Швеция!!!!!

 • 2 419
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 428
Имам въпроси относно първото ми пътуване до Стокхолм.Моля ако има живущи там да се появят на хоризонта ,че съм много объркана.

# 1
 • Мнения: X
какво точно те притеснява?

# 2
 • Мнения: 428
Предстои ми пътуване за седмица до там.8-15 юни.Ще ходя на един прием.Никога не съм ходила там.Знам ,че времето е студено,но на идея нямам как да се облека.Трябва да съм с рокля.Друго което искам но дори от нета не мога да разбера е как се обличат там.Не искам да отида с дрехи  които на тях ще са им като извънземни.

# 3
 • Мнения: X
Ако имаш покана, можеш да ми я пратиш на ЛС
Иначе е трудно без това инфо

# 4
 • Мнения: 428
Каква покана да пратя на лични.Нищо не разбирам.Може ли малко подробности.Да не би да не мога да летя до там без покана,защото имам билети вече.

# 5
 • Мнения: X
Каква покана да пратя на лични.Нищо не разбирам.Може ли малко подробности.Да не би да не мога да летя до там без покана,защото имам билети вече.

Неее, сори за това, че не уточних
Имах предвид поканата за приема
От нея ще дойдат отговорите на въпросите ти
Там обикновено си пише какъв ще е дрес-кодът

# 6
 • Мнения: 3 598
Закачам се за темата, защото не виждам друга активна.

Предстои ни пътуване до Швеция и докато логистиката и обектите за посещения са горе-долу ясни, за ХРАНЕНЕто нямаме никаква идея. Искаме да се храним в заведения, в които да опитаме местната кухня и в същото време, да не са скъпарски, защото храната и без това е достатъчно скъпа. С нагласата сме за около 50 лв на човек, напитка и ястие. Мисля че едни спагети и една бира са толкова, но не отивам в Скандинавия да ям спагети, така че ще се радвам ако споделите за места, където можем в такъв бюджет да опитаме местната кухня и някакви традиционни храни.

Въпросът е за Гьотеборг, Стокхолм и Малмьо.
И Копенхаген и Осло, ако имате идеи, също.

# 7
 • Мнения: 2 359
Тази тема не е отваряна много дълго време. Все пак, ако има живеещи в Швеция, бих искала да питам някои неща, актуални към настоящия момент.
Имам инцидентно пътуване до Швеция, Хаселхолм. Ще бъда сама, нямам идея от нищо в тази държава. Видях, че имат собствена валута. Полетът ще е до Копенхаген и от там имало директен влак от летището.
Предполагам, че това е спирка на летището, която трябва да намеря. Билетите се купуват от каса ли, може ли онлайн и ако да, от къде? Не намирам български сайт.
Предполагам, че знаят английски?
Колко пари в лв, ориентировъчно да си приготвя за 3 дни, извън пътни и нощувки?
Храната скъпа ли е, транспорта и изобщо?
Музеи няма да посещавам. Разходите ми включват храна и местен транспорт.
Благодаря.

# 8
 • Мнения: 416
Unabella,
От летището в Копенхаген има директен влак до Хаселхолм. Има и автомати и каси със служители на летището, които говорят английски и откъдето може да се купи билет.
Билет отиване и връщане до шведския град е около 170 крони, според този линк:
https://www.omio.dk/app/search-frontend/results/LA60420DA8056443 … F/train?locale=da

И Дания и Швеция са скъпи държави.

# 9
 • Мнения: 2 359
Много благодаря. Трудно се намира информация за тези държави, по-малко българи има там. Още един въпрос - може ли да се плаща с карта, дебитна, прието ли е това - в хотелите, ресторантите, билет за трантпорт и изобщо? 
Не мога да преценя колко крони да обменя, пък за Дания също ще трябват пък техните пари.

# 10
 • Мнения: 416
От летището в Копенхаген можеш да си купиш билет за Хаселхолм и с дебитна и с кредитна карта. Не е нужно да имаш датски крони. Влакът се казва Øresundstog и ще намериш лесно и автоматите за билети и логото на влака. Служителите на летището говорят английски и няма проблем да попиташ, ако имаш нужда.
От този линк  можеш да се ориентираш за продължителността на пътуването и спирките до Хаселхолм.
https://togrejse.dk/home/sverige-1/resundstog-k-benhavn-h-ssleho … lmar.html#!/Seats

В скандинавските страни се плаща предимно с карти, в хотели, ресторанти и пр.

# 11
 • Мнения: 2 359
Още нещо ми възникна. Ако си купя билет за влак онлайн, на него има ли час или мога да го ползвам в рамките на деня?  И  ако е второто, билета валидира ли се някак преди качването на влака?
Малко тъпо подробни са въпросите ми, но се очаква да пристигна късно вечерта в Копенхаген и веднага да хвана влак за Швеция.

# 12
 • Мнения: 416
Правилата за билет са различни за Дания и Швеция.
Билет с начална спирка от Дания важи за 3 часа преди и след часа посочен на закупения билет. Билет от/до Швеция  важи само за конкретния час и дата. Доколкото разбрах имало и т.нар. “отворени билети”, които давали възможност за промяна в билета, но не виждам никакво предимство от закупуване на билет предварително.
На страницата на Øresundstog пише, че временно влакът е без възможност за резервиране на места( юни- септември), т.е. ако си купиш предварително билет можеш само дата и час да избереш.
И за Швеция и за Дания важи, че влаковият билет е валиден и за ползване на градския транспорт 1 час преди качването и 1 след пристигането, т.е като пристигнеш в Швеция и крайния ти адрес е в рамките на града, не е нужно да си купуваш билет за автобус, показваш влаковия билет.

Ако си купиш билет от автомат не се валидира. Пътуващите с карти валидират билетите си.
Разписание на влака:

https://www.oresundstag.se/reseinfo/tidtabeller/

П.С.
На разписанието съкращениeто M-F означава понеделник- петък, S (неделя), а L (събота), M-Ti(понеделник-вторник), О-To(сряда-четвъртък). Tågbuss- нощен автобус.

Последна редакция: нд, 02 юни 2024, 11:25 от Digte

Общи условия

Активация на акаунт