Седмокласникът се стяга финални метри да пробяга- тема №44

• 33 418
  • 729
  •   1
Отговори
# 255
  • Карлово

Вече си имам четиринадесет годишен дангалак. Да ми е здрав и по-малко ядове да ми докарва.

Здраве и успешно представяне на предстоящиете матури пожелавам на момчето. Влизане на първо класиране по първо желание. newsm59

# 256
  • някъде ... тук ...
Фран, няма значение вече, затова е и с дребен шрифт Simple Smile
Като се прибрахме след празниците се чудех защо не ми излиза темата в нови отговори, видях, че ми липсва поста, а и прочетох полемиката за безсмислените постове Peace

Много ми се ще да сме нормална държава, децата да учат нормално, да не се налага задължително допълнително обучение, а и много съм против всякакви курсове и уроци... Така или иначе в края записах Радо на курс, щото се поддадох на всеобщото мнение, че и баща му само дуднеше - не можеш да му висиш на главата, не успяваш да му помагаш достатъчно и т.н. Да видим. Успокоява ме, че не се целим в високия клас гимназии.

Благодаря Ви, момичета!   bouquet

# 257
  • Варна
ЕлиТ, честито на порасналото ти момче.  nbirthday  Жив и здрав да е и успех на 21-ви и 23-ти.
Аз няма да спирам моя хубостник, по-добре да си е на училище, че в къщи много се размотава. Иначе и той ми каза, че някои деца от класа му следващата седмица щели да отсъстват, за да се подготвели по-добре.

# 258
  • София - Рим и обратно
Жив и здрав рожденик, да си намери късмета, където и да учи    bouquet:.
То и ние не се целим във "високия клас", но с тези космически балове, децата преливат навсякъде. Аз вече тотално се обърках как да ги редя тези училища Crazy.

# 259
  • София
Ооо, да, как да не помним някои "Вида".. Mr. Green Забравя ли се ? Чистосърдечно си признавам, че преди  да се падне на децата текстът през 2010, не бях чувала за  Иван  Джуренов. Като го прочетох тогава, се чудех дали въпреки разясненията на някои от архаизмите децата ще схванат думи като главяване, спотирен, прикня и т.н. Помня, че точно в тази година се  родиха  и завидно количество литературни бисери от рода на:
Вулица = Вилица;Вида= баба Вида; клепало=аларма; Когато се съблякох, всички ме познаха;Вида оправила баща си, а после и коня му; ромейци=румънци или роми; северци=северняци и т.н..
Да се смее ли човек или да плаче? Laughing Cry

Дано тази година текстът  за преразказ бъде ако не лесен, то поне разбираем за децата. Защото едно е да пропуснеш някое по-детайлно описание и да го предадеш съответно  по-лаконично от необходимото, съвсем друго е да имаш бели петна, защото не си разбрал изначално части от текста.
Кафенце с мед, редите така, както са ви по ред желанията, а отивате там, за където стигне. Дори  да е наясно човек, че  изкараният бал най-вероятно няма да стигне на детето за желани училища и паралелки Х, У или Z, в пъти по-добре е да ги напише  най-горе, нищо не губи. Просто детето ще е класирано по по-долно желание. Проблемен е обратният сценарий - неупоменато училище заради предварителни сметки, че балът за него не стига  или пък неправилна подредба... И после се оказва, че балът би стигнал за нещо по-желано, но неупоменато или поставено на грешната позиция,  ама връщане назад няма.Та с две думи - паралелки се редят в реда, в който ги желае детето, от най- исканото надолу,  а пък после -  каквото му отреди късметът.

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 16:11 от пенсионирана русалка

# 260
Русалке, разсмя ме от сърце с тези бисери, не бях ги чувала  Laughing

# 261
  • София
Русалке, разсмя ме от сърце с тези бисери, не бях ги чувала  Laughing

E, да, нормално, не те е касаело тогава, докато аз  подгоних тогава девойката и почнах да я питам дали някой от цитираните в пресата  бисери не е случайно  неин.. Joy

# 262
Честит рожде нден на теленцето на ЕлиТ ! Да е жив и здрав, да има късмет в живота. Защото късмета е нещо много важно, нали? Те и на Титаник пътниците са били здрави, ама като са нямали късмет...

Ох, като говорите за преразказ ми се свива сърцето.... на мойто чаве му е слабото място там. Сега е на пробен при учителката по български.  С надежда очаквам да видя как е оценила преразказа  му.
Дано й се отпуснат от сърцето една-две точки отгоре, че да добие и той малко самочувствие. Напоследък преразказите му са се закотвили на 29 точки и не мърдат от там. Но дори и този резултат него го радва и така добива една увереност която му помага да си подобри писането. Похвалите и вдъхването на увереност в децата правят чудеса.
А това за Вида- първата година с този формат ли беше, или преди него имаше Череша с алени сърца??? И изобщо - от колко години е този формат? Май наистина е време да го посменят  Twisted Evil

# 263
  • София
Преразказ имаше и по стария формат, когато тестът беше с 50 въпроса. .. Peace Тоест и преди 2010 с прословутата "Вида". Помня, че през 2009 дадоха  "Заложна къща". Разказът с петела  на Станислав Стратиев беше май през 2011.  През 2012 беше  този  за бабата с котките, а миналата година - "Акулата".

Иначе  форматът по БЕЛ се смени за  седмокласниците  през 2010 и от тогава не е пипан(ако не смятаме пробутаването на някое задание PISA за промяна).  А този по мат бе сменен веднъж през 2010 (пак два модула беше като настоящия, но общо с 30 задачи) и още веднъж през 2012 (два модула, но вече с 24 задачи общо, сред които и такива от типа PISA).

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 16:40 от пенсионирана русалка

# 264
точно така, от Заложна къща насам е така, а преди това беше разсъждение върху произведение. Или по-точно съчинение разсъждение. Помня годината с Ангелинка - беше непопулярен  разказ и много деца се затрудниха. Смътно си спомням и единия ми племенник писа съчинение  на приемния си изпит, ама по кой разказ беше... губи ми се.

# 265
  • София
Добре де, как са ги решили децата тия 50 задачи? Имало ли е шестици тогава?

# 266
  • София
Пълна шестица нямаше, освен   присъдените служебно  на първенците на националния кръг на олимпиадата.  Peace Отличници имаше, естествено,  но не и толкова много, колкота са през последните години. И баловете за прием бяха доста по-ниски. Момичета влизаха в езиковите с минимален  бал около  31-32, което сега е  напълно невъзможно. Което съвсем  не значи, че приветствам идеята за подобна сложност на задачите...

# 267
ЕлиТ, поздравления за рожденика! Да е здрав, много щастлив и да му се сбъднат желанията!

Biborana, страхотен резултат! Браво!

Моята щерка от няколко дни повтаря, че на 19 и 20 няма да ходи на училище - да се наспяла и да се пазела, да не се разболее.  Joy Склонна съм да се съглася.
Започнала е обратно броене и сутрин ме уведомява колко дни остават. Joy

# 268
  • София
Резултати от Регалия по БЕЛ на последния пробен изпит

http://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/probni-izpiti_7kl.html

# 269
  • Русе

Моята щерка от няколко дни повтаря, че на 19 и 20 няма да ходи на училище - да се наспяла и да се пазела, да не се разболее. 

Да ти кажа има логика в това - при нас целият клас бил болен.  Shocked
Излязоха и нашите резултати по БЕЛ от ПИ. 57т. на теста 29,5 на преазказа. Общо оценка 5,518. Има 6-7 отлични оценки. Доволна съм и се успокоих вече. Тя също, макар да повтаря постоянно "Мислиш ли, че съм подготвена?" Laughing

Общи условия

Активация на акаунт