Перилни препарати и омекотители - 21

• 61 767
  • 725
  •   1
Отговори
# 525
didnik, за вълнени и памучни одеяла използвам препарат за вълна или деликатни материи. Така остават много пухкави и меки, а не сбити и твърди, както когато са изпрани с прах или гел. Разликата е наистина голяма. Преполагам, че всеки препарат от този тип ще ти свърши работа. Аз пера с Первол за деликатни тъкани (в синьо-зелена туба). Мисля, че в него има ензими, за разлика от този за вълна (в розовата туба). Във форума мненията за Первол са по-скоро отрицателни, но аз съм доволна от него. Използвам го и за зимните пуловери от всякакви материи. Не изпира петна, но и не очаквам такова нещо. Тях ги третирам предварително с препарат за петна. Центрофугирам одеялата на най-ниската степен на центрофугата, за да е по-щадящо за пералнята, тъй като са доста тежки.

PPP, можеш да пробваш с обезмаслител, макар че е възможно да доведе до изсветляване на цвета (имах такъв случай), понеже няма как да знаеш какво е качеството на багрилото. Ако не ти се рискува, по-добре я дай на химическо чистене. Все ще измислят нещо.
Иначе за мазни петна прилагам съвет, който прочетох във форума. Посипвам обилно с талк, изчаквам една нощ, изтупвам и, ако е необходимо, повтарям до пълното изчезване на петното, след което пера, както обичайно. Доказано действа. Така спасих една фина памучна блуза в тъмен цвят, която нямаше да понесе нито агресивно третиране с препарат за петна, нито висока температура, а не ми се разхождаше до химическото. Два пъти я посипвах с талк, след което намазах мястото на петното с гел за цветни дрехи и я изпрах. Стана.
Момичето, което даде идеята за талка, твърдеше, че може да се приложи и на останали след пране мазни петна. Това не съм го пробвала, но можеш да опиташ.

# 526
Ох..., кафява дънкова пола сдобила се с 3 мазни петна. Цветът пуска. Прах я веднъж ръчно като напръсках петната със Spot и я накиснах в италиански Dash за цветно. Не се изпраха. Втория път я пуснах в пералнята, пак напръсках със Spot-а и изпрах на 40 градуса с Ариел. Петната си стоят. Какво да правя?...
Сапуна на хайтман с говеждата жлъчка за петна - до сега нищо не му се опирало( или почти нищо). Имам и спрея за петна на хайтман, но не е нещо особено. Накисваш в топла вода , натъркваш със сапуна, оставяш за 10 - 15  минути и търкаш, но не много силно, че ще иде цвета 'на кино".

# 527
  • в огледалото на живота
Вие сериозно ли с тези обороти за вълнени изделия?!
Аз имам чувството,че родопското одеало би станало на пух и прах ако го пусна на макс центрофуга от 1200 оборота... Crazy
Ама всеки си знае де...

# 528
Аз пък се чудя как не ви е страх да пускате такива тежки одеяла в пералня. Май пералнята ще стане на пух и прах, не одеялото. То сухо е тежко, а пък като се намокри... ooooh!

# 529
Права е Гес... Само на тепавица, или ръчно. Иначе ни одеяло, ни пералня след това...

# 530
Старите тежки родопски одеяла в никакъв случай не бива да се перат в пералня. Категорично няма да ги издържи. Но аз имам едни по-леки вълнени , които не са нито толкова тежки, нито толкова плътни. Съответно и не топлят кой знае колко. Пера ги без проблем в пералнята (моята е за 6 кг пране) на много кратка програма и на 600 оборота. Нямам по-малко обороти, иначе бих ги пуснала на тях. С времето леко се степаха - нормално, след като се перат в пералня.
Майка ми, например, никога не центрофугира одеяла. Пере в пералнята само тънки вълнени и памучни. Изважда ги мокри, оставя ги за няколко часа върху пластмасов стол с процепи да се изцедят така, че да не капят и ги простира върху перилата на балкона. Аз обаче нямам нито нерви, нито сили за подобна хамалогия. Но е факт, че нейните одеяла не са мръднали с времето и са доста по-пухкави от моите.

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 00:12 от just user

# 531
Е, родопски - не знам, но всякакви други одеяла вкъщи перем в пералнята и нищо й няма. На 400 оборота, това са ни най-ниските.

Трябва ми прах за цветно, чудя се какъв да взема, и мисля да пообиколя магазинчетата за паралелен внос... Вече много се колебая м/у Саното (след толкова хвалене) и Ариел/Персил, макар че бих пробвала и нещо ново, различно. Дайте съвет? Simple Smile

Италиански Dash или Dixan за цветно са много добри. Даже, ако трябва да съм честен, след като ги открих, повече нищо друго не ми трябва за цветно, мога да ползвам само тях, но не го правя и на всяко пазаруване купувам нещо различно. Ариел и Персил от официалния внос също се справят добре, аз поне съм с много добри впечатления и от двата, така че за цветно - избор бол.

А от мен пак питанка - имам за пране няколко одеяла, но нищо специално като препарат за вълна,  понеже друго вълнено не ползваме у дома. Едното е родопско, а другите как да кажа - обикновени одеяла от доброто минало  Simple Smile И  с какво да ги изпера ми е чуденката - дали с гел за цветно имам си програма вълнено на пералнята, дали с прах, ама незнам какъв точно да ползвам и дали да не е на редовната ми програма на малки градуси  newsm78

С прах или с гел за цветно не е препоръчително. По-добре изпери с препарат за вълна. Аз мисля, че който и да е ще свърши работа. В момента вкъщи се подвизава един Purlan, който нещо не ми хареса. Аз някак си от тези за вълна имам специален сантимент към гела на Woolite и аз не знам защо, но много го харесвам. Но иначе, честно казано мисля, че какъвто и препарат за вълна да вземеш, всеки ще свърши работа.

# 532
Аргентчо, тебе трябва да те черпя Laughing

# 533
Е, щом искаш... Как да откажа. Mr. Green Само да ти кажа - бонбони не пием. Wink Joy

# 534
  • в огледалото на живота
О,моля ви далеч съм от мисълта да налагам експертно мнение за технология на пране при вълнени дрехи... Simple Smile Simple Smile
Споделих просто,че за мен тези обороти са твърде високи и това е.
Имам ето такова родопско одеало,баш 100% вълна си е:
Скрит текст:
За 10г.не е мръднало на см.от пране нито пък се е свило и разнищило.Пера го всяка година след сезона както обясних.Ако имах тепавица наблизо бих се възползвала от нея ,но Етъра ми е далеч... Wink
Пералнята ми хич не е известна марка и няма кой знае какви екстри,но се уважаваме и помагаме взаимно с нея и до сега повече от 7г.ми служи вярно.... Laughing
Капацитета и е 8кг.сухо пране,а при цикъл на едно такова одеало не се натоварва дори и до максимума  Peace
Съжалявам ако съм разбунила духовете в темата.Достатъчно ми е полезна винаги и не бих искала да се изтъквам по различни гледни точки,макар и да смятам,че съм запозната достатъчно поне с основните правила и указания.
Толкова от мен за това.....няма да се обаждам неканена... Simple Smile

# 535
Хайде сега като сме на вълна пране на проблемни тъкани да ми дадете съвет как да си изпера пухените завивки /гъши пух/. Досега не съм ги прала, но вече ми се налага, за да ги подготвя за другата зима. На колко градуса, каква центрофуга? Завивките са ми единични и смятам да ги слагам една по една в пералнята.

# 536
Използвам само течни прахове Персил или Первол и качеството е на ниво изпират много по добре от обикновените.

# 537
Използвам само течни прахове Персил или Первол и качеството е на ниво изпират много по добре от обикновените.
Аз от Первол - официален внос никак не съм доволна. От Персил гел - да. Иначе този прахообразния ми е слаб и не го харесах. Ариел отдавна не съм ползвала.

# 538
  • София
Хайде сега като сме на вълна пране на проблемни тъкани да ми дадете съвет как да си изпера пухените завивки /гъши пух/. Досега не съм ги прала, но вече ми се налага, за да ги подготвя за другата зима. На колко градуса, каква центрофуга? Завивките са ми единични и смятам да ги слагам една по една в пералнята.
На моите пухени завивки пише 60 градуса пране и сушилня. Така че аз ги пускам на програма за памук, 60 гр, на 800 или 1000 оборота, за предпочитане е на по-високи, за да се отцеди хубаво водата - влагата е пагубна за такива завивки, защото замирисват. После тикам в сушилнята с три топки и суша на програма за пух. Без сушилня не бих ги прала вкъщи, защото изсушаването е много важно - ако не се изсушат хубаво, могат да се степат, а миризмата е гарантирана. Преди да купя сушилня, ги давах заедно с пухените ми якета на химическо да ги перат и сушат. Не струва скъпо, а не рискувам скъпите завивки да се съсипят.
Пера с препарат за вълна, не се слага омекотител, трябва да са възможно най-добре изплакнати от всякакви препарати.

# 539
На моите пухени завивки пише 60 градуса пране и сушилня. Така че аз ги пускам на програма за памук, 60 гр, на 800 или 1000 оборота, за предпочитане е на по-високи, за да се отцеди хубаво водата - влагата е пагубна за такива завивки, защото замирисват. После тикам в сушилнята с три топки и суша на програма за пух. Без сушилня не бих ги прала вкъщи, защото изсушаването е много важно - ако не се изсушат хубаво, могат да се степат, а миризмата е гарантирана. Преди да купя сушилня, ги давах заедно с пухените ми якета на химическо да ги перат и сушат. Не струва скъпо, а не рискувам скъпите завивки да се съсипят.
Пера с препарат за вълна, не се слага омекотител, трябва да са възможно най-добре изплакнати от всякакви препарати.
Аз пък точно исках да не ползвам сушилнята да не ги повредя нещо. И нямам такива топки, за които пишеш.

Общи условия

Активация на акаунт