Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 180
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 975
Toчно така - като пример, който просто съжалих, че споделих, защото така и не разбрахте какво исках да кажа с него, а вместо това започнахте да се подигравате.

# 976
  • София
Не работата й тежеше на Марта, а отношението, което получаваше от мъжа-търтей, който не попипва, но критикува. Защо децата били боси например - директно бих го попитала защо наистина са боси и не ги е обул, къде е блял. Само че тя си мълчи и си трупа ли трупа и накрая излива безброй сълзи.

Янечек, напълно разбираемо си написа всичко, просто вече започна да звучи грозно тая борба за равенство и 50:50. И аз съм в семейство, където работата се споделя, но намирам за напълно нормално жена, която обича съпруга си, да пожали гърба му. Щом го прави, значи си го е заслужил и той пък те жали за други неща.
Също напълно разбирам и дивата зайка, мъжът й съвсееем не звучи като търтей и направо й се учудвам на стоическото търпение към грозните нападки.
Дами, не е задължително всичко да е точно 50 на 50 и няма нищо лошо жената да има неща, които само тя върши, както и мъжа.
Щастливите семейства си личат, независимо кой мие банята у тях.

# 977
Toчно така - като пример, който просто съжалих, че споделих, защото така и не разбрахте какво исках да кажа с него, а вместо това започнахте да се подигравате.

Янечек, ставаше дума за другия пост, който се закачи за твоя. Защото едно е да не се прави 1 нещо и то не защото е "женско", друго е да се използва като причина за всички дейности. Излезе, че високите жени нито могат да си хванат щипките, нито мопа, нищо, дано са си взели ниски мъже, че иначе не ги виждам тези къщи...

# 978
Е, една жена винаги има избор. Да бъде Кейти от разказът примерно. Wink
А пък Марта също има избор да си дигне чукалата и да стане "ненавижданата бивша" с трите деца, чиято снимка да бъде ритуално изгорена. Hug

Животът е низ от избори, които трябва да се правят.

Това е чиста илюзия. Хората често нямат избор, т.к. са изкривени и осакатени с определен тип възпитание от ранна възраст. Не става въпрос дори само за материалните проблеми и решаването им- те са по- леки, дори и у нас. Емоционалното пречупване понякога е непоправимо.

...Унизително е отношението на самата Марта към нея си.... Интерпретацията, че Мартин казал еди-какво си, и значи трябва да се направи Еди-що си е само в нейната глава, повярвайте ми. Липсват побой, насилие и пр., психоатаки някакви и лоши, обидни думи, че да е унижение от страна на Мартин.
Peace
Именно. А това е плод на домашно възпитание в определен тип ценности и поведение- самоувреждащо едно, такова.

По принцип, четейка разказа, останах с впечатлението че в един момент, на доста места, той й казва да спре да прави това-онова и пр.
Не знам, може и да сте прави. Но според мен не очаквай съжаление от друг човек, ако сам се нагърбваш с всичко. И по-горе rabit го е казала, че прекрасно може и сама, но оставя мъжа си, казвам ви гои аз като човек, който.........ами идентифицира се малко с образа на Марта  Confused

Имам същите наблюдения от житейския опит, сблъскал ме точно с подобни житейски съдби. И професионално и лично имам доста лични истории пред себе си. Основната причина човек да се чувства някак, ако не е вързан и заключен, си е самият човек- начина на възприятие, на реакция, поведението му, приемането на едни неща и отказ да се приемат други.
На мен ми иде не да удуша Мартин, а да набия два шамара на Марта в този случай. Правила съм го не физически и това помага повече от цъкането с език и съжаленията. Освен ако вече не е тотално късно и човекът не е вече фатално увреден.
Като не е Мартин, ще е Джеймс или Петър, като не са мъжете, ще са децата /на които също човек може доброволно да се превърне в роб, в свой и техен ущърб, разбира се/, колегите, чиято работа ще върши, ще й е гадно, ще се чувства пак унизена, но няма да има смелостта за "Не"-то.

Последна редакция: пт, 16 май 2014, 08:55 от Judy

# 979
  • София
Е, една жена винаги има избор. Да бъде Кейти от разказът примерно. Wink
А пък Марта също има избор да си дигне чукалата и да стане "ненавижданата бивша" с трите деца, чиято снимка да бъде ритуално изгорена. Hug

Животът е низ от избори, които трябва да се правят.

Това е чиста илюзия. Хората често нямат избор, т.к. са изкривени и осакатени с определен тип възпитание от ранна възраст. Не става въпрос дори само за материалните проблеми и решаването им- те са по- леки, дори и у нас. Емоционалното пречупване понякога е непоправимо.

Като не е Мартин, ще е Джеймс или Петър, като не са мъжете, ще са децата /на които също човек може доброволно да се превърне в роб, в свой и техен ущърб, разбира се/, колегите, чиято работа ще върши, ще й е гадно, ще се чувства пак унизена, но няма да има смелостта за "Не"-то.

Съгласна съм. Затова много пъти подчертавам, че човек сам трабва да прави изборите си, а те включват казването на "не" и "стига" в даден момент.  Peace

# 980
Стига като дете да е имал поне минимална такава възможност. Познавам жени, които са до такава степен смазани от най- ранна възраст, че им е нужна много външна помощ, за да го направят. А проблемът им е в това, че дори нямат сили и смелост да си я потърсят...

# 981
 Не казването на "не" в даден момент, а още в началото. В семейството всички имат нужда както да допринесат всичко да върви гладко и да услужат на другарчето, така и да релаксират и да пазят здравето, гърба, кръста, психиката си.
 Затова няма такива работи - един  да подрежда багажа и после съответно да чува "нима си ми забравила гащите" и да извършва  всички останали нискоквалифицирани дейности а другия да се кефи с палене на огън и точене на ножове. Докато не се свърши всичко няма тън-мън и всички сядат ЕДНОВРЕМЕННО на масата. И това важи както за извънредни ситуации, уикенди, посрещане на гости и прочие, така и за обикновен ежедневен живот с всичките му съпътстващи неща за отмятане
.
 Ние прислуга нямаме, няма и да имаме, следователно - никой не може да лежи, докато другия се труди.

А пък това, че ако домакинската работа не ти доставя удоволствие до оргазъм, значи си мързелива - не на мене тия Grinning

# 982
  • Пловдив
Както казваше баба ми "Мъж, прасе и куче - както си ги научиш" Joy Joy Joy Joy Joy

# 983
  • Galaxy 13197853088
И за жената важи.

# 984
Това е израз, който са ползвали едно време жените, които не са искали да бъдат предмет. Нещо като защитна реакция, имали са нужда да вярват в това, за да оцелеят психически.

Важи за всеки човек, нарича се промиване на мозъка или психически тормоз.

# 985
За всеки човек важи, ... според както е възпитан от малък. Примерът с Мартина е показателен за погрешно възпитание- проблемът е насаден от родителите. Не всяка жена ще се подложи на това и ще устиска, че и три деца ще роди и гледа. Само научената да живее по този начин би го сторила и пак не всяка ще остане в тази позиция. Зависи от степента на увреда, както писах и по- преди.

# 986
Излезе, че високите жени нито могат да си хванат щипките, нито мопа, нищо, дано са си взели ниски мъже, че иначе не ги виждам тези къщи...

Не излезе, аз специално уточних, че не деля хората по пол, а за прането не съм съгласна, защото за високите е много по-удобно да простират, освен ако въжетата не са ниско.
Свекърва ми е много висока жена и за нея също е ужасно мъчение да се изгърбва на стандартната мивка, с годините се получават болки в кръста, колкото и да не ви се вярва.
Разбира се, не означава, че ниските хора сме джуджета-слуги, но бихме могли малко да отстъпим за някои неща. А висок човек може да свали и закачи завесите без стол, докато аз освен върху стол, трябва да стъпя и на трикрако столче отгоре, което вече е оспано за живота. Знам, че по-рядко се перат пердета, отколкото чинии, но и никога не съм пресмятала дали не се минавам с малко повече работа.
Между другото на лагерите, на които ходи синът ми, момчетата се оправят много по-добре, докато момичетата явно не са нучени дори банските да си изперат сами и треньорите им се карат да се засрамят, защото хем са момичета, хем пълни мърли.

# 987
"...не деля хората по пол..."

"... хем са момичета, хем пълни мърли."

Последно?

# 988
Не се заяждай, а прочети целия пример.

# 989
Вкъщи има 2 работи, които предизвикват истинска неприязън - миенето на чиниите у мен и миенето на WC-то от страна на мъжа ми. Затова сме си ги разпределили - аз нямам против да мия WC-то, мъжът ми, със скромния ръст от 1,87, няма против да мие чинии. Понеже на мен тоалетната ми отнема няма и 5 мин. през 2-3 дни, 1-2 пъти седмично се включвам при чиниите.

Общи условия

Активация на акаунт