(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 451
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
Скоро не бях виждала таралеж, но ето, че видях един да се промъква към натрупаните сухи клони, в близост до едната череша. Един такъв пъргав.. Simple Smile Дали ще си делим ягодите  newsm78, досега съм откъснала 9 (хаха, все още ги броя, хубави са). Загледах граха, но само 2-3 шушулки имат леко заоблен вид. Може би утре ще ги откъсна за проба, но едва ли трябва да бера по толкова шушулки. Репичките го раздават много добре! Половинката запита защо имали тук-там точици..., ми явно нещо ги преслушва преди нас, но не ми пречи. И кръглите, и дългите са хубави.

Миле, доматите изглеждат като маносани. Само химия може да ги спаси, ако все още са живи. При мене се е случвало преди години, но много бързо се разболяват всички, буквално за 2-3 дни. Не сме пръскали, но и не сме имали домати.

Скела, поздравления за граха! А какво не харесваш на Герганата? Ние си ги харесваме.

# 601
Ами пръскаме през два дни, разбрах вече , че са с картофена мана, ами то неспира да вааааалиииии , направо съм в потрес вече като видя да се намръщи времето, махнах отдолу всички листа да влиза проветрение , че с тия малки редове където направих... Confused. почти всички имат малки доматчета ,  значи няма лек за тази мана така ли ?  Cry

# 602
Колко помага, не знам, но Ридомил голд се препоръчва, не е био... Както писах, не сме го пробвали. Бях купила, но ММ каза НЕ. Може да има и други подобни.

# 603
Миналата година за първи път насадих домати един път не сме пръскали и брахме, тази година сях, пикирах, гледах, разболяха се, ее пръскаме искахме да не пръскаме ама .... накрая ще взема да ге отскубна и да си взимаме от пазара и там са пръскани поне няма да се потя Close

# 604
•Бактериален пригор по домати – отвара от вратига, полски хвощ, бордолезов разтвор
 •Ръжди – отвара от полски хвощ, сероваров разтвор
 •Брашнеста мана – сероваров разтвор, колоидна сяра през 8-14 дни, отвара от полски хвощ
 •Гъбни – чесън, лук, калиев перманганат,
 •Бактериални – чесън на прах
 •Мани – медни препарати, отвара от полски хвощ

Не знам колко работят, аз пръскам с мляко, мляко + калиев перманганат, разтвор от нийм

# 605
благодаря Tinita,но при мене явно е късно за тези,може би трябваше да ги пръскам профилактично,а аз мислех ,че и тази година няма да пръскам но.. направо с химия започнахме
 Tired

# 606
alys  не ,че не ми харесва герганата,харесва ми,обаче ми прави впечатление,че вече трета година само тя ми вади горчиви краставици.Дали е съвпадение незнам newsm78 Сяла съм Тести грийн ,а миналата година ми дадоха 4 коренчета някакви професионални семена/не ми казаха сорта/ .Определено повече ми харесаха професионалните като вкус,много по хрупкави бяха.А Тести Грийн пък не стават такива големи като Герганата.

# 607
  • София/Варна
  Миле.. тоя работа с пазара не е като от градината. В градината знаеш кое кога си го пръскал и можеш да спазваш карантинни срокове. Докато от пазара не знаеш дали предния ден преди да ти ги продадат не са заляли всичко с някоя отрова.
  И аз първата година гледах домати, т.е. те се гледаха и от нищо не боледуваха. Но на мястото според мен никога нищо не беше сято. Миналата година сях домати на две места, едното беше старото място, където бяха сяла първата година , а другото в другия край на градината. Тези които насях на старото място се разболяха и не дадаха почти никакъв плод, докато другите си растяха щастливо и доволно и не се разболяха.
  Тази година на мястото на болните домати сях само грах, а догодина ще са домати. А на мястото на здравите сях пак домати, защото няма къде другаде  Grinning. Естествено тръгнаха да се разболяват, най-вероятно заради безспирните дъждове. Пръсках веднъж с химия в началото на болестите и от тогава с мляко и йод и със сода. Наторих, за да дръпнат малко, че мяха много мършави и сега изглеждат добре, пък ще видим дали и кога ще ядем домати.

# 608
Ние задължително сменяме местата на зеленчуците. Още са ми малки доматите. Хич не бързам да ядем. Успяваме да хапваме червени домати, но в общи линии ги бера едри и зелени около 25-ти септември и после си имаме дълго време, със сигурност октомври и ноември. През декември вече не са ми вкусни. При нас градините се садят след 25 май и донякъде това е добре. Надявам се да спрат дъждовете, когато поотраснат доматите. Иначе и аз късам долните листа, да нямат допир със земята.
Проверих една грахова шушулка - вече са пооформени зрънцата, но още малко ще ги изчакам.
При нас се случва по някоя горчива краставица, но рядко. Гледаме почти да не ги оставяме без поливане. Мисля, че дори леко засушаване води до горчиви краставици. Не обичат и да ги премяташ много или да бъдат тъпкани стеблата. Не мисля, че е от сорта горчивината. Черпили са ме с едни парникови, но изобщо не ми харесаха. Не са толкова хрупкави като Герганата. А за едрината... все ми е тая, важното е да се раждат.
От няколко дни са ми цъфнали розите  Heart Eyes.

Последна редакция: вт, 10 юни 2014, 09:43 от Анонимен

# 609
Gerundiq ,на това място само мин година сях домати които не се разболяха преди това мястото никога не се е обработвало, може би затова и дръпнаха мн бързо и станаха с  едни дебели стебла. права си за доматите от пазара ,ама се притеснявам с толкова мн пръскане ,най -вече заради децата  ooooh!

# 610
Миле,и аз съм на мнението на Герундик!-по добре да си е твое производство,защото много производители не спазват карантинния срок при пръскане.Когато питам нещо тука в селото агронома за срокове и карантини,той все ми отговаря-бре ние като сме яли и ядем преди срока на карантина да не сме умрели я!!!Ридомил голд е добър фунгицид с лечебно и превантивно действие и нищо чак лошо няма стане.Пръскай веднъж и после давай с биото,защото 20дни е карантинния срок на препарата!Успех!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Безпокоях се за граха,че е презрял,но всичко е ок!Сготвих малко за проба и е много вкусен!Разсада ми от праз е готов но дали мога да го засаждам-не е ли малко рано? newsm78  Изчистих и две лехи за ряпа Дайкон,но и за нея май е рано?Амика май ти гледаше такава,затова ако имаш време сподели.Днес ми пристигна и разсад от батати и се надявам да успея да отгледам някой грудка поне да опитаме.Много въпросителни имам с това растение.        

# 611
Рени, откъде взе разсад за батати?

# 612
Рени, произвела си разсад за праз? Може ли да разкажеш къде, при какви условия си го гледала и дали стана с дебелина на молив? Нещо по-специфично има ли при отглеждането? Миналата година си играх, но стана един много тъничък, колкото дебела борова игличка.
Не знам дали е рано или не, но моят праз вече расте. Какво може да му пречи, ако е насаден вече? Обича топло, нека се развива. Моя вече трябва да го подстрижа с ножичка Simple Smile.
А батати дори не знам какво  е. Сега ще се образовам Simple Smile.

Последна редакция: вт, 10 юни 2014, 14:31 от Анонимен

# 613
Еее, отидох да изчистя бамята от тревата, не мога да й насмогна на тая трева... и какво виждам - така е опасена, че ми се дорева, от 2 пликчета семенца, точно 10 стръкчета са оцелели, и то с листа на дантела  Cry
Иначе вече имаме светулки  Heart Eyes

# 614
Разсад от батати поръчах на Христо Христов от Шумен-пишеш" семена от редки обичайни и необичайни домати".Освен това поръчах от него и няколко сорта домати,които засега са много обнадеждаващи но ще видим резултата-пилците се броят наесен нали? Grinning Що се отнася до разсада от праз-за първи път правя такъв,но мога да кажа,че от домашно семе поникна,а купеното не.Поливам с шербет(от кокоша тор) и като,че ли от това стана по едър,но има и по тънички.Мислех да засадя по едрите и така по тънките да укрепнат.Забравих да кажа,че избрах леко сенчесто място и мисля,че това е важно за разсада от праз.

Общи условия

Активация на акаунт