нощта. Това е положението.
ММ се обади на свой приятел зъболекар в още по-друг град и онзи каза, че няма проблем за упойката, ама така е, хората като чуят бременна, и се презастраховат, щото утре ако се случи примерно спонтанен аборт, да не ги обвинят, че е заради тях.
Накрая аз не издържах и вчера отидох при друга зъболекарка, на която изобщо не и казах, че съм бременна (ММ издаде чак накрая, преди да си тръгнем), и тя с местна упойка лидокаин сряза лигавицата около прорастващия долен мъдрец.
Сега плакна устата с някаква противовъзпалителна вода и чакам понеделник, но положението е доста по-добре. Пак боли, но не както преди, обезболяващи оттогава не съм пила.

За съжаление нямам представа дали и колко е вреден арсенът и дали има поне някакви предимства пред упойката. В моя случай не ставаше дума за умъртвяване на нерв.

Все пак - не е много за предпочитане моят начин на действие. Аз го направих едва след като бяхме чули мнението на приятеля на ММ и на хирурга, който ме отложи за понеделник, за рисковете от упойката и интервенцията, т.е. че са същите като при небременни.

Последна редакция: нд, 13 апр 2014, 09:26 от Оранжева мандаринка

Общи условия

Активация на акаунт