Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 567
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 270
  • тук-там
Продължаваш да не виждаш по-далече от носа си...А за явния расизъм да не говорим. И ти, и мъжленцето ти сте една отживелица от миналото. И понеже пишеш, че ако мъж изкарва по-малко пари не можеш да го уважаваш, я ми кажи при тази хипотетична, но твърде вероятна ситуация какво ще правиш:
Все пак знаем, че мъжът ти е преминал 50 годишна възраст, и опасността от инсулт/инфаркт се е увеличила значително. Ако утре получи инсулт и се инвалидизира и остане без никакви доходи, ще спреш да го уважаваш ли?

Не е, и няма как да го знаеш!
Няма да спра да го уважавам, още по-малко пък да го обичам....
Просто спри да се напъваш... Аудиторията ти е в друг подфорум!

Относно "изкарването" на пари и друг път сам го казвала...
Не е важно дали в момента ги "изкарва" - ще се оправим и без тях, но ми е важно да знам, че може и има желание да го направи - нали - акъл..туй онуй... Иначе и аз мога да свиря на китара, ама ...файда йок! Освен за купони, де.... Peace

А, да и докато си млад, не е зле да помислиш за 50-те години, щото ..нали..
За уважение говорим..., не искам да си мисля, че многообичната ти жена ще се чуди кой  да намери ....за ..... Peace

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 01:39 от Wild_rabbit

# 271
А ако жената е примерно лекар със заплата 600лв, а мъжа пазач в банка със заплата 1600? Пак ли така?

И какво като е лекар?

Ами това заплащането не релевантно на качеството на труда, особено у нас, но и другаде. И това че единия партньор може да е по-ниско платен, но да е изложен на по-голям стрес. Така че не виждам каква е справедливостта той да "доработва" у дома. Мъж, жена или който и да е. Може пък да искам да доработвам по себе си. Четене, гледане на филми, писане на постове в бг-мама...

# 272
  • София
А ако жената е примерно лекар със заплата 600лв, а мъжа пазач в банка със заплата 1600? Пак ли така?

И какво като е лекар?

Ами това заплащането не релевантно на качеството на труда, особено у нас, но и другаде. И това че единия партньор може да е по-ниско платен, но да е изложен на по-голям стрес. Така че не виждам каква е справедливостта той да "доработва" у дома. Мъж, жена или който и да е. Може пък да искам да доработвам по себе си. Четене, гледане на филми, писане на постове в бг-мама...

Чакай малко сега - да погледнем собственият ти пример по-горе - смяташ, че някой ще дава на някого заплата от 1600 лв. само, за да си клати краката ли? И то в България? Хайде помисли пак. Неудачен ти е примера отвсякъде. А и в крайна сметка, ако не искаш да получаваш българска заплата и да бъдеш третиран като български съпруг (съпруга), ей го де Терминал 2. Wink А докато си в БГ си важат българските правила - изкарваш по-малко пари от партньора, вършиш домашната работа. Изкарваш колкото него - делите си задълженията. Изкарваш повече - той я върши. Да не забравяме и варианта с домашната помощница, ама никак да не го забравяме. Като ти е стресираща работата - наемаш си домашна помощница и си почиваш с краката на масата пред телевизора вечер, а събота и неделя ходиш на излет с приятели, вместо да търкаш пода на килера. bowuu

# 273
Wild-rabbit, ако ще се омотаваш в лъжите си, недей да лъжеш толкова много. Laughing Laughing
Съвсем добронамерен съвет.

# 274
  • тук-там
Wild-rabbit, ако ще се омотаваш в лъжите си, недей да лъжеш толкова много. Laughing Laughing
Съвсем добронамерен съвет.

Явно.... Интересно ми е къде точно съм излъгала....

# 275

И какво като е лекар?

Чакай малко сега - да погледнем собственият ти пример по-горе - смяташ, че някой ще дава на някого заплата от 1600 лв. само, за да си клати краката ли? И то в България? Хайде помисли пак. Неудачен ти е примера отвсякъде. А и в крайна сметка, ако не искаш да получаваш българска заплата и да бъдеш третиран като български съпруг (съпруга), ей го де Терминал 2. Wink А докато си в БГ си важат българските правила - изкарваш по-малко пари от партньора, вършиш домашната работа. Изкарваш колкото него - делите си задълженията. Изкарваш повече - той я върши. Да не забравяме и варианта с домашната помощница, ама никак да не го забравяме. Като ти е стресираща работата - наемаш си домашна помощница и си почиваш с краката на масата пред телевизора вечер, а събота и неделя ходиш на излет с приятели, вместо да търкаш килера. bowuu

Еми тези пазачите по банките, точно си клатят краката. Не знам как ги назначават там, обаче това правят, човек. Докато лекар взема една трета от тяхната заплата. Много ми е точен примера!
Това правило за бг домакинствата кой го каза? Някое наци ли?

Не искам някой непохватен прислужник да ми пипа Фабержето или да ми омазни с пръсти плочите на Джанго, така че не съм фен.

# 276
  • София
Не мога да повярвам, че прочетох коментари от жени, че за тях е неприемливо да видят мъж с леген и да простира, докато го гледат! Че и Той беше написано с главно Т на едно място.
Не сме в праисторията, нито в патриархата.
Щом аз мога да се видя с леген, значи и той може. Щом аз мога да простирам прането на всички вкъщи, значи и той може.
Ако в даден период единият прекарва повече време вкъщи - разбирам, че е редно да поеме по-голяма част от домакинските задължение. Като пример - в момента аз си почивам 6-те почивни дни, а мъжът ми - не. Естествено, че няма да го чакам да се върне, за да зареди миялната или да простре, примерно. Ама и двамата да сме вкъщи по едно и също време, а аз да обикалям около него, седящ на дивана пред телевизор, с парцала - няма как да стане.

# 277
  • тук-там
Не мога да повярвам, че прочетох коментари от жени, че за тях е неприемливо да видят мъж с леген и да простира, докато го гледат! Че и Той беше написано с главно Т на едно място.
Щом аз мога да се видя с леген, значи и той може. Щом аз мога да простирам прането на всички вкъщи, значи и той може.

Еми,  приеми, че има и такива... ooooh!
Щом той може да ти построи къща, значи и ти можеш...Щом той може да ти поправи колата, значи и ти можеш...Щом той може да те защити от няколко надрусани индивида, значи и ти можеш....Щом той може да поеме "изхранването"  и на внуците, значи и ти можеш...
Дали?.. Вярно ...всичко е общо....Ама само до задълженията..
Защо все се опитвате да наврете мъжете, там където не им е мястото, не мога да разбера....
Да, ще простре и ще изпере - може го - правил го е и ще го прави - когато се налага - дали на мен ще ми стане по-добре?
Определено не! 
Аман от криворазбрана еманципация....

Отделен е въпроса ако го бива само с легена и простирането!  Peace

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 02:08 от Wild_rabbit

# 278

Щом той може да ти построи къща, значи и ти можеш...Щом той може да ти поправи колата, значи и ти можеш...Щом той може да те защити от няколко надрусани индивида, значи и ти можеш....Щом той може да поеме "изхранването"  и на внуците, значи и ти можеш...
Защо все се опитвате да наврете мъжете, там където не им е мястото, не мога да разбера....
Да, ще простре и ще изпере - може го - правил го е и ще го прави - когато се налага - дали на мен ще ми стане по-добре?
Определено не! 

И колко мъже могат да се изправят срещу няколко опасни (пияни, надрусани, рецидивисти) и да не си го отнесат? Жена - ако не са решили да я изнасилят - няма да отнесе чак такъв бой, защото и няма да я вземат на сериозно. Мъжът ще му дръпнат един бой, както си му е реда. Пък защитавал те бил. Да построи къща може и една жена - парите не са мъжки и женски. Отделно колко хора могат да си хранят и внуците, било то мъже или жени - малко! Да не отваряме скоба за това дали е полезно за внуците (или ако са малки внуците - порасналите ни деца)

# 279
  • София

Еми,  приеми, че има и такива... ooooh!
Определено не!  

Отделен е въпроса ако го бива само с легена и простирането!
Peace
Съдейки по отговора ти, виждам, че не си ме разбрала изобщо. Говорих принципно за задълженията у дома и за равномерното им разпределение, независимо че Мъжът ще се разхожда с леген.
Щом за теб простирането от мъж е криворазбрана еманципация, ОК.
А и просто изразих дълбокото си учудване и не виждам защо скачаш така.

Последното изречение ще го пропусна. Прекалено грубо ми е. А и така или иначе, твоето мислене е твърде далечно от моето, за да водим какъвто и да е диалог по темата.

# 280
  • тук-там
И колко мъже могат да се изправят срещу няколко опасни (пияни, надрусани, рецидивисти) и да не си го отнесат?
- Малко, много малко, ама си струва да ги познаваш, нали?
Да построи къща може и една жена - парите не са мъжки и женски.  - със собствените си две ръце... от ...до...айде, бе?
Отделно колко хора могат да си хранят и внуците, било то мъже или жени - малко! - Така е! Да не го омаловажаваме....
Да не отваряме скоба за това дали е полезно за внуците (или ако са малки внуците - порасналите ни деца)... въпросът е, че ако решиш можеш, не че ще го направиш... Аз също съм против "готовото"

# 281
със собствените си две ръце... от ...до...айде, бе?

Е аз къща съм строила със собствените си... пари (общите ни, няма 30 процента, няма дроби). По същата логика вместо да чистиш си плащаш на помощница. Каква е разликата? Имаш - плащаш. Физически жените са по-слаби - по-малко тухли или камъни можем да отнесем от А до Б. Това значи, че за да компенсираме мъжете за една построена къща трябва да я обгрижваме до живот? Една къща цял живот ли се строи? Колко мъже строят къщи сами?

Ако хората са опасни - все тази колко е смел партньорът ти. Иначе и аз мога да се репча на пияни момчета в дискотека.

За внуците се разбрахме.

# 282
  • София
Строенето на къща и защитата от нападение са ежедневни дейности и сериозни ангажименти!
Направо като Пипи се зачудих какво ще правя на острова без енфие.  Thinking
Сетих се за любима приказка.  Mr. Green
Скрит текст:
Колко му е да излезеш там с легена на балкона, да пуснеи едно копче на пералнята, миялната, фурната, прахосмукачката, ютията....Друго си е да строиш къща ежедневно, пък да защитаваш съпругата ежедневно, пък да храниш внуцитееее отпреди да са се родили....

# 283
Строенето на къща и защитата от нападение са ежедневни дейности и сериозни ангажименти!
Направо като Пипи се зачудих какво ще правя на острова без енфие.  Thinking
Сетих се за любима приказка.  Mr. Green
Скрит текст:
Колко му е да излезеш там с легена на балкона, да пуснеи едно копче на пералнята, миялната, фурната, прахосмукачката, ютията....Друго си е да строиш къща ежедневно, пък да защитаваш съпругата ежедневно, пък да храниш внуцитееее отпреди да са се родили....

А и понеже си нямаме друга работа, нали, сме ежедневно по дискотеки и гета, пълни с разни субекти, от които сме под непрекъсната заплаха. Затова и си търсим партньор бодигард, който същевременно да пази и дома ни от нападение на орки и върколаци! Както и другите домове, които партньорът ни строи с годините, понеже обичаме да се местим на всеки два месеца за разнообразие.

# 284
  • София
Направо като Пипи се зачудих какво ще правя на острова без енфие.  Thinking
Сетих се за любима приказка.  Mr. Green
Скрит текст:

А и понеже си нямаме друга работа, нали, сме ежедневно по дискотеки и гета, пълни с разни субекти, от които сме под непрекъсната заплаха. Затова и си търсим партньор бодигард, който същевременно да пази и дома ни от нападение на орки и върколаци! Както и другите домове, които партньорът ни строи с годините, понеже обичаме да се местим на всеки два месеца за разнообразие.
Как можа да забравиш внуците? Crossing Arms
Хората отрано са си направили план кой ще поеме и този ангажимент. Така де - трябва да има справедливост в разпределението на задълженията.  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт