(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 844
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
  • София
В събота насадих чушките. Разсада ми много слаб , явно съм садила семките на гъсто и коренчетата слаби и криви. След обяд имало силен  дъжд каза комшийката, тъй като не бях в къщи и коренчетата бяха набити в земята . В неделя леко ги разрових и напръсках с био тор. Живнаха, но имат нужда от нещо което да ги подсили и да заякнат. Моля дайте идеи.

# 406
Гелика по твоя дзен ми останаха очите.Няма да прекършвам тогава Simple Smile

amica1 какъв сорт са розите за сладко и аз искам да си купя такъв сорт,та да се подготвя за след някоя година да правя сладко.Аз никога не съм яла такова сладко,а на тия от магазина не вярвам.

# 407
Амика, и аз питам за сорта на розата. Дори тайно си мисля, не би ли могла да ми изпратиш резници или друго нещо от твоите рози, за да си вкореня или засадя. Пиша така уклончиво, защото не разбирам от рози, а много обичам, но колкото пъти съм купувала разсад, после все не излиза това, което е на снимката. newsm17

Гелика, прекрасна градина - и зеленчукова, и рози - дори само като ги гледам и ми става хубаво и усмихнато на душата. newsm53

# 408
Някъде в моите снимки има един розов трендафил, от който аз варя сладко.
А, ето го
http://media.snimka.bg/s1/3483/033210164.jpg?r=0

# 409
Мама Гали точно от такава роза става страхотно сладко!                                                                                                                                                                                       Ана Иванова, чакаме да пишеш за пипера! Praynig

# 410
Някъде в моите снимки има един розов трендафил, от който аз варя сладко.
А, ето го
http://media.snimka.bg/s1/3483/033210164.jpg?r=0

Мама Гали, и към теб са моите молби....
А също и рецептата за сладкото Praynig

# 411
От няколко години варя сладко - на литър вода кг захар, малко лимонтузу накрая да не се захароса, понякога го забравям  Embarassed, листенца цвят на око  Embarassed Подсещайте не наесен, ще пробвам да вадя пръчки

# 412
В един магазин се загледах в сладкото от розови листа, но продавачките ми казаха, че има силен диуретичен ефект и хората го взимат с определена цел. Не го купих. Дали е вярно?

# 413
В един магазин се загледах в сладкото от розови листа, но продавачките ми казаха, че има силен диуретичен ефект и хората го взимат с определена цел. Не го купих. Дали е вярно?
Така е. Доста жени го ползват конкретно с такава цел.

# 414
  • в здрача
Така е. Доста жени го ползват конкретно с такава цел.
Именно. Върши работа и при запек.
То като със сладкото от дренки, круши и сини сливи - все се гледа да има за зор заман. Или ако с другите не е постигнат желания ефект.

# 415

За трети път покълвам 16 семена от краставици гергана. Засаждам ги в 4 гнезда, поникват, и нещо ги изяжда. Това, което е над земята. Няма следа от него.
Някои туфички ягоди са с по-дребни листа, някак по-жълти и обърнати сякаш с долната страна отгоре. Плодовете им не са сочни, а като печени. Играх една лопата на една туфичка и отдолу се откри дупката на къртичето. Кръвното ми се вдигна и сега ме боли половината глава.

# 416
  • Schwarzwald
Здравейте!

Престраших се да пиша тук Simple Smile
Правя първи опити в градинарството...

Видях този пост в началото на темата:
Някой някога отглеждал ли е ФИЗАЛИС ????

Аз си купих коренче Physalis peruviana и за пръв път ще опитам да отглеждам.
Някой отглеждал ли е? ...да сподели опит: слънчево или сенчесто място, малка или голяма саксия, торене или не..? Четох, че е многогодишно, но не зимоустойчиво, подрязва ли се и как?
И нещо което ме вълнува доста: самоопрашващо (мисля, че точната дума е самофертилно) ли е?

Ще се радвам, ако някой се включи с инфо   bouquet

# 417
  • Пазете Гор

За трети път покълвам 16 семена от краставици гергана. Засаждам ги в 4 гнезда, поникват, и нещо ги изяжда. Това, което е над земята. Няма следа от него.
...

Охлюви са, Вълк. Не само големите и средни черупчести, но и едрите и дребни - колкото грахово зърно - голи охлюви обожават поникнали краставици и тиквички. Аз от 15 гнезда тиквички имам 3, а и досега нямам краставица, извела лист... Събирам на ръка след дъжд, залагам примамки, обаче не става и това си е.

В марулите е някакъв ужас, събирам плужеци и охлюви с шепи през ден. Не искам да го мисля, но съм сигурен, че със салатите сме изяли немалко животиняци - не се отмиват лесно, не се виждат...

Комшията успя да опази своите - ръси с някакви кристали - популярна сред агроаптеките форма за защита от охлюви. За ефикасна - ефикасна е, но доколко се разпада в почвата на доколко безопасно съставки - трудно е да кажа. Не искам и да пробвам.

# 418

Тиквичките дръпнаха, а са до тях. Едната само ми се видя странна, като я разгледах, отрано са я пензирали и е тръгнала на две разклонения. Салатките съм ги оскубал и репичките също. Колата ми е в бокса, време имам бол и съм окопал всичко, не виждам къде биха могли да се крият през деня. Освен в съседката.

# 419
  • Пазете Гор
И при нея може, и в почвата - под буци и в кухини - особено дребните голи се заравят всяка сутрин. Всъщност охлювите пълзят с 6-12 метра в час, та за една нощ могат да дойдат от доста далеч.

Бил Молисън горещо препоръчва патици за борба с плужеците - хем не ровят и не кълват зеленорията. Почвам да се замислям - защо пък да не пробвам. Какво пък толкова!

Общи условия

Активация на акаунт