(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 229
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Малко съм се наплашила, че не мога да се справя с репичките. Имало е години, когато все червиви бяха и се бях отчаяла. После една година бяха много хубави, пак от тези дългите. Миналата година нито една, като наказание и тази горе-долу добре Simple Smile.
Другата ми слабост са тиквичките. Дано станат. Пак експериментирам. Купих семена за дългите, които се режат. Ужасно бавно поникнаха, охлювите опасоха първите и опитах с пепел, със захлупване..., ама видях едно петно на едно листенце и реших, че при захлупването им е влажно, а нощно време е студено и наръсих с химия. Всяка сутрин първоначално намирах по една голяма шепа лакомници, сега по-малко, но въпреки химията има наядени листа.
Зеленият ми фасул никне, но има също наядени листа (или някой го хапва, или нещо не му е добре). Може би ще засея още зрънца за всеки случай, пък после ще разреждам.

# 541
  • Пазете Гор
Зеленият фасул търпи сгъстяване, не му се плаши да разреждаш. По Торлашко слагат в гнездо по половин шепа бобчета, ама вярно - за вейков боб. После сключат колците на три гнезда заедно, а колците са дълги - става като вигвам на сиуксите.

Ако изкарам краставици тая година - ще танцувам джига гол до кръста в центъра на който град кажете. Много плужек бре!

Снимките ти, alys, показват освен другите хубости, също и колко паша очаквам да има за пчелите. Аз разчитам основно на ливадна паша плюс един дол с акации, кестени и липи. Набавил съм буркани, капачки, клиенти, почистихме помещения, центрофуги и казани и чакаме!

# 542
Ужас, всичко е в листни въшки и охлюви. Тази година май нищо няма да си хапваме от градинката.

# 543
Куркума, благодаря! Може би около градините ви има близко ливади и охлювите и техните събратя се прехвърлят с лекота в градините. Но със сигурност влажното време си казва думата. А от пчели не разбирам изобщо, но и ние разчитаме на тревата за двете овце, които гледаме Simple Smile. Минавало ми е през ум да имаме кошери, но само като идея.
Забелязвам, че най-много боледуват ябълките и черешите, след тях са крушите и прасковата. Джанките са позавързали, а по-стойностните сливи нямат по нито един плод. Кайсията горе-долу държи фронта. Завързала е 3-4 кайсии и вероятно ще успеят да узреят. Вече са с нормална големина. Един комшия се опита да ни даде съвет, че на младо дръвче първата или първите години се обрулвали плодовете...  newsm78, ама не ми звучи логично.
Gerundiq, лоша е снимката с праза, но тази година заложих на сигурно, т.е. купих разсад. Май засега никой не го яде. Когато дойде време за колтучене на доматите, винаги хвърлям в пътечките на праза. Предпазвало от червейчета. Да видим дали ще стигнем до домати изобщо.

# 544
Куркума, и аз така.
За краставиците де, не за танца.  Wink

В неделя и тиквички посях, направо в земята, отгоре захлупих с импровизиран парник, да не влизат гадовете поне отстрани. Въпреки че едните краставици ги изядоха  както си бяха под туби.  #Cussing out

И пак се замислям за повдигнатите лехи, дали има по-малко плужеци там?  newsm78

# 545
Ако изкарам краставици тая година - ще танцувам джига гол до кръста в центъра на който град кажете.

Отгоре или отдолу до кръста...  Laughing  
Тази година я пиша експериментална за домати и пипер... Обещавам да опиша всички глупости, които успея да сътворя с тези две култури с все снимков материал...  Laughing
Краставиците всяка година тръгват зле и някак оцеляват колкото за салатата и таратора...
Добре, че не се изхранвам със земеделие...  Laughing

нова, голите охлюви се крият в почвата... Като нищо ще се появат, както в повдигнати лехи, така и под тубите... Такава напаст видях оня ден в съседска градина, та чак гледах и не вярвах на ушите си... Привечер се бяха появили със стотици, големи и тлъсти като кебапчета и отваряха уста по-голяма от на малкия ми син (а той яде всичко - зелено, узряло и от колците)...

# 546
Zdravejte,
Parvo se izvinqvam za latinicata , no pi6a ot telefona ,razvali mi se komputara... az sam savina1096 . Zabravila sam si parolata I ne moha da vlqza sas staroto si ime. Da sse pohvalq imam domatki I krastavi4ki. Uhuuuu mn sam dovolna. 6t pusna snimki.

# 547
  • на пъпа на Златията
Приятели,
Боледувах та съм зарязала градината. Заминавам да видя какво ще направя.

Забравили сте  вар и син камък при саденето нали? Сега наръсете във вадите .суха вар и син камък . , преди дъжд.Щото какво поливане в тия дъждове.  

При тия дъждове растенията искат тор. Земята е измита.
Разтворете една препълнена лъжица , азотен тор . Напръскайте и веднага после мийте с чиста вода. Добре измивайте !
Докато започнете да миете азотния тор ще измори всички въшки. Ефекта след седмица.

Това е за бързо.  За превантивно действие листен тор!! !

Имам разсад  за пипер и домати , . Стелт ще звънна .

Изчезвам . Отчет след седмица.

Напръскайте с цигарена вода . Кой е луд да яде цигарени листя? 

Последна редакция: ср, 04 юни 2014, 10:25 от rorik

# 548
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ако изкарам краставици тая година - ще танцувам джига гол до кръста в центъра на който град кажете.

Отгоре или отдолу до кръста...  Laughing  
...
Добре, че не се изхранвам със земеделие...  Laughing

палавница  Mr. Green
за второто си мнооого права  Hug забавляваме се със всичко, сеем, садим, пикираме, пресаждаме... но сега мога да оценя колко много работа и грижа е земеделието. и когато е за прехрана ...  Hug

# 549
# 550
savina1096, всеки сайт има опция за забравена парола... Виж тук къде трябва да кликнеш и ще ти я изпратят на имейла от регистрацията ти...

С листна тор пръсках пипера и с цитрусова настойка, и с пепеляна вода, и с нийм, и предстои с чесън и те така де, ще редувам...  Laughing  Листната тор се ползваше само преди цъфтеж, нали? Нещо такова съм запомнила, иначе растенията си хвърлят цвета и тръгват да хвърчат...  Laughing  Заредих кокошите акита да се осмърдяват... Съпружеството не ще да пикае в бурканче за да си наторя доматките сиромашките...  Laughing

# 551
  • на пъпа на Златията
Не забравяйте , като измрат въшките да измиете с истинско сапунче - домашен , или оня немския течен - биото

# 552
... но сега мога да оценя колко много работа и грижа е земеделието. и когато е за прехрана ...  Hug

Точно това обяснявах тези дни на мъжа ми, вече направо ми се виждат евтини зеленчуците на пазара.

# 553

Още като се заговори за затопляне на климата се опитах да прогнозирам някои неща, за температурите, за дъждовете и растенията, които ще гледаме, за опита който трябва да натрупаме.
Реално климатичните пояси се местят на север и тук идва субтропическият. За плужеци и охлюви изобщо не ми е минало през ума. Ще изровим от странство рецепти за гозби с градински охлюви, а плужеците? А малките бели?
  Сега излязох да се разходя. Намерих гъби челядинки, видях налягали жита от дъждовете. И един си изхвърлял строителни отпадъци парчета бетон и мозайка в чували от сезал. И смок на единия чувал.
А пред блока на стъпалата - мъх. Мъх не съм виждал по нашия край от малък.

# 554
  • Варна-София
Рорик, чакай, чакай, не изчезвай!
Първо, да оздравяваш! Подскажи дали с нещо не можем да помогнем - все някой ще е патил от същото.

За азотния тор - какъв да е? Карбамид или селитра?
И в колко вода разтваряме препълнената лъжица?

Чудя се дали ще се повлияят щитоносните въшки по кората на прасковите?

Последна редакция: ср, 04 юни 2014, 11:34 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт