(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 435
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
А ще споделите ли как ви се развиват краставиците? Нашите в оранжерията въобще не мърдат тази година, та се чудя на какво може да се дължи? Поливат се с капково, много са порастнали, листа бол, а крастави4ките изобщо не мърдат, супер мънички са от няколко седмици Sad

# 631
Не съм култучила големи култуци - това дето си видяла, рорик, са или рани от изкършени листа или някой култук, който съм оставила за връх, понеже винаги оставям стръкчето поне двувърху... Да, колтучих във влажно време, каквото е през последните два месеца, как иначе... Найлона е махнат отдавна, той беше за през дъждовния и градоносен сезон, но проблемите започнаха и докато беше там, а тогава дъжд не им е валял изобщо... Цитрусова настойка пръсках на пипера заради акарите (има жълти точки, които се виждат ясно и със сигурност има И акари), тях содената за какво им е? Доматите със сода пръскам, с бордолезовият какво направих май точно с него ги изгорихме накрая... Почвата не е глинеста, пипера вече няколко пъти го копая, но така е при нас - валне дъждец след копането, на следващият ден напече слънце и напука земята... Дъждувам от дъжд на вятър...

# 632
hipi, натори краставиците, ще дръпнат Simple Smile. За завързали краставички в нашата градина ще си говорим през юли, ако е рекъл Господ. Иначе са добре, най-после е жега и започнаха по малко да растат.

П.П. Чудя се дали да си оставя няколко репички за семе. Купувате ли всяка година или си оставяте семена?

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 14:39 от Анонимен

# 633

Може до си оставиш репички за семе, но майка ми премества репичката на друго място, не знам защо. А някои газди отрязват долния край на репичката за семе през половината. Има едни земни бълхи, които си гризат от листата, че и от шушулките, но не е болка за умиране. Една година мама бе ги насадила близо до ряпа за семе, та се получи много странна кръстоска която просъществува пет - шест години, докато една година не се маносаха тия за семе. Всички репички бяха дълги, във всички оттенъци на розово, морави, лилави, до почти черни, и от всички по два вида - едноцветни, и такива с бели дупенца.
  Краставиците ми са много зле, сега имат едно истинско листо. И за втора поредна година непосредствено до тиквичките за пържене. Вече се виждат тиквички на женски цветове колкото палеца ми.

# 634
Вълк, дали съм те разбрала правилно - репичката за семе я изскубвам сега и я засаждам на друго място и чакам да направи семе? Много отдавна съм си оставяла семе и после нищо качествено не поникна, но може да не съм ги засяла навреме и както трябва.
Тиквичките потискат много развитието на краставиците. Няма ли начин да ги преместиш (краставиците)? Когато бяхме допуснали тази грешка, поне на метър и половина от тиквичките нямаше читави краставици. Ние винаги садим по много, та не сме останали без краставици, де. Но оттогава, половинката като чуе за тиквички, ме праща през девет земи в десета да ги садя  Grinning Joy Wink. Някои от тиквите ми имат пъпки, но тях охлювите не ги пипнаха. За жалост, разсада за тиквички, който беше набор на тиквите, отдавна замина.

# 635
  • Пазете Гор
Преди сигурно месец сях тикви-цигулки на бахчата. Направих десетина гнезда - кръгли, оформени, отдалечени едно от друго, посипах дъното на всяко с тор - изобщо да му е драго на човек сам да се насее в някое. Сложих по 4 семена във всяко, наръсих с пресята тор, притъпках и полях. Остатъкът от семките, над 10, сипах как да е е едно набързо откопана с мотиката вдлъбнатина, че ме беше заболял кръста, пък и се стъмваше.

Вчера бях там  - от гнездата не е излязла нито една тиква, а от последната сгребка - всичките десет! Шантава работа.

Турили сме двадесетина кашера точно срещу една череша, дето не ражда никак, или поне не раждаше до тая година. Сега обаче е отрупана с плод, ама шансът да се обере е минимален, попада точно във "излетната полоса" на медоносните мухи. Яд ме е, трябва да измисля нещо.

Лукът ще е колкото юмрук тая година.

# 636
Да се обадя и аз,репички ,моркови се местят  ,зеле също когато са за семена,нямам представа защо се прави ,но така съм научена...За по добър  резултат като качество ,иначе и на място пак ще си направи семена...

И другото ,на което трепериш не става както това ,дето си загърбил ,това май от "законите на Мърфи " в земеделието и не само...

# 637
alys, правилно си разбрала. И като пусне съцветие, ще бучнеш една пръчка до нея и ще го завържеш.
Аз ратих тикви цигулки купешко семе. Мина доста време, 4-5 дена докато покълнат, и то половината. Покълналите поникнаха, другите не. Сега имат две-три истински листа.

# 638
Сигурно там, където става хубаво зеле, може да се премести зелката и тя да даде семе. При нас със зор става някакво зеле, а и аз садя по малко (да не ме е яд, че е заемало място). Миналата година 4 зелки станаха задоволително, изпуснах ги, те се пукнаха и леко загниха. Та накрая нищо. Уж ранно зеле, но беше станало сравнително късно. Сега пак ранно съм засадила. Засях семена на 22 февруари, разсадът отдавна е в градината, но чак сега гледам, че доста несмело са тръгнали да растат.
Благодаря за инфото! Ще преместя някоя и друга репичка за проба. Мислила съм и за семена от моркови, но за тях пък нищо не знам, а и като се има предвид, че стават едни криви и разклонени, та не ми се оставя. Може би за едната играчка бих опитала. Те кога дават семе? До края на есента или на следващата пролет?

# 639
Стар морков се посажда ,та на другата година дава семена в такъв случай.Същото е за ряпа .Аз си купувам семена ,евтини са и не ми се много занимава и с това ,имам голям двор  и добра почва та садя много и то иска грижи.говорим за принципа ,и да ,правила съм семена ,станаха ,поникнаха репички и бяха хубави,поне тях помня.

# 640
За моркови се бях замислила за семе, защото уж купувам определен сорт със заоблено носле, пък не стават такива. Търсих тази пролет някой морков да ми хареса, но накрая се отказах. Засях три вида, засега много добре вървят, но се съмнявам, че много ще отговарят на описанието. Друга година закъснявам с морковите, но тази година имах разработена нова градинска площ и можех да се вихря там.

Куркума, за тиквите всяка година правя разсад, за да съм сигурна, че ще има някоя и друга тиква, а после и семенца засявам. После кое излязло, кое не, в крайна сметка има. И от моите не всички се показаха. Навсякъде по две семенца пусках, но на повечето места по една тиква е поникнала. А царевицата по две засях, по две поникнаха. Сега се чудя дали не е на гъсто. Засях и царевица за пуканки, но тя като че ли не ми поникна, не съм сигурна и къде сях... Ще видим след няколко месеца. Половинката хубаво ми казва да си правя бележки какво и къде сея, да си записвам, но си викам.. а, няма да забравя и после се оказва, че не помня.  Grinning

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 23:01 от Анонимен

# 641
Здравейте,
Аз все си чета и си снимам градинката да качвам снимки тук, но ... все с писането си оставам ...
Морковите, лука, магданоза се водят двугодишни растения - едната година растат, а на втората цъфтят и дават семе. Е да ама не няколко години подред сеех на едно място (имот) моркови и растяха със сила там толкова много, че винаги по някое коренче изкарваше цветонос и семе  Mr. Green Всичко ми се раждаше там - и лук и грах и боб , че и чушки и доматки без много много грижи... Парцелите около него са глинести, нашето клони към песъкливо Simple Smile Crazy Обаче освен , че родовито и "ортаци" на беритбата имаше и другото лошо - папатаци и кърлежи бол. Няколко пъти отичаха очите от тези малки комарчета Simple Smile

# 642
Изтича карантинния срок след третиране с Нимазал  срещу черешова муха. Смятате ли че трябва да продължа с пръсканията в Софийското поле?

# 643
Какъв е карантиннния срок на Нимазала?

Сях за късен домат Николина безколов,а забравих култучи ли се newsm78 имам спомен ,че не се култучи,но не съм сигурна.

Последна редакция: пт, 13 юни 2014, 08:07 от skela

# 644
  • София/Варна
аз до колкото знам безколовите домати не се колтучат

Общи условия

Активация на акаунт