(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 835
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
  • Пазете Гор
Ако  оставя отпадъците - сноп оскубана (или наситнена) трева, бурен, обелки маруля, краставици- да пренощуват във влажна нощ в пътеките,  в ранно утро из купчината гъмжи от плужеци и охлюви от всякакви размери. Тогава изхвърлям. Може би е капка в морето, но все е начин за намаляване на нежеланите сътрапезници.

За краставиците се оплаках вчера, но и с пипера имам проблеми - прегризват го безжалостно. Три пъти садих, свърших моя разсад, ще купувам днес... Охлювена напаст тая година.

И комарена. Аз съм ви разправял, че много обичам да си пия напитката привечер в градината, но напоследък не се седи, буквално вдишвам комари. И не само комари. За всякакви насекоми е благодатна годината. Лястовичките ще отгледат доста тлъста челяд.

# 436
На село имаме прекрасни чимшири, опасващи къщата. Стари, пищни.
Само че в тях живеят комари. И налитат и хапят 24 часа. Застанеш ли на сянка под черницата през деня, точно до чимширите - веднага нападат.  А привечер е непоносимо - тогава са навсякъде.
Интересното е, че миналата година, точно в 21 часа се изпокриваха всички. Като по часовник.
За сега единственото, което ме спясява е Аутан-а. Смрадлива химия, с която се "поливам", но пази. Иначе ми се получават гигантски плюски, които седят с дни.
Тази година ще опитвам да си правя спрейове от разни масла, дано действат.

Розите ми са въшлясали. Много и като всяка година. Но въпреки това ще цъфят много и обилно.
Ягодите ги виждам зелени, наедряващи. Но не хващам ни една узряла - плужеците ми преварват.

# 437

Цитат
Розите ми са въшлясали. Много и като всяка година. Но въпреки това ще цъфят много и обилно.
Ягодите ги виждам зелени, наедряващи. Но не хващам ни една узряла - плужеците ми преварват.

Бушката,аз като сложих между ягодите житна слама започнах да късам ягоди!Пак има тук там наядени,но има разлика!                                                                                                                                                                           Вълчо,прости за намесата,но мисля,че ако сложиш в началото на израстването на краставичките отрязани бутилки от вода,ще успееш да ги отгледаш докато станат не толкова интересни за охлювите.Аз също имам мнннооого охлюви от всякакъв вид  и досега с всичко младо като растение практикувам захлупване.Някой от младите ми лозички още са с бутилки отгоре!        

# 438
  • Нейде из лудите гори...
Някои коренчета от пипера ми така клюмнаха, че май няма да ги бъде  Sad
Чудя се дали не ги поливаме грешно, зеленчуковата градина е до моравата и съответно вече пръскачката пръска зеленчука... чудя се да не му навредим по този начин  Rolling Eyes

Охлюви имаме и ние по-къщата се катерят, в посевите още не съм намерила, ама то не е късно.

И друго да ви питам, сред тревата има доста плевели - леко боцкащи, широколистни, има ли някакъв мор за тях, без да вредя на тревата?

# 439
  • На Дунава
Тази година имам несравнимо по-малко сган из растенията на балкона. Обяснявам си го преди всичко със силната, подобрена почва. Мисля, че значително надвишавам препоръчаното съотношения от 60:40 компост/почва и растенията никак не се оплакват. Същевременно тези в дясно на балкона, които имат близо 2 часа дневно повече слънце (т.е. към 4-5 ч общо макс) нямат грам гадинка, докато тези 2 метра в ляво завъждат въшки с променлива сила.

3 броя купени, почти подарени теменужки, защото бяха без цвят и много неугледни, очетвориха обема си и направиха по 5-6 цвята в благодатната почва. Обаче явно си донесоха и някакви щитоносни въшки - зариха се отгоре до долу и за трите дни, през които не им бях обърнала внимание, посипаха и цялата почва с... яйца? Днес ги махнах - внимателно, барар с половината почва. Досвидя ми се цялата, а сигурно ще съжаля. Досипах компост отгоре и реших да отвратя останалите въшки и поколението им с прораснал лук. Набучих го и да видим ще се надхитряваме ли взаимно. Другите ми сандъчета с такъв лук са със здрави растения, дали заради него, дали поради други причини. Пък и беше време да подновя лучената реколта Simple Smile

Насред бейби салатки, бак чой и 2 красиви розови цвята от репички имам цъфнали латинки и няколко невенчета, които всеки момент ще се присъединят към тях. Не знам този поликултуризъм  Mr. Green дали ги пази здрави, но определено ми прави гледката красива  Heart Eyes

# 440
Марси Грийн, има специални препарати за райграс унищожавайки всички широколистни плевели.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Днес най сетне откъснах първата краставица!Голем зор беше Laughing

# 441
 Вълкът с дълъг ник и на мен за пръв път ми се случва такова нещо да не ми поникнат семената.Мислех да копувам ново пакетче ,но ще пробвам първо да покълнат да видя за какво иде реч.Разрових да търся семките ,намерих две,ами те кухи.Тъй и тъй закъснявам с външните ще пробвам същото пакетче пък после ще копувам.

# 442
  • София

Тиквичките дръпнаха, а са до тях. Едната само ми се видя странна, като я разгледах, отрано са я пензирали и е тръгнала на две разклонения. Салатките съм ги оскубал и репичките също. Колата ми е в бокса, време имам бол и съм окопал всичко, не виждам къде биха могли да се крият през деня. Освен в съседката.
На мен ми изядоха боба- имам чувството че са дърпали листото от почвата.......
Спасих до този момент четирите стръка краставици- вечер ги обгсипвах в кръг с пепел от печката, допълнително ги покривах с кофички от кисело мляко.
Трябва им малко да дръпнат на височина, да им загрубеят листата и охлювите се отказват.
Черните щурци също пригризват листенцата- познават се по това, че оставят само стъбълцето.

# 443
Ей сега заваля дъждец, време му беше.
Гърмя от запад, от юг, на изток, и тъкмо реших, че ни подмина, заваля тихо и кротко.
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t31.0-8/1033356 … 02384721098_o.jpg

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 16:59 от Вълкът с дълъг ник

# 444
                                                                                                                                                                                 Бушката,аз като сложих между ягодите житна слама започнах да късам ягоди!Пак има тук там наядени,но има разлика!                                                                                                                                                                           Вълчо,прости за намесата,но мисля,че ако сложиш в началото на израстването на краставичките отрязани бутилки от вода,ще успееш да ги отгледаш докато станат не толкова интересни за охлювите.Аз също имам мнннооого охлюви от всякакъв вид  и досега с всичко младо като растение практикувам захлупване.Някой от младите ми лозички още са с бутилки отгоре!        
Те са в двора, където е много, много влажно и сенчесто. Ще взема да ги мулчирам, да видим  Peace

Хубав нагледан материал за копаната и некопаната земя.

# 445
Бушката,и моите ягоди са на сянка,но смятам да променя това!Ягодите искат слънчице!На сенчесто място наистина имат големиии листа и прочие,но плодовете по бавно зреят и охлюви и плужеци пируват! LaughingИ не забравяй сламата-има ефект!

# 446
Върти ми се някаква идея из главата, но да ви поискам и вашето мнение, за да не сгреша  Laughing

Дали да хвърля стеблата на граха , когато го търгам из вадите на доматите. Хем да запазват влагата при поливането, хем четох, че обогатяват почвата с азот и граха е добър предшественик на доматите и може и да ги наторя така малко  newsm78 Как смятате дали това е добра идея или по-добре да не пробвам?

Аз нали за първи път сея грах,( но съм виждала все пак как изглежда ), но такова чудо като таз годишния не бях виждала  ooooh! Дали заради дъждовете или съм купила някакъв мутантен сорт  Rolling Eyes , но миналата седмица мерих ( с рулетката  Blush)  граха и се оказа висок около 1,55- 1,60 м и толкова се е оплел, че сега съм в чуденка как ще го бера. Може би единствения вариант ще е да го търгам малко по малко, защото, ако вляза в него ще го начупя според мен или ще  се загубя  Joy

А откъде се снабдявате със слама? Че в нашето село вече май няма нито една къща с животни и нямам идея откъде да си изпрося.

# 447
Аз си купувам слама от селската кооперация,а този път ми даде един човек отглеждащ крави.

# 448
Как задържате мулча за да не се надигне и отнесе при поливане ?

# 449
  • В сбъднатите си мечти
Как задържате мулча за да не се надигне и отнесе при поливане ?
Първо поливам ,после разстилам мулча и до следващата поливка е изсъхнал и станал като килим .Не ми се надига .Мулчирам с окосена трева от косачката ,с друг мулч не знам как се процедира .

Общи условия

Активация на акаунт