ВИДЯХТЕ ЛИ ТОВА?

• 10 747
  • 166
  •   1
Отговори
# 45
Има телефони и за 30 лв., с предплатени карти. Има и стари компютри, които ти и аз не бихме погледнали, но щом й върши работа, защо да не го ползва. А интернета може и да е от съседа.
Не я защитавам, още нямам мнение по случая.
Разгледах страницата във фейса- от година е и виждам, че е помагано досега.

# 46
  • София
Да, и виж колко хубаво е , Херц , когато сама можеш да решиш на кого да помогнеш и на кого- не.
Разбира се днес е недостойна за помоща ти майката с близнаците, но след два месеца, когато може да е продала за цели 50 лв допотопния си компютър и бъде достатъчно безотговорна да се остави с 4 малки деца и без телефон в село, далече от медицинска помощ - това е друга бира... Друг е въпроса, че компютър може да използва и в училището, в което работи.

# 47
Тоя разговор за телефоните и компютрите го водим при всяка такава тема.

# 48
Имам минимална, milittana, намерих й независима консултация от специалисти, медиатори между държавата, приемните семейства и биологичните родители. Други й предложиха правна помощ. Това за нея сега е основното. Токът вече има пари да плати, не но не дребните пари и даренията, които е получила са основната помощ. Не че не са! Но тя е в капан- с две бебета и без доходи.

Мечтата и е да е на трудов договор, за да има постоянен доход и да се грижи за децата си. Като си помисли човек какво толкова иска - всеки трябва да я има тази възможност. Направи ми впечатление, че жилището й е много подредено и спретнато, въпреки че няма ток. Стискам палци на жената да й потръгнат нещата в бъдеще. И незнам защо я кръстих Снежа, като тя е Тереза всъщност. Преди много години, като раждах в моята стая имаше родилка самотна майка. Кръсти бебенцето си Тереза. Идваха при нея социалните и я уговаряха да си остави детето, много груби бяха към нея. Майката плачеше денонощно. Изписаха ме и не разбрах какво реши накрая, лекуващият ни гинеколог излезе човек и малко я поостави в болницата да размисли добре. Та тази история ми припомни онази също толкова тъжна случка.

# 49
  • Под липата
Да, помощта е доброволна. Въпрос на желание и възможност. Относно мобилните, има различни тарифни планове. Има и такива за по 5 лв. месечно с безплатни минути, но ти се дава връзка със света и възможност да викнеш бърза помощ, ако има нужда, например. Оставането без телефон и интернет, освен да спести някой друг месечен разход, с какво би спомогнало добруването на семейството? Интернет е средство за търсене на информация, на работа, на промоции и сайтове за евтино пазаруване. Като оскотеят напълно, без елементарни екстри, ще подобрят ли качеството на живот? Не търся конфронтация, но като сте решили да помагате, доброволно, това дава ли основание да да набивате канчето на родителите и да ги изкарвате некадърници? Раждането на тризнаци не е било планирано, все пак. Направили са ''грешката'' да си позволят 3 бебета и сега плащат висока цена.
 И на мен няма нужда да ми се напомня как да се приема помощ, защото не търся  такава.

# 50
Да, и виж колко хубаво е , Херц , когато сама можеш да решиш на кого да помогнеш и на кого- не.
Разбира се днес е недостойна за помоща ти майката с близнаците, но след два месеца, когато може да е продала за цели 50 лв допотопния си компютър и бъде достатъчно безотговорна да се остави с 4 малки деца и без телефон в село, далече от медицинска помощ - това е друга бира... Друг е въпроса, че компютър може да използва и в училището, в което работи.
О, не, това са аргументи, изсмукани от пръстите. Помагам и слагам точка, не питам какво се случва, щом съм решила, дала съм, така че не ми обяснявай кой за какво е достоен. Не приемам, че в днешно време ще имаш деца и те никога няма да са имали обувки. За какво говорим, бе хора? Не ми се разсъждава дали апаратът е от 3 или 30 лв., интернетът от съседа ли е, по милост от оператора ли й е, има ли компютър - има, има ли телефон - има! Защо децата нямат обувки? Господ знае още какво им липсва!

# 51
  • Под липата
Дааа, децата са привилегия само за хора с висок доход. Другите трябва да се скопят, да нямат достъп до интернет, до телефони, да ровят картофи...
 Но да не забравяме, че живота е шарен, а обстоятелствата, твърде променливи. Един ден си цар, утре просяк. Говоря от личен опит.

# 52
  • София
Херц, нито искам да ти обяснявам нещо, нито да ти давам аргументи за каквото и да било. Просто и аз съвсем доброволно ти помагам да се сетиш, че говориш тъпотии. И аз точка сега- няма да те питам какво се случва Peace

# 53
Дааа, децата са привилегия само за хора с висок доход. Другите трябва да се скопят, да нямат достъп до интернет, до телефони, да ровят картофи...
 Но да не забравяме, че живота е шарен, а обстоятелствата, твърде променливи. Един ден си цар, утре просяк. Говоря от личен опит.
Аз не мисля, че нещата са толкова черно-бели каквито ти ги описваш, но има доза истина в това, че като се ражда трябва да се мисли и за после. Колко от нас са си позволили лукса да имат по пет-шест деца и могат безпроблемно да им задоволят нуждите? Всеки се е свил до колкото му позволяват финансите. Щото иначе ще има деца без обувки и гладни.

# 54
  • Под липата
Аз не мисля, че нещата са толкова черно-бели каквито ти ги описваш, но има доза истина в това, че като се ражда трябва да се мисли и за после. Колко от нас са си позволили лукса да имат по пет-шест деца и могат безпроблемно да им задоволят нуждите? Всеки се е свил до колкото му позволяват финансите. Щото иначе ще има деца без обувки и гладни.

Да, за това имам 1 дете. Въпреки, че винаги съм искала поне две. Това семейство е преценило силите си за две деца, но за жалост или радост, са се появили три. Трябваше да направи аборт ли?
И въобще, това, което обсъждаме е абсурдно. При ниският прираст на българчета, вместо да се радваме, ние плюем жената, че не живее като циганка, която не работи, няма интернет и цоца държавата за помощи. Не е лошо това, че една жена си е позволила ''лукса'' да роди повече от едно дете, а целият ужас в който живеят болшинството българи. Липсата на работа, на достойно заплащане на труда, необходимостта да работиш в чужбина за да осигуряваш децата си тук, не е ли ''милата'' ни родна действителност?
 При тази жена, обстоятелствата са се стекли кофти. Тя не е планирала многоплодна бременност.

# 55

Кога казах, че децата са привилегия само на хората с висок доход? Ставаше дума за елементарни нужди, няма да изброявам отново какви. Животът е шарен, да, поднася много изненади, кога приятни, кога не дотам, повярвай ми знам много добре!

# 56
  • Под липата
 Herz, да не ти казвам, колко елементарни нужди  - и свои и на детето пренебрегвам, въпреки че не спирам да работя, мъжът ми също, а доходите ни не мърдат вече  години. И не живея в малък град, което е още по голям ужас, защото и градинка нямам, та да сея домати  Rolling Eyes

Може би, трябва да спра интернет, ама се сетих, че мъжът ми работи и му трябва за да изкарва някои от доходите ни  Simple Smile

Кога казах, че децата са привилегия само на хората с висок доход? Ставаше дума за елементарни нужди, няма да изброявам отново какви. Животът е шарен, да, поднася много изненади, кога приятни, кога не дотам, повярвай ми знам много добре!

Не директно, но с такова впечатление остава изказването ти.

# 57
Преди много години, като раждах в моята стая имаше родилка самотна майка. Кръсти бебенцето си Тереза. Идваха при нея социалните и я уговаряха да си остави детето, много груби бяха към нея. Майката плачеше денонощно. Изписаха ме и не разбрах какво реши накрая, лекуващият ни гинеколог излезе човек и малко я поостави в болницата да размисли добре. Та тази история ми припомни онази също толкова тъжна случка.
А аз постоянно слушам по телевизията социални да се хвалят как правели всичко възможно да оставят децата при родните им майки. Как планини премествали да убедят майките да НЕ си изоставят децата. Май не е баш така. Кой иначе ще захранва със свежа мръвка колелата на системата?
Наобиколиха го това момиче от Кнежа като хиени на мърша. не можеше ли тези заплати за приемните семейства на децата да отидат при майката? Очевидно не нали? Поне чистачка в социалната служба не можаха ли да я назначат? Вземат деца от майка все едно са кучета, а не хора...

# 58
Herz, да не ти казвам, колко елементарни нужди  - и свои и на детето пренебрегвам, въпреки че не спирам да работя, мъжът ми също, а доходите ни не мърдат вече  години. И не живея в малък град, което е още по голям ужас, защото и градинка нямам, та да сея домати  Rolling Eyes

Може би, трябва да спра интернет, ама се сетих, че мъжът ми работи и му трябва за да изкарва някои от доходите ни  Simple Smile

Не директно, но с такова впечатление остава изказването ти.
Ако детето е босо, по-добре го спри интернета! Дай да не си споделяме кой от какво се лишава. Въпреки лишенията, намирам начин да помагам, според възможностите си.

# 59
  • Под липата
 ooooh!
В розовият ти свят на благодетел и нравоучител, явно няма място за друга реалност. Смея да твърдя, че никога, абсолютно никога не си виждала грозното лице на мизерията и никога не ти се е налагало реално, да се бориш с него.
Аз съм до тук. Адмирации, за това, че искаш да помогнеш и помагаш, но благородството от това се губи с подобни коментари и съдене, без познаване на житейските ситуации като цяло.
 Твоите коментари малко напомнят на онова знаменито изказване на Мария-Антоанета, малко преди да и клъцнат главата на Гилотината '' Ако нямат хляб, да ядат пасти!''

Ох, ох, ох...  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт