(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 771
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Вчера ходих да си нагледам насажденията на лозе след 3 седмично отсъствие. Всичко е обрасло в трева, висока 1 метър... Направо ми се дорева. Едвам си изрових царевичките, дето бях сложила - 5 гнезда по 2 семчици са покарали.
Репичките са почти готови за ядене, спанакът и той. Морковите изглеждат добре. Свекър ми посял разсада ми с краставици. Обаче са хванали брашнеста мана (поне на такова успях да го оприлича - всички листенца са покрити като с фин слой бял прашец).
Какво бихте ме посъветвали - с препарат ли да пръскам или има някакъв био вариант - спомням си за сместа с прясно мляко и йод, но с нея май се пръскаше само превантивно, а сега може би е късно?
Най-голямата ми радост е компоста, отдолу изравям чудесна хумусна пръст, която е направо идеална за песъчливата почва на лозето. Иначе след обилните валежи изглежда така все едно не е валяло там.
Доста дървета са болни. Прасковите са накъдрени, черешите някаква странна болест ги е хванала - листенцата са хванати две по две и проядени като от червеи. Но нямам нито сили, нито познания да ги лекувам Sad

# 151
  • Варна-София
Кейт, за накъдрените праскови наскоро пусках няколко поста със съвети.
Краставичките без проблем се контролират против мана било със содено-зехтинена емулсия, било с разредено обезмаслено мляко (точни пропорции).
Черешките ти имат листозавивачки или корогризачки. Против всякакви вредители все се каня цяло лято да пръскам с пепеляна вода, но и на мен не ми достига винаги време. Във всеки случай не ползвам химия, защото моментът на третиране трябва да бъде определен много точно, защото след излюпването си те бързо се укриват и са трудно достъпни за продукти за растителна защита. Затова  трябва да се ползват указанията на службите по прогноза и сигнализация към районите служби по растителна защита за календарните срокове на инсектицидните третирания. Иначе хем се тровиш, хем файда няма.

Но независимо дали био варианти, или химия, сили са нужни за всяка борба. И много познания, които като количество могат да се трупат в по-свободните от работа (зимни) периоди.
Помисли дали можеш да се справиш физически с работата, която си поела, дали да не преминеш към по-рационални решения и да редуцираш напрежението. Трябва така да направим, че да ни остава време за съзерцание, както казва Вили.

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 16:12 от amica1

# 152
Днес беше чуден ден за градинарстване. Всички парцели бяха пълни. Хората ведри, с леки сърца. От многото влага всичко никнало. Слънцето обещава топло време, та тамън за домати. Примляскват и в очакване и с оптимизъм си говорят за "топеници" - как отворили последния буркан домати, и като накълцали пресен лук и магданоз - па топИ, па топИ, та чак да се окапеш.
Подвикват си един на друг, услужват си я с гребло, я с парче макруч.
Бабите пъшкат "Па я не моем да ходим!" - казва една на друга, която я извикала да види салатите й. И в същото време се навела с мотиката и копа, ли копа.
Тия, които имат пейчици се възползват - дават го яваш-яваш. Понаведе се, па седне на пейчицата и гледа. Гледа, гледа и па хване мотиката. И така цял ден.
Издъних се много с разсадите на чушки и домати - пусто нетърпение. Но всичко друго така добре върви, че не си го слагам насърце. Слънчогледите, царевицата и сладката метла се строили в редички: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.33153439.big
Тръгнах си за пореден път с пълен плик с репчики.
А като свърша и се кача на бубуната и погледна това: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.33153438.big, дето пише Амика - да го посъзерацавам, и ми стане едно хуууубаво!

# 153
.......... Примляскват и в очакване и с оптимизъм си говорят за "топеници" - как отворили последния буркан домати, и като накълцали пресен лук и магданоз - па топИ, па топИ, та чак да се окапеш.
................

Апнаате, пинаате и те така...  Joy

# 154
  • Пазете Гор
Аз най-обичам да съзерцавам привечер, хеле пък от юли нататък, когато запеят ония ми ти щурци и особено ако си сипя нещо за душата и за лека мисъл. Сега пеят птички - косове, славеи, синигери, скорци, врабци, чинки, сойки и пак е хубаво. Едно спокойно пеят, разказват си как им е минал денят, че то и тяхната не е баш лесна.

След месец някъде ще запеят цикадите. Много обичам и жабешките концерти. Преди години в едно село до Съединение, Голям Чардак, вечер чудно пееха дървесни жабчета. Те са красиви, мънички и нежни, гладички и като отлети от восък. Незабравимо пеят.

bushkata, чудесно се развиват нещата при тебе, много се радвам, браво!

alys, на една от снимките на bushkata, вдясно горе се виждат колци, преплетени в горните си краища като за вигвам. Това е отлично решение за фасул с буен растеж - оформяш лехата на такива колибки, събирайки прътите на три-четири гнезда в общ връх. Тъй е удобно за бране, за загърляне, колците се крепят стабилно един друг, осигурява се осветление. Пробвай. Торлашкият боб расте нависоко  и там все така го крепят, пък и не само там.

Може ли да има капково напояване без електрозахранване, само с гравитачни трикове, а?

# 155

Може, една вятърна помпа качва вода от кладенец в една цистерна и от нея - на самотек.

# 156
Alys, много ти благодаря за пълното и точно обяснение. Ще трябва да поразгледам и да помисля по този въпрос, защото водата при мен е слаба, а мисля, че точно с капковото ще мога да компенсирам липсата на качествен дебит. Пак много ти благодаря!
Днес и аз ходих до вилата. Не бях ходила много отдавна /нещастен инцидент в семейството/ - и се ужасих от тревата и настъплението на плевелите по прекопаната ми през есента градина.
Спанакът ми беше до кръста, превърнал се в прекрасни зелени цветя, а беше фантастично вкусен, когато м. април за последен път брах от него. Отгоре на всичко следобяд се раздуха и прогърмя няколко пъти, аз се прибрах и неможах да свърша всичката работа, която си бях определила.

# 157
Благодаря, Куркума. "Браво" от теб, рорик и други врели и кипели градинари, е ценно за мен   bouquet

# 158
За капковото - трябва да има вода. Наши познати пълнят огромен резервоар с вода от кладенец (как точно не знам Simple Smile) и пускат кранчето на капковото да напоява. Ние сме направили много кранчета, защото понякога водата не стига за всичко и спираме или пускаме на определени участъци или редове. Забравих да пиша за капкообразувателите, които ползваме за дръвчетата. Пробива се дупка в черната тръба с шило и в тази малка дупчица се пъхва крайчето на капкообразувателя. Така на дръвчето му капе само от една точка, но е напълно достатъчно. На пръв поглед не са скъпи нещата, но сумарно не искам да знам колко сме дали.  Wink
За зеления фасул - виждала съм подобно оформяне, но половинката е шефът и след като той слага колците, аз само се съгласявам Simple Smile. Просто трябва да садя на по-голямо разстояние, а аз садя на всяка дупчица, т.е. през 35 см по 4-5 зрънца боб и явно после като се разшУми, му идва гъсто. Моето решение е два реда и ще е идеално. Ще видим. Иначе благодаря за идеята!

# 159
Днес скъсахме първите краставици. Иначе за мана и аз пръскам с разредено прясно мляко.

# 160
Дани, някъде по-назад беше питала за средства против маната по лозата. Аз миналата година изпробвах едно био-нещо, екстракт от копър, че ние в къщи с астмата имаме проблем (баща ми като дойде лято пощурява и току през ден мие обилно плочника под нея, да е чисто  Laughing) - даже май снимки качих, щото стана инцидент с дозировката. Разтвора беше поне 20-тина пъти по-силен от препоръката, та за един ден зеленото грозде, неузряло още, стана на стафиди буквално. Листата окапаха за два дни, пожълтели и сухи, стават на прах. Та мисля да поръчам и тая година от това чудо, явно е ефективно  Laughing
Миналата година си спомням бегло някой тук беше писсал за някакви лепенки за черешите. Нещо, което привлича насекоми и червейчета, и после отлепяш със все гадта и готово (или поне така съм разбрала, ама кой беше?). Моите наблюдения за слепналите листа - поне при мен са гнезда на гъсеници, на места има и други гадини някакви. Хич вече не губя време да ги раследвам, само късам където видя (по всички дървета имам, освен бадемите).
За накъдрянето - миналата година от една чудна праскова пострада дотолкова, че нито единплод не даде, тази виждам и по сливата вече накъдряне, и по една нова круша. Ще трябва да потърся рецептата на амика.

# 161
  • Варна
Здравейте, сладурани!

Как изкарахте празниците? Как сте и добре ли растат насажденията ви?

Аз всеки ден се радвам на моите вкусотийки в саксийки. Черитата станаха високи, с дебели стъбла и с пъпки на 2 места. Колтуча ги и им сложих по 1 кол в саксиите до тях, но не съм ги връзвала за него. Да питам вие колтучите ли черитата си, защото чух противоположни неща и не знаех кое е по-добре. Ядем от босилека, копъра, магданоза, лука и чесъна. Растат и мащерката и маточината. Снимала съм ги, ама още не съм прехвърлила снимките, а и не съм сигурна дали ще успея да ги метна тук.Само розмарина нещо не го подкарах и това си е. На два пъти се показаха по 2-3 зеленийки и.... изгниха или изсъхнаха....Сега има 2 нещица с неясен вид в саксията....   Желая ви приятен следобед и много радост от добре свършената ви работа.

# 162
Черитата не се култучат, поне такива са ми насоките от стари градинари.

# 163
  • Нейде из лудите гори...
Виждам, че използвате алтернативи на химиите, споделете с какво мога да напръскам мястото, където снощи посях тревичка, за да не отмъкнат мравките семената и същевременно кучето и детето да играят в безопасност на двора. Купих някакви прахчета, обаче като им прочетох етикета, дори не искам да ги отварям ...

# 164
  • Варна
Черитата не се култучат, поне такива са ми насоките от стари градинари.

Благодаря Титина!
Еми..... вече съм ги окастрила. Надявам се, че не е фатално. Най-много от тук насетне вече да не ги колтуча.
Има ли други мнения по въпроса? Искам да питам още  две неща: Прекършва ли им се върха по някое време примерно на 5-6 цвята или не и колко високи колчета да им сложа, че са ми различни по височина в зависимост от това колко са огряни от слънцето и кога са избили от семената. Общо са ми 10 коренчета. Не съм ги мерила, но грубо като гледах едно е над 50 см. и едно, което е под 20, но е много тъмно зелено и свежо, а другите са около 40-50 см. Чудя се колко ли ще пораснат. Май зависи какъв сорт са и някои израстват много високи, а други остават по-ниски под метър.

Общи условия

Активация на акаунт