Рецепти за домашни пюрета и каши

• 688 004
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 735
  • София

Плодовото пюре се приготвя, като плодът се измие добре - може използвате топла вода, сапун и четка за отстраняване на всички замърсявания и химикали, които могат да се намират по външната кора или обвивка. Плодът се обелва добре, отстранява се костилката, нарязва се на подходящи парчета и се пасира с кухненски робот, блендър или пасатор.
По подобен начин, но с последващо изцеждане и отстраняване на пулпа се приготвя пресен плодов сок.
А за домашните плодови пюренца варят ли се плодовете преди да се пасират?Защото при конкретните рецепти е описано и варене на плодовете.И има ли плодове, които може и да не се варят или след каква възраст могат да се дават сурови плодове?

# 736
В началото като се въвеждат е добре да са преминали лека термична обработка. Само банан се дава без да се вари. Суровите са по-трудно смилаеми заради целулозата, която по време на варенето/печенето се омекотява или разбива напълно. Суровите плодове могат да доведат до диария. Но това се случва, ако се захрани по-рано или просто детето е с по-чувствителен стомах. Намалява се риска от алергични реакции, унищожават се бактерии при готвенето и т.н. Няма проблем 2-3 месеца след захранването да се дават и сурови.
 Ето тук има малко повече информация.

Последна редакция: чт, 18 мар 2010, 10:53 от Venilove

# 737
  • София
Venilove, благодаря за отговора!

# 738
От кога давате брюкселско зеле?
А просо може ли да се готви заедно с месо,и ако да с какво?Питам защото съм чувала,че просото е алтернатива на месото.

# 739
Моми4ета,искам да питам още в на4алото на захранването прибавяте ли зехтин към домашните пюренца?Чета и за някакво соево масло,дали не трябва да се из4ака в на4алото да се дават 4исти пюрета и после да се добавят?От друга страна 4етох някъде ,4е зехтина помага по-добре за усвояване на витамините май... newsm78
И още нещо искам да питам,знам 4е със сигурност има отговор някъде по-напред,но засега съм стигнала само до 15 страница Embarassed.Оризовата каша мога ли да я направя просто като си сваря ориза и го пасирам и като за съвсем на4ално захранване кафевия ориз няма ли да подразни стомах4ето?Предстои ми след месец захранване и не знам с какво да запо4на.... Tired

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 22:57 от dilandii

# 740
  • София
dilandii, ето ти има специална тема за захранването: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=483303.0
А иначе за ориза- аз лично опитах да пасирам сама, но не стана много добре. Останаха си парченца зрънца, въпреки че и през цедка ги преминах. Аз  започнах със зеленчуково пюре.

# 741
  • В Европа!!!
От доста време само ви чета и благодарение на инфото изложено тук се справям със захранването   chef  bouquet.

dilandii от моя опит в началото-първите два месеца от захранването-не съм прибавяла никаква мазнина като започнах с чисто картофено пюре,домашно,смесено с АМ.А оризова каша си купувах на Milupa Bio,която няма прибавено адаптирано мляко,глутен,захар и е идеална за захранване  Peace.
Започнах да прибавям зехтин към местните пюрета а масло към зеленчуковите  Peace.

# 742
Аз прибавях по няколко капки рапично олио. Бях чела някъде, че е с най-високо съдържание на Омега-3,6,9 и незнам си какви мастни киселини. Не подлежи на термична обработка, обаче, добавя се след като се свали от котлона и преди да се пасира.
Аз претърпях пълно фиаско с домашните каши- и в началото на захранването и сега. Това е единственото нещо, което давам купешко. Просто нЕмам нерви вече да изсушавам, пасирам, варя, а тя да ми ги плюе в сурата.  Rolling Eyes

# 743
записвам се при вас че ми предстои да захранвам и търся идеи и рецепти и постояно ви губя и търся след това!

Жълтият Ламтурник не съм се интересувала и нямам идея къде да търся рапично олио!?

# 744
Взех го от магазина за здравословни храни до нас.  Peace

# 745
Взех го от магазина за здравословни храни до нас.  Peace

Благодаря, ще търся из тези магазини  Hug

# 746
Здравейте,искам да попитам колко време може да се съхранява домашното пюре в хладилника.Мога ли да давам два дена от едно и също пюре,понеже нямам възможност всеки ден да го приготвям,а моята дъщеря повече от 5-6 лъжички не иска да изяжда.Купешките са годни 48 часа след отварянето.Извинявам се, ако има подобен въпрос в темата ,но не съм успяла да прочета всичко.

# 747
След термична обработка:
* Месо: 1-2 месеца
* Месо пилешко: 3-4 месеца
* Зеленчуци: 3-4 месеца
* Зеленчуци и месо: 1-2 месеца
* Бульон: 1-2 месеца

Сурови или след бланширане:
Месо
Пилешко: 8-10
Пиле (цяло): 12
Телешко: 6-10
Агнешко: 6-10
Свинско (без мазнина): 4-6
Свинско (с мазнина): 2-4
Мляно: 3-4
Пушено: 1
Колбаси: 1-2
Термично обработено: 4-5
Най-добре: 6

Зеленчуци: 8-10
Подправки: 6-12

Плодове: 10-12
Сокове: 6-8

Тези месеци на съхранение се отнасят за замразени продукти:
1) в първия случай: когато се варят/пекат предварително (т.е. минават термична обработка) и после се слагат във фризер
2) във втория случай: когато директно се слагат пресни продукти, евентуално след бланширане за 1-5 мин.

За фризера и пилешкото (предполагам и заешкото е в тази категория):
- ако е варено и пасирано, на кубчета: 3-4 мес.
- ако е сурово, на порции: 8-10 мес.

За бурканчетата - би трябвало да издържат доста повече от 3-4 месеца, но дали качеството на месото е подходящо, честно казано нямам представа.

При възможност – замразяването е за предпочитане, възможно най-бързо след откъсването на плодовете или зеленчуците.

- Замразяването се счита за по-щадящия вид консервиране от варенето и сушенето. Но не винаги е така, защото е важна технологията на замразяване.

Проблемът при замразяването е съдържанието на вода в плодовете и зеленчуците. Образуват се кристали (лед) в продуктите, които увреждат тяхната структура и клетки. Счита се, че при недобра технология на замразяване не спират изцяло някои биохимични процеси и се развиват микроорганизми.
Промишлено се използва методът на шоково замразяване – продуктите се охлаждат до -35 градуса и водното съдържание преминава директно от течна в твърда форма.
В домашни условия, където това е трудно постижимо, е важно фризерът да охлажда  до -25 или повече градуса и евентуално подходящите видове плодове и зеленчуци да се бланшират преди замразяване.

- Парадоксът е, че замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-полезни от пресните: ако се замразяват възможно най-бързо след откъсването им. Всеки час престой на продуктите (в хладилник или на стайна температура) води до загуба на все повече витамини.

- Основното предимство на замразените плодове и зеленчуци пред консервираните в буркан (особено ако се консумират сурови след размразяване) е, че те са запазили фибрите си. Пасирането, рязането, беленето и варенето унищожават голяма част от растителната целулоза.  

- За загубата на витамини няма единно мнение.
Може да се намери информация за загубата на витамини и минерали в зеленчуците и плодовете при различните методи на консервиране. Пример за граха:

Загуба на витамин В6 при:
- консервиране (буркан, кен): 90%
- замразяване: 15%
- печене: 70%

- За да се зпазят максимално витамините, при размразяване продуктите се консумират при първа възможност или се слагат директно във вряща вода (при готвене).

# 748
Здравейте,искам да попитам колко време може да се съхранява домашното пюре в хладилника.Мога ли да давам два дена от едно и също пюре,понеже нямам възможност всеки ден да го приготвям,а моята дъщеря повече от 5-6 лъжички не иска да изяжда.Купешките са годни 48 часа след отварянето.Извинявам се, ако има подобен въпрос в темата ,но не съм успяла да прочета всичко.
Аз готвех за два-три дни напред, пасирах, докато е горещо и обръщах бурканчето за няколко минути, след което едното оставях за същия ден, а другото/другите прибирах в хладилника. Понеже различните меса са ми сварени предварително и пасирани, а после замразени на кубчета във фризера, оставях малко място , за да мога всеки ден да прибавя различно месо. На следващия ден стоплях до горещо и слагах замразената бучица, която се разтопява за минута-две и охлажда пюрето. При плодовите пюрета правех по 3 бурканчета-едното за момента, едното за утре(в хладилника) и едното за някой друг ден, когато няма да имам време да правя (във фризера).  Там също използвах сварени, пасирани и замразени сезонни плодове, а и доста пюрета направих и замразих през лятото. Сега по съвет на една позната използвам останалите ми плодови кубчета като ги прибавам в киселото мляко и така правя плодово кисело мляко.  Peace

# 749
Много благодаря за изчерпателните отговори Hug

Общи условия

Активация на акаунт