Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 529
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 255
Wild Rabbit, не ми отговори на въпроса за свиренето на китара. Но ще попитам друг един:

Мастурбирането мъжка или женска работа е?

Ти правиш ли го, или само твоят мъж?

# 256
  • София
Мъжка работа няма. Има такава, за която нямам физика, и това много рядко ме проваля, защото такава работа изниква много рядко.

Аз под "мъжка" и "женска" работа разбирам такава работа, която е по-приятна на жената или на мъжа. Какво имам предвид - мъжа ми в момента строи една пергола в двора. Работи с дърворезачка и всякакви други инструменти. Мога и аз да върша това, но не ми харесва. По-ми-харесва да готвя примерно, така че, ако трябва да избираме кой да скове перголата и кой да сготви междувременно, то е ясно разпределението. Но продължавам да твърдя, че ако хората внасят поравно пари в семейното гнездо, за да не се чувства никой от тях "прецакан", трябва да си наемат домашна помощница. Другият вариант е да си разпределят задълженията по равно, но доколкото разбрах, не е такъв случаят на авторката.

# 257
  • тук-там

Не разбрах това да или не е  Laughing
А какво смяташ за хората, които живеят в апартаменти и нямат подобни задължения? И там ли жената да върши всичко по домакинството, а мъжът... да чака?

Да, бе...имам си 1 дка градинка - стой да гледай - голя мерак беше..
Сега за апартаментите и градския живот - имам и такъв..- предимно есенно-зимен период.
Ми какво да кажа - ето един нормален ден:
7.00 - звъни та звъни....Ставам, слънчо ме чака с кафето..пием, аз дремя...малката дава целувки и отпрашва към училище..
Гладя риза и панталон, той прави закуска...
Той тръгва в 7 и 45. Аз се "контя" до към 8 и15. Работа до 17.30
В къщи  - той към 15.00 - 16.00, аз към 18.00.
Той- компютър- работа пак, де- аз комп - БГ-мама - да видя какво сте сътворили -
Към - то 19.00 спретвам нещо за ядене - до към 20.00 е готово. Вечеря и от там всеки го дава свободно.
Боклук - миялна - пералня - децата! Все някак и те трябва да си заслужат манджата. Peace

За горния пост - моята заплата е 30% от тази на мъжа ми. Не мисля, че това оказва някакво значение, поне в нашия "индивидуален" казус. Peace

# 258
  • тук-там
Wild Rabbit, не ми отговори на въпроса за свиренето на китара. Но ще попитам друг един:
Мастурбирането мъжка или женска работа е?
Ти правиш ли го, или само твоят мъж?

Миличък, под достойнствието би ми било  да го правя самичка, при положение, че има тооооолкова много кандидати, надявам се и за него....ако се наложи....ако се е налагало....ако се налага.... Peace

Дрънкай там и не му мисли много.... нали който пее..бла..бла.-.. Peace

# 259
  • София
За горния пост - моята заплата е 30% от тази на мъжа ми. Не мисля, че това оказва някакво значение, поне в нашия "индивидуален" казус. Peace

Ако заплатата ти е 30% от тази на съпруга ти, трябва да си доработваш вкъщи. Няма как. Wink Домашният труд също струва пари...Но от друга страна, ако съпругът ти няма против да си делите домашните задължения, при положение, че не докарваш дори половината от дохода му, толкова по-добре за теб! Peace

П.С. Независимо под каква езикова форма ще е облечен, "мъжка", "женска" работа, когато жената докарва значително по-малки доходи от тези на съпруга си, е честно да върши и домакинската работа. Другият вариант е да не работи за символичен доход, сравнен с този на мъжа, а да е домакиня. В крайна сметка, ако трябва да си наемеш домашна помощница, ще платиш за което, нали?

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 00:56 от Popule

# 260
Точно това и си мислех, че ще ми отговориш.  

Или не си признаваш, или той наистина си мастурбира сам, щото жена му да се  държи като слугиня едва ли е много възбуждащо за него.

# 261
Какво имам предвид - мъжа ми в момента строи една пергола в двора. Работи с дърворезачка и всякакви други инструменти. Мога и аз да върша това, но не ми харесва. По-ми-харесва да готвя примерно, така че, ако трябва да избираме кой да скове перголата и кой да сготви междувременно, то е ясно разпределението.

Абсолютно съм съгласна. В друго семейство ще има други предпочитания и ако няма конфликт в предпочитанията на партньорите - идеално, иначе  неприятната за двамата работа е въпрос на договорка.

# 262
  • тук-там
Точно това и си мислех, че ще ми отговориш.  

Или не си признаваш, или той наистина си мастурбира сам, щото жена му да се  държи като слугиня едва ли е много възбуждащо за него.

Ма, признах си, бе... Не си вникнал... Joy

P.S.  Слугините, пардон, помощничкте са 2, и определено не са много възбуждащи - един път и ти да уцелиш. Mr. Green

По това време не се ли вадят картофите? Или там нещо друго... newsm78

# 263
Кои са тези много кандидати? Май шавлива ще си паднеш.

А за помощничките май послъгваш, или 2 са малко.

Ти сама си написала че всяка сутрин ставаш да гладиш дрехите на мъжа си, щото той е с вързани ръце. Къде са помощничките тогава?

# 264

Ако заплатата ти е 30% от тази на съпруга ти, трябва да си доработваш вкъщи. Няма как. Wink Домашният труд също струва пари...Но от друга страна, ако съпругът ти няма против да си делите домашните задължения, при положение, че не докарваш дори половината от дохода му, толкова по-добре за теб! Peace

П.С. Независимо, под каква езикова форма ще е облечен, "мъжка", "женска" работа, когато жената докарва значително по-малки доходи от тези на съпруга си, е честно да върши и домакинската работа. Другият вариант е да не работи за символичен доход, сравнен с този на мъжа, а да е домакиня. В крайна сметка, ако трябва да си наемеш домашна помощница, ще платиш за което, нали?

Е какво става, ако е обратното? Ако мъжът има по-нисък доход?

А ако жената е примерно лекар със заплата 600лв, а мъжа пазач в банка със заплата 1600? Пак ли така?

Това е отделна тема, но жената като майка си губи 2 години от кариерата, съответно да влезе в ритъм с работата като се върне и т.н. е многократно по-ощетена от мъжа в професионално отношение. Това се отразява понякога на заплатата и, и оттам за капак, мъж който би могъл да и натяква, че той е този с кинтите.
Няма таков филм с доработването...

# 265
  • София
А ако жената е примерно лекар със заплата 600лв, а мъжа пазач в банка със заплата 1600? Пак ли така?

И какво като е лекар? Да не би да е хванала господ за шлифера? Вкъщи си е жена - съпруга и майка. И ако мъжът й носи повече кинти, а не е лекар, ами сори. Да е станала като него. Същото важи и за обратния вариант, ако жената носи повече кинти, мъжът трябва да върши домашната работа. Така е честно.
Домашната работа струва пари, разберете го това най-после.
Ако искате да не я вършите, трябва да наемете някой да я върши вместо вас.

# 266
  • тук-там
Кои са тези много кандидати? Май шавлива ще си паднеш.

А за помощничките май послъгваш, или 2 са малко.

Ти сама си написала че всяка сутрин ставаш да гладиш дрехите на мъжа си, щото той е с вързани ръце. Къде са помощничките тогава?

Ха....слънце, моля те,....естествено, че аз го гладя.....та това е толкова интимен акт... да докосваш дрехите, които той после той ще надене върху трицепсите си...или бицепси бяха.. newsm78
Помощничките чистят, готвят когато трябва и пазаруват.  А, да и пресаждат цветя и други ...подобни, щото аз не разбирам...

Как ли пък не съм "пуснала" при себе си мъж, който и ще се глади самичък...
Аз да запаля ли косачката или.....само да я милвам.....
Аман от пе...раси!

# 267
  • тук-там
И какво като е лекар? Да не би да е хванала господ за шлифера? Вкъщи си е жена - съпруга и майка. И ако мъжът й носи повече кинти, а не е лекар, ами сори. Да е станала като него. Същото важи и за обратния вариант, ако жената носи повече кинти, мъжът трябва да върши домашната работа. Така е честно.

Ей това винаги най-много ме е ....изкарвало от релси...Какво значи "домашна работа" . Нали всички го правим за да се чувстваме добре в къщи? Какво значи кой колко "изкарва"?
Аз "изкарвам" малко, но това, което мъжът ми изкарва е донякъде и моя заслуга...Не малка, бих казала...
Това пък за децата - поредния мит! Айде де - родили сме по 2 деца...
В къщи никой не прави нещо, което не му е по "вкуса".....И винаги всичко е направено! Но, когато чистя или готвя, знам за кого го правя и ми е кеф, доколкото долавям същото се отнася и за останалите......домашни любимци.
Е, щерката малко се дърпа с боклука, ама...взе да и харесва и на нея. Laughing Като види после мама ухилена.....

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 01:16 от Wild_rabbit

# 268
Продължаваш да не виждаш по-далече от носа си...А за явния расизъм да не говорим. И ти, и мъжленцето ти сте една отживелица от миналото. И понеже пишеш, че ако мъж изкарва по-малко пари не можеш да го уважаваш, я ми кажи при тази хипотетична, но твърде вероятна ситуация какво ще правиш:

Все пак знаем, че мъжът ти е преминал 50 годишна възраст, и опасността от инсулт/инфаркт се е увеличила значително. Ако утре получи инсулт и се инвалидизира и остане без никакви доходи, ще спреш да го уважаваш ли?

# 269
  • София

Ей това винаги най-много ме е ....изкарвало от релси...Какво значи "домашна работа" . Нали всички го правим за да се чувстваме добре в къщи? Какво значи кой колко "изкарва"?
Аз "изкарвам" малко, но това, което мъжът ми изкарва е донякъде и моя заслуга...Не малка, бих казала...
Това пък за децата - поредния мит!

Домашна работа означава готвене, пране, простиране (сушене в сушилна), чистене, гладене, миене на чинии (зареждане на миялна), сменяне на чаршафи, бърсане на прах, чистене на врати, кухня, бани, плотове, ключове за лампи, дръжки, контакти и пр. нормалните неща за вършене, без които едно домакинство би изглеждало като кочина - тегава и времеемка, тъкмо свършиш и пак трябва да я почваш. Ако "изкарваш" малко, казах вече, честно е ти да вършиш домашната работа. А ако е толкова незначително малко, то има ли смисъл да работиш? От една страна, ако работиш само за собствен кеф, да се облечеш, да излезеш да разменяш клюки с колежки и да се самозалъгваш, че правиш кариера, ама без финансови измерения (егати и кариерата), трябва да положиш малко усилия и да дадеш своя принос в семейството, чрез вършене на домашната работа. От друга страна, ако сте си насмогнали на масрафа, наемате домашна помощница и градинар и въпросът е приключен.

Общи условия

Активация на акаунт