Отслабване на тийнейджърка. Как без диета?

• 45 808
  • 295
  •   1
Отговори
# 135
Не мога да не коментирам някои мнения:

1. Никой не е препоръчвал глад. Препоръките бяха за ограничаване на лошите храни и на количеството, като ИМАШЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, че това винаги е свързано с усещане за глад. И детето трябва да се пребори С УСЕЩАНЕТО за глад, а не да гладува. Препоръки за глад не е имало. Май някой чете наистина по диагонал.

2.Това с хормоналните проблеми според мен е презастраховане. Поне 50% от съвременните тинейджърки са дебелички. Да не би всички да са с хормонални проблеми? Масово причината е в обездвижването и лошите хранителни навици.

3. При ръст 170 см една тинейджърка да изглежда добре при тегло над 60 килограма е възможно само ако е активна спортистка. А в случая това явно не е така и затова всякакви намеци, как даже и 70 килограма можел да са нормални за нея са някакво замазване на очите.

4. Движението и спортът не могат да навредят в реалистичните количества. При това бягането е най-неподходящото, защото натоварва коленете (особено при високо тегло), води до много силно задъхване и много ускорен пулс, а ако се прави "в свински тръс" не помага. Велоергометър или кростренажор са най-доброто. Стига да има къде да ги сложат си струва да бъдат закупени, защото така детето ще си тренира у дома без да се притеснява, може да бъде окуражавано и мотивирано от домашните, няма да губи време и пр.

# 136
Браво, Черна Станция, чудесно обобщение! За мен с твоя пост въпросът е приключен. Дали ще бъде заключена или не, темата вече е изчерпана.

Нека всички бъдем здрави! Peace

# 137

3. При ръст 170 см една тинейджърка да изглежда добре при тегло над 60 килограма е възможно само ако е активна спортистка. А в случая това явно не е така и затова всякакви намеци, как даже и 70 килограма можел да са нормални за нея са някакво замазване на очите.

Ох, какви щуротии се пишат. За тичането не ми се коментира, че не било подходящо за момичето  Laughing Нямали сте явно никакъв досег с такъв проблем, нито с хор. проблеми, най- малко сте треньори или диетолози, .... Недейте си хабете клавиатурите.
Къде е мод да заключи тази безсмислица.  newsm78

# 138
Ох, какви щуротии се пишат. За тичането не ми се коментира, че не било подходящо за момичето  Laughing Нямали сте явно никакъв досег с такъв проблем, нито с хор. проблеми, най- малко сте треньори или диетолози, .... Недейте си хабете клавиатурите.
Къде е мод да заключи тази безсмислица.  newsm78

И кое точно е безсмислица?
Че бягането (особено по асфалт или по бягаща пътечка) натоварва ставите? Още повече при наднормено тегло? Или че бягането е полезно когато е в аеробен режим (при определени стойности на пулса)?
Или че тегло от 60+ килограма при нетренираща тинейджърка с ръст 170 са много?
Или че когато си намалил калориите изпитваш глад?
Или пишем глупости, понеже не сме допускали теглото да ни стане проблем? Нима само диетолог знае кое тегло е нормално?

# 139

Или пишем глупости, понеже не сме допускали теглото да ни стане проблем? Нима само диетолог знае кое тегло е нормално?

Радвай се, че не ти е проблем, медалът има две страни. Други хора нямат този късмет. И да късмет, защото в много случаи напълняването не се дължи на факта, че някой просто си хапва повече ooooh! От мненията ти личи, че не си специалист, а се изказваш със самочувствието на такъв, нямам намерението да ти опонирам на отделните изкавания.

Бъдете здрави както каза Фея. Човек не бива да съди другите, като не знае какво им е на главата.

# 140
Човек не бива да съди другите, като не знае какво им е на главата.

А аз къде съм съдила? Съвет и мнение може да съм дала, но до там. И казах истината без да пробутвам разни залъгалки.

# 141
И казах истината без да пробутвам разни залъгалки.
Точно това ти е проблемът  Laughing Как въобще си го позволяваш?

Моята причина да се включа в темата беше точно в отговор на многото мнения, че 80кг изобщо не били проблем и "тя може би е мускулеста", "тя просто е висока" и други от сорта.

Когато децата са още малки, майките им разпалено спорят, че нищо му няма на джънк фууда, че той въздухът също бил мръсен, в пещерите ли да се върнем, то кое ли сега не е вредно, моето дете е много слабо и всякакви такива, с които не допускат и дума да се каже за нуждата от по-здравословно хранене още от ранна възраст. В подобни теми съм виждала същия отпор, какъвто в темите за пушенето. Който си позволи и най-дребната критика е направо изяден с парцалите.
След години, когато тези деца станат на 15 и започнат да тежат по 80 кг, тогава виновните пак сме ние, ако случайно направим намек, че има нещо нередно в това тегло. Пак се изсипва огън и жупел, възмущения се леят и очи се забелват. Пък не дай си боже някой да каже, че майката има пръст в цялата работа чрез хранителната култура, която е създала на детето си. Сакън! То просто има хормонален проблем и всичко може да се реши в лекарския кабинет, като му се изпишат хапчета. Къде ще тръгва да си променя храненето? Нали като му намекнеш, че такова нещо се налага, ще го стресираш, обидиш и демотивираш? Не трябва в никакъв случай да допуснеш да разбере, че има проблем. Който го каже на глас, ще бъде изяден с парцалите, гадният обиждач, така да разстройва детето!

В същото време децата в стремежа си да получат всичко сега и веднага, се подлагат на безумни диети, включващи или няколкодневен глад или по-лошо - разчитащи на обезводняване, включващи пиене на много кафе и много малко вода. Тази диета има изключителен успех, защото водата е голяма част от обема на тялото и с обезводняване се получават бързи и видими успехи, без кой знае какви усилия. Няма кой да обясни на децата колко е вредно това и те си го препоръчват по тий форумите, защото не разговарят с родителите си по този проблем. И как да разговарят, като родителите им са вкопчени в идеята яростно да отричат, че такъв проблем изобщо съществува! Нищо ти няма маме, просто си пухкава, искаш ли една вафличка?
Виждам го с очите си всеки ден!
Дете казва, че му се ядат мандарини, а му отговарят "Ами, колко ще те наядат тези мандарини, я по-добре един шоколад и едни бисквити Милка".

Не говоря конкретно за момичето от темата, а по принцип. Има такава тенденция. Напоследък телата на момиченцата все повече имат форма на яйце. Колкото и да е важно да си затваряме очите и да си мислим, че ако се правим, че не го виждаме, проблемът ще изчезне.

# 142
Така е - това за храненето.
Но има и друго - възможно е изобщо да не е истина това, че момичето има 30 килограма наднормено тегло и е задължително да тежи - 120, за да е здрава и да изглежда добре.
Аз за първи път разбрах, че жени трябва да тежат в такова съотношение от форумите, в реалния живот нормални за мен хора си тежат -110, - 100.
Коститната структура не е едваква  и ако се зададат такива норми за красота и здраве, много често децата залитат към хранителни разстройства и се сдобиват със сериозни психически проблеми.

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 09:37 от valerie

# 143
  • Насред хаоса
Ще посъветвам авторката да заведе детето на изследвания и после да се свърже с Румяна Илиева. Жената се е доказала като диетолог и фитнес-инструктор, дори е разработила диета за тийнейджъри и може да даде много полезни съвети и насоки. Винаги е по-добре професионалист да си каже мнението и да реши как да се действа, защото от непрофесионални съвети и начукване на канчета колко е дебела и как така е изтървана много бързо се стига от наднормено тегло до рязко отслабване с всички придружаващи го "екстри" и заболявания. Особено при чувствителни пубери, които яко ги перат хормоните и често действат, без да мислят за последствията, особено ако е засегнато самочувствието им.

# 144
Но има и друго - възможно е изобщо да не е истина това, че момичето има 30 килограма наднормено тегло и е задължително да тежи - 120, за да е здрава и да изглежда добре.
Аз за първи път разбрах, че жени трябва да тежат в такова съотношение от форумите, в реалния живот нормални за мен хора си тежат -110, - 100.
Коститната структура не е едваква  и ако се зададат такива норми за красота и здраве, много често децата залитат към хранителни разстройства и се сдобиват със сериозни психически проблеми.

Не жени, а тинейджърки трябва да тежат по-малко. И не -120 чак, а -115 общо взето.
-110 е добре за зряла жена.
-100 е добре за мъж и за жена над 50 години.

Но и тези мерки са относителни и аз ги приемам при височина 170 см. За жени 160 или 180 нещата вече са по-различни.

# 145
Майката написа, че според нея детето трябва да свали 10-15 килограма и веднага последваха постове, че детето има много голямо свръхтегло и едва ли не се самозаблуждава. Според мен човек трябва да си поставя реалистични цели. 10-15 за пролетта и лятото са напълно постижими и почти в рамките на здравословното отслабване. Особено, ако са комбинирани с тренировки като тези на Румяна Илиева.

# 146
Аз бях една от тези, които не се съгласиха с идеята за 10-те кг не защото не трябва да се поставят реалистични цели, а защото когато си поставиш много малка цел, си поставяш и кратък срок и очакваш тя да се изпълни лесно. Имам предвид двата конкретни примера, които дадох - диетата с кафето, която сваля 10 кг за десет дни - много изкушаващо за момичетата, както и гладуването, което също дава бърз и видим резултат.

Естествено, че за да се реши един сложен проблем, най-лесно е да се раздели на малки стъпки и те да се решават една по една. Обаче в случая поставянето на малка цел не може да има траен резултат. Всяка диета със срок, нанася повече вреди, след като този срок изтече и човек се върне към нормалното си ежедневие. Защото трайният резултат изисква изобщо да няма такова връщане, а здравословното хранене да се превърне в нормално ежедневие.
Според мен ако момичето (или който и да е, заел се с отслабване) не осъзнае, че трябва коренно да промени навиците си и то завинаги, а не само в някакъв кратък срок в рамките на някаква малка, постижима цел, накрая пак ще качи свалените килограми, колкото и да са те.
Това ми беше идеята като казах, че 10 кг не са решение. Освен това съм против и поставянето на срокове - до еди кога си да са свалени х килограма. По-скоро целта трябва да е определен стил на живот, а резултатите от него ще дойдат постепенно и ще бъдат трайни.
За да се свалят 10 кг за по-малко от година (а тук се цели едно лято!), се прибягва до методи, които не са здравословни и водят до йо-йо ефект, т.е. няма абсолютно никакъв смисъл да се прави това.

# 147
  • Плевен
http://www.moetodete.bg/aktualno/bulgarchetata-skarani-sus-sporta.html
Ето какво казва статистиката за децата в България.И съм напълно съгласна с това.Майка съм на 2 годишно момченце,вися по градинките целодневно и виждам как се хранят децата.Непрекъснато се размятват опаковани храни,чипс,солети,бисквити,шоколади,кока кола.Децата се възпитават да ядат непрекъснато нещо,джвакат или солетки или бисквити в часовете между закуската и обеда.Почти няма деца които да не ядат нещо.Проблема на българите се корени тук,в неправилния подход на родителите към храната.От там този модел се прехвърля и към децата.не мога да опазя син ми вече,все някоя майка ще му завре нещо в устата защото е момченце и "щяло да му стане нещо"  ooooh!..Не ми казвайте че 80 килограма са нормални за младо момиче,ходело на разходка.знам ги младите как се разхождат,до близкия парк който се намира на 10 минути пеш,сяда на слънчева пейка и чопли семки 30 минути.Няма как да отслабне така,колкото и да иска.трябва пот да се лее,и хранителен режим който няма да трае 10 дни,и после се връщаме на голямото плюскане без извинение.минавам покрай училище всеки ден,в междучасието ги улучвам все.Ми не ми казвайте че за дете на 10 години е нормално да закусва всеки ден с мазна баничка,пакет чипс обилно поляти с безалкохолно(500 мл)или енергийна напитка.Как няма да дебелее това дете?И като се върне в къщи засяда пред компа и цъкли очи до 10 вечерта там,като го гарнира с похапване на вафли,пуканки,разни соленки.

# 148
Да, скарани са със спорта, и как няма да са, ако погледнем в колко теми се твърди упорито, че оценки по физкултура  не трябва да има "да не се разваля успеха" на децата. И че този предмет е за "разпускане".

# 149
Да, скарани са със спорта, и как няма да са, ако погледнем в колко теми се твърди упорито, че оценки по физкултура  не трябва да има "да не се разваля успеха" на децата. И че този предмет е за "разпускане".

A да не би оценките да карат децата да се движат? При два часа по 45 минути на седмица изпитването за оценка е пародия. Разбирам поне децата наистина да имаха време да се упражняват преди да ги изпитват. А и тогава оценка би трябвало да се пише за подобряване на постижения, а не за покриване на норматив.
При сегашната система изпитите за покриване на нормативи само отнемат от времето за спорт.

Общи условия

Активация на акаунт