(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 412
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Какъв е карантинния срок на Нимазала?

Извинявам се ако съм подвел някого,  за човека не е опасен. Аз имах предвид действието му срещу неприятелите, което продължава около седмица.

# 646
Не е лошо първите  колтуци ,тези най-отдолу да се махнат ,взема силата и се раждат по дребни доматите,но всеки си решава ,казвам аз как и защо го правя.

# 647
Да ви споделя резултата от моята одисея с граха и доматите, с които ви занимавах толкова време  Simple Smile

И така отъргах граха, защото беше станал такава гора, че беше напълно невъзможно да се влезе в него и да се бере. Оказа се, че само крайните корени, които все пак са виждали слънце са напълнили шушулките. Тези, които бяха по към средата, част от дръжитата бяха започнали да гният и не бяха направили почти никакви шушулки. Освен това имаше и много шушулки, които все още не бяха започнали да се наливат грахчетата. Като равносметка обрахме около 20-30 % от това, което би станало за бране. Но нали човек се учи от грешките си си направих извода, че не му е там мястото на граха, трябва да си купя друго семе, което не става толкова високо и да го сея по-нарядко и с по-голямо разстояние в междуредията.

За доматите - Аз като начинаеща градинарка и с мерак да опитам от всичко си закупих семе за 4 сорта безколови домати. Тъй като прочетох тук, че има вероятност мравките да изядат част от семето и да не поникне част от него, за да се презастраховам сложих за разсад целите пакетчета и от 4-те сорта. Да, ама те никнаха всичките  ooooh! . Та се наложи да обърна доста голямо място и два дена да слагам домати. Слагах на гнезда, че нямах сили да правя вади . Получиха се около 140-150 гнезда, голяма част, от които с по 2 корена ( че и някъде с по 3 , за да свършва по бързо  Joy). Извода - да си избера един сорт, който ми хареса и спокойно мога да слагам семки директно в постоянните гнезда, където ще бъде. Така ще спестя пресаждането.

Използвах всичкоте стебла от граха за мулчиране на тия домати и на другите, които са салатни. Дано не съм сгрешила  newsm78

# 648
Дани, уби ме  Joy! Не знам за колко човека садиш, дали е за пазара, но ми звучи внушително много. Моите 50-60 корена реално ни идват много, пък како да говорим за 300 или повече... Дано си оставяла поне по 70 см между гнездата. Може да е смешно, но една година само с пълзене можех да мина между моите домати. Между краставиците редовно само с пълзене бера, защото като се разклонят и се хванат ред за ред, няма спасение. Уж връзвам постоянно, но в един момент изпускам нещата от контрол и те така  Wink.

# 649
 alys, не е за пазара  Joy Евентуално за 3 къщи. Ама , пусти му мерак - да видя кой сорт ще е по-добър. Пък ми беше жал да хвърля толкова хубав разсад - дебел, зелен , с почти готов за цъфване цвят. Предупредила съм на работа, че ще искам седмица отпуск, когато ми узреят доматите, за да мога да го консервирам  Joy  Някои колежки са си дали заявка, че ще си купуват от мен, ако имам в излишък, така че ...И в близките 2-3 години надали ще искам да сложа домат в градината  Laughing  Иначе в началото почнах на по голямо разстояние, ама после като видях че ще трябва да обръщам още място, го посгъстих. А най- дребното ми беше жал да го изхвърля директно и направих 3 гнезда с 5-6 корена около компоста. Живот и здраве на есен ще докладвам кой разсад как се е справил.

Да ви споделя и друго да се посмеете още.  По предложение на майка ми мога да открия зоологическа градина  " Какво не трябва да има в един селски двор" . Както и преди  ви казах имаме си една голяма костенурка от 2-3 години. Но сега , когато постоях 4-5 дена на село и имах време да понаблюдавам по-спокойно всичко се оказа, че има и една малка. Освен това на сеновала са се настанили семейство порове с малките си. Дори по-едрия(предполагам мъжкия) дойде едната вечер докато вечеряме навън на 2-3 метра от масата и стоя доста време да ни наблюдава-Беше черен с бяла якичка около врата. Явно се чудеше какви са тия натрапници в неговата територия. Защото ние много рядко си ходим за повече от ден. Да не изброявам и множеството охлюви- и големи и малки, едни много дебели зелени гъсеници , които открих из граха, едни подобни на калинки, но меки при смачкване бръмбарчета масово са започнали да дупчат листата на сините сливи и още, и още .... Така че , имам материал за цяла зоологическа градина  Joy Joy Joy Друго, което майка ми каза, че с моята мания по био съм го обърнала диво и май ще е вярно  hahaha

# 650
  • На Дунава
А аз (особено на фона Дани, но и на 60-те корена на Алис), изпадам в нарастващо недоумение какво ядат австрийците?! По мнение на собствениците на наетата ни 40-квадратни метра градинка, потвърдено от изказали се по разни местни форуми, продукцията е достатъчна двучленно семейство да не купува зеленчуци в ремките на сезона. Добре де, но доматите са 4 (четири!) корена - едно чери, два кръгли ранозреещи и един консервен. Колкото и да са плодородни, не ми се вярва да стигнат за българските разбирания. Аз донасадих още 4 корена, повече от това няма къде, но надали съм спасила семейството от гладно бездоматие. Мой колега с къщичка си сади в повдигнати лехи по 3-4 корена чери и казва, че не би помислил за повече, и тези им стигали с тенденция към лек излишък, а те са четирима големи хора.  newsm78

Ние сме на Велинград тази седмица и се нагледах на хубави, подредени градини тук, макар и да са засадени основно с боб и картофи. И всички се оплакват, че, дойде ли време за беритба, апаши ги изпреварват. Садят вече буквално на прага на къщите си, и пак едвам ги опазват. Вие как се справяте с този проблем??? Имаме земя много близо до София, пустеещи градини, но до сами пътя. Все си мисля да ги предложа на някой да ги гледа, мислейки за моя мерак и невъзможност да го правя самостоятелно в Австрия. Но знам, че на баба ми, лека й пръст, всичко й открадваха. И сърце не ми дава да навлека тази мъка на друг някой на шията  Cry
Всяко прибиране до България ми носи много радост, презарежда ме, но ми навира в очите всички наследствени тегоби, с които не съм могла да се справя.

ПС: Мананди, къде си?

# 651
  Ами аз миналата година бях с 40 корена домати, но не успях да ги стопанисвам като хората. Поливам с кофи на ръка от втория етаж на блока, заобикалям половината блок и има още път.
Тая година са 14 на 12 кола и засега са много добре, скоро ще има узрели от Рила.
  Засях доста моркови, проредих ги и искам да направя от тях пюре за внук си, но това май трябваше да го сторя лятос, защото той е на 9 месеца. Засял съм 300 гр за зелен фасул, три праскови имам и две кайсии, но кайсиите ги ослани слана, ще има една шапка. Осем корена тиквички и толкова краставици, 12 корена люти чушки, 4 корена цигулки, магданоз коренов. Имам ягоди и малини.

# 652
Много ми е приятно да ви чета Simple Smile и разбира се, да споделям.
За стопанисването - нашите градини са около къщата. Садили сме картофи, царевица, тикви, лук по-надалече. Мисля, че е нямало посегателство, но по-миналата година нещо изяде царевицата. Не са хора, не бяха овце и кози, казаха ми, че може да е язовец. Не разбрах какво беше, но успяхме да си сварим два пъти и то половината наядени. Картофи тогава там не се родиха, защото беше суша и само се успокоявахме, че сме работили за здраве. Иначе имаше кражби в къщата и около нея.
Не е тайна, че черпим приятели, когато имаме повече продукция. Както можем да гледаме 10 корена от даден зеленчук, така гледаме и 50, примерно. Целогодишно имам консервирани плодове и зеленчуци, на които съвсем сериозно разчитам като вид прехрана. Салати ядем като първо, а готвените яденета са на втори план  Grinning. Успявам все пак да съхраня продукцията под една или друга форма. Лошо е, когато аха да станат доматите и ги маноса, съответно ги изхвърляме. Имаме много дръвчета, но повечето са поостарели. Тази година насадихме 16 дръвчета и всичките са оградени, за да не бъдат изядени от овцете. От насадените миналогодишни кайсията е родила 4 бройки и прасковата има, но засега не съм сигурна, че ще се задържат. Да се оплача, че ни изсъхнаха 2-3 дръвчета, в това число една череша, която миналата година беше родила за пръв път. Тази пролет снегът я съсипа, според мене. Както и да е, ще се борим, пък каквото остане.
Зелен фасул засяваме така, че да има и за буркани, да остане и за зрял. Така отпада необходимостта от друга разновидност фасул.
Насадих 2 корена касис и 10 малини (още през есента), ще видим как ще ги размножаваме и къде (второто е по-важно), набола съм лозови пръчки като за световно, а има място за не повече от 3-4  Joy. Трудно може да се премери точно колко и какво да се засади. Хубаво е, че можем да си позволим да бъдем сред природата в по-голямата част от времето.

Последна редакция: пт, 13 юни 2014, 22:00 от Анонимен

# 653
  Ами аз миналата година бях с 40 корена домати, но не успях да ги стопанисвам като хората. Поливам с кофи на ръка от втория етаж на блока, заобикалям половината блок и има още път.
Тая година са 14 на 12 кола и засега са много добре, скоро ще има узрели от Рила.
  Засях доста моркови, проредих ги и искам да направя от тях пюре за внук си, но това май трябваше да го сторя лятос, защото той е на 9 месеца. Засял съм 300 гр за зелен фасул, три праскови имам и две кайсии, но кайсиите ги ослани слана, ще има една шапка. Осем корена тиквички и толкова краставици, 12 корена люти чушки, 4 корена цигулки, магданоз коренов. Имам ягоди и малини.

Вълк, и всичко това все около блока ли е? Как го опазваш от "опитващи"?

# 654
  Ами то е на края на града и е заградено с оградка от четири - пет реда бодлима тел. Два пъти съм слагал метална врата без панти, вързана с арматурно желязо за един дебел бетонен стълб и два пъти ми я открадваха за скраб. Сега съм с дървена, изплетена с бодлива тел. Преди десетина години овчарите си скъсваха по една зелка за салата за ракията, в 5 сутринта отиваха в кошарите. Вече няма овце кооперацията. Веднъж видях една ромка как проводи едно цигане с чанта за домати и то се мушна между два реда бодлива тел, сякаш цял живот е тренирало. Последно преди три години хлапета бяха влизали за ягоди, та имаше скъсани зелени и смачкани. Не е приятно да имаш ортаци, но сме 30-40 градинки и се познаваме, хвърляме по едно око от терасите. За да добиете представа трябва да снимам от покрива на блока. Това е общинска земя, а има и в двора на бивше ТКЗС. Надолу имат Орел бл 24 и 26 градинки, аз съм в 18, 17 също имат, а има и приходящи от други блокове. Може да се види на http://www.bgmaps.com/

# 655
  • Варна-София
Здравейте, градинката ми тази година е на самотек. Дъждът се грижи за нея. Зарадва ме с невероятен грах. Броя грахчетата в шушулките и не вярвам на очите си - по 10 грахчета в една.
Други години бяха макс по 8.

Но при лозите пак от дъжда се разви обикновена мана - от онази, която прави "мазни петна". При първи признаци в това дъждовно време няма да се мине само с контактни препарати, а трябва да включим неща от рода на шавит, еклер ... Със син камък преди Петровден не искам да пръскам от пуста суета.

Днес ще имам време да се върна назад да прочета какво правите.

Последна редакция: сб, 14 юни 2014, 09:40 от amica1

# 656
Част от "плантацията"  Grinning

и проверка на граха - две седмици след появата на първите 2-3 шушулки, не бърза да прави зрънца

Някой има ли арония? Моята е насадена през есента и няма много листа, но си има плодчета (неузрели още). Чудя се какво е това дръвче с толкова малко листа. Дано тръгне да се развива.

# 657
  • София
Спешно моля за съвет . Днес като връзвах доматите забелязах , че по доматките отново имам бели мушички и черни. Пръскасках с цитрусовия разтвор, но не помогна. Препоръчайте инсектицид от който ще има ефект . Имам някакъв остатък от бордолезов разтвор, но нали пакетчетата са 2 / син камък и вар/  и не знам по колко да сложа от двете за 5 литра вода. Трябва доколкото разбрах от Вас да се внимава с дозировката. Доматките ми едва сега започнаха да цъфтят- планина сме .

# 658
50 гр син камък в 4 литра вода да се разтвори. Отделно 90 гр вар в 1 л вода се разтваря. Бърка се синият камък и на тънка струйка се добавя това с разтворената вар. Може да се проверява кога е станало таман с лакмусува или намкаква хартии http://agronet.bg/agro/plant-protection/671-bordolezov-raztvor.html

# 659
Кратер, нямам опит с инсектицидите, освен Актара. Ползвала съм го против бръмбари по картофите и въшки по розите, действа. Ако с бордолезовия разтвор искаш да прогониш мушичките, не знам дали ще има ефект. Виж и този линк http://nivabg.com/news/pruskane-s-bordolezov-raztvor---koga-i-kak-1000/.

Общи условия

Активация на акаунт