(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 406
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Май бордолезовия няма да свърши работа , освен да ходя в аптеката.......

# 661
  • на пъпа на Златията
Стелт,
На едно място дето си показала определено е отчупен дебел култук. Видя ми се че е доста нависоко.Така ли ги оставяш високо?Аз разклонявам на 30-40 см от земята. Къде се дяна Стамбулеца. Той беше дал схема за култучене. Содата при пипера го ползвам , ако има въшки, акари  и са избити , ги мия после със сода, да не остават по стъблата.Така става с ранния пипер , домати. Повече боледуват.
Дани , аз ям по 1 килограм домати на ден , като започнат. Като посягам , все си мисля че няма да ми остане за пресечено и буркани за зимата. Пък , наистина какво ядат австрийците, Бибиана?Каквото и да ям , видя ли буркана през зимата буркана с домата , сплесквам една глава лук , и буркана отива.
Вълчо, морковите са много полезна храна за малките коремчета. Вместо пюре , ги настържи.Задуши ги да омекнат с малко вода  и слагай в бурканчетата.  Малките коремчета са нежни.Стомашните киселини могат да увредят стомахчето. Задължително , във всяка манджичка на малките трябва да има лъжица моркови.  Докторите препоръчват , всяко захранване дори на болен възрастен човек,  който не се е хранил ,няколко дни ,  да се захранва с морковена супа. Нормализират киселините в стомаха . Аз слагам в доматения сос на чушките , при дом.сос на пържолите,..навсякъде ако сорта на домата е по-кисел. Сега младите майки са модерни и дават натурални сокове без захар и морковите са задължителни за децата.
Кратер , няма да помогне бордолезовия разтвор за белите и черни мушици. Черните мушици ги боря , като се стъмни им светвам лампа близо до реда , около която увивам мухоловки. Белите обаче трябва да напръскаш. Ако са много , пръскай с актара. Като умрат . измий с дъждуване. При тия дъждове , сложете в една марля син камък и вар в началото на вадата и като поливате , водата да минава през нея.Или поръсете  по лехата ,на сухо ,  преди да поливате.
Мананди сигурно си събира багажа .Май каза че по това време ще си е в България. Ще има време да сади  есенен зелен боб, зеле, ....
Амика , Еклера , шавита , не са ли за гниене на гроздето? Последното пръскане правя с тях. Аз имах малко мана , за първи път пръсках с ридомил голд, че комшията пръскаше вече 3-ти път с някакви препарати. Имаше и един "бай фидан"
Къде са Ана Иванова ,вървят ли ми чушките , да каже как се държат в Троян , белите капии са ми устойчиви на гадинките , ?
Амика , Що ми са шургави кайсийките?    

# 662
Имате ли опит с действието на продукти от водорасли? Действително ли подпомага ефективно имунната защита на растенията?

# 663
Някои са на домати, а ние сме на репички (марули, лук и чесън)  Sunglasses. Днес си разсадих водния лук и лука от семена. Също и една тиквичка, която реши да поникне, я боднах в градината. Имах малко изостанал разсад за бял алабаш, насадих и него, ако иска да кара, няма да му се разсърдя. Simple Smile

Последна редакция: нд, 15 юни 2014, 17:01 от Анонимен

# 664
  • Варна
Тъкмо вчера изскубах репичките, че бяха изкласили и пуснали цвят. Имаше цял наръч, та се чудя какво да ги правя, жал ми е да ги хвърля Sad
Спанакът също го обрах за последно и го изскубах.
Откъснах първата тиквичка и първите три краставици.
Краставичките са ми много мили, защото ги отгледах от семенца, а колко са вкусни!
Доматките са ми още на цвят, едва сега започват да връзват, но при мен всичко върви малко по-бавно Simple Smile Интересно, но крайните растения в редичката са станали много високи и имат повече листа от останалите, но пък листата им са като леко завити. Дали не е от преторяване?
Царевицата е много пораснала. Боднах и няколко корена тикви цигулки, които бяха поникнали на компоста, та реших да пробвам какво ще стане.

# 665
Кейт, репичките - на салата Simple Smile. Така като тебе днес изскубах лука, който беше само за зелено от глави. Него го режа и оставям да расте и така няколко пъти, докато ми омръзне. Изкарал е по 5-6 стъбълца от луковичка. Сега ще го изчистя и в плик, в хладилника. Ще го готвя с предимство Simple Smile.
Това със завиването на листата на доматите си мисля, че е болест. Ще се радвам на мнение от разбиращите. При мене също го има, но досега не се е отразявало пагубно и не съм третирала с нищо. Най-много да откъсна някое листо, което много се е нагръчкало. Имам предвид минали години. Вчера късно вечерта загледах доматите и ми се видя, че са посъбрали листенцата, но реших, че спят. Трябва да ги видя през деня. Иначе имат малки зелени пъпчици за бъдещ цвят. Всичко расте, което е добре.
За морковите - още докато беше студено консервирах всичко и сега ядем моркови с пилешко, примерно, а не обратното  Laughing. Вълк, за внук ти точно сокът от новите моркови ще е най-полезното нещо. Помня как синът беше станал оранжев, когато беше малък (от морковен сок). Половинката беше решил, че ще пием и ние сок от моркови и винаги сея много. На пръв поглед са малко и като напълня бидончетата с моркови и пясък за през зимата... става ясно, че са много. Миналата пролет изхвърлих, но тази сложих като краставички и сега по един буркан на тенждера  Wink. Зор ще видим, докато се справим с тях.  Joy

# 666
  Като говорехме за животни в градините си, напоследък имам една женска червеногърба сврачка. Седи си на най-горния ред бодлива тел, и сякаш нищо не я интересува, не си пречим, а изведнъж се спуска на земята, грабва нещо си и веднага заминава нанякъде. Някой път на метър и половина от мен. Идва рано сутрин и привечер.
 Белите дребни бобчета поникнаха редовно, за шушулки на зелени пръчици. Сега ако завали един дъжд, ще е супер, да се слегват надигнатите бучици покрай коренчетата.
 Как се извежда сок от морковите? Прекаляването също може да е вредно, получава се превитаминизиране. Спомням си, че в Африка бяха ровнали костите на една жена на африкански вожд, прекалявала с витамин А от чер дроб на хищници. Костите й бяха нещо увредени.
 http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=54&aid=1546

Последна редакция: нд, 15 юни 2014, 18:34 от Вълкът с дълъг ник

# 667
Вълк, благодаря за четивото! Ясно е, че всяко нещо, с което се прекалява, е вредно. Беше ми полезно да прочета. Хубавото при хората е, че трудно можем да прекалим с нещо за ядене, защото в един момент омръзва. Simple Smile Сок правехме с една руска сокоизтисквачка, а сега съм правила с робота (последно преди години). Имам Сименс, прави чудесен сок, има си приставка, но трябват доста моркови. Имаше година с много ябълки, тогава си правихме няколко пъти от ябълки и моркови, вкусно е. За малките деца си има препоръчителни количества, забравила съм вече. А бебо не е пушач, няма страшно  Wink Hug.
Гледах едно предаване по руската телевизия за едни врани, които нападаха хора. Доста сериозна заплаха бяха, но не знам как са се отървали от тях. Тук виждам по някоя сврака (врани, свраки, гарги... не им разбирам точно), но не ми правят беля. Може би присъствието на кучета и котки все пак отблъсква разни пришълци.

# 668
  • София
Имам опит с течна тор от водорасли, но ефекта е много по- малък дори почти не забелязах такъв в сравнение с течния от калифорнийски червеи. доволна съм от последния.
Заваля днес след обяд отново. Пръскането как да стане ? Днес ходихме в Рударци за топла питка, домашно мляко и дом. Кашкавал и купихме за всички комшии. Климата в Рударци е по- добър от нашия във Владая , при нас има течение ,в дефиле сме и градинките им са по- напред.
Тази вечер ще връзвам фенер и ще сложа лепенките върху доматите. Блаагодаря за съветите .

# 669
Рускинята газда тука до мене вика да съм настържел червеното цвекло, после да го запържа с мас и да го запечатам в бурканчета. През зимата мажеш на филия, ядеш - вика.
Опитах се да си представя внуче, оклепано с лютеница от червено цвекло. Mr. Green

# 670
Дундуркам едно червено цвекло, дано стане и тогава ще видим какви лютеници и салати ще въртим. Добре си е да си помечтае човек. А при нас вали втори път за днес.
Кратер, питаш кога или как да пръскаш? Нека поспре дъждът. Мисля, че след пръскането поне два часа не трябва да вали, за да има ефект, но прогнозата е с дъжд... Така се каних цяла пролет да пръскам дръвчетата и ха днес, ха утре и така чак преди седмица-две и то само младите. Черешите вече бяха узрели, въпреки огромния брой гъсеници.

# 671
Я, като сте се разговорили за червено цвекло и моркови да ви питам за тях.
Сях доста рано тази година  три вида моркови за проба - такива като репички, шарени (бели, жълти и лилави ) и обикновени. Първите два вида са все още дребнички . Тук там някой по-едър който оттръгвам за проба и за разреждане. Но тия обикновените станаха повечето доста едри - някои и над педя. Трябва ли да ги чакам до есента , за да ги вадя ? Само ми прави впечатление, че въпреки големината си в горния край сърцевината е доста зелена и жилава. Това какво означава - че не са готови още? Че ме е страх да не ги извади сляпото куче преди мен , че градината е изорана от неговите тунели и току пропадаш както си вървиш през нея. Заградила съм ги плътно с арматурни железа, на които съм набила разни шишета и кенчета и засега като че ли има ефект от тази инсталация. Или пък и то чака да узреят и наедреят морковите, както трябва , за да ги извади  newsm78

За цвеклото: Намерих преди месец в мазата на село завито в един вестник семе с надпис червено цвекло. Ръснах го за проба . Част от него е избило и сега е с около 10-ина см високи стебълца. Но не знам как се гледа. Трябва ли да го пресадя по-нарядко. Как се слага във вади или на равно, полива ли се редовно. Моля за съвет   bouquet

# 672

Много малко култури се пресаждат, по нашия край само патладжан, домати и пипер. И май чубрица. За морковите е рано още, вадят се когато има червени камби на пазара и целина.
Цвеклото се сее на редове, ориентировъчно 40 см ред от ред и като стане към 5-10 см високи листата, се разрежда примерно една педя. Това за червено, а за кръмно и захарно - повече.
Като прореждаш морковите, защо не ядеш най-дребните, а най-едрите?

# 673
Ами, за да има място да нарастват другите  newsm78 Не се ли разрежда по този начин? Ако вадя дребните , тях какво да ги правя - да ги пресаждам ли? Че то някои все още не приличат на моркови , толкова са тънички.

# 674

Ами хвърляш ги. Ако имаш прасе, коза или крава, ги даваш на тях. Морков от морков в ред трябва да са на поне 3 пръста един от друг. В противен случай всички остават дребосъци, увиват се един о друг, криви.

Общи условия

Активация на акаунт