Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 3

  • 360 156
  • 1 494
  •   2
Отговори
# 1 170
  • Мнения: 1 954
За керамичните покрития:
За съжаление те представляват полимери от същата група (на флуороетилените), смесени с керамични частици, заради което са по-устойчиви на триене от прибори, но незалепващият ефект идва от полимера в сместа и той носи със себе си абсолютно същите проблеми като тефлона, а именно разпадане при високи температури. Тези полимери са много сложни структури и при нагряване отделят субстанции – една част в самата храна, друга като газове. Те буквално се разпадат на съставните си групи и на десетки съединения, в това число и PFOA.

# 1 171
  • Бургас
  • Мнения: 10 675
Момичета вреден ли е този тиган,купуван е от Рино, от алуминий с покритие? http://babakoleda.snimka.bg/daily/obshti.906784.37137690

Аз имах два тигана на Тефал - Уок и оребрен и двата ги изхвърлих.
След тях взех този - https://www.aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=138&pid=80050&sgid=138 и съм доволна от първите няколко опита с него. За това се реших да си купя и голям 28 см - https://www.aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=138&pid=80 … 4477&sgid=138, и тава за печене - https://www.aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=65&pid=946 … 94476&sgid=65

# 1 172
  • Мнения: 1 793
Да се има в предвид, че тези от линковете на Мария са с керамичното покритие, за което е писала Юлия само един пост по-нагоре.

# 1 173
  • Близо до морето :)))
  • Мнения: 319
Здравейте, отдавна не съм следила темата. Имам въпроси, ще се радвам да ми помогнете.
След дълго проучване и четене , основно тук си взех съдове на Силит - в т.ч. комплект тенджери Силит-силарган, тиган уок на Силит с Cera protect  покритие, тиган грил Силит - Дурадо, отново с Cera protect и един по-малък тиган пак с Cera protect покротие.

От тенджерите съм изключително доволна, но от тиганите изобщо. Явно аз бъркам някъде в експлоатацията, защото абсолютно всичко залепва, а такава реклама ми направиха в магазина. Уж прочетох подробно инструкциите, слагам малко мазнина, защото не можели без такава да се използват......но отново всичко залепва и са  ужасни за употреба, даже съм решила да отида и да ги върна всичките накуп. Искам да ви попитам, как точно ги използвате, защото явно проблема е в мен, и не съм разбрала нещо, защото всички сте изключително доволни, а при мен неща не са точно така нещата.

Имах големи очаквания и бях много щастлива когато се прибрах с всичко купено , но останах страшно разочарована...

Ще се радвам да ми дадете  някакви насоки Simple Smile

# 1 174
  • Мнения: 1 381
Имам тенджера под налягане Силит-силарган и след четири годишна употреба с и без капак, реших да си взема и такъв тиган.
http://www.wmf.com/de/brat-und-servierpfanne-28cm-professional.html
Става и за фурна. Купих му допълнително и капак. Изключително доволна съм. Видях че от други серии имаше и по-евтини, но не смеех да рискувам, заложих на лично проверено  Naughty

# 1 175
  • Мнения: 727
Ползвам едни стоманени тенджери на Икеа повече от 2 години. Едва миналата седмица, докато пазарувах, прочетох, че дъното им е от алуминии между два слоя стомана. Едната от тях преди време я бях забравила на котлона с вода, която беше извряла и дъното стана на черни точки. В последствие след няколко измивания се махнаха, но се чудя дали това е нарушило стоманеното покритие и как да разбера дали е така? Въобще, стоманено покритие може ли да се наруши с времето и в резултат да се отделя алуминии в храната? И друго се чудя: има ли стоманени съдове, чието дъно да е само от стомана, т.к. за повечето съдове, за които съм чела информация пише, че имат и слой алуминии? 

# 1 176
  • Мнения: 373
Да се има в предвид, че тези от линковете наэ Мария са с керамичното покритие, за което е писала Юлия само един пост по-нагоре.
      Не са ли безвредни, защо  тогава пише : За производството и пакетирането им се използват рециклируеми материали, не съдържат PTFE и PFOA

# 1 177
  • Мнения: 1 793
Някъде из темите беше обяснено, че керамичните покрития, които не издържат на високи температури, все пак не са подходящи, защото покритията не са достатъчно издръжливи и наночастички от тях преминават в храната.
Ще се опитам да намеря постовете или някой да ме поправи, ако греша. Имаше една-две потребителки, които много ги разбираха нещата, но явно вече не четат. Sad

# 1 178
  • Мнения: 1 954
Някъде из темите беше обяснено, че керамичните покрития, които не издържат на високи температури, все пак не са подходящи, защото покритията не са достатъчно издръжливи и наночастички от тях преминават в храната.
+ 1

# 1 179
  • Мнения: 733
Здравейте! Моля да ми препоръчате марка производител на качествени емайлирани съдове с разумна цена, доколкото е възможно това. Благодаря!

# 1 180
  • Бургас
  • Мнения: 5 800
Момичета, дайте мнение за този комплект на ELO  Praynig

# 1 181
  • Мнения: 1 954
Здравейте,
Предварително се извинявам, ако въпросът ми не е за подходящата тема.
Обмислям да си закупя тиган и на единия, който съм избрала/Бека/ е дадена препоръчителна температура  от 250 градуса.Знае ли някой как мога да определя температурата при положение ,че на стъклокерамичния плот деленията за котлон са до 9-та степен.Питах познат инжинер от фирмен сервиз и той ми каза, че степените регулират мощността, а не температурата.Не искам да рискувам с неправилна употреба, защото смятам, че при по-висока температура от препоръчваната керамичното покритие става вредно. newsm78

# 1 182
  • Мнения: 733
Здравейте, моля да ми кажете съдовете на Купроемайл Шумен качествени ли са? От всичко, което прочетох се насочих към грозничките ретро тенджери, заради сравнително най-безопасното готвене и съхранение на храна. Търсих да е българско, не китайско, срещам и руски, на повечето дъната не са гладки, а леко изпъкнали в средата, а гладки предпочитам. Моля за отговор, много ми е важно, а старите съдове плачат за контейнера.

# 1 183
  • Мнения: 239
За какво са ви тези съдове с незалепващо покритие, след като изискват мазнина? Използвам чугунени тигани и стоманени тенджери без никакво покритие. Слагам много малко мазнина след загряване и храната не залепва, вкусна и здравословна е.
Има и не скъпи стоманени съдове. Хром-никел Силистра имат много добри и здрави стоманени тенджери, тигани и други съдове на прилични цени. Имам някои неща от тях и съм изключително доволна.

Търся грил тиган. Някой има ли опит с тези два тигана:

Fissler:
https://www.amazon.de/Fissler-steelux-premium-induktion-Edelstah … illpfanne+fissler

Le Creuset:
https://www.amazon.de/Creuset-20054000000400-Grillpfanne-quadrat … words=grillpfanne

# 1 184
  • Sofia
  • Мнения: 3 495
И аз готвя с много малко мазнина в чугунен тиган и нищо не залепва. Палачинките стават много бързо. Омазнявам като слагам капчица олио в средата и върху нея изсипвам сместа Simple Smile Много съм доволна и мисля да взема и грил тигана от Лава.

Общи условия

Активация на акаунт