ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 555
  • 790
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря, че свекърът развиваше едни теории как не може ни-щич-ко да вземем, щото преди н'ам си колко години, като путували до н'ам си къде не давали.
Иначе, млечни си ядем съвсем, съвсем истински, от истинска, щастлива крава, така че няма как турското да ме привлече Whistling Peace. Ма, виж, за лимонадата - ще си донесем няколко бутилки. Hug

# 361
# 362
Привет от Истанбул момичета .Снощи пристигнахме.Днес почваме с Долмабахче и аз леко се паникьосвам SickДо двореца знам с Т1 Кабаташ после обратно до Таксим от там М2 до4Левент Сапфир.Обаче после боже не прочетох как ще се върнем до Лалели?Спирката на метрото пак там ли е?Какво да гледаме да пише?Ами и от Тюркуазо не прочетох как да се приберем?Моля дайде указания на идиот като мен,дето си забравих половината писания в къщи?Предварително се извинявам ако има правописни грешки обаче часът е 5.50 и аз пиша под завивките да не преча на детето и мъжа със свенлината на дисплея  bouquet

# 363
Здравейте, приемате ли нови любителки на Вечния Истанбул?  Hug Страхотна темичка!!!   bouquet

# 364
До Истанбул и назад. Опит за пътепис с хайку залитания. 2 дни, 2 свята, 2 моста, 2 автобуса с българи, все интелектуалци. София е село, тук има метро под Босфора, но и нашето си минава под Перловската река. Ай сиктир. Топкапъ. 45 лири ( с харема). Катаклизъм. И без шведска маса. Кво да гледат толко вътре - дворци и ние си имаме - на пионерите, НДК, двореца във Велинград, с басейн. Ма я чакай бе, аркадаш, това са 9 дюнера и половина бе, ейййй !? Със сос. И люто. Тия нормални ли са бе ! Нас ще мамят, ние сме най-големите тарикати на света бе - открили сме компютъра, чушкопека, май и бързовара, шкембе-чорбата, пили сме вино в чаши от празните кратуни на разни императори, за половата ни мощ легенди се носят из Вселената - та затова извънземни ватманки редовно кацат на автогарата в Трън (тая в Истанбул е малко по-голяма, на ден по 15 000 автобуса), ама тия от Радомир черна завист ги гризе, та налитат със сопи, търнокопи, па бой, а бе мани... Капалъ Чарши. Леле майко ! Атакуващ режим. Поглед - свиреп, изопнати жили на старт-финалната права, юруш на маслините...мисия успешна - напълниха дисагите. Локум, фесове на едро, куркума, стъкълца на връвчица. Изгодно. И аз си взех. Че да не съм най - големия балък, я ! Долмабахче. Версай бледнее. Злато. Пожълтяха ми очите. Но оня дракон от Хобит май имаше повече. И едни градини (със свободно разхождащи се пуйки), едни цветя (мушкато не видях, будали) подредени симетрично, романтика,тц, тц, Босфора на една ръка разстояние, дори жител на Перник ще се разчувства и ще закупи на жена си захарен памук. Минимум. Даже два дни няма да я бие, ама ще го помислят за гей. Лов ми форевър. Индиректно. Синята джамия. Я стига с това синьо, процеди през зъби едно наше момче и се насочи заплашително с маркер в ръка ( да напише кур за лефски ), ааа и тук камери, неее, гледали сме Среднощен експрес, не сме прости. Вечната битка и разумът пак надделя. Това е най-тъжното нещо на света. Послушай сърцето си бе, човече...Турската вечер я пропуснахме. Че в Биад кви кючекчийки има,то и аз не съм лош. Таксим. Постоях прав, бунтовник без кауза, засега...Азиатската част. Вакли граждани разхождат се. Жилет не е пробил тук. Реджеп на живо. Самоиронията е аристократична дарба. Облаци, пушек, вкус на коч all around. Лой. После здрач. Звезди за малко да обсипят свода небесен. Облачно без кюфтета. Шопската салата я нямаше даже. А бе, Ориент. Вместо ракия, пият чай и се правят на щастливи.

Не знам как съм те изтървала ! Ейвалла !  Laughing

Хади, по едно чайче - за щастие !  Wink

Последна редакция: пт, 02 май 2014, 11:24 от gospojata

# 365
bialk благодаря, че се включи. Помогна ми много.
redemi сега видях на камерата. Това Гьозтепе парк голяма красота ще да е. Ще помахам на кръстовището Юни  Laughing Laughing

И малко инфо да дам аз - от днес работи сайта за закупуване на онлайн билети за Св. София и другите музеи.
И да попитам в тази посока. Някой купувал ли е така билети? Нали като имам онлайн закупени билети ще прескоча "витите баници"? И има ли нещо особено при тях - или поръчваш, плащаш, разпечатваш и направо слизаш?

# 366
linaaa3121 ,добре дошла! Hug

# 367
Момичета в Истанбул, как сте?

"Помахайте", ако ни четете!  С вас съм и ви изпращам пожелания за хубави преживявания newsm51 smile3525

# 368
Здравейте, приемате ли нови любителки на Вечния Истанбул?  Hug Страхотна темичка!!!   bouquet

Hug Разкажи ни за твоите преживявания в любимия град   bouquet

# 369

Еми обиколила съм почти цял Истанбул, понеже не помня имена ми е малко трудно да ви кажа всичките квартали, улици, магазини и т. н. Най-много обичам историческата му част, понеже по образование съм историк и имам такова изкривяване, луда съм на тема: "История на Османската империя". Обожавам дворците, Капалъ Чаршъ, Босфора, Златният рог, малките ресторанчета, обичам всичко там, по всяко удобно време съм там за повече разглеждания и забележителности. Чаят ми е слабост. В момента уча и турски, за да мога щом отида там да се оправям на езика им, понеже е много неудобно да търся човек с Английски, Немски или Испански... Който не е бил в Истанбул, няма какво да чака, дори Рим ми бледнее пред това Великолепние...  Hug

# 370

Еми обиколила съм почти цял Истанбул, понеже не помня имена ми е малко трудно да ви кажа всичките квартали, улици, магазини и т. н. Най-много обичам историческата му част, понеже по образование съм историк и имам такова изкривяване, луда съм на тема: "История на Османската империя". Обожавам дворците, Капалъ Чаршъ, Босфора, Златният рог, малките ресторанчета, обичам всичко там, по всяко удобно време съм там за повече разглеждания и забележителности. Чаят ми е слабост. В момента уча и турски, за да мога щом отида там да се оправям на езика им, понеже е много неудобно да търся човек с Английски, Немски или Испански... Който не е бил в Истанбул, няма какво да чака, дори Рим ми бледнее пред това Великолепние...  Hug

Линка  Hug, значи по историческите въпроси - към теб. Хубаво е, че ще имаме професионалист в темата   bouquet  bouquet

# 371

Линка  Hug, значи по историческите въпроси - към теб. Хубаво е, че ще имаме професионалист в темата   bouquet  bouquet
Ами аз съм Османист, така че ако има нещо се надявам да бъда полезна... А иначе професията ми е свързана със съвсем друго, така се получи, тоест може да има дупки в "историческите" ми мисли...  #Crazy Joy Joy Joy

# 372
  • София
За тези, които не са влизали в Света Ирина - снимки

DjuDjo, "витата баница" на Топкапъ ще прескочиш, защото касите са далече от входа. Обаче когато посетихме Света София, касите и врътките бяха едни до други. Може нещо да са променили (минаха 3-4 години), но ако е същото положение, няма как да я спестиш. Тогава имаше и още една врътка, която беше малко по-отдалечена от касите (на 7-8-10 метра), но на нея се редяха групите, на които им раздават билетите. Може би през нея минават и хората с предварително купените билети. Всъщност при нашето посещение, тя беше много обемиста, а на касите нямаше никакви хора. Просто не мога да повярвам на късмета си - не сме чакали изобщо.  Laughing Дори билетите ги купихме с кредитна карта без касиерката да се мръщи от досада.  Laughing

А това са автоматите за билети в дъното на площада между Хамама на Хюрем и Света София (има и павилион-поща за тези, които не са си заредили HGS картата  Wink):

И по-отблизо:

# 373
Нова темаааа  Hug благодаря, че сте постнали моята снимка от парка в първата страница  Blush

А иначеее:
Скрит текст:
Шрифта е обикновен ариал, мисля, че беше 8,5 пункта.Снимката направо я слягаш на темплейта, не я печаташ и лепиш отделно - оригиналните карти са пластмасови и снимката е отпечатана. Не е задължително да пише на български отгоре, всъщност може да си напишеш какъвто се сетиш университет от целия свят - ако ще и несъществуващ, общо взето гледат валидността. Другото важно е заоблените краища - на темплейта се вижда,че са обли и се изрязва по него. Пише се на латиница и с инициали на имената само фамилията,а другото само с букви - например Иванова, М.В. Аз си я отпечатах на матова фото хартия, но си мисля,че и на обикновен цветен принтер ще стане.После се ламинира и така или иначе няма значение.В интерес на истината толкова ужасни оригинални карти съм виждала - със замазани снимки, че качеството на изображението е най-малкия проблем. Аз използвам такова подобно калифче, само че черно - http://tanand.com/images/7021.gif намират се по Левчетата или книжарниците за 1-2 лева. Вътре картата пасва екстра и като е ламинирана с това прозрачното изобщо не личи на пръв поглед,а си седи естествено.Реалният размер на картата е една идея по-малък от този на калъфа - 6 на 9см е преградката.
Може ли да обясните за каква карта става въпрос???  Rolling Eyes Rolling Eyes

# 374
И аз   не съм ходила в Истанбул ,   за това чета    темата и  записвам  важните неща  знам ,че  там са  скъпи  разговорите по телефон   и да  питам за някой  евтин оператор . ако не бъркам  има Водафон  Турк , а за турския  уча го по малко  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт