Отслабване на тийнейджърка. Как без диета?

• 45 817
  • 295
  •   1
Отговори
# 120
  • на Мелмак
Прочетох темата по диагонал и честно казано толкова безумия на едно място, свързани с храненето и спорта, отдавна не бях срещала. Единственото, което мога да посъветвам майката, е да се обърне към специалист. За човек, който няма основни познания за балансирано хранене и двигателна култура, да четеш оттук оттам информация и съвети за режими и тренировки, освен че ще е безрезултатно, може и да е опасно. По-напред е казано - първо на лекар да се изключи медицински проблем. После при специалист по хранене и спорт.

+1
Лекар съм

# 121
Защо го пращате на лекар това момиче? Ако досега не се е ограничавала във вида и количеството храна, 99% проблемът е в липсата на знания и опит, а не медицински.

# 122
  • София
Защото на 15 години метаболизмът е ускорен и количеството приета храна не е основна причина за напълняване.
Имам дъщеря на тази възраст, която започна по-често да усеща пристъпи на глад, яде повече (понякога и през нощта), но продължава да има вид на недохранена. Хормоните на тези години бушуват, така че не е лошо да се изключи вероятността за евентуален хормонален дисбаланс.

# 123
Не мисля, че момичето е напълняло през пуберитета. Най-вероятно винаги си е била пълничка.

Последна редакция: сб, 12 апр 2014, 18:51 от Фея Кръстница

# 124
  • София
То авторката повече не се включи, за да разберем нещо повече.

# 125
Дано не са се отказали. В името на здравето и самочувствието на това момиче...

# 126
Ами то как да се включи след всички "гениални" съвети и безпочвени упреци. Бг Мама не е мястото за адекватен съвет на тази тема или поне не в този подфорум.

Фея на лекар точно заради хормоналния дисбаланс. То това цял живот може да си го имаш.

# 127
Надявам се авторката на темата да отцеди глупостите от добрите съвети.
Задължително да се обърне към лекар, за да се направят нужните изследвания, а след това специфична диета за подрастващи, които обикновено са правилно балансирани, без изключване на която и да е група храни, за да не се отрази режимът на растежа и на хормоналния баланс.
 Косата ми се изправи, когато прочетох съвети за глад и препоръки за точен брой килограми, без да са измерени процентите мускулна маса и мазнини в тялото. Именно защото не всички сме строени по един калъп нормалните килограми за ръст 170 см са в големия диапазон между 55 и 70 кг. Аз на този ръст в момента съм 56кг заради натоварване и стрес и няма човек (обикновено варирам между 59-60кг), който да не ме пита дали не съм болна, защото слабостта ми изглежда болезнена. А когато тежах 60кг (което явно на болшинството им се струва много) съм получавала само комплименти за фигурата ми на "момиченце".
Имам колежка, която на същите килограми и ръст изглежда нормално закръглена, имайки прекрасни извивки. Всяка фигура е състевена различно.
На 18г тежах 59кг, бременна бях 69 кг, а в момента (над 30 години) съм 56 кг,с което искам да подчертая, че не е задължително (а и изобщо не е препоръчително) една тинейджърка в средната граница на нормалното тегло да натрупва кулограми с възрастта.
Момичето има поне 10кг наднормено тегло, което може да се регулира с правилна и умерена диета и спорт. Няма нищо страшно и килограмите не са толкова много. На тази възраст метаболизмът "хвърчи" и отслабването е лесно. Успех!

# 128
Тикет, процентът на тийнс с наднормено тегло и хормонален дисбаланс е много малък. Не е нужно зад всяко нещо да се търси заболяване и да надежда проблемът да е решим само с хапчета.

# 129
Тикет, процентът на тийнс с наднормено тегло и хормонален дисбаланс е много малък. Не е нужно зад всяко нещо да се търси заболяване и да надежда проблемът да е решим само с хапчета.

Никой не казва някой да се тъпче с лекарства, това е още по- лошо. Но е по-добре да знаеш, че имаш проблем и да внимаваш. Не всяко лечение включва медикаменти. Аз не бих се наемала да определеям какъв процент имат хор. проблеми, за съжаление предполагам  въобще не е толкова малък.

Тази тема най- добре да се заключи вече.  Tired

ticket няма смисъл да обясняваш, за ССФ само мерки ала Виктория Сикрет са нормални, а топ спортистки, които са -100 са трътлести. Laughing 

# 130
  • София

Тази тема най- добре да се заключи вече.  Tired

+1 Peace Изписаха се какви ли не догадки, безумни предложения и "универсални" идеални мерки.  А майката повече не обели и дума. Или не е влизала в темата , или съвсем обяснимо е предпочела  да се дистанцира предвид  нападките и изказванията от  едва ли не последна инстанция за несъмнено затлъстяване  на детето й в резултат на прекомерно ядене, липса на движение и съответно  за  минимален шанс за наличие  на  здравословен проблем..И всичко това за едно напълно непознато дете, чиито навици на хранене , двигателен режим  и т.н са неясни..

# 131
И всичко това за едно напълно непознато дете, чиито навици на хранене , двигателен режим  и т.н са неясни..

Да. Но се намериха и хора, които вмениха хормонални проблеми на горкото момиче...

Както казах, дано авторката и нейната дъщеря не са се отказали от това да намалят по здравословен начин не теглото, а излишните телесни мазнини на детето.

# 132
  • София
Никой на никого не е вменил непременното наличие на хормонален дисбаланс. Даде се съвет да се отиде най-напред на  лекар, НЕ  за да се лекува детето, а за да се изключи от самото начало евентуалното съществуване  на здравословен проблем и след това да се предприемат адекватни мерки под формата на подходящ хранителен и двигателен режим.  Двете неща са много различни. Не разбирам как  с лекота поставяте  знака за равенство между отиването на лекар с цел да се изключи възможността  за проблем от здравно естество и непременното наличие на такъв. Докато ред потребителки бяха "пределно наясно" с факта , че непознатото дете е с наднормено тегло заради неправилно хранене. Може би е  така, но  отиването на лекар с какво пречи..Може само да е от помощ.

# 133
  • В реалния живот
Отслабването най-добре да е спокоен процес включващ вглеждане в себе си, оглеждане около себе си, консултация със специалист и няколко други промени.
Наистина темата придоби някакъв много строг и назидателен тон, но пък с многото си мнения може да е полезна за някой. Забелязала съм, че някои хора се мотивират от строгия тон, други се отказват. Дано хората да намерят път към оптималното тегло.    bouquet

# 134
  • Велико Търново
Авторката е писала последно на 05.04. и повече не се е появявала с коментар, не виждам защо продължават да се дават съвети, които в общи линии преповтарят вече дадените такива.
Най-добре да се заключи темата - щом авторката не пише повече, не виждам смисъл Thinking

Общи условия

Активация на акаунт