Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 413
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 420
Домакинската работа е задължение на всички, които живеят в този дом - мъже, жени, деца.

Ти пита ли комшиите? Важно било. Поне тези, които виждат балкона ви.

# 421
Тъкмо щях да допълвам, че работата е и по- дебела, т.к. с леген на терасата прането се прибира от синовете, кофата с боклука е техен ангажимент, прахосмукачката в стаята им- тоже. Всеки си прибира чиниите от масата, всеки помага при сервирането.

# 422
  • Канада
Моите момчета са на 7 и отсега си знаят за стаята и леглата, и мръсните дрехи в коша за пране.

Въпреки че аз чистя, поддръжката на тяхната стая е важна.

# 423
Тъкмо щях да допълвам, че работата е и по- дебела, т.к. с леген на терасата прането се прибира от синовете, кофата с боклука е техен ангажимент, прахосмукачката в стаята им- тоже. Всеки си прибира чиниите от масата, всеки помага при сервирането.
Пък моя син от две години мие прозорците и прахосмучи, все пак е абитуриент, няма за кога да го жаля.
Иначе прибирането на дрехите от прането, понякога зимата зареждането на сушилнята, прахообирането, ежедневното пазаруване, изхвърлянето на отпадъците, прибирането на стаите и зареждането на съдомиялната е зачислено както на сина, така и на щерката. Освен това правят салата и готвят аламинути.
А и освен това синът шие на машина, а дъщерята от две години ми пробутва един свой малък гоблен да го избродирам.

# 424
  • София
... а пък мъжът ми простира, сменя памперси, глади  Mr. Green, а когато работя вечер - поръчва и вечеря (не умее да готви).
А завареното положение беше пълна трагедия.

# 425
  • София
Всъщност на малко мъже работата им е наистина натоварена, няма какво да се лъжем. Приказки с колеги, кафенце, спокоен обяд, малко сърфиране из нет-а и се прибират... страшно уморени.
А жена им - цял ден си е клатила краката, дам.

ooooh!
Ами сигурно на малко мъже работата им е натоварена. Явно затова тия, дето ми работят, само се чудят как да се скатаят...Що за разсъждение е това, Не се сърди?!

# 426
 Съвсем нормално ръзсъждение си е. Общо взето, колкото на работещата жена работата и е натоварена, толкова и на работещия мъж.

Цялата работа е, че все още се намират някои жени, които така са ги научили, че домакинската работа е женска работа. И ако не се грижат добре за мъжа си, той ще ги смени с друга, дето ще го обгрижва по- добре, особено пък ако е паралия. В чий пост мернах нещо подобно? .

На практика  ако ще да му е готвила първо, второ и трето и да му е гладила чорапите, реши ли,  ще я смени с някоя по-млада хубостница, дето нищо не пипва у дома, защото, за щастие, сега младите жени не са склонни към слугинаж.

Последна редакция: ср, 07 май 2014, 17:23 от Iris04

# 427
  • Канада
Как ще прозвучи на някои, ако ви кажа, че гладя и гащи, и чорапи и спално бельо и ММ като излезе от банята, дрехите го чакат готови да ги облече. Дори му ги подавам за по-лесно

Twisted Evil

# 428
  А ти като излезеш от банята той какво ти подава? Grinning

# 429
ooooh!
Ами сигурно на малко мъже работата им е натоварена. Явно затова тия, дето ми работят, само се чудят как да се скатаят...Що за разсъждение е това, Не се сърди?!

Да, на много малко е истински натоварена, в което не включвам само физическото натоварване.
Като цяло повечето професии позволяват почивки за отмора, приказки с колеги, обедна почивка и край на работното време.
Подобно нещо за жената (поне, доколкото разбирам) няма. 24/7 трябва да е на повикване, ако не от бебе, то от мъж.

И още нещо - много жени работят, и след работно време никой не му дреме, че се прибират вкъщи, че хващат печката, детето, прането... Щото са жени и им е "заложено". Но ако стане дума за мъж - леле, мале, не може, той е работил.
Детегледачката като се върне вкъщи също се води, че е ходила на работа, че и заплатата й често е равна на тази на мъжа й. И тя, по твоята логика, има право да очаква участие негово в домакинството. Но щом си гледа собственото дете, че и пари получава като майчинство, че и все нещо е свършила през деня, не - не било същото, тя е лежала цял ден.

Тъжно ми е че подобни неща чета от жени. Ако беше толкова леко и весело, гарантирам ви, че всички мъже щяха да се натискат за него.

А ти като излезеш от банята той какво ти подава? Grinning

Мръсница  Crossing Arms

Аз така приготвям на детето, понякога. Ама вече се обижда, не била бебе.

# 430
  • Канада
 Grinning, Ирис 04

Не подава нищо.
Чака ме в хубавото легло, с чисто и изгладено спално бельо, измити прозорци, всичко ухае на свежест

Heart Eyes

Twisted Evil

# 431
  • София
Да, на много малко е истински натоварена, в което не включвам само физическото натоварване.
Като цяло повечето професии позволяват почивки за отмора, приказки с колеги, обедна почивка и край на работното време.

И още нещо - много жени работят, и след работно време никой не му дреме, че се прибират вкъщи, че хващат печката, детето, прането... Щото са жени и им е "заложено".

То затуй и толкова им плащат явно...Като ми взема почивки и ми пуши навън по цял ден, знаеш ли каква заплата ще получи и по-точно кога? Като си свърши работата и мина качествен контрол.

А иначе, проблемът си е на жените. Сто пъти казах - ако ще си разхождат само обувките без никакви финансови резултати, няма смисъл да работят. Да си стоят да работят вкъщи, поне има смисъл.
Обаче ако изкарвам толкова пари, колкото мъжа ми, че и повече, знаеш ли кога само аз ще въртя парцала?
Точно никога! Crossing Arms Wink

# 432
Обаче ако изкарвам толкова пари, колкото мъжа ми, че и повече, знаеш ли кога само аз ще въртя парцала?
Точно никога! Crossing Arms Wink

Дам, ама авторката го прави. Затова пита кое го предполага  Simple Smile

Относно финансовия резултат, пак казвам, не винаги има връзка м/у натоварване и заплащане.
А и бракът не се гради на договор за заплата, това са съвсем различни отношения...

# 433
  • Насред хаоса

Колкото до ставането през нощта - ами сори, мили майки, дето сте по майчинство, ама ако мъжът ви работи яко, за да носи пари, оставете го поне да се наспи като хората. Защото едва ли, ако той се размени с вас ставайки през нощта да дундурка бебето, вие ще се размените с него на другия ден и ще отидете да му работите работата, нали? Wink
Извинявай, ама имах колеги преди, на които като им се родиха бебета, се хвалеха как се преместили да спят в друга стая, защото не можели да спят. Каква им беше работата - да си крепят задниците по цял ден на стола в офиса и да сърфират из нета между клюките.  Sick А жените им се стопиха за месеци, на хора не приличаха. Това ли са мъже? Абсолютни лигльовци и егоисти. Та чак питаха мъжа ми "докога реват така тия бебета, уе?!"

# 434
  • София
Извинявай, ама имах колеги преди, на които като им се родиха бебета, се хвалеха как се преместили да спят в друга стая, защото не можели да спят. Каква им беше работата - да си крепят задниците по цял ден на стола в офиса и да сърфират из нета между клюките.  Sick А жените им се стопиха за месеци, на хора не приличаха. Това ли са мъже? Абсолютни лигльовци и егоисти. Та чак питаха мъжа ми "докога реват така тия бебета, уе?!"

Ами те ли са виновни за това, или този, по-скоро тази, която ги е избирала? Wink

Общи условия

Активация на акаунт