(Био)зеленчукова градина - тема 26

  • 56 798
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: X
Сега препрочитах темата малко назад и ми се струва уместно да питам как консервирате зелен фасул. Питала съм в темата за консервиране, но ми трябват още мнения. Когато отглеждах фасул от купени семена, нямаше проблеми колко време ще варя бурканите. Варила съм най-много час и половина. Някои твърдят, че трябвало 3 часа, което леко ме втрещява. Досега бомбаж не е имало. Миналата година отгледах фасул от местни семена - два вида - едните бяха белички, другите шаренки. Сега не помня чии шушулки бяха бели, чии зелени, но и двата типа широки, дълги шушулки. Много ми хареса. При консервирането прекалено много омекна. Ако го варя по-малко има ли вероятност от бомбаж? Някакви процеси ли протичат после? Във фризер няма да слагам. Пробвала съм преди години и не го одобрих.

# 556
  • Мнения: 67
Какво мислите за този продукт ?
http://www.amiti.org/fungicid-Koracio.html
Дали не е скъпа форма на сяра ?

# 557
  • Мнения: 258
Въпросът е вместо тях какво да наредя Simple Smile А нали нямам право да ползвам мои си семена, изборът става още по-ограничен и труден. За сега си мисля за марула, тиква Хоккайдо, евентуално и червено цвекло и жълт морков, но за последните 3 не съм убедена дали не съм пропуснала времето. От семки ще ги садя, не от разсад.
Тикви, червено цвекло, моркови - не е късно.
А твоите хазаи какво казват за колорадските бръмбари? Тук, в щатите нямаме проблеми, но в България имахме доста от тях.

През ноември сърните ни бяха изяли салатите и морковите. Сега, като се затопли те отново се показаха. Колко можем да се учим от животните да не унищожаваме...!

# 558
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Чоко и Боко, само предположение - може да е форма на сероваров разтвор. Ама така и не ми остана време да се науча да го правя.

Ами "ДА"! Къде са ми очите? То си го пише - Lime sulphur.

Ето хубава статия за мераклии да си приготвят сероваров разтвор (зимно приложение) и колоидна сяра (лятно приложение). Само малко търпение е нужно, защото веднага не става. Пък и количествата ... струва ми се, че дозата е за ТКЗС, тоест трябва да преизчислявам. И мерки за безопасност трябват - работи се с негасена вар, която прави бурна реакция с вода. Който се наеме - успех и после непременно да разкаже!!!

http://www.recepty.bg/gradina_14-835-Izpitani-lekove-srestu-bras … sta-mana-i-razhda

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 08:57 от amica1

# 559
  • Мнения: 67
Какво ли остава като утайка след приготвяне на сероваров разтвор, дали е опасно за околната среда, ако ще го изхвърлим в двора или кофата?

# 560
  • Мнения: 31
Това време ме съсипа.И днес вали, и утре пак. Всичко подгизна.
В селската градина ходим веднъж седмично.След валежите предната седмица се уплаших
какво заварих в неделята.
Мястото е с малък наклон и декоративните слънчогледи нападали от теглото си, корените отмити.
Черешите напукани на дърветата още не узрели
http://media.snimka.bg/s1/3547/033337262.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/3547/033337261.jpg?r=0

че са и три броя и това им е първата година която са отрупани с плод.
Ягодите гният, но за семейна консумация остават, 250 корена са.
http://media.snimka.bg/s1/3547/033337260.jpg?r=0

Доматито пропуснах да го снимам,станало е едно високо, два пъти е привързвано и сега пак връзване и колтучене.
Колтуците по 15-20см станали за една седмица, цвят много- но пчелички не летят в дъжда.
Като застана на едно място и усещам как земята поддава под мен, така е подгизнало.
А каква трева е порасла.........Тази неделя ще мъчим да я окосим където може!

# 561
  • Мнения: 4 587

Роро, ти къде си горе-долу. Тука в Разград се съдра да вали. Направо без почивен ден.
Ако такова време ще е това лято и завинаги, някои култури ще ги задраскаме с маркера за отглеждане. Като гледам на прлохладно и дъжд се кефят копър, джоджен, боб, моркови и прасковите. Лукът няма да узрее, с трайни за зимата глави.

# 562
  • Мнения: X
Да се надяваме на юли, август и септември.
Попо/роро Simple Smile, супер ягодки! При нас череши за ядене има, зреят, но има и много загнили на клонките.
Успях да засея още зелен фасул. Засях късното зеле и алабаш. Покрих лехата с найлон. Да видим какво ще излезе. Разпръснах малко ситна слама между ягодите (моите са 30 корена). Тъкмо започнах да торя пипера и пак заваля, колкото да ме изгони от градината. Плевих си лука от семена. Миналата година направи хубави глави. Засяла съм 4 сорта, уж един ранен, друг късен, но вървят едновременно. На праза май му харесва времето, гледам, че се е прихванал и расте. Имам магданоз за рязане, миналогодишния го изскубах, като си оставих малко за семена. На негово място - копър. Охлювите продължават да ми атакуват тиквичките. Едната е останала почти без листа. Явно отровата не е силна.

# 563
  • Мнения: 31
Вълчо, зеленчуковата ми градина е в Топчии.

# 564
  • На Дунава
  • Мнения: 268
При нас сякаш леко понамаляха дъждовете. Вчера успяхме да ходим из градинката, без галошите да стават по кило от полепналата кал.
Махнах всички репички (егати лютото!), за една седмица след разреждането бяха станали колкото кайскийки! На тяхно място сложих семе на тиква Хоккайдо (благодаря на Camino и всички включили се за съветите!). Вкъщи на терасата успеваемостта ми с никненето на тиквите и на боба е много слаба. Дано на открито имам повече късмет.
Спанакът го махнах на 90%. Оставих тук-таме по някое коренче да прави сянка на новозасетите семенца червено цвекло и жълт морков.
Манголдът преди седмица беше с едни мънички листенца, а снощи го открих гигантически! Обрах всички листа на височина към 3 см над почвата, останалото - да продължава да расте и дава листна маса. Напълних един голям плик маголд, който мих и бланширах до среднощ. За да получа на края една шепичка манголд за фризера! Ето това е момента, в който рационално мислещите, които не се вживяват на тема био и колко е важна връзката със земята, се плясват по челото и казват, че ще продължат да си го купуват от магазина готов измит, изчистен, нарязан и замразен за 75 цента, вместо да бачкат сумарно 5-6 часа да получат същото. Но аз не съм от тях  Mr. Green
За първи път в живота си вчера колтучих домати и ми беше огромно удоволствие! Със съжаление открих, че собствениците са набучили доматения разсад в много мързеливо изкопани, плитки дупки, и той стърчи с ясната форма на кубче от саксийката над земята. Отгоре са го заровили, като са направили купчинка над земята, но не си е работа така. Донатрупах почва, доколкото можах, но вероятно ще се отмива, и ще трябва да повтарям многократно. В тяхна защита мога същевременно да добавя, че са минавали да торят с овча тор.
Колорадските бръмбари пак бяха многобройни, а поколението им - вече излюпено и плъпнало навсякъде. Собствениците са оставили кофи с вода в началото на всеки ред, минаваш, събираш в шепа, и ги пускаш да плуват. Само механична борба, очевидно обречена, да видим ще има ли картофи накрая. За момента растенията изглеждат добре, въпреки гадинките.
Много си личат градинките с ентусиазирани наематели! Окопани, пригледни, растенията обрани, вижда се, че има стопанин. Но може би поне 30% изглеждат непосетени нито веднъж. Бурените са по-високи от картофите (които са най-високи и многолистни за момента). За съжаление съседите от едната ми страна са такива, непосещаващи... Колко ли сган ми се прехвърля от там. Това е положението.
За всеки случай след изнервящия ден на работа, след 3 часа  в градинката бях като нова! А синът ми за първи път в живота си поиска да яде спанак! Помислих си, че ми се е причуло!  Hug Хубав ден!

# 565
  • Мнения: X
Bibiana_, вероятно е късно, но ако сред картофите растат тикви, бръмбарите бягат. Много приятен разказ   bouquet!
За зеления фасул - никой ли не консервира? Искаше ми се да споделите колко часа стерилизирате и дали бланширате преди това.  Praynig

# 566
  • Мнения: 4 587
Ами то стерилизирането на бобови, гъби, месо и риба е над два часа варене, за какво му е предварително бланширане? Само част от веществата ще заминат с водата.
Ние бланшираме съвсем за малко, колкото да поомекне, с цел да заема по-малко място във фризера.

# 567
  • Мнения: 363
дам, аз също така съм правила зелен фасул, във вряла вода, потапяш за няколко секунди и вадиш, после отцеждаш, нареждаш в пликчета и във фризера Simple Smile

# 568
  • Мнения: X
Вълк, Киша,   bouquet, имам книжка, в която пише, че ако се бланшира, може после да се стерилизира 1 час. Ох... ще внимавам повече с варенето (ако има какво, когато му дойде времето). Може пък да е имало скрито кипене и от това да ми е омекнал фасулът, а може и заради сорта. Това се чудех.

# 569
  • Мнения: 1 350
Alys, аз не бланширам зеления фасул. Начупвам го, пълня бурканите, слагам по кафена лъжичка сол във всеки буркани доливам с вода. На огнището ври два часа.
Загубих надежда за реколта тази година. Всички растения са застинали и не помръдват. Само луците, морковите и боба се чувстват добре.

Общи условия

Активация на акаунт