(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 442
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Ехеее, Рени, ти си успяла навън... с праза. При нас това е мисия невъзможна. Simple Smile Сади и едрия, и тънкия. Ясно, хич няма да се пробвам  Wink с разсад. Късното ми зеле поникна, алабашът още се бави. Имам пораснали стръкчета разсад за патладжани, ще ги насадя. Чакам един друг сорт, светловиолетов, но засега не му се бърза. Тази година от гадина на гадина  Sick. Опитах се да копая картофите, но от ситни мравки не можах да се отърва. Тук-там има бръмбари. Ще ги наблюдавам, може да напръскам в някакъв момент, ако станат нахални.

# 616
  • София
Много благодаря на Рени. Получих съвет относно доматите. За първи път култуча домати на 10-ти юни , развиват се добре , въпреки слабия ми разсад ,който отгледах сама. Имам и семена от Вискяр и се развиват еднакво,  както и семената от моята градина. Пипера от моите семчици настигна купения разсад от женския пазар. Краставичките ги садих 3 пъти и съм заложила още в кофички защото няма отърване от чрвеи и охлюви. При нас почти месец сме назад с климата, все едно е м.май. Имам някакви бели петна по листата на краставичките, а всичко пръсках със сода ,йод и зехтин ???  Дали да използвам химия? Дали е късно за големи тикви, едва сега се подават  в кофичките ?  Иначе тиквичките ми са добре , семенцата донесох от USA те са жълти, а българските ми никакви ги няма. Някой ако иска семенца от американските жълти  тиквички с удоволствие ще дам.

# 617
  • на пъпа на Златията
-----Рорик, чакай, чакай, не изчезвай!
Първо, да оздравяваш! Подскажи дали с нещо не можем да помогнем - все някой ще е патил от същото----

Речено си е Амика ,от време оно, от старите ора ,  че чиляк,  куту го боли нещо , требе  да си се оплаче. Болежка  се не крие.Като си каже чиляк , сам се сеща , какво да си лекува.  Ама чиляк се сбръка и тръчи на доктор.Па ако попаднеш и на моа личния , дето му викам,  че ме болат джонгалете , а он ме праща на луд доктор. Па наведох гЛава , па отидОх.Па се върнах,оти направлението било изтекло у петък, коги ми го даде доктора. , па я съм отищлА у пунеделник Па му рекох , че не важи. , па запристъпях от крак на крак,он нищо не рече , и язе си излЕзнах. БАрем да беше рекъл , от кумова срама,яла другио месец. Па се прибрах ,па се поогледах , па отидох на доктор ,дето слуша кръвта у вените с некакъв чарк.ТИа сегашните доктори ги напълниа със секакви чаркове. Да им увеличава  , че не чуат. ТИа са от новио сорт, не са се учИле,  къде петнАйсе шестнАйсе , ка расте тревата и ромоли ручея  у крешката.   Па слушА , слушА, па рече . Абе има малко проблеми ,ама не требва да те боли толку много.Ти да видиш чудо , попаднАх на доктор , къде вика че има нещо малко , ама има и още нещо. Имали ли сте проблеми до сега , пили ли сте някакви лекарства. Нищо викам не пия от реклами , камо ли илачи. Напиши, викам , нещо от ония старите илячи,ако си ги чУвал. Надраска  с краката си некакви , рече пий и лЕжи. .Сичко убаво ,стари лекове, купих ги ,почнАх да ги пия.  ама къде рЕче , лЕжи. На треия ден ме фана съклета, на петия ден почнах да зааждам с главата,кожата ме заболе от лежанье. . Нещо се  сбръка.Почна да ме носи куфалницата, вместо джонгалите.И още куп други болежки , дето не ми е минавало през куфалницата, че може да ги има.МАани , не е за приказка. Па куту почна едно четенье , с лупата , за другите болежки, оти он рече след неделя да ида пак.  Още повече ми се завърте куфалницата. Зафърлих лупата..Па почнах да пустиньосвам и илаче и лежанье.  Изтръпех неделя и кусур и отивам пак. Е, как сте. Как да съм бе докторе, никогиш не съм лежала толку време.Надебелех за 10 дена 10 кила, а нищо не съм яла. . А, да , то това са странични ефекти. Моляяяя, ами язе четох с лупата, , там не пишеше за такива други болежки.Не стигат написаните ,ами има и ненаписани. Я не моа да се нАведа да си връжа обущата, не мОа да ида до кафенето. Знаеш ли, че не съм си садила пиперо, а?Кой ша ми го сади, а? Измисли нещо друго, викам,  че требе да се сади пиперо. Тва с лежАньето , нема да стане.Я съм стар чиляк ,повеке от 3 дена не лЕжа. Учена глАва си, .баща ти е със лютеница,  те е изучил. Дано не му е отишъл труда , зАлудо. Ама , как сте стара? Само зъбите, нещо ги няма. Няма ги , я . Зъбара , се опита да ми прави два и сърце ме заболе и почна да прескача. Вече сичко вада , като ме заболи.
Нема да ги пия тия ядове,на ти ги ,  дай ги на некой , кой мое да лежи. Аспирин , пили ли сте? Ами , да, разбира се.По колко?По 1 таблетка вечер, вика.Нали не се дебелее от него, човече? Много ми е по един , не може ли по половин. Може , рече. Та сега съм на раздвижване , на половин аспирин , вечер. ,  Ама най добрия доктор си е самия чиляк.Като го нагушат докторите с ядове и се чуди на кой свет е , и се същисва.Пие ги тая пущина , ядовете и чека да му мине. А то илядо други болежки те зафанат , та , се чудом чудиш , болежка ли лекуваш , или си болежка на глАва , докАрваш.

Ами от време оно си имам възпаление на кокалите , започна от мънинките , та сега , ме стегна насекъде.Ама оно времето такова. Улага.На сичкото  отгоре ми се поду и левио джонгал от вени и станА двоен.Та сега съм на половин аспирин за вените и кокалите.За 3 дни станах.Как ще ги смъкна тия 10 кила , един господ знае.

Три дни по 3 часа садих 3 лехи пипер. Четох ви. Поболили сте си пипера и доматите.
Отивам на расотка че залади. Довечера късно за болежките по пиперо. Много грешки видях по фотките.

# 618
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нишо ти няма, шом можеш такива да ги редиш  Laughing врачански музовир такъФФ  Hug

аз насадих 30 стръка камби, 50 патладжан, че си ги  купих преди комарите, а моите чушки "фамилия" са си на балкона  Blush

има набоден един ред чери, жълт крушки, другите, червени черита, Тошо кръгъл и Тошо дълъг, трябваше да ги садя след граха... трябваше...  Tired

граха май ще го ядем зрял, няма как да остана на двора повече от две-три минути. много е страшно.
стискам палци на 12 самолета като мине, да вземе и да пусне нещо, че предния път и вода не пусна  Tired и дано се отървем от фъркат гад, че да може да си насадя разсадите  Confused

# 619
Кратер, сади, едва ли е късно за тиквите. И моите едните са дръпнали, но другите са с по 1 същински лист. Имам резерва тиквички в кофичка - сега се подават Simple Smile. Каквото стане, това.
Днес видях и костенурка да се разхожда сред картофите. Голяма е, със сива къщичка. Не знам откъде е дошла и какви ще ги върши при картофите. В същата градина са ми тиквичките, имам чесън, лук...

# 620
Рорик  хич не има се давай на болежките...набери невен па изпържи в мас и мажи джонгалете Laughing

Някой мулчирал ли е с папрат?Дали ще е добре за доматите?Много ми пече и изсъхва почвата им...и с мулч искам да задържа влагата.

# 621
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Рорик  хич не има се давай на болежките...набери невен па изпържи в мас и мажи джонгалете Laughing

Някой мулчирал ли е с папрат?Дали ще е добре за доматите?Много ми пече и изсъхва почвата им...и с мулч искам да задържа влагата.

май някой беше писал да не се мулчира със свежа трева, а само със позасъхнала  ooooh! как не си спомням, дали беше заради охлювите, дали заради друго...

# 622

Внимавайте с какво мулчирате. Лятос общинарите косиха с тример трева покрай блока, аз мулчирах. Обаче като изпадало семето на тая жилава трева с класове и осили, ти да видиш. Та не знам папратите как се размножават. То се учеше в осми клас по ботаника, но кой да внимава.
Имам няколко мравуняка и всички са дребни, и всички различни. А обичам да копая бос, да си заравям краката и да не оставят стъпки. Най-малките рижи са най-проклети. Имам чувството, че се катерят по краката ми, но хапят при подаден сигнал от тартора синхронно.
  Насях един боб за зелен, семето е дребно, тънички бели бобчета, а шушулките са обли като моливчета. Обаче Гугълка мълчи за отзиви. За сорт пише Джой (Адриана). Пакетирано от Флориан.

# 623
Да да аз ще изсуша първо папрата Peace
 въпроса е да не е както боровите иглички  да създава кисела среда newsm78и да направя беля.
Вълкът с дълъг ник аз точно за това се рових и в нета да е нещо без семена но май папрата е  със спори ooooh! явно отпада като вариант Mr. Green

# 624
•Бактериален пригор по домати – отвара от вратига, полски хвощ, бордолезов разтвор
 •Ръжди – отвара от полски хвощ, сероваров разтвор
 •Брашнеста мана – сероваров разтвор, колоидна сяра през 8-14 дни, отвара от полски хвощ
 •Гъбни – чесън, лук, калиев перманганат,
 •Бактериални – чесън на прах
 •Мани – медни препарати, отвара от полски хвощ

Не знам колко работят, аз пръскам с мляко, мляко + калиев перманганат, разтвор от нийм

Здравей, Титина!
Знаеш ли как се приготвя отвара от полски хвощ?
А млякото, с което пръскаш е 1% прясно ли?

# 625
  • на пъпа на Златията
---Рорик  хич не има се давай на болежките...набери невен па изпържи в мас и мажи джонгалете Laughing--

Лозева,  струпаха се няколко неща на куп, та докато се осъзная , се залежах и усложних нещата. За първи път , възпалени вени. , радикулита, дето си го имам още от Чернобил, грип некакъв, артрит, коксаартроза, гонартроза, шипове една камара. Та най напред , вените със стари илячи, за 3 дни отшумяха, аспиринчето успокои кокалите, липовия чай -грипа. И на края радикулита . Едно яйце , се замесва със сол ,гъсто ,  да не се разтича,слага се на марля , слага се на петите, отгоре найлонче, привързва се с по широк бинт хлабаво и в леглото. Не забравяйте да подложите по- голям найлон под стъпалата че яйцето като се затопли омазва чаршафите. Загрява ти чак шиповете на врата през нощта. 3-4 пъти през нощ,и си на кукуряк.Ама като се сбръка човек и уйде пиперо у тунело , цъфна , без малко.

Пък аз си мислих че у Пуртугалия има палми, а ти приказваш за папрат.Значи мисля , че планински треви не се ползват за мулчиране на чернозем . . Те изсмукват влагата. Не се ползва за мулчиране , талаж, трина от иглолистни. Те изсмукват влагата от земята. Може би са полезни за влажните глинести почви като задържат водата в себе си и водата не затлачва корените на растенията и ги предпазва от гниене.Зависи от почвата ти. Ако е чернозем , или много съхне , широколистните са по удачни.
Добри,  
Казва се такофф врачански музувирин.
Таа приставка  ин у врачанско е много важна .Гошо  Генин - син на Гена, Иван Пенин - мъж на Пена ,  Ристо Тренин  - брат на Трена , сичкото мъж у врачанско е на жената. Тва а положението.
Ша знааш че незаконните деца за тва се именуват на едната истина , знае се жената. А таа истина е от незапомнени времена , още от глаголицата.Само офф е за мъжа .Вие там у Козодуя не забравяйте рецептата с яйцата, покрай АЕЦ-а.
Зелена трева не се ползва за мулчиране , защото загнива във вадите и има благоприятни условия за развитие на плесени и заболяват растенията. При изсъхналата тези процеси са по- ограничени.
Добри, Аз изписах една страница за един месец , та ми е простено ,ама те замолвам , по-малко цитати че префърлям  цели страници все с цитати.Ти не прекаляваш, ама последния цитат го видях , та за това казвам на теб.  Язе съм стар чиляк , ама артритните  ми  пръсти копват най важния  откъс без да цитирам, де.Па вие сте млади.  

# 626
  • на пъпа на Златията
Та такаа.
Стелт,
Почвата ти глинеста ли е или така ми се видя?
Защо си оставила да се напука. След поливане се разрохква горния слой.На такава пръст се слага пясък за да се разрохка.  На корените им трябва и въздух. Какво е това култучене? Оставила си култука да стане наполовина на основното стъбло. Култучи се , когато култуците са малки, избира се слънчев ден , раната засъхва, и задължително след култучене се пръска.Доматите ти са култучени при голям култук , във влажно време и са се разболяли от киселинните дъждове. Нямаш от черните мушици по тях , така ми се видя.След киселинните дъждове , защо си пръскала с цитрусова настойка, пръска се само със содена.  
Пръскането. Едно време дедо пръскаше след като се появи причина за това , а не превантивно.Изкърши болните листа ,в слънчев ден , преди пръскане , после напръскай с бордолезов разтвор,  остави листата  да изсъхнат и ги запали.Имам чувството че доматите ти са преторени?
Пипера- сгърчил се е . Но няма жълти петна ,зелен е ,  мисля че няма акари или други гадинки.
Предполагам че се сгърчил от киселинен дъжд. Сега е сезона на киселинните дъждове. Предполагам че може да е комбинация от листен тор и прегряване.  Видях покрив от найлон. Да пази от киселинен дъжд , който може да се измие , веднага  със пръскане с чиста вода . Ама . кой мие с чиста вода , след дъжд. Как обаче ще запазиш растенията от прегряване? При тихо време , под найлона температурата може да достигне 80 градуса.Качни един термометър под найлона , засенчи го с някаква рехава материя , да видиш колко е  и кажи.
Не подценявайте и войната в Украйна. Когато падаха бомбите в Сърбия , в северозапада три години нямаше пипер.Установих че някои сортове пипер при мен не са се сгърчили. Бялата капия , магарешките уши , селския , гръчкавия . Другите обаче са ми се сгърчили.
Амика , Мисля че тоя номер с поливането на щитоносните въшки с амониева селитра ще подейства.Слагам една равна руска лъжица амониева селитра , на 12 литра.  При пипера трябва много да се внимава , че може да изгори , но за дърветата ще стане.Тая година комшийката е сложила 2 от старите алуминиевите и за това мисля че ми се е сгърчил пипера.  Опитай и с карбамид .  То това тора си е жива отрова. До като пипера веднага трябва да се измие незабавно  и обилно , то при дърветата го остави за 10 минути , поне.Макар че за щитовидните въшки се казва , че борбата трябва да е,  докато не са си понесли щитовете.  

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 02:43 от rorik

# 627
Ами и палми си имаме Laughing но мойта почва е  ooooh! като са строили къщата хазяина и са изхвърляли отпадъците в двора Mr. Green
тази година разшириха мястото и докараха за попълване  1 камион с песъчлива и 1 камион с уж чернозем и  1 за без пари с глинена  ooooh!
С една дума  чернозема хич не личи..има места на които след пороен дъжд става басейн(трудно попива)но пекне ли слънце изсушава много..затова ми сещеше -там са ми доматите да поддържам влага при сухо време.А за папрата тукашните ми казаха че слагали в лехите...но аз много много не им хващам вяра Rolling Eyes
Една суха леха с корнишони  мулчирах със остатъци от бакла предварително обезпаразитени и изсушени за експеримент.

# 628

Насях един боб за зелен, семето е дребно, тънички бели бобчета, а шушулките са обли като моливчета. Обаче Гугълка мълчи за отзиви. За сорт пише Джой (Адриана). Пакетирано от Флориан.

Вълк, аз имам подобен боб, купен от Т маркет. Сорт не помня. Единия беше с жълта шушулка като моливче, но него не го одобрихме на вкус. Оставих си само със зелената шушулка и той като моливче. Много добивни и двата. Консервирам и оставям и за зрял. Семенцата са малки, но при варенето много набъбват и си става като обикновения боб.

Rorik, голЕм образ си ни ти! Много се смях на приключенията с доктора. Hug
Поради генетична предразположеност към ставни болежки, преди мноооооого години се обърнах към вегетарианството. От тогава с доктори не съм се срещала.

Колко често трябва да се тори с копривената настойка?

Приятен ден на всички!

# 629
  • на пъпа на Златията
Ето ви тук един от спешните начини да се справите с гниенето.

http://saveti.framar.bg/%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B3%D0 … D0%BC%D1%8A%D0%BA

Тук има полезни съвети.
Така че спешно пръскайте със бордолезов разтвор или айрян както пише тук.Навярно киселото мляко трябва да е истинско.

Колко процента са ви заразените стъбла?

Картофите ми садени в сухо време , половината никнали на една педя и изядени от колорадеца.Стърчат само стъблата. Сухо , много сухо е при мен. Чернозема се е збил на цимент.
Горките хвърлили са картофчета колкото бобени зрънца. Полях го. Всички се оплаквате от дъждове В Златията поне от 3 седмица не е капнала капка дъжд, поне в мойто село. Растенията са свикнали с вода и може би ще трябва да се полива.

Имам проблем с герана. Дълбок е 28 метра, помпата бълва жълта земя. Слагани са пръстени , уж да не се срутва. Ще трябва да повдигна помпата сигурно..

Лука ми е запазн , на много хора луковете ги е хванала мана и са започнали да гният. По перата си имам  едни дребни охлювчета, явно са дошли чак от Сахара с Развигора.

До сега вие се оплаквахте от градушки . В Златията това време, преди жътва , е времето на ветрищата и бурите, градушките. Докато садих пипера на няколко пъти дъжда ме гони от лехата.
Обаче думнаха ракети на 2 пъти и тъмните облаци се разнесоха.
Имам големи ягодки.
Кайсията ми от 3 години не беше раждала, тая година роди , но кайсиите са шургави. Ще трябва да ги правя ня мармелад като ги беля.Няма да стават за компот.  Поне костилки ще има , за витамин Б17 , срещу рака и помощ за сърцето. Има малко вишни, черешки. Точно когато цъфтяха бяха дъждовете при мен.

Купих си най после ножица с удължена дръжка  , да си оправя овошките. Ако и сложа и приспособление ще могат да се берат плодовете по върховете.
Чесъна ми е добре .Полях и него. 2 часа наливам  вадата толкова е сухо. Там където във вадата има паламида не се еманьосал. Що така? 

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 11:01 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт