(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 841
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Ще пробвам да кача снимки на моите черита. Много ме радват и скоро половинката и децата може да ги опитат с босилек и сиренце.  Laughing
http://dox.bg/files/dw?a=c56462e5ee

Израстнаха страшно бързо и много. Постоянно има цветове. Играя го "пчела" успешно. През лятото ще е трудно да боря жегата. Когато не съм дръпнала пердето на терасата, а само са отворени двете крила да влиза въздух и съм поливала предната вечер или сутринта вечер след топъл ден са направо като сварени. Направих си експеримент и се изгаврих с морковчетата в една саксия, които излязаха само в едната половина и засадих едно чери в другата половина на саксията. Joy

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 01:12 от ysap

# 421
Снощи ми казаха за охлюви всякакъв вид се ръсело сода,ей така суха.Не съм го пробвала,каза ми го жена която се занимава професионално с био.

На мен пък от 50семки Гергана пи излезнаха 3бр.,сега ще посея наново.Добре ,че в оранжерията имам и се надявам всичко там да е наред,че да хапнем.

# 422
Оххх, и аз правя четвърти опит за краставици, и с разсад, и с директно сеене, всичко де що се е показало над земята е изядено.
И при мен са голи охлюви, силните дъждове степаха глината до степен пак да се върна на начина за садене на домати от първата година, преди да е копана градинката - изкопавам дупка и подменям почвата в нея. Та в тази дупка, на дълбочина от 20-30 см, намирам дребни голи охлюви, защо още са дребни не знам, други години по това време са вече тлъсти плужеци.
Дори и малки още, страшни поразии са ми направили, и десетина корена домати, полегнали от дъжда,  веднага са ги изяли, тук-там останало само малко от стъблото да стърчи.

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 08:46 от нова

# 423
  • София/Варна
Черпете ги с бира. След като ми опасаха краставиците, съм заровила във всяка лехичка по две отрязани  бирени бутилки и сипвам биричка. Всеки ден има поне по 2-3 плужека удавени във всяка кофичка. Не знам дали ще изморя всички, но до тук поне 30-40 плужека си заминаха. В началото бяха доста тлъсти, а сега гледам че са по-дребни. Насяла съм си новите краставици в разсадни кутийки, показаха се и като пораснат още малко ще ги местя, та тогава ще е момента на истината, дали съм свършила нещо. НО със сигурност ще са по-малко плужеците.

# 424
Ето ги и моите охлюви, как ще ги чистя, направо не знам, сигурно ще ги мета с метлата, като посипани са из градината, ходиш и хрущят под джапанките  Sick
http://media.snimka.bg/s1/3515/033274435.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/3515/033274440.jpg?r=0
И добре пасат, като гледам.
Посадих пипера, две лехички мой разсад, една с разсад подарък, моят е поне 10 пъти по-дребен, срам ме е да го покажа, яд ме е да го гледам, ще видим какво ще стане.
Пет години мъжът ми ми пили на главата, не слагай по 2 корена домати, слагай само по един. Рекох да му направя удоволствие тая година, сложих по един, няма угодия - малко са доматите. Че и разсада оскубах и изхвърлих вече, нали съм си подредена, да не ми пречи. Последно се съобразявам и вече само както си знам, така ще си подреждам из двора.
Много кайсии, един клон вече се прекърши.

# 425
Снощи ми казаха за охлюви всякакъв вид се ръсело сода,ей така суха.Не съм го пробвала,каза ми го жена която се занимава професионално с био.
Извинявай, искам да питам сода бикарбонат ли се ръси? В градината на нашите има страшно много плужеци /голи охлюви/. Слагат бира, но.... те са много и вечер по десетина и повече събира баща ми на ръка из нея. Лек ден!

# 426
Ето ги и моите охлюви, как ще ги чистя, направо не знам, сигурно ще ги мета с метлата, като посипани са из градината, ходиш и хрущят под джапанките  Sick
http://media.snimka.bg/s1/3515/033274435.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/3515/033274440.jpg?r=0
И добре пасат, като гледам.
Посадих пипера, две лехички мой разсад, една с разсад подарък, моят е поне 10 пъти по-дребен, срам ме е да го покажа, яд ме е да го гледам, ще видим какво ще стане.
Пет години мъжът ми ми пили на главата, не слагай по 2 корена домати, слагай само по един. Рекох да му направя удоволствие тая година, сложих по един, няма угодия - малко са доматите. Че и разсада оскубах и изхвърлих вече, нали съм си подредена, да не ми пречи. Последно се съобразявам и вече само както си знам, така ще си подреждам из двора.
Много кайсии, един клон вече се прекърши.

Ужас, направо ми е жал.... Голяма напаст са охлювите и се размножават много бързо.

# 427
От майка ми разбрах, че солта донякъде помага срещу охлюви. Ако попадне върху кожата им я разгражда. За жалост в тяхната малка градина, която е няколко ара има стотици, хиляди плужеци. Все още почти всеки ден вали при тях и отмива солта. Едва ли не трябва да ги ръсиш, а ти видиш ли ги направо ги махаш. С бира нямат кой знае какъв резултат.

# 428
  • София/Варна
lud umora niama при нас всеки ден вали и нищо което се ръси не върши работа и аз за това с бирата пробвам. Но при нас няма охлюви, а само плужеци.

# 429
Сините гранули http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=309175.0
Лично аз няма да водя химическа война.

На мен пък от 50семки Гергана пи излезнаха 3бр.,сега ще посея наново.Добре ,че в оранжерията имам и се надявам всичко там да е наред,че да хапнем.
Как така три, на мен ми покълват и поникват на 99%. Е сега сложих 14 да покълнат.
http://prikachi.com/images/302/7353302A.jpg
Това е тарелка от стиропор, на нея 4 ката домакинска или тоалетна хартия, намокрена с хладка вода, и това нещо пъхнато в тънка найлонка. тук там найлонката е притисната с пръсти леко, да опре о мократа хартия. До утре вечер ще се виждат кълнчета и ще е време да се сеят. Издърпвам сухата пръст в страни, поразрохквам отдолу и поливам. Върху полятото нареждам в каре примерно 4 семенца легнали, и покривам с два пръста рохка влажна пръст. За два дни поникват с първите 2 неистински листа. След два дни охлювите ги опасват до земята и така за 4-ти път. От третия все още има останали де. По 1-2 в гнездо. Mr. Green

# 430
С изненада установявам, че в цветните лехи за първа година почти няма плужеци.
Дали не е в резултат на това, че за да не влиза трева оградих лехите със забити в земята дялани камъни, от тези за облицовка, за цокъл, с остри ръбове са.  newsm78

За содата - преди години съм я ползвала, но доколкото разбрах от писано тук в темата, не е добре за почвата.

# 431
  • София
Здравейте!

Престраших се да пиша тук Simple Smile
Правя първи опити в градинарството...

Видях този пост в началото на темата:
Някой някога отглеждал ли е ФИЗАЛИС ????

Аз си купих коренче Physalis peruviana и за пръв път ще опитам да отглеждам.
Някой отглеждал ли е? ...да сподели опит: слънчево или сенчесто място, малка или голяма саксия, торене или не..? Четох, че е многогодишно, но не зимоустойчиво, подрязва ли се и как?
И нещо което ме вълнува доста: самоопрашващо (мисля, че точната дума е самофертилно) ли е?

Ще се радвам, ако някой се включи с инфо   bouquet

Не знам дали ще е от полза моят опит с Физалиса. Но преди години си купих семена и си го отгледахме в градината. Беше два вида с аромат на ягоди и на ананас. Чудесен стана, роди много. Той е като доматите. Съответно и грижите бяха като за домати. Не сме опрашвали и не помня да сме прилагали някакви специални грижи, даже е по-лесен за гледане от домати Simple Smile
В градината зимата не издържа, но ми е интересно ако го гледате в саксия, как ще е.
Успех и скоро да си хапвате от физалиса!

# 432
Не смея с нищо да ръся за охлювите, ще видя как ще се оправям с тях, страх ме е, че детето щъка навсякъде, уж голям, уж разбира, ама детска работа... Пасат активно граха, ама и той такива шушулки е направил, ще кажеш, че го стимулират да ражда  Joy

# 433

Физалисът ме заинтригува, догодина ще се пробам. Докато гадовете разберат какво е, ще съм направил сладко. Правилно ли съм разбрал, че узрелият физалис не е толкова вкусен, колкото полуузрелият?

# 434
  • София
Физалисът е вкусен, но не съм обърнала внимание колко узрял е бил.

Общи условия

Активация на акаунт