"Песен за огън и лед" - 8

• 31 683
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
  • Русе
и според мен най-силното защото Мандърли лично кара всеки Фрей и Болтън да яде от пая.

И за мен това. Така се вписва идеално в баснята за плъха готвач, с която Мартин ни запозна в началото на нея книга. Този подход го ползва сравнително често той. По същия начин по-рано наблегна на законите за гостоприемството и тяхното спазване, за да ни хвърли в лицето Червената сватба. Изобщо занапред ако се види включване на някакво сказание, неспоменавано преди, знайте, че след известен брой страници ще четем неговото възпроизвеждане в реално време Simple Smile

# 451
Имали са план, Оберин и Доран. Планът е включвал битка с Планината.  
Доран това го казва в отговор на Обара, която го пита кой ще им поднесе главата на Тайуин Ланистър.
Оберин откровено каза на Тирион, че е очаквал той самият да е в окови и обвинен в отравяне. Толкова.
Остава поле за интересни спекулации. В сериала Оберин говори за отмъщение при всяка възможност. И в разговора със Серсей от миналия епизод също. Дали планът е успял, не знаем. Доран затова не предприема нищо. Чака резултати. И се чуди какво се случва. Изведнъж ми станаха много по-интересни.

Мартелите са скрития ми коз за развитие на събитията, на останалите им обърнахме твърде много внимание дотук.
Затова тръпна какъв каст ще спретнат това лято, Доран трябва да е актьор от калибъра и с магнетизма на Тивин.

# 452
  • Варна
и сам се тъпче с огромен кеф с тях - по 2 или 3 парчета от всеки пай изяжда сам
дори дебелата Валда изяжда по-малко
имаше и нещо, в репликите, които казва - безкрайно двусмислено
и освен това са огромни пайове - като колело на фургон всеки

+
Цитат
Лорд Мандърли беше толкова пиян, че се наложи четирима силни мъже да му помогнат да излезе от залата.

— Трябва да чуем песен за Готвача плъх — мърмореше, докато залиташе покрай Теон, подпрян на рицарите си. — Певец, я изкарай за Готвача плъх.

# 453
Точно така с Фрей пая. Убедени сме заради горепосоченото. Дори не се съмняваме.

А когато експерта по отровите, чиято сестра и деца са зверски убити по заповед на Тайуин пристигне в чертога непрестанно говорещ за сестра си и за отмъщение, предполагаме че е отишъл от куртоазия.

Оберин обещава на Доран, че отива да събори по-голямото момче, на Тирион казва, че е очаквал да е на негово място. Подхвърля небрежно, че баща му няма да живее вечно, по начин от който Тирион настръхва. Тирион го предупреждава, че са подслушвани, на Оберин не му пречи, дори обратното. Празно бравадо ли е това? За Оберин говорим, все пак. Искал е да се знаят намеренията му, да бъде обвинен след смъртта на Тайуин, да поиска двубой срещу Планината, да го убие и да се прибере в Дорн. Имат Мирсела за заложник, не биха посмяли да го спрат.
А баба Олена и Тирион му откраднаха момента.
А отрови ли го накрая? Кой ли знае?

Да обсъждаме ли Мартелите сега?
Доран едва ли би се вързал на Егон. Или не?

# 454
  • Варна
Да ги обсъдим.

Цитат
А когато експерта по отровите, чиято сестра и деца са зверски убити по заповед на Тайуин пристигне в чертога непрестанно говорещ за сестра си и за отмъщение, предполагаме че е отишъл от куртоазия.

Никой не твърди такова нещо.
Оберин е казал на Доран, че отива да търси двубой с Планината, защото цитата за по-голямото момче означава точно това и не е някакъв паралел с Тивин.

Планината е силен и голям, а Оберин е бърз като водна змия, побеждавал е и по-големи.
Оберин иска да се знае, че смъртта е отмъщение/справедливост за Елия. (Подозирам даже, че ако не беше дрънкал толкова по време на двубоя, можеше и да е жив Confused)

Абсолютно не му е в стила да отрови Тивин и Тивин да си умре без да знае защо. Това е можел да го направи по всяко едно време преди години.

Коя е подозираната отрова? Тази като на Джон Арин ли? Има ли намеци, че трупът на Арин също се е разложил бързо?

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 18:39 от Хексе

# 455
В плана му е било не само да се разбере, но и да участва в процеса след смъртта на Тайуин, и да си тръгне след двубой с Планината, което е възможно заради Мирсела. Права си, не би изпратил анонимна отрова и Тайуин да свърши като Джон Арин.
Дълго са се приготвяли, Доран е мозъка на операцията, и нищо чудно заради това да е пратил Оберин в Цитаделата да изучава отрови. Отровата за Тайуин е могла да бъде модифицирана като тази на Планината и да умира бавно и мъчително, знаейки от кой и защо му се случва това. Така го разбрах аз.
Изпипан план, но и най-изпипаните планове се провалят.

От друга страна...много ми приличат на камикадзета с Куентин, въпреки че са съвършено различни. Куентин се самоуби, а Оберин....загина от прекалена самонадеяност. Когато четох за първи път побеснях. Толкова сигурна бях, а така нелепо се развиха нещата.
Куентин помогна на развитието на сюжета с това, че спаси драконите. Момичетата ще ги видим догодина. Прекалено малко знаем за тях все още.

# 456
  • Варна
Искаш да кажеш, че планът е бил да отрови Тивин и после да бъде съден? newsm78

Доста несигурен план. Най-малкото очевидно отровата е специална, толкова, че човекът да умира поне два дни след като е отровен и то така, че да не разбере за това.
Но дори да допуснем, че е хванат или си признае и бъде съден, каква е гаранцията, че точно Планината ще му е противник?
Планината е "куче" на Тивин и ми се струва, че ще приеме заповеди само лично от него. Можеше да пратят някой друг рицар, като нищо можеше да е Лорас предвид омразата между Мартел и Тирел.

# 457

Коя е подозираната отрова? Тази като на Джон Арин ли? Има ли намеци, че трупът на Арин също се е разложил бързо?

Уж Вдовичата кръв, която Пайсел спомена по време на процеса и дори обясни как функционира, без да има довод.
На Джон Сълзите на Лис ли бяха? Никой не е споменавал тялото на Арин. Това е другото интересно. Не се споменават телата на Джофри и още повече на Робърт, който умира от рана в стомаха. Въпреки че смърдеше преди да умре, не е споменавано нищо за тялото.
Но Пайсел също изреди Вдовичата кръв в списъка с отрови, които му откраднали. Ако някой друг се е възползвал ще е безумно иронично. Стрелата в корема може и да е била услуга.

# 458
  • Варна

Но Пайсел също изреди Вдовичата кръв в списъка с отрови, които му откраднали. Ако някой друг се е възползвал ще е безумно иронично. Стрелата в корема може и да е била услуга.

Най-вероятно ще бъде използвана в следващите книги. Mr. Green

Защо точно тази отрова се смята , че е използвана. Защото Тивин е бил в тоалетната ли? Laughing

# 459
  • Русе
Абсолютно не съм съгласен за това за Оберин. Той търси справедливост по неговите разбирания, не само едното отмъщение чрез убийство. Затова и сграбчи шанса за дуел с Планината, а не просто да го конфонтира извън кадър, както му се приписва за Тивин. Целта му беше да убие Клегейн, като първо го принуди да признае стореното. Чрез това признание автоматично ще се спре и на Тивин. В никакъв случай планът му няма да е да убие първо котарака, а след това да се дуелира с лапата.

Единственото, което служи в полза на теорията за отравянето, е разложението на тялото на Тивин и това, че се забави в тоалетната. В столицата е горещо и влажно (морски град), тялото нито е замразено, нито нищо, но за сметка на това е оставено да престои седем дни, преди да стигнем до сцената със смрадта в септата. Как няма да смърди? Още повече, че е с пробит корем, което мигновено предоставя достъп на бактериите от храносмилателната система останалата част от тялото, а последствията от това са добре известни.

Колкото до по-продължителния му престой в самотната стаичка, това може да значи и да, и не. Може просто да е имал запек човекът Rolling Eyes . Основна причина да се съмнявам е често срещаната и нормална за човешкия организъм реакция на „разтоварване“ в мига на смъртта, която предполагам би била предотвратена от неестествени сили (визирам отровата, която запечатва организма на човек абсолютно и той накрая умира от натравяне със собствените си отпадъци).

Всички фактори ги интерпретирам като противоречащи на теорията за отравянето и не виждам някаква по-солидна база за нейното доказване, поне не много повече от това за какви ли не други теории. Естествено, допускам възможността да греша и при по-късно разкриване на нови данни (в книгите или в сериала) ще си го призная.

Коментарът ми е в сила за преди 3 нови, написани по време на чаткането му Simple Smile

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 19:22 от Koronis

# 460
  • Варна
За Грегър Клегейн не съм била права.
Церсей го е извикала, още преди Тирион да поиска съд чрез двубой.

Цитат
— Той има това право, ваши благородия — напомни тя на съдиите. — Нека боговете отсъдят. Сир Грегър Клегейн ще се изправи от името на Джофри. Той се върна предната нощ в града, за да повери меча си на служба при мен.

Цитат
— Ако търсиш сира, много си закъснял — рече Поливър. — Той беше в Харънхъл, но сега не е. Кралицата го повика.

# 461
  • Русе
Да, нали гледа да предугади всички възможни ходове на Тирион. Логично би било да се опита да използва съд чрез двубой и тя се застрахова с най-добрия й възможен поборник, като същевременно подкупва неговия такъв.

# 462
И аз щях да кажа, че Планината служи на всички Ланистъри - или поне на тези, чиито заповеди го радват.
Не съм съгласна, че Оберин е самоубиец. Куентин - да, той е смотаняк, но Оберин е прекалено самовлюбен и прекалено много харесва живота си, за да стига до самоубийство с цел отмъщение. Съгласна съм, че той е от хората, които когато отмъщават, ще държат това да е известно и да очи в очи.
Не се доверявайте на думите на Писел. Имаше ли описание как отровите биват откраднати, че нямам спомен? Ако няма такова, то е много вероятно той да си го измисля и самият той да ги използва. Писел е долно псе.

# 463
  • срещу двата комина :)))
да ви отклоня малко от темата, някой чел ли е това  newsm78

http://www.bard.bg/book/?id=1269

# 464
  • Варна
И аз щях да кажа, че Планината служи на всички Ланистъри - или поне на тези, чиито заповеди го радват.
Не съм съгласна, че Оберин е самоубиец. Куентин - да, той е смотаняк, но Оберин е прекалено самовлюбен и прекалено много харесва живота си, за да стига до самоубийство с цел отмъщение. Съгласна съм, че той е от хората, които когато отмъщават, ще държат това да е известно и да очи в очи.
Не се доверявайте на думите на Писел. Имаше ли описание как отровите биват откраднати, че нямам спомен? Ако няма такова, то е много вероятно той да си го измисля и самият той да ги използва. Писел е долно псе.

Когато обръсва брадата на Пицел:
Цитат
Тирион беше отвратен.

— Вържете го и го отведете — заповяда той. — Хвърлете го в някоя от черните килии.

Повлякоха го през разбитата врата.

— Ланистър — застена той, — всичко, което направих, беше за Ланистър…

След като го махнаха, Тирион обходи лениво стаите и прибра още няколко шишенца от рафтовете му.

Общи условия

Активация на акаунт