Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 415
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 405
А представяш ли си да трябва да излезе на терасата с леген и да го види комшията?  Срааам Crazy ще му се смеят. Истинският мъж бЕга от легена.

Явно по Домова книга ги наблюдават при тях:
- Пешо ап. 2 - ерген - ок
- Гошо ап. 5 - ерген - ок
- Мишо ап. 8 - женен -  hahaha смешен
и т.н.

# 406
Аз само не разбрах как САМ мъж строи къща и как САМ мъж се оправя с няколко нападателя. Ето това ме разби от смях и показва как някои хора пишат ей тъй да не заспят  Laughing

Толкова неинформирано нещо не бях чела наскоро. Тя къщата щото от МЪЖА се строи, пък аз толкова глупаво да смятах, че се наема архитект, пък после да се полагат основи, пък после се строи, пък после вътре се прави. Ама ей го на, ЕДИН САМ САМИЧЪК МЪЖ всичко прави сам  Mr. Green

Дано на wild забравих остатъка от ника, не й се налага да си доказва теорията на живо с нападатели, ако е с мъжа си, че не искам да си мисля какво би се случило Sad, съвсем сериозно. Този мъж, освен, ако няма черен колан или не е тренирал сериозно, не му завиждам  Whistling

P.S. Дори няма да коментирам смешните изказвания за това как на един мъж не му отива да простира или как е мъжествено да държи инструмент. Защото то не е смешно, то е тъжно с какви предразсъдъци живеят някои жени.

# 407
А представяш ли си да трябва да излезе на терасата с леген и да го види комшията?  Срааам Crazy ще му се смеят. Истинският мъж бЕга от легена.

Явно по Домова книга ги наблюдават при тях:
- Пешо ап. 2 - ерген - ок
- Гошо ап. 5 - ерген - ок
- Мишо ап. 8 - женен -  hahaha смешен
и т.н.

Naughty Naughty Naughty не не не
Пешо и Гошо - къде е мамааа?!

# 408
М/у другото в предни теми обикновено готвенето беше жалко и смешно, това с чистенето е някаква нова мода  Simple Smile

Naughty Naughty Naughty не не не
Пешо и Гошо - къде е мамааа?!

И ти си права.
Обаче има и такава порода, която сама се оправя, но после нали прочете - жена му го вкарва в правия път - там нещо беше, че мъжът е такъв, какъвто жена му го направи или нещо от сорта...

# 409
  • Канада
Тази тема не се ли е повтаряла много пъти?/

Simple Smile

В нашето семейство от самото начало негласно се установи ред - аз пера/ никога не бих допуснала съпругът ми да сортира дрехи и да простира/, освен ако не съм болна и на легло.
Чиниите също са моя грижа.
В кухнята си работя само аз и никой друг не пипа там, освен ако не съм наистина в тежко състояние.
Обичам да готвя, обичам хубавата храна и естетиката.
Любимият се включва със скарата, понякога/рядко/ приготвя някои специалитети като гъши дроб на тиган или такива неща.

Чистенето - аз чистя като правило, той помага с тежките неща - прозорци например. Виж банята той я мие основно, аз съм по ежедневната подръжка.
И така.
Никога не бих чакала съпругът си да ми помага за чистене и прочие неща. Обичам дома си и там където отглеждам децата си, трябва да е чисто и приветливо.
Дори и  мъжът ми да не пипваше нищо у дома, никога не бих демонстративно оставила мръсни подовете
мръсни баните и тоалетната и т.н
Не бих го оставила без чисти дрехи и с непрано спално бельо- брррр Confused

ММ е много работлив като цяло. И никога не е стоял  безучастно в дома ни. Може да не се включва ежедневно, но не е и необходимо да го прави.
Защото за мен не е никакъв проблем да поема по голямата част от чистенето.
Освен това тези дейности ги възприемам като фитнес Simple Smile

А и да допълня - домакинската работа не ме кара да се чувствам слугиня - защото го правя първо за себе си, децата си и естествено в крайна сметка и за ММ.

# 410
А и да допълня - домакинската работа не ме кара да се чувствам слугиня - защото го правя първо за себе си, децата си и естествено в крайна сметка и за ММ.

Всеки възрастен човек би трябвало да е така.

# 411
  • София
Оттам нататък, възпитание, отглеждане, хранене, грижи, задължително трябва се поделят между двамата родители. Но тук темата е друга.
О, постигнахме пълно съгласие значи, баш сме си по темата.
Горното включва готвене, пране, простиране и поддържане чистотата на дома, всичко, описано от теб, е грижа за семейството, респективно децата.

Не съм съгласна. Ако жената е по майчинство, тя трябва да се грижи за домашните задължения като пране, готвене и пр. на децата. А след това - домашните задължения за семейството като цяло, ги обсъждахме назад в темата. Извинявай, ама държавата и работодателя заплаща на жената майчинството точно, за да си седи вкъщи и да се грижи на децата. А ако тя изкарва повечето пари за семейството, има вариант бащата да си остане по майчинство. Нищо лошо не виждам. Колкото до ставането през нощта - ами сори, мили майки, дето сте по майчинство, ама ако мъжът ви работи яко, за да носи пари, оставете го поне да се наспи като хората. Защото едва ли, ако той се размени с вас ставайки през нощта да дундурка бебето, вие ще се размените с него на другия ден и ще отидете да му работите работата, нали? Wink

Последна редакция: ср, 07 май 2014, 14:07 от Popule

# 412
Popule, това че жената получава майчинство не означава, че бащата не бива да се грижи за детето. Когато си е вкъщи, не виждам никакъв проблем да го нахрани, да го преобуе и т.н. Не е нужно за всяка дреболия да дири майката. Виждала съм как баща остави нааканото си бебе да чака да се върне жена му. Пробва се да ми го даде аз да го сменям, защото бях единствената жена там, но му обясних, че бебето си има присъстващ родител. И не. Държа го така  Sick

...Колкото до ставането през нощта - ами сори, мили майки, дето сте по майчинство, ама ако мъжът ви работи яко, за да носи пари, оставете го поне да се наспи като хората. Защото едва ли, ако той се размени с вас ставайки през нощта да дундурка бебето, вие ще се размените с него на другия ден и ще отидете да му работите работата, нали? Wink

Първо, доста професии са по-малко натоварени от грижата за бебе.

И второ, жената също е човек, не робот. 24 часова смяна на повикване 7 дни в седмицата нито един мъж не кара.
Не виждам как някой ще е адекватен след 1-2 г. сън през 2 часа, защото не всяко бебе спи по 8 непрекъснато, нали?
Не го жалете на секундата бащата, никой не казва да не спи, а да си организират нещата така, че да има редуване и двамата да получават нормална порция сън. Защото на следващия ден като тръгне заспала да пресича и реакциите й са забавени от липсата на сън, после бащата ще си живее в "блажена" тишина.

# 413
  • София
Popule, това че жената получава майчинство не означава, че бащата не бива да се грижи за детето. Когато си е вкъщи, не виждам никакъв проблем да го нахрани, да го преобуе и т.н. Не е нужно за всяка дреболия да дири майката. Виждала съм как баща остави нааканото си бебе да чака да се върне жена му. Пробва се да ми го даде аз да го сменям, защото бях единствената жена там, но му обясних, че бебето си има присъстващ родител. И не. Държа го така  Sick

...Колкото до ставането през нощта - ами сори, мили майки, дето сте по майчинство, ама ако мъжът ви работи яко, за да носи пари, оставете го поне да се наспи като хората. Защото едва ли, ако той се размени с вас ставайки през нощта да дундурка бебето, вие ще се размените с него на другия ден и ще отидете да му работите работата, нали? Wink

Първо, доста професии са по-малко натоварени от грижата за бебе.

И второ, жената също е човек, не робот. 24 часова смяна на повикване 7 дни в седмицата нито един мъж не кара.
Не виждам как някой ще е адекватен след 1-2 г. сън през 2 часа, защото не всяко бебе спи по 8 непрекъснато, нали?
Не го жалете на секундата бащата, никой не казва да не спи, а да си организират нещата така, че да има редуване и двамата да получават нормална порция сън. Защото на следващия ден като тръгне заспала да пресича и реакциите й са забавени от липсата на сън, после бащата ще си живее в "блажена" тишина.

Тия приказки за това, как жената-майка на бебе също била човек, може да ги продавате на съпрузите си.  Wink Аз съм изгледала две деца без да имам памперси, с ръчна пералня, пране и гладене на напикани и наакани пелени, нямаше готови пюрета, всичко си готвехме сами и пр. и пр. Така че, по-полека с укорителния тон. Като сте решили да имате деца, трябва да сте готови на някои жертви, никой, предполагам, не ви е обащавал, че ще бъде лесно. А колкото до това, че жената трябва да се наспи, има едно много важно правило, което младата майка трябва да усвои - спи се когато бебето спи, независимо през коя част от деня.

Колкото до помощта на бащата, да, като се прибере от работа е добре да помогне с едно друго, да поиграе с детето, да го нахрани или изкъпе, но ако наистина държите на семейството си и на половинката си, пожалете го и него - все пак, той не си е седял на дъ-то цял ден, работил е и има нужда от почивка, имам предвид сън през нощта. А ако самият той предложи да помогне и няма проблем със ставането през нощта и работа на другия ден, какво по-добро от това? Hug

# 414
  • София
... Защото то не е смешно, то е тъжно с какви предразсъдъци живеят някои жени.
Всъщност да, доста тъжна тема, а и отговаря на въпроса, поставен от авторката.

Но освен че сами сме си виновни, голяма вина има и свеки. Аз пак да пробутам една стара графика, според която 53% от българите между 25 и 34 г живеят с родителите си. И мога да бас да се хвана, че става въпрос основно за мъже. Едни добре обгрижвани мъже, бих казала.

Скрит текст:

# 415
  • София
...
 Като сте решили да имате деца, трябва да сте готови на някои жертви, никой, предполагам, не ви е обащавал, че ще бъде лесно.
...

Ето с това съм много съгласна. Даже не знам дали не го заявих дословно на мъжа ми, когато синът ни се роди.

# 416
Тия приказки за това, как жената-майка на бебе също била човек, може да ги продавате на съпрузите си.  Wink

Това са думи на мъжа ми, не мои Simple Smile
Той основно я гледаше в събота и неделя и казваше, че в понеделник-петък на работа си почива повече.

Аз съм изгледала две деца без да имам памперси, с ръчна пералня, пране и гладене на напикани и наакани пелени, нямаше готови пюрета, всичко си готвехме сами и пр. и пр. Така че, по-полека с укорителния тон.

Не ми е укорителен тона. Казвам мнението си по въпроса. Да, без съмнение може да се справи човек сам. И мъж, и жена. Но при двама здрави и прави родители не виждам никаква логична причина да се случва.
Готвили сме си на детето, нито е записвана на кухня, нито е яла готово.
Сега пък са на мода многократните пелени, които се перат, гледам че доста от майките го правят на ръка, така че разликата не е огромна.

Като сте решили да имате деца, трябва да сте готови на някои жертви, никой, предполагам, не ви е обащавал, че ще бъде лесно.

Именно. Интересно само защо това важи само за майката  newsm78
Да, когато е решил, че иска деца, трябва и той да е готов на някои жертви, няма как да очаква, че ще спокойствието преди, има и рев, и ако, и повръщано и т.н., заедно с прекрасните емоции  Simple Smile

А колкото до това, че жената трябва да се наспи, има едно много важно правило, което младата майка трябва да усвои - спи се когато бебето спи, независимо през коя част от деня.

Прекъснатият сън си е прекъснат, дори сумарно да е приблизително задоволителен. А и като чета темата, тая жена нали и трябва да простре, да сготви, да мине прахосмукачка, да изглади дрехите на другото дете (мъжа й) и т.н. Като сметнеш, че и на разходка все пак е хубаво да изведе бебето, то не остава много от деня.

Всъщност на малко мъже работата им е наистина натоварена, няма какво да се лъжем. Приказки с колеги, кафенце, спокоен обяд, малко сърфиране из нет-а и се прибират... страшно уморени.
А жена им - цял ден си е клатила краката, дам.

В крайна сметка да се оправят, една жена, ако иска може да се нагърби с всичко, че и в комшиите да почисти, това е личен избор, но смяната на памперса и храненето и т.н. не е по подразбиране женска работа, това ми беше мисълта.

# 417
  • София
Оттам нататък, възпитание, отглеждане, хранене, грижи, задължително трябва се поделят между двамата родители. Но тук темата е друга.
О, постигнахме пълно съгласие значи, баш сме си по темата.
Горното включва готвене, пране, простиране и поддържане чистотата на дома, всичко, описано от теб, е грижа за семейството, респективно децата.

Не съм съгласна. Ако жената е по майчинство, тя трябва да се грижи за домашните задължения като пране, готвене и пр. на децата. А след това - домашните задължения за семейството като цяло, ги обсъждахме назад в темата. Извинявай, ама държавата и работодателя заплаща на жената майчинството точно, за да си седи вкъщи и да се грижи на децата. А ако тя изкарва повечето пари за семейството, има вариант бащата да си остане по майчинство. Нищо лошо не виждам. Колкото до ставането през нощта - ами сори, мили майки, дето сте по майчинство, ама ако мъжът ви работи яко, за да носи пари, оставете го поне да се наспи като хората. Защото едва ли, ако той се размени с вас ставайки през нощта да дундурка бебето, вие ще се размените с него на другия ден и ще отидете да му работите работата, нали? Wink
Мила госпожо, проблемът си е твой и на евентуалните ти снахи и дъщери, чийто мозък ще промиеш с какво трябвало и какво не трябвало. За останалите семейства ще ти е малко трудно да дирижираш.

Аз няма да ти казвам какво е било разпределението в моето семейство по време на майчинството ми, че ще вземеш да припаднеш. Laughing

# 418
Те, снахите, Елица, едва ли ще се дадат толкова лесно да им се промие мозъка. Най- много да си идат о- време по живо- по здраво, ако някой синковец е възприел този патриархален модел.
Или пък биха се свъртели в такава обстановка, ако имат също подобно възпитание, което, обаче, все по- рядко е налично в западното общество, в което жената е доста самостоятелна и равнопоставена на мъжа.

Как е при вас? Как успявате да се грижите за всичко включително и за себе си без да се чувствате като домашна прислужница  chef и да си щастливеете от този факт? Хайде да поразсъждаваме момичета ( а защо не и момчета  Grinning)

Ами не се грижа сама за всичко. Ако бе така, нямаше да си взимам още едно бебе горница, при това- с претенции на възрастен. Щях да си се грижа "за всичко", но поне за малко хора.

А че у нас битуват такива средновековни размисли по въпроса- така е, битуват в някои семейства. Питаш защо- заради начина на възпитание, единствено, насложен и непроменен от векове, въпреки обективната промяна, която е настъпила в живота на хората, дори и у нас.

Последна редакция: ср, 07 май 2014, 15:50 от Judy

# 419
 Домакинската работа е задължение на всички, които живеят в този дом - мъже, жени, деца.

Общи условия

Активация на акаунт