(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 787
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Оня ден замолих ММ да напръска доматите с бордолезов разтвор (50 гр. син камък на 5 л вода му казах - по мое мнение не сме предозирали).... Почти веднага след пръскането започна да вали кален дъжд, та поизми малко от бордолезовия... На следващата вечер отидох да си нагледам доматките и изпаднах в потрес... Напълно здравите ми растения (различни от двата реда ранен и доста окаян след болести и експерименти за защита) бяха в това състояние:
http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33355632.big
http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33355633.big
Върховете почернели, по листата бели петна като попарено от слънцето... По магданоза има същите бели петна, но и те получиха малко бордолезов по случайност...

По същото време на краставиците се появиха и тези подутинки:
http://stelt77.snimka.bg/nature/gradina-2014.815126.33355630.big
Тях с нищо не съм пръскала същата вечер, иначе само прясно мляко и содената смес ползвам заради кубинската мана, която мисля, че имат и заради нашествието на брашнеста мана (видима по някои треви)...

И се чудя сега, дали от дъжда нещо стана, дали с пръскането или по чиста случайност точно тогава ги прихвана нещо?  Rolling Eyes  Няколко стръка от почернелите домати изскубах и ще търся да садя нови по никое време, па ако ще да станат...

Направих справка със съседските градини и при тях положението с домати и пипер е плачевно - жълти и черни петна, акари масово по пипера...

# 586
# 587
     Анемоне аз полях веднъж с копривена "помийка" и веднъж със шербет от една харизана и станала на буци тори. Определени доматите ми изглеждат по-добре, дръпнали са доста и са едни такива прекрасно зелени, цъфтят яко. Лошото е, че е студено и мокро и повечето цвят пада.

Gerundiq, шербетувах ги преди седмица, а сега ме подсети за копривата. Днес набрах и накиснах. за пръв път ще ползвам такова чудо.  Отивам да прочета добре за дозата, че да не извадя очи, вместо да изпиша вежди. Laughing
На два корена пипер ми се беше появила кукувича прежда. Оскубах и унищожих на мига.

# 588
Да, вар една шепа сложил... От варта не мислех, че може да се е получило... Ще скубя още явно, разгледах ги и видно най-много са засегнати бабешките ми домати... Рила-та и Наслада-та нямат такива черни върхове...

# 589
Е, не бързай да скубиш, но синият камък се неутрализира с точно определена пропорция вар.
Аз затова не обичам прахооброзни, защото трябва точен кантар. А при течните взимаш една спринцовка или мензура и ти си газдата.
На 50 гр син камък около 90 гр. вар.

# 590
Стелт, насади си домати. Има време да станат.

# 591
  • Пазете Гор
Съжалявам, stelt77 , но наистина никак не е късно за ново посаждане. по-добре късно, отколкото хич, нали така.

Синият камък не е решение за периоди, в които често вали. Много лесно се измива. Това, разбира се отнася до предпазното му действие, не толкова за лечебното, ако има такова. Изобщо тая година ще е трудна с растителната защита - има условия за гъбични заболявания, още условията благоприятстват вредители и други разни преносители на болести.

За три дена със слънце бобът дръпна три педи по колците, доматите - към педя. Пиперът, колкото е оцелял изкара по два чифта нови листенца. Силно вярвам в краставиците, ама и охлювите вярват в тях.

Ако се бях задържал още половин час тая вечер в градината, комарите щяха не да ме изядат, но да ме пренесат някъде да ме смучат на спокойствие. Вдишвам комари! Дядо ми през 1941 година е бил край Ксанти, близо до ез. Вистонида и ми е споделял такива неща. Чат-пат ходя там  - на почивка и разходки - но вече пръскат , няма много комари. Самото езеро е резерват, та пръскат съвсем умерено и там комарите са забележителни. На едно островче в езерото има манастир и монасите се шегуват, че когато комарите кацнат - кучето им ги лае. Едри екземпляри има.

# 592

Сигурно има към месец, през който да има интервал от двадесет часа без дъжд. В момента пак вали.
Преди месец забелязах къдравост по листата на върха на лободата. Оскубах я, не я консумирам. Обаче днес видях и къдрави листа на две коренчета люти чушки. С какво третираме тия бълхи ли е, какво ли, че търсачката май се е смарангясала?

# 593
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не смеем да отидем до двора  Tired
комарите са толкова много и така нападат, че отидем ли, ще се наложи да ни екстрадират от Румъния.

освен, че са много и са гладни, са и големи. ударят ли ме в ръката синявица правят.  Crazy

кметът е обещал да пръска на 12.06. Като си знам късмета, ще вали на тоя ден и пак няма да пръскат.

мръън

# 594
Зависи от какво са къдрави... Моите имат и жълти точки, така че реших акари са, но може и да не са... Аз третирам с алтернативни методи, които описвах преди - цитрусова настойка, пепеляна вода, чесън, червен лук, нийм - редувам ги... Също е важно подхранването на растенията и защитата срещу други вредители... При мен най-нападнати от акари са растенията, които бяха най-нападнати от голи охлюви... Плужеците направиха растенията беззащитни и акарите ги довършиха... Има разни химични акарициди, от които съм ползвала Ектомин, но той не е за растителна защита и има незнаен карантинен срок... Тази година реших, че химия няма да включвам, пък да видя дали ще устискам и аз, и пипера... Лошото е лошото време, което не му позволява да расте нормално, листата му лилавеят, освен всичко останало... И в момента гърми и вали...

Дъждовете започнаха преди Великден, рядко изкарва ден съвсем без дъжд, затова пък с високи температури... Преди 3-4 дни палихме парното заради децата, днес спим на отворен прозорец заради жегата...

Тук не съм видяла да пръскат заради комари, а ги има в добри количества... Въпреки това няма да се радвам, ако пръскат...

# 595
Здравейте хора!Днес беше поредния потоп съпроводен обаче с десет минутна градушка. Mr. GreenКаквото беше под мрежата и на което успях да метна найлон(без да изхвръкне)устиска фронта,но другите растения-жалка картинка!Чак не ми се описват всички гадове,животини ,болести(най вече по пипера)и видове мани с които се боря тази година.Тъй като не бях влизала във форума една седмица ви четох като списание Grinning та като ви слушам аз явно все пак нещо съм отгледала засега.Ядем тиквички,чат пат по някой краставица,а утре ще откъсна първия домат за момченцето ми!(в оранжерията де)Имам и зелен боб за бране(и той на закрито)Външните домати са станали като дървета,но някой от тях нямат и един свестен завръз.Според сорта някой са по издържливи на тези жеги в съчетание с обилни дъждове.Някой тук се беше чудил какво ги правя сто корена домати,но ето-на един стрък по един два домата!(гигантите и биволските сърца са с  най окапал цвят)Като цяло градината прилича на джунгла(като броим и комарите),а ме нямаше само пет дни!Утре ще огледам щетите от градушката и ще дерзая!Поздрави на всички!     А, и май изтървах граха!Днес цял ден го чистих и се тюхках-определено няма да е млечен!Прочетох,че Куркума го вари преди стерилизация и сигурно ще направя така-дори си мисля за тенджера под налягане,но дано не се наложи.Нямам много опит с грах и дано да стане за ядене!

# 596
Днес скъсах първите пиперки....и поредната доза копър замина за фризерът.
Оказах се с много разсад за босилек и сея ли сея.....
Утре ще правя първите консервирани краставици.

# 597
има ли като моите доматки ,според вас какво е това http://milemoni.snimka.bg/hobby/za-gradinkata.811740.33366285 , гниене  newsm78 направих тесни редове и водата се задържа ..

# 598
Малко снимки за цвят в темата.Малки морковчета измъкнах за детето. http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.33366336

А това е първият ми отгледан  грах в живота  http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.33366337

Не съм ходила от 4 дни в градината и ме е страх какво ще ми видят очите.Ама каквото такова.
Комари и ние имаме,ама все едно сме ги въдили толкова са много.
Тиквичките забравих да снимам.И краставици откъснахме две от които едната  горчива.Сорта е Гергана,вече трета година гледам такъв.Започнах да се замислям за друг сорт краставица.

# 599
завиждам ти благородно  Flutter аз ги наглеждам чери доматите всеки ден, с тайната надежда да се появи след цъфтенето доматче.

Общи условия

Активация на акаунт