Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 253
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Ама никой не ти иска съветите, Популе. Всеки си е наредил нещата в семейството така, както го устройва, и не е нужно да даваш акъл кое и как.
П. П. Бая ще се замисля за какво съм му на тоя мъж, ако намира за нормално аз да се гърбя с всичко, а той да седи да се чеше, щото, нали, женска работа не пипва. Че и да се боря да го задържам.  Stop То по отношението и по идващото от самосебе си разпределение си личи кой мисли и го е грижа за жена му и на кого му е все тая колко ще се натовари тя, стига да не закача него за нищо.

Доколкото разбирам, на авторката са й нужни моите съвети, както и тези на всички останали участници. Ние си говорим, тя си прави изводите. А това, че ти бая ще се замислиш...как беше, за какво си му на мъжът ти, е такава демгогщина и двоен стандарт! И какво, ако мъжът ти смята, че прави други неща за теб, за които ти обаче, си сляпа? Искаш ли да ти кажа какво мисли за себе си един обикновен мъж, който си носи всичките пари вкъщи, който не ходи по купони сам, който не кръшка, който се прибира чинно от работа вкъщи и който не е алкохолик? Мисли си, че е най-добрият съпруг на света (нищо, че не домакинства, домакинстването не интересува толкова обикновения мъж, колкото обикновената жена, щото не го влече генетично). И той смята, че е най-добрият съпруг на света и прави гореизброеното заради теб, защото те обича. Ами сега? Ти едно мислиш, той друго. А какво, ако той се замисли за какво ти е? Къде ще стигнете по този начин?

Последна редакция: нд, 11 май 2014, 19:41 от Popule

# 796
Ако съм наследница на 10 имота и само събирам наемите, като цял ден нямам никаква работа, а мъжът ми работи здраво и въпреки това не успява да стигне сумата, да го чакам ли с краката на дивана да дойде да изчисти, сготви и т.н.? Това ли е любов?

П.С. Изключително ми е интересно да чета мислите за любов на някои потребителки, която любов обаче е базирана на материални критерии (зле прикрити с някакви духовни критерии). В случая става въпрос за домашен труд, който има своята цена в пари, ако го вършиш извън семейството. Значи, разбирате ли, мъжът ми ме обича, затова върти парцала заедно с мен? Joy И ако не върти парцала заедно с мен, значи не ме обича - леле! И това ако не е сметкаджийство, здраве му кажи. И някои хора имат очи да ме коментират като меркантилна....

А ако горкият ти мъж те обича и все пак не иска да върти парцала какво правиш? Биеш му шута ли?   newsm78

Не става дума за парцали и материални критерии.
А за отношението към даден човек. Ако да го гледаш как скача от едно на друго нещо, свързано с онова, което градите заедно (вашият дом), а ти си здрав, прав, но умишлено да не докосваш нищо, защото ... (тук вече отговор по желание - изкарваш повече пари, защото си мъж и не е прилично и т.н.), е любов, ок, възможно е за някои хора да е. За мен не е.
Моята представа е двамата да имат желание да правят всичко взаимно така, че да е по-леко на другия. Изчезне ли това желания, ако ще да ми повтаря през 1 мин., че ме обича, действията ще показват друго.

# 797

Доколкото разбирам, на авторката са й нужни моите съвети, както и тези на всички останали участници. Ние си говорим, тя си прави изводите. А това, че ти бая ще се замислиш...как беше, за какво си му на мъжът ти, е такава демгогщина и двоен стандарт! И какво, ако мъжът ти смята, че прави други неща за теб, за които ти обаче, си сляпа? Искаш ли да ти кажа какво мисли за себе си един обикновен мъж, който си носи всичките пари вкъщи, който не ходи по купони сам, който не кръшка, който се прибира чинно от работа вкъщи и който не е алкохолик? Мисли си, че е най-добрият съпруг на света (нищо, че не домакинства, домакинстването не интересува толкова обикновения мъж, колкото обикновената жена, щото не го влече генетично). И той смята, че е най-добрият съпруг на света и прави гореизброеното заради теб, защото те обича. Ами сега? Ти едно мислиш, той друго. А какво, ако той се замисли за какво ти е? Къде ще стигнете по този начин?
[/quote]

А да, това са ми любимите теории, че ня някой не му било заложено да върши домакинска работа генетично!  И на негрите и на тях им е генетично заложено да са роби!

# 798
  • София
А да, това са ми любимите теории, че ня някой не му било заложено да върши домакинска работа генетично!  И на негрите и на тях им е генетично заложено да са роби!

Чернокожите пък какво общо имат? Зная със сигурност, че чернокожите мъже също не си припадат по чистене на бани, четкане на дивани и миене на прозорци. Sunglasses По това удивително си приличат с белите, жълтите и червенокожите мъже. Бъди сигурна в това. Wink

# 799
Добре де, медицинската сестра, която всички знаем в Бг за колко работи, след нощна смяна за парцала ли трябва да се хване да си доработи, защото видиш ли мъжът й с 8-часовият работен ден от 8 до 5 на бюро изкарва 3 пъти, колкото нея? newsm78

Е, не е необходимо веднага след нощната смяна. Но това само при условие, че мъжът й носи 1500-2000 лв. и повече. Което все пак е доста повече от нея и де факто тя може да си позволи да не работи при това положение. Wink Ако обаче мъжът й работи за заплата, близка до нейната или със сто-двеста лева повече, хваща парцала заедно с нея и ушите му пляскат (защо го пропускате този момент не мога да разбера). bowuu
Чакай сега с 2000 лв залата то и дом. помощница не може да си позволи. А и той да не би да не ползва тоалетна, не се храни в това жилище, дрехи не носи ли?
Само при жени домакини и с мъже с доста висок доход това може да се случи мъжа да не пипа нищо ,но и това не е баш така . Та всеки да си гледа в паничката и да не налага стереотипи на целокупното масово общество  Stop

# 800
  • София
Добре де, медицинската сестра, която всички знаем в Бг за колко работи, след нощна смяна за парцала ли трябва да се хване да си доработи, защото видиш ли мъжът й с 8-часовият работен ден от 8 до 5 на бюро изкарва 3 пъти, колкото нея? newsm78

Е, не е необходимо веднага след нощната смяна. Но това само при условие, че мъжът й носи 1500-2000 лв. и повече. Което все пак е доста повече от нея и де факто тя може да си позволи да не работи при това положение. Wink Ако обаче мъжът й работи за заплата, близка до нейната или със сто-двеста лева повече, хваща парцала заедно с нея и ушите му пляскат (защо го пропускате този момент не мога да разбера). bowuu
Чакай сега с 2000 лв залата то и дом. помощница не може да си позволи. А и той да не би да не ползва тоалетна, не се храни в това жилище, дрехи не носи ли?
Само при жени домакини и с мъже с доста висок доход това може да се случи мъжа да не пипа нищо ,но и това не е баш така . Та всеки да си гледа в паничката и да не налага стереотипи на целокупното масово общество  Stop

С 2000 лв. можеш да си позволиш домашна помощница със сигурност. Wink Кой ти говори да наемаш домашна помощница на пълен работен ден? Ако идва два пъти седмично е достатъчно да свърши основната работа и ще ти струва около 300 лв. месечно, че и по-малко. На теб колко ти е дневната надница за 8 часа? Hug А повярвай ми, за 8 часа труд в къщата ти два пъти седмично, домът ти ще свети и ще носиш изгладени дрехи и бельо. А можеш да я викаш и веднъж седмично, още по-насметка. Да свърши основната работа, която иначе вие трябва да вършите и кога, кога, обикновено в събота... baby_neutral

Последна редакция: нд, 11 май 2014, 21:49 от Popule

# 801
  • София
Популе, у вас всичко се измерва с пари, у нас - с грижа. На никой у дома не му пука кой изкарва повече и с колко процента (що за изродщина, боже мой!). И на двамата обаче ни пука дали другият е добре, дали има нужда от помощ, дали дома ни има нужда от миене на под и дали има дрехи за простиране. За мен твоите разсъждения са безкрайно тъжни и лишени от любов, но това не ме учудва - помня и другата ти тема, за сина ти - и там всичко през парите минаваше. Нещастен е за мен такъв живот в сметки и пресмятания, парите са за да ми облекчват живота, а не да определят отношенията ми с най-близките ми.

# 802
  • София
Популе, у вас всичко се измерва с пари, у нас - с грижа. На никой у дома не му пука кой изкарва повече и с колко процента (що за изродщина, боже мой!). И на двамата обаче ни пука дали другият е добре, дали има нужда от помощ, дали дома ни има нужда от миене на под и дали има дрехи за простиране. За мен твоите разсъждения са безкрайно тъжни и лишени от любов, но това не ме учудва - помня и другата ти тема, за сина ти - и там всичко през парите минаваше. Нещастен е за мен такъв живот в сметки и пресмятания, парите са за да ми облекчват живота, а не да определят отношенията ми с най-близките ми.

Нещастен е живот живян в безпаричие. Wink Има една приказка "Когато парите свършат, любовта изхвърча през прозореца" - много вярна, между другото. А ако наистина си вярваш на написаното, защо не си облекчиш живота с парите, които имаш? Наеми си домашна помощница.

# 803
  • София
Защото нито живея в безпаричие, нито имам нужда от облекчаване на живота - живея си безкрайно спокойно и щастливо, пу пу да не ми е уроки Simple Smile

# 804
А да, това са ми любимите теории, че ня някой не му било заложено да върши домакинска работа генетично!  И на негрите и на тях им е генетично заложено да са роби!

Чернокожите пък какво общо имат? Зная със сигурност, че чернокожите мъже също не си припадат по чистене на бани, четкане на дивани и миене на прозорци. Sunglasses По това удивително си приличат с белите, жълтите и червенокожите мъже. Бъди сигурна в това. Wink

Какво е общото ли? Бъркаш възпитание, образование, културна идентичност с генетика. Това е.
Ами не е точно така, в други страни малко по-далече от Азия и бившата Османска империя мъжете са доста по-солидани към жените във всяко едно отношение. Тук нещата стават по-бавно.

# 805
  • В полите на Пирин планина
Парите са средство, а не цел в живота ми. И честно казано не мисля, че е голяма болка, ако единия от двойката носи по-малко, а другия повече. Нали затова е семейството, за да споделяме и хубавото и лошото. Ако парите определят дали ще въртиш парцала или не ... не знам не го разбирам, твърде много комерс привнася в отношенията.

# 806
Всяка крайност води до не особено щастлив живот, безпаричието не прави изключение.
За мен и вторачването в парите и сметките кой какъв принос има този месец е също такава крайност, за други е нормално.
Ако семейството желае домашната работа да си смята за компенсация на разликата в заплатата, да си го смята, ако иска на секса да си сложи тарифа, да си слага.
Но да се дава като единствен и най-добър вариант за всички е просто смешно.

И дори не виждам защо се обсъжда това, авторката ясно пита съвсем различно нещо. Примерът й е много показателен. Този мъж дали ще изкарва колкото нея или повече, все си живее с предразсъдъка, че тя е длъжна да го обслужва. И това беше нейното питане - не кой какво трябва да върши или дали да си наеме персонал, а защо по подразбиране жената се свързва с обслужването (без оглед на доходи, свободно време и т.н. фактори).

# 807
Защото не сме богати ,Популе,а и заможни не сме.
Моята заплата е доста добра за Канада ,мерси ,а на мм ми още повече, но това ,което казваш за 2000лева е смешно ,че е добра заплата за мъж с неработна жена и деца. Повярвай ми ,че знам какво говоря.
Била съм домакиня около 5 години ,и поработвам сега ,но ни е по важно да си помагаме взаимно .Ако аз съм изморена ,дори понякога съм била цял ден вкъщи с детето, той ме отменя с къпане и вечеря ,а когато той е изморен аз поемам тези неща. Организирали сме си всичко да ни е удобно на нас ,а дом.
Писах го някъде другаде :

Скрит текст:

От три месеца съм на работа до 5 и 15 и в 5 и 20 сме си у дома. ММ свършва в 4 и 30 и взема детето от у-ще и мен ме вземат двамата в 5 и 15 ,а сме на 5 мин от къщи. Вечерята ми е готова ,защото или мм прави салата и скара или със слоу кукъра от сутринта съм сложила вечерята преди да излезна на работа . В повечето случаи знам какво ще се хапва от предишния ден и си планувам нещата.
Работя от 8.45-9  до 5.15.
Говорим си след това поне 45 минути, но може и да са 30 ,може и да и 35 минути ,не цепя секундата .
До 19 и 30 е в леглото и тогава идва моето време за душ, телевизия, разговор с баща й за възрастни , вино и мезенце и сън в 21 и за нас ,защото ставам с него в 6 ,6.30 ,пием кафе заедно , правя заготовка за храната за слоу кукъра ,приготвям си обяд за работа и той за него .  Детето става към 6.45 в повечето дни ,защото ни чува като пием кафето , витамини и тоалет и в 7 и 30 те излизат с баща й ,а аз душ, грим и към работа за да започна в 8,45.
Преди това си бях у дома и имахме повече време с нея. Преди това работех от къщи ,та е ясно .

Не  са по равно .
Той работи всеки ден ,аз 5 дни.
Сутрин си прави закуска за работа, кафе за двамата и излиза. Ако е в къщи вдига детето дава му закуска, прави ни кафе и го гледа докато поспя.
Аз понякога водя детето на у-ще, правя домашни, той го взема с колата на връщане от работа. Последно той го завежда и взема от у-ще и занималня след това, след което минават и вземат и мен от работа.
Той Прави салата или вечеря ,ако аз не съм сготвила или не ми се е готвело, или си реже някакви мезета със салатата.
 Аз къпя детето и слагам да спи  ( до поне 2 игодини само той го къпеше като си е у дома ), после двамата гледаме филм. Ако аз работя той се грижи за всичко това за деня .
Аз върша домакинска работа като бани, кухни т.е. уредите перат, сушат, мият чинии и прочие.
 Ежедневно той рине снега , пазаруваме и заедно  само той , носи чантите, разтоварва ,аз нареждам по шкафове ,ремонтира неща, оправя и чисти колата, мие балкони /веранда и декинг ,прахосмукира, взема детето, гледа го в дните ,които работя , почиства масата след ядене, плаща сметките, оправя месечната документацията и счетоводството, поправя компютъра и всеки уред, прави сушени мезета/дом. вино, сменя гуми/масло/ремонт на колите, извежда детето на разходка, кара детето на лекар/фитнес/занималня след работа ,оправя прехвърлянето на багажите през 3 страни , подрежда къщата с багажите всяка седмица като носи необходимото ни , готви често ,изхвърля боклуците  (имаме три коша и много обемни неща за рециклиране всяка седмица ), чисти пътеката и площадката пред кошовете от сняг  ,почиства снега пред драйвуея, сменя крушки и помага когато е помолен и за други неща.
Та не пере, не чисти, не глади, никак не ми помага   Crossing Arms
Общо взето си помагаме взаимно .

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 01:10 от Анонимен

# 808
Barefoot Kontesa, цените за почистване в България са доста ниски.
Пример: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=771534.0

Като включиш прозорци и някои други неща, можеш за под 150 лв. на месец да намериш, а наблюдавайки хора с по 6-700 лв. как дават толкова за цигари, явно не е кой знае колко непосилно дори за подобен доход Laughing

# 809
Barefoot Kontesa, цените за почистване в България са доста ниски.
Пример: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=771534.0

Като включиш прозорци и някои други неща, можеш за под 150 лв. на месец да намериш, а наблюдавайки хора с по 6-700 лв. как дават толкова за цигари, явно не е кой знае колко непосилно дори за подобен доход Laughing

Леле, ако знаех щяхме да викнем жена, но си мислех, че е повече  Mr. Green
Не че сме се убили вкъщи да мием прозорци  Laughing
Вече е късно де. Но наистина си мислех, че е повече на месец, ако викаш жена регулярно.

Общи условия

Активация на акаунт