(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 56 788
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
Alys, аз не бланширам зеления фасул. Начупвам го, пълня бурканите, слагам по кафена лъжичка сол във всеки буркани доливам с вода. На огнището ври два часа.
Загубих надежда за реколта тази година. Всички растения са застинали и не помръдват. Само луците, морковите и боба се чувстват добре.

Анемония,   bouquet!
Все нещо ще се роди. И миналата година валя, валя, пък спря в един момент. Спомням си, че краставиците бяха пораснали и леко ги беше хванала маната, доматите също бяха сравнително големи като растения. Напръскахме с бордолезов разтвор и после прочетох, че той спирал растежа... Точно тогава спряха дъждовете. Трябва да е било в края на юни, защото в началото на юли вече започнах да късам краставици. Simple Smile Сегашните краставици... още не са тръгнали да растат. Чакат си топлото. Гледам, че прогнозата е за топло време и се надявам нещата да потръгнат.

# 571
  • София/Варна
     Анемоне аз полях веднъж с копривена "помийка" и веднъж със шербет от една харизана и станала на буци тори. Определени доматите ми изглеждат по-добре, дръпнали са доста и са едни такива прекрасно зелени, цъфтят яко. Лошото е, че е студено и мокро и повечето цвят пада. Боба е вече около 40см. висок и се е хванал за мрежата устремен към небето. Пипера, който не е изпасан също изглажда добре.
   След неравната борба с плужеците, вчера си купих някакви сини гранули и сутринта триумфирах. Малко късничко, че ми бяха изпасали половината краставици и босилек, но важно е, че имаше много жертви. Имам в кофички още краставици и след два три дни ще ги боцна на мястото на изпасаните.
  Днес по акъл на една леля насях между пипера воден лук и между ягодите праз, между патладжана чубрица. Ще видим резултата на есен. Лалята каза, че чубрицата гонела колорадския бръмбър.

# 572
Това с водния лук между пипера, а и в редовете на домати то го правя от години.
Не знам дали гони нещо или вреди, но като оскубя пипера и доматите, вадя хубав,
едър лук.
Първата година го бях забравил, защото боднахме една връзка разсад за проба.
Като дойде време за обръщане, започна да излиза.Не прави много листа, но глави
по 250-300гр.Колкото повече вода, толкова по големи глави.

# 573
  • София
Във фризер няма да слагам. Пробвала съм преди години и не го одобрих.
Препоръчвам ти да опиташ така:
Режеш го на малки парченца, слагаш вода на котлона да заври и го пускаш за 1-2 минути, да смени цвета.
Оставяш го да изстине хубаво и го слагаш в пликчета, после във фризера.
Става като в бурканите, но по- хрупкав и после лесно увира.

# 574
  • София/Варна
Така направен зеления боб през зимата с чесън става перфектна салата,леко хрупкава.

# 575
аз тази година садя за първи път на балкона  и да ви питам - имам посадени чери домати, рукула, ягоди и магданоз. някои от тези да ги държа ли далеч едни от други?

# 576
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз тази година садя за първи път на балкона  и да ви питам - имам посадени чери домати, рукула, ягоди и магданоз. някои от тези да ги държа ли далеч едни от други?

аз не виждам причина  Thinking

# 577

Има растения, които не могат да се понасят, направо не се търпят. Веднъж случайно открих една двойка такива, мушнах в една саксия копривка и мушкато, и мушкатото му увиснаха листата като изпрани с вряла вода. Разделих ги и то живна.
  Доколкото ми е известно, маслините не търпят други дървета в близост и затова на гърците на цялото село маслините са в масив, на едно място.
  Голди, ако някое от твоите не върви както на теб ти се иска, отдалечи го максимално от останалите. Ако се подобри, някое от останалите го е тормозило, но няма да имаш отговор на въпроса кое.

# 578
Във фризер няма да слагам. Пробвала съм преди години и не го одобрих.
Препоръчвам ти да опиташ така:
Режеш го на малки парченца, слагаш вода на котлона да заври и го пускаш за 1-2 минути, да смени цвета.
Оставяш го да изстине хубаво и го слагаш в пликчета, после във фризера.
Става като в бурканите, но по- хрупкав и после лесно увира.

Ммм... при мене проблемът е, че е прекалено омекнал след час и половина варене. Искам да го варя по-малко. Simple Smile Фризер вече не ползвам, само камера за по-малки неща. Иначе сигурно отново бих опитала.

Герундия, това за салатката са ми го казвали, но нещо не мога да го приема. Пържа го с яйца и лук, евентуално копър и магданоз.

За мене най-конфликтният зеленчук са тиквичките. Затова са изолирани при картофите, далече от краставици, домати и т.н. С доматите не знам дали се обичат или не, но краставиците определено страдат в близост до тиквички. Изпробвано и утвърдено Simple Smile. Ох, още една тиквичка беше пострадала смъртоносно от охлювите. Нищо де, все нещо вярвам, че ще оцелее. Всяка сутрин събирам отровените и неотровените охлюви, дошли до тиквичките. Голяма борба, голямо нещо.

# 579
аз живея на много високо и всякакви гадинки трябва да са мноого упорити, че да стигнат и до моя балкон. преместих магданоза и дано да ми тръгне

# 580
  • София/Варна
Установила съм, че магданоза и джоджена,а и босилека, колкото повече се подстригва и консумира разбира се, толкова по-хубав става.

# 581
  • На Дунава
Интересно как магданозът продължава да расте, като го подстрижеш... При мен остава само дръжка? Може би не съм изчакала достатъчно дали няма да тръгнат разклонения?
Вчера успях да мина пак през градинката, защото заминаваме за 2 седмици за България, и имах нужда да се сбогувам Simple Smile Получих наставления къде мога да насадя още 4 домата, защото получих мястото само с 4 корена. И в комплект с новия дъъълъг разсад (1 чери, 2 кръгли някакви и един консервен тип) се запътих ето така - пишман градинарка!  Rolling Eyes
Скрит текст:
И тъй като вчера мъжът ми ме произведе в горда собственичка на права лопата, си насадих доматите в дълбоки дупки и добре ги позарових, да видим плиткото засаждане на собствениците (почти без дупка, с хълмче пръст отгоре) или моето ще се окаже по-успешно.

# 582
доматите май обичат да са наплитко. имам нагледен пример - едните са ми ззасадени в леген, а другите в една много дулбока кашпа - от тези за големите палми, и - тия дето са  в кашпата нямат нищо общо с тези, които са в легена. от дургата година - ще накупя няколко легена и всичко ще засаждам в  тях.

# 583
  • София/Варна
Бибиана той магданоза не се разклонява. Новите листенца се показват от централната част на листната розетка, едно го обясних, чак аз не си го разбрах. Ако не си окастрила най-вътрешното листенце ще си тръгне. И моя 1-2 седмици изглежда трагично след подстрижката, но след това изглежда по-гъст.

# 584
здравейте ,аз да се оплача че доматите докато ми бяха мн хубави сега имат някаква болест по стеблата ,еми то с тези дъждове направо ужас ,мн им се радвахме а сега сигурно ще загинат,имам вече малки краставички и фасулчета имам и бяла тиква , и тиквички има ,но доматките  Sad мн ме е яд

Общи условия

Активация на акаунт